دلیل طولانی تر شدن پروسه بررسی مشاغل سخت و زیان‌آور

بازنشستگی سخت و زیان آور
بازنشستگی سخت و زیان آور

پروسه بازنشستگی کارگران مشغول در مشاغل سخت وزیان‌آور همیشه با اعتراض هایی از سوی کارگران همراه بوده است.

آن‌ها می‌گویند: از تاریخ ارسال فرم مربوط به سختی کار به کمیته سخت و زیان‌آور تا بررسی آن تقریبا ۴ ماه طول می‌کشد و بعد از اینکه جواب به تامین اجتماعی می‌رود مشکلات کار تازه شروع می‌شود. درباره کمیته سخت و زیان‌آور طی ۴ یا ۵ ماه تکلیف مشخص می‌شود اما در تامین اجتماعی مدام امروز و فردا می‌کنند و هیچ کاری هم نمی‌توان انجام داد.

یکی از کارگرانی که پروسه بازنشستگی وی به اتمام رسیده است چنین می‌گوید: بعد از گذشت ۴ ماه توانستم از کمیته سخت و زیان‌آور نتیجه بگیرم و این نتیجه را به تامین اجتماعی بردم. ولی روند بررسی در تامین اجتماعی طول کشید به طوری که از تامین اجتماعی کل استان کار را پیگیری کردم و مشخص شد تامین اجتماعی بعد از این همه مدت بنده را فاقد شرایط بازنشستگی دانسته است.

این کارگر می‌گوید: بنده دو ماه پیگیری کردم تا به من بگویند دلیل نداشتن شرایط بازنشستگی چیست؟ بعد از تقریبا دو ماه به من گفتند عنوان شغلی شما ایراد داشته در صورتی که آن‌ها می‌توانستند در همان ابتدا این موضوع را به من بگویند تا بنده خیلی زودتر از اینها به دنبال کار بازنشستگی و اصلاح عنوان شغلی خود بروم. کل حرف من این است که چرا باید در این پروسه تا این حد اذیت بشویم؟

درباره شکایت کارگران از طولانی شدن پروسه بازنشستگی، رئیس سازمان تامین اجتماعی در یکی از استان‌ها چنین می‌گوید: بعضی اوقات پروسه کاری عقب می‌افتد و کارگر فکر می‌کند ما این کار را به طور عمد انجام داده‌ایم در حالی که این درست نیست. یک واحد مجزا را در سازمان به این امر اختصاص داده‌ایم و انجام این کار پروسه مشخصی دارد اما گاهی در یک بازه زمانی حجم پرونده‌های سخت وزیان‌آور افزایش پیدا می‌کند. مثلا زمانی که ۷۰ پرونده داریم خب طبیعتا کارها دیرتر انجام می‌شود.

در بازه زمانی دی، بهمن، اسفند، فروردین و اردیبهشت تعداد درخواست کننده‌ها زیاد است و خب برای رسیدگی به اینها وقت نیاز است. به عنوان مثال اگر در سال ۵۰۰ رسیدگی صورت گیرد ۱۵۰ مورد آن مربوط به دوماه آخر سال است که این باعث می‌شود کار دیرتر انجام شود.

اگر درخواست بازنشستگی کارگر رد شود و عنوان شغلی با لیست مغایر باشد از طرف سازمان تامین اجتماعی به کارگر دلایل رد شدن درخواست نیز گفته می‌شود.

محسن باقری(عضو هیات رئیسه کانون عالی شوراهای اسلامی کار تهران) درباره روند درخواست بازنشستگی کارگران سخت و زیان‌آور می‌گوید: درخواست از طرف کارگر و یا کارفرماها- عموما به صورت جمعی- به وزرات کار ارسال می‌شود و سپس کمیته سخت وزیان‌آور استان که متشکل از نماینده کارگر، نماینده کارفرما، تامین اجتماعی، مرکز بهداشت و وزارت کار است، مشاغل را برای تایید و یا عدم تایید سخت وزیان‌آور بودن بررسی می‌کند.

بعد از این مرحله فرم‌ها به شعبه تامین اجتماعی محل پرداخت حق بیمه ارسال می‌شود. بیمه شده به شعبه می‌آید و درخواست بازنشستگی خود را تحویل سازمان می‌دهد. تاییدیه مشاغلی که کارفرما ارسال کرده با شغلی که کارگر در کمیته ادعا کرده هر دو تطبیق داده می‌شوند و اگر منطبق با شغل باشد کارگر می‌تواند بازنشست شود.

نظر دیگر در مورد طولانی تر شدن پروسه بازنشستگی: بستگی به وضعیت کارگر در کارگاه دارد. گاهی کارگرها پرونده پرسنلی در کارگاه ندارند و یا عناوین شغلی برای آن‌ها در سیستم رد نشده است. سازمان تامین اجتماعی از برج ۸ سال ۹۰ کارفرماها را موظف کرد که براساس کدینگ‌هایی که سازمان تعیین کرده کدها را منطبق کنند و بفرستند. قبل از آن تاریخ اگر کدی کارفرما داشت با کد سازمان تامین اجتماعی به هم نمی‌خورد و این شغل در سیستم تامین اجتماعی به عنوان نامشخص رد می‌شد و سازمان تامین اجتماعی زیاد روی این موضوع حساس نبود. این روند باعث شد که در چند سال اخیر کارگرهایی که به دنبال بازنشستگی خود رفتند دچار مشکل بشوند و پروسه بازنشستگی آنان طولانی شود.

اگر همه چیز طبق روال باشد و عنوان شغلی نیز درست باشد و کارگر هم همان عنوان شغل را درست به کمیته بدهد، تقریبا دو ماه طول می‌کشد تا موضوع در کمیته بررسی شود و ۲ ماه هم طول می‌کشد تا تامین اجتماعی بررسی کند.

آیا روند بررسی پرونده باید به اطلاع کارگر برسد؟ مثلا تامین اجتماعی می‌تواند مغایرت عناوین شغلی را به کارگر نگوید یا با تاخیر بگوید: طبق بخشنامه سازمان تامین اجتماعی و دستورالعمل شماره ۳۸ سازمان تامین اجتماعی باید به بیمه شده در اسرع وقت پاسخ بدهد و در غیراینصورت شعب خلاف عمل کرده‌اند. متاسفانه در برخی از موارد شعب سازمان تعلل می‌کنند و در اجرای پروسه بازنشستگی کارگران سخت و زیان‌آور کوتاهی می‌کنند. کارگری که مشمول بازنشستگی سخت و زیان‌آور می‌شود ده سال زودتر بازنشسته می‌شود و سازمان تامین اجتماعی سختگیری بسیاری در مورد این بازنشستگان انجام می‌دهد.


مطالب مرتبط زیر را نیز بخوانید

43 دیدگاه دربارهٔ «دلیل طولانی تر شدن پروسه بررسی مشاغل سخت و زیان‌آور»

  1. تورا به امام حسین سختی کار بندگان خدا را تاید کنید تا بازنشست شوند ونیروی جوان جایگزین آنها شود؟ ومشکل جوان‌ها حل شود؟وقتی کمیته سختی کار تاید می‌کند تامین اجتمایی چی میگه

  2. مهدی فولادوند

    سلام بنده شغل آتشبار معدن دارم و نزدیک ۲۲سال مشغول کار هستم اول آبان ۱۴۰۲درخواست تاییدیه و جمع آوری سختی کار دادم هنوز که الان ۱۵مرداد۱۴۰۳هست جوابش نیومده تو رو خدا ی فکری برای من کنید خسته شدم اینقدر رفتم و اومدم

  3. سلام خسته نباشید من شرکت مواد غذای کار میکنم سال ۱۴۰۰ سختیکارم تاید شد سال ۱۴۰۱تامین اجتمای مبلغ ۴درصدو به شرکت اعلام کرد شرکت. واریز نکرد اسفند ۱۴۰۲ پول دستم اومد خودم بریزم رفتم تامین اجتمای گفت کار فرما اعتراض کرده حکم شما باطل شده وسختیکار به ‌ما نمیخوره ومن نتونستم بازنشست بشم اگه راهنمای کنید ممنون میشم چکار کنم شرکت حکم من که۱۴۰۰ بوده باپارتی که داشتن کرده۱۳۹۵ اگه میتونید به من کمک کنید که بتونم حقمو بگیرم

  4. اینجانب درمعدن سنگ کارمی کردم استان اصفهان شهرستان نطنز کارزیااورهم تایید شده الان شش ماه است پیامش هم امده برای من ولی می رم تعمین اجتماعی می کویند نیامده سنم شصت سال راگذشته بیست یک سال هم بیمه دارم منطز هستم وضع مالی سختی کارراایلام کنند پولش رابریزم

  5. با سلام.دلیل قطع شدن سامانه ثبت نام مشاغل سخت و زیان اور از اردیبهشت ماه چیست و این روند تا کی ادامه خواهد داشت.

  6. سلام
    متاسفانه بازرسین اداره کار سلیقه ای عمل می‌کنند تمام همکاران قبل بنده تایید شده ولی بنده خیر دلایل کار این جانب در آن شرایط کاری بسیار سخت که سن مرا۲۰سال اضافه کرده بخاطر سختی کار بوده در غیر اینصورت کار جلوی کولر گازی را انتخاب میکردم نه دیگ بخار۲۲۰درجه بخاطر صدای بالا دارو هم مصرف میکنم این چه عدالتی است

  7. سلام دوستان مندریک شرکت ریسندگی کارمیکردم ۳ماه مونده بود۲۰سالم تموم بشه من درخواست بازنشستگی به خاطر سختی کاردادم اخراجم کردند لطفا راهنماییم کنید چیکارکنم علت اخراجم راثابت کنم

    1. سلام
      اخراج و یا قطعه رابطه کاری به هر شکل باعث از بین رفتن مزایای بازنشستگی پیش از موعد در مشاغل گذشته نیست. در صورت تایید مشاغل مورد نظر یک و نیم برابر محاسبه می شوند.

    2. سلام
      اول به شعبه ای که بیمه ات ریخته می شد مراجعه کن و لیست بیمه ات رابگیر و اگر عنوان شغلی شما درست ردشده بود طبق همان باید درخواست تطبیق مشاغل سخت را بدهی و اگر غیر از این بود یعنی مثلا کارگر ساده رد کردند باید برای تغییر عنوان شغلی از کار فرما به وزارت کار شکایت کنی،فرقی هم نمی کنه اخراج شدی یا مشغول به کار هستی .
      مدارکی که می تونه به شما کمک کنه ۱- حکم کار گزینی ۲ فیش حقوق ۳- کارت پرسنلی ۴- استشهادیه از همکاران( اخراجی یا مشغول)۵- عکس یا فیلم حین کار در کارگاه ۶- هر نوع مدرکی که ثابت کنه شما با کارفرما رابطه شغلی داشته اید

  8. این اداره سخت و زیان آور می‌تواند پرسنل خود را افزایش دهد تا کار جماعت را زودتر راه بیندازند.

  9. سلام
    با توجه به موعد بازنشستگی، از آبان ماه ۱۴۰۲ برای تایید سختی کار در شرکت سیمان دورود اقدام نموده ام. متاسفانه هنوز (با گذشت بیش از ۵ ماه) نتیجه اقدام “در دست بررسی” ذکر میشود. هیچ راهی نیز جهت پیگیری سیستمی و یا حضوری اعلام نشده است و شماره تلفن اعلام شده مربوط به استان مربوطه هم که در سایت آمده پاسخگو نمیباشد.

    1. سلام من هم در تهران درخواست اینترنتی داده بودم و ،، در دست بررسی،، می اومد ، سیستمی بهتون جواب نمی‌دهند باید حضوری به دفتر اداره کار بروید و پیگیر شوید ، من سال ۱۴۰۰ حضوری پیگیری کردم به نتیجه رسیدم

    2. سلام من هم در تهران درخواست اینترنتی داده بودم و ،، در دست بررسی،، می اومد ، سیستمی بهتون جواب نمی‌دهند باید حضوری به دفتر اداره کار بروید و پیگیر شوید ، من سال ۱۴۰۰ حضوری پیگیری کردم به نتیجه رسیدم

    3. حضوری به اداره کار شعبه ای که سختی کار را برسی میکنند مراجعه کن البته کد رهگیری پرونده ات را هم ببر

  10. سلام تعدادکارکنان وکارشناسان بیمه اگه افزایش پیداکنددیگراین همه ادم علاف نخواهندشدقانون تاییدشده به ازای هرنفریکباردیگرنیازبه تصویب دارد؟؟؟

  11. مهرداد امیری

    سلام
    من ده راننده جرثقیل زمینی سنگین و ماشین آلات سنگین مشغول بودم آیا شامل سختی کار می باشد؟ و در صورت مثبت بودن به سوابق بیمه ای افزوده می شود؟
    با تشکر

  12. سلام من۸ماه هست که درخواست سختی کار رو دادم دوبار هم مراجعه کردم ولی خبری نبود مگه نه اینکه تا۴ماه باید جواب بیاد تکلیف چیه میشه از جای دیگه ای پیگیری کرد؟

    1. سلام
      در هر استان فقط یک کمیته سختی کار وجود دارد بنابراین حجم پرونده و درخواست در کمیته ها خیلی زیاد است که عامل اصلی طولانی شدن فرایند رسیدگی به درخواست بازنشستگی سختی کار است. علاوه بر آن ماهیت کار و مراحل آن نیز ذاتا طولانی است.

    2. سلام
      حضوریبا کد رهگیری مراجعه کن ، احتمالا برای یک سر مدارک باید بری به وزارت یهداشت

  13. نظر علی گوزلی بیوهراه

    باسلا‌‌م ،
    من ۱۷سال آزمایشگاه طبی مشغول بودم یعنی سابقه دارم هم بیرون هم داخل می خواهم به من سختی کار به من می رسد ممنونم راهنمایی کنید

    1. سلام
      باید درخواست خود را درکمیته سختی کار مطرح کنید تا بررسی شود. موضوع از قبل مشخصی نیست.

    2. سلام
      اول به بیمه مراجعه کن ، بببین عنوان شغلی شما را کار فرما چی رد کرده ، اگه کارگر ساده یا کارمند رد کنه سختی کار شامل نمیشه ،باید برای اصلاح عنوان شغلی به اداره کار شکایت کنی بعد از اصلاح عنوان برای سختی کار اقدام کنی

  14. در تاریخ ۱۴۰۱/۱/۱۶درخواست سختی کار دادم امروز که تاریخ ۱۴۰۲/۱۱/۱۲ هست هنوز جوابی ندادن
    این آخرین جوابی هست که در سایت گذاشتن

    پرونده متقاضی مورخه ۱۴۰۲/۰۳/۳۱ جهت انجام بازرسی از کارگاههای شعبه ۴ به کارشناسان مربوطه ارجاع گردید. (متقاضی محترم از مراجعه حضوری به اداره خودداری فرمایید.اطلاع رسانی از طریق همین سامانه اعلام خواهد شد. از شکیبایی شما متشکریم.)

    1. سلام
      از طریق سایت اطلاع رسانی می شود. همین که در تاریخ ۳۱/۰۳/۱۴۰۲ به بازرسی ارجاع شده نشان دهنده در جریان بودن پرونده هست.
      برای اطمینان می توانید حضوری هم مراجعه کنید.

  15. بنده. ۵۲ سال سن دارم. و۲۹ سال. ۸ ماه. بیمه. ساده وسختی کارم ۱۴ سالش در کمیته. تایید شده. ایا. میتوانم. بقیه. بیمام. را. بریزم. بازنشست. شوم.

  16. باسلام بنده ۳۰ سال سابقه در بیمه دارم و بدون کم کسری و سنم هم ۵۰ سال است و ۶ سال هم سختی کار در یک شرکت چرمی و چسب کفش دارم ( کفش ملی) که کلان شرکت انحلال خورده و الان شرکت وجود ندارد .که در زمان خودش مراجعه به بیمه و بعد از تایید مدت زمان قید شده گفتن برو آخر خدمتت بیا الان هم میرم بیمه میگویند که باید ۴ درصد سختی کار خودت بریزی بعد بری علیه کارفرما شکایت تنظیم کنی سوال من اینجاست که کم کاری پرسنل بیمه تامین اجتماعی را بند باید تاوان بدهم یا چه چاره ای بکنم

    1. سلام
      نیازی ندارد که شما واریز کنید. اگر بیمه از بازنشستگی به دلیل عدم وصول ۴ درصد خودداری کند باید در دیوان عدالت اداری شکایت کنید.
      می توانید از کارشناسان کارتابان مشاوره بگیرید.

    1. ایا شرکتی که انحلال نشده اما در حال حاضر فعالیت کاری ندارد میتوان برای سختی در ان شرکت اقدام کرد با تشکر

  17. سلام بنده ۶سال هست که به دلایلی باشرکت همکاری نمیکنم آیا کارفرما حق بیمه سختی کار منو قبول میکنه؟

    1. در صورتیکه سخت و زیان آور بودن شغلی در کمیته مشاغل سخت و زیان آور تایید شده باشد کارفرما نمیتواند مانع اجرای سوابق سختی کار در تامین اجتماعی شود. تامین اجتماعی هم حق بیمه سختی کار مربوطه را با ابزارهای اجرایی خود میتواند از کارفرما وصول کند.

    1. با سلام
      فرایند بررسی طرح درخواست های مشاغل سخت و زیان آور در کمیته های استانی طولانی و زمان بر است. یکی از دلایل این امر وجود یک کمیته در هر استان است که پرونده های بسیار زیادی در این کمیته ها در صف می مانند. از طرفی ممکن است برخی کارگران در چند شهر و استان مختلف اشتغال به کار داشته باشند که این امر باعث طولانی تر شدن فرایند نیز خواهد شد.

  18. باسلام

    ۱۶سال سابقه زیان آورصددرصدی دریک شرکت مادر صددرصددولتی درآذربایجان شرقی داشتم و۱۰سال سابقه کارعادی درشرکت دیگری بعلاوه ۲سال ببمه دوران خدمت
    جمعا۲۸سال(والان بازهم درحال پرداخت بیمه اختیاریم فعلا)
    طبق قانون بایدبا۲۵سال سابقه درخواست بازنشستگی میدادم
    ۱۸ماه پیش درخواست روتقدیم اداره کارکردیم والان درمرحله نظردهی کمیته اداره کل قرارگرفته

    خواستم فقط بگم پرونده ولیست شغلی بنده که موردی نداشت فعلایک سال ونیم فقط اداره کاربوده ،بماندکه بیمه چندمدت علافمون کنه
    اینجا حقی به حق دار نخواهد رسید

  19. با سلام
    اگر هر سال کارفرما مبلغ سختی کار را به حساب تامین اجتماعی بریزد تمام مشکلات حل میشود.الان بنده باشرکت **** بدلایلی بمدت ۱۲ سال عدم همکاری داشته ام الان چگونه شرکت فوق مبلغ سختی کار را قبول میکند تا به حساب سازمان تامین اجتماعی بریزد.
    باتشکر فراوان

    1. سلام
      پس از تایید سختی کار مدت اشتغال، مبلغ ۴% حق بیمه سختی کار توسط تامین اجتماعی از کارفرمای مربوطه اخذ می‌شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فرم تسویه حساب آنلاین کارکنان
تنظیم فیش حقوقی آنلاین
تنظیم قرارداد کار آنلاین
نرم افزار حقوق و دستمزد
چگونه خیلی راحت ریز حقوق و مزایای 1403 خود یا کارکنان خود را دقیق محاسبه کنید؟
برای دریافت آنلاین و فوری فیش حقوقی 1403 قانون کار
پایه سنوات تجمیعی، مزد شغل، حق مسکن، بن کارگری، حق اولاد، اضافه کاری، شب کاری، نوبت کاری، جمع کاری، ماموریت، حق بیمه، مالیات حقوق...
طبق آخرین مقررات و همه در یک برگه PDF قابل چاپ به شکل فیش حقوقی (رایگان و حرفه‌ای)
نرم افزار کارمزد منتشر شد

کارفرمای گرامی؛ وقت آن رسیده که مدیریت حقوق و دستمزد را آسان کنید!

نرم افزار «کارمزد»، با چند کلیک قراردادهای کاری، فیش حقوقی و تسویه‌حساب کارکنان را تنظیم می کند.

سریع، دقیق و مطابق با آخرین قوانین کار!