سلام
آیا امکان دریافت هزینه طب کار پس از دو روز کار کردن و ترک کار به دلیل قرارداد نامناسب از طریق شکایت به اداره کار وجود دارد؟ همچنین، در قرارداد امضا شده ذکر شده بود که در صورت ترک کار زودتر از موعد، خسارت دریافت میشود.
سلام
آیا امکان دریافت هزینه طب کار پس از دو روز کار کردن و ترک کار به دلیل قرارداد نامناسب از طریق شکایت به اداره کار وجود دارد؟ همچنین، در قرارداد امضا شده ذکر شده بود که در صورت ترک کار زودتر از موعد، خسارت دریافت میشود.
سلام
در قوانین و مقررات، بهطور مشخص در خصوص هزینههای طب کار، آزمایشهای بدو استخدام و معاینات دورهای کارگران اظهارنظر صریحی نشده است. بنابراین، در خصوص پرداخت هزینههای طب کار و معاینات، اختلاف نظرهایی وجود دارد.
برخی از مقررات مربوط به وظایف کارفرما در زمینه معاینات پزشکی کارگران به شرح زیر است:
طبق ماده ۹۰ قانون تامین اجتماعی کارفرما مکلف است قبل از به کارگماردن کارکنان ترتیب معاینه پزشکی آن ها را بدهد. با توجه به تکلیف کارفرما در این ماده طبعا هزینه معاینات بدو استخدام بر عهده کارفرماست .
- طبق ماده ۹۲ قانون کار و ماده ۸۸ قانون تامین اجتماعی کارگرانی که به لحاظ شغل در معرض بروز بیماری های ناشی از کار قراردارند باید با هزینه کارفرما حداقل سالی یک بار مورد معاینه و آزمایشات پزشکی قرار گرفته و در پرونده آنان منعکس شود.
- ماده ۵ آیین نامه کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار بند ۸- پیگیری لازم در انجام معاینات قبل ازاستخدام و معاینات ادواری به منظور پیشگیری از ابتلا کارگران به بیماری های ناشی از کار و ارائه نتایج حاصله به مرکز بهداشت مربوطه- ماده ۳ آئین نامه اجرائی قانون باز نشستگی پیش از موعد کارگران مشاغل سخت وزیان آورکارفرمایان کلیه کارهای سخت وزیان آور که تمامی یا برخی از کارهای آنها سخت وزیان آور می باشند مکلفند اقدامات زیر را انجام دهند :
۴- معاینات قبل از استخدام طبق ماده (۹۰) قانون تامین اجتماعی – مصوب ۱۳۵۴-انجام می گردد. - ماده ۴ آئین نامه مذکور به استناد تبصره (۱) ماده (۹۶) قانون کار مقررات وضوابط انجام معاینات پزشکی موضوع ماده (۳) این آیین نامه اعم از قبل از استخدام، ادواری، اختصاصی وهرگونه معاینه پزشکی دیگر در این ارتباط مطابق بادستورالعملها و آیین نامههای جاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواهد بود.
فصل چهارم دستورالعمل بازرسی بهداشت کار مصوب ۱۳۹۲ ابلاغی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به پیگیری تخلفات کارفرمایان اشاره دارد. در ماده ۳۸ مربوط به فصل چهارم و بند الف ماده مذکور چنین آمده است: ماده ۳۸- تخلف از ماده ۹۲ قانون کار به جهت: عدم تشکیل پرونده پزشکی برای کلیه شاغلینی که در معرض بروز بیماریهای ناشی از کار قرار دارند و معاینات قبل از استخدام.»با توجه به موارد فوق که انجام معاینات پزشکی کارگران چه در بدو استخدام چه به کارگیری طب کار و معاینات دورهای و آزمایشهای پزشکی کارگران از وظایف کارفرما بوده و هرگونه هزینه مربوط به طب کار، انجام آزمایشهای بدو استخدام، معاینات دورهای کارگران، آزمایشهای پزشکی مورد نیاز پرونده و طب کار در کارگاه بر عهده کارفرما خواهد بود.چنانچه اختلافی بین کارگر و کارفرما در ارتباط با هزینه مربوط به طب کار، انجام آزمایشهای بدو استخدام، معاینات دورهای کارگران، آزمایشهای پزشکی وجود داشته باشد این انوع اختلاف از اختلافات رابطه کارگری و کارفرمایی محسوب شده و باید در اداره کار مطرح و مورد رسیدگی قرار گیرد.