پرداخت حق بیمه تکمیلی کارگران بر عهده کارگر است یا کارفرما؟

بیمه تکمیلی کارگران
بیمه تکمیلی کارگران

انواع مختلف بیمه‌ها در کارگاه‌ها با وظایف و حمایت‌های مختلف وجود دارند که بیمه تکمیلی کارگران نیز یکی از انواع بیمه کارگران محسوب می‌شود. علاوه بر بیمه تکمیل درمان کارگران بیمه تامین اجتماعی، بیمه حوادث، بیمه عمر، بیمه مسئولیت مدنی نیز از انواع بیمه های رایج در کارگاه‌ها به شمار می‌آیند.

آیا بیمه تکمیلی کارگران اجباری است؟

در مقررات مربوط به انواع بیمه‌ها اجباری و یا اختیاری بودن مشخص شده است. برای نمونه انواع بیمه‌های اجباری و اختیاری رایج در کارگاه‌ها به صورت زیر هستند:

بیمه تامین اجتماعی کارگراناجباری
بیمه مسئولیت مدنی کارفرما یا بیمه حوادثاختیاری
بیمه عمر کارگران و یا کارفرما اختیاری
بیمه تکمیل درمان کارگراناختیاری
جدول بیمه تکمیلی کارگران

از مواردی که در جدول بالا ذکر شد با استناد به ماده 148 قانون کار و ماده 36 قانون تامین اجتماعی واریز بیمه تامین اجتماعی برای تمامی کارگران بدون قید و شرط الزامی است. این نوع بیمه خدمات حمایت درمانی، بیمه بیکاری، از کار افتادگی و بازنشستگی را دارد.

سایر بیمه ها اختیاری هستند. بیمه مسئولیت مدنی کارفرما یا بیمه حوادث مسئولیت کارفرما در قبال کارکنان خود را تحت پوشش قرار می‌دهد بنابراین کارفرما می‌تواند نسبت به خرید این بیمه نامه اقدام کند. اگر این بیمه نامه توسط کارفرما خریداری نشود و در صورتی که در حوادث منجر به خسارت جانی به کارگران، مقصر شناخته شود باید هزینه مربوطه را شخصا پرداخت کند.

بیمه عمر نیز بیمه‌ای فردی و شخصی است که ارتباطی به اشتغال و کارگاه ندارد. این بیمه نیز می‌تواند به صورت گروهی در کارگاه و یا انفرادی با شرکت‌های بیمه خریداری شود. تعهدات بیمه با افراد تحت پوشش اعم از کارگران و یا کارفرما یک رابطه دوسویه بین بیمه و فرد است.

شرایط بیمه تکمیلی کارگران
شرایط بیمه تکمیلی کارگران

تعهدات و شرایط بیمه تکمیل درمان

در قسمت قبلی توضیح داده شد که بیمه تامین اجتماعی کارگران الزامی است و یکی از حمایت‌های بیمه تامین اجتماعی کارگران به هزینه‌های درمانی مربوط می‌شود. تعهدات درمانی بیمه تامین اجتماعی محدودیت دارد و تمام هزینه‌های درمانی و پزشکی را پوشش نمی‌دهد.

بنابراین شرکت‌های بیمه مانند بیمه ایران، آسیا و … اقدام به ایجاد نوعی از بیمه نامه به نام بیمه تکمیل درمان کرده‌اند که کارگران شاغل در یک کارگاه نیز می‌توانند با یکی از شرکت‌های بیمه قرارداد بیمه تکمیلی کارگران را ببندند.

بیمه تکمیل درمان بیمه‌ای گروهی است که بین یک گروه از افراد مانند کارکنان شاغل در یک اداره یا کارگاه و شرکت بیمه بسته می‌شود. هرچه افراد گروه بیشتر باشد هزینه‌های بیمه کاهش می‌یابد. بیمه تکمیلی کارگران هزینه‌های مشخصی از هزینه‌های درمانی و پزشکی را مازاد بر هزینه تقبل شده از طرف بیمه تامین اجتماعی پرداخت می‌کند.

موارد تحت پوشش بیمه تکمیلی کارگران و نیز سقف هزینه قابل پرداخت و شرایط پرداخت بین شرکت بیمه و کارگران توافق می‌شود. هرچه تعداد موارد تحت پوشش و سقف هزینه بیشتر باشد حق بیمه تکمیلی نیز بالاتر خواهد بود.

نقش کارفرما در بیمه تکمیلی کارگران چیست؟

با توجه به اینکه محل ایجاد اجتماع کارگران کارگاه است بنابراین کارفرما برای اینکه کارگران از یک حمایت درمانی برخوردار شوند در بستن قرارداد بیمه تکمیلی به کارگران کمک می‌کند. کارفرما و یا یکی از کارکنان کارگاه به نمایندگی از تمامی کارگران پس از تحقیق و بررسی و استعلام قیمت با یکی از شرکت‌های بیمه قرارداد یک ساله بیمه تکمیلی منعقد می‌کند.

در این قرارداد تمام افراد باید در ابتدای قرارداد ثبت نام کرده و تعداد افراد تحت پوشش خود را معرفی نمایند تا به نسبت تعداد افراد تحت پوشش هر کارگر هزینه حق بیمه تکمیلی هر کارگر مشخص شود.

پرداخت حق بیمه تکمیلی کارگران
پرداخت حق بیمه تکمیلی کارگران

پرداخت حق بیمه تکمیلی کارگران بر عهده کیست؟

در مقررات قانون کار و سایر قوانین ومقررات کارفرما الزامی به بیمه تکمیلی کارگران ندارد و هر اقدام کارفرما در مورد بیمه تکمیلی کارگران اختیاری و حمایتی است.

پس از اینکه کارفرما در انعقاد قرارداد بیمه تکمیلی و تجمیع اطلاعات و ارائه به شرکت بیمه اقدام کرد از لحاظ پرداخت حق بیمه تکمیلی کارگران نیز متعهد می‌شود. حقوق و مزایای ماهانه کارگران از طرف کارفرما پرداخت می‌شود بنابراین در هنگام پرداخت حقوق و مزایای ماهانه مبلغ مربوط به حق بیمه تکمیلی کسر و حساب شرکت بیمه تمیلی پرداخت می‌شود.

نکات مهم پرداخت حق بیمه تکمیلی

1-مبلغ حق بمیه تکمیلی از حساب کارگر پرداخت می‌شود. کارفرما صرفا مبلغ مربوطه را از حقوق و مزایای ماهانه کسر و به شرکت بیمه پرداخت می‌کند.

2-برخی کارفرمایان برای کمک به کارگران می‌توانند قسمتی و یا تمام مبلغ مربوط به حق بیمه تکمیلی کارگران را از حساب خود پرداخت کند.

پرداخت حق بیمه تکمیلی از طرف کارفرما نمی‌تواند از مصادیق عرف و روال کارگاه محسوب شود و پرداخت حق بیمه تکمیلی از طرف کارفرما تعهدی برای وی برای پرداخت حق بیمه تکمیلی کارگران در سال‌های بعدی باشد.

نوشته های مشابه

4 دیدگاه

  1. من ۱۳ سال در مجموعه ی کارمیکردم اخراج شدم به هر حال بیمه تکمیلی ارمان داشتم باقی مانده از یک سال را از حقوقم کسر کردند و گفتند دیگر نمیتوانم ا، تکمیلی استفاده کنم ایا این در قانون درست است

    1. سلام
      در صورتی که حق بیمه مربوطه پرداخت شده باشد نباید منعی وجود داشته باشد. از بیمه تکمیلی مربوطه سوال کنید بهتر است.

  2. شرکت بعد از تعدیل اعلام کرده امکان فسخ بیمه تکمیلی وجود ندارد. بنابراین همه مبلغ حق بیمه تکمیلی که قرار بود ماهانه از حقوق کسر شود + بخشی از سهم بیمه که کارفرما متقبل شده بود، از مبلغ تسویه کسر خواهد شد. این مبلغ عدد قابل توجهی می‌شود و از مبلغ تسویه بعضی همکاران هم بالاتر است. با توجه به اینکه اصل قرارداد و توافق روی پرداخت ماهانه و پرداخت تنها ۴۰ درصد بوده، آیا کارفرما می‌تواند با تصمیم به تعدیل و اخراج یک طرفه این معادله را به هم بزند و همه مبلغ را یکجا از کارگر بگیرد؟

    1. سلام
      تهاتر مبلغ بیمه تکمیلی با مطالبات کارگران صحیح نیست. اولا بیمه تکمیلی به صورت اقساطی است و هنوز از جانب کارفرما پرداخت نشده است. دوما در صورتی که کارگری که با کارگاه قطع همکاری کرده مبلغ ماهانه بیمه تکمیلی را به حساب کارگاه واریز کند تعهدات بیمه تکمیلی کماکان تا اتمام قرارداد پابرجا خواهد بود. سوما بستگی به قرارداد بیمه تکمیلی دارد که شرایط خروج از پوشش بیمه تکمیلی تحت چه شرایطی پیش بینی شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
تسویه حساب کارکنان
فیش حقوقی بساز
قرارداد کار ببند
مشاوره بگیر