سلام
در هر نوع ساعات کاری اعم از نوبت کاری و غیر نوبت کاری، در صورتی که کارگری به مرخصی استحقاقی برود کارفرما مکلف است در صورت نیاز جایگزین تامین کند. در برخی کارها چنین روال شده است به دلیل محدود بودن تعداد کارگران یک قسمت، کارگران در زمان مرخصی از همکاران برای جایگزینی درخواست می کنند و این امر منع قانونی ندارد.
نکات قابل توجه جایگزینی
1- اگر فردی که مرخصی گرفته است دارای مرخصی استحقاقی باشد از مرخصی وی به میزان موظفی همان شیفت کم می شود. از لحاظ ساعات کار معادل همان مدتی که از مرخصی استحقاقی کسر شده به کارکرد آن ماه اضافه می شود. به عبارتی مرخصی استحقاقی عین حضور در سر کار بوده و به آن مزد و مزایا تعلق می گیرد. در صورتی که مرخصی استحقاقی وی تمام شده باشد می تواند با موافقت کارفرما از مرخصی بدون حقوق استفاده کند که این مدت به عنوان کسر کار لحاظ می شود.
2- تاثیر این کار برای فرد جایگزین بر روی ساعت کاری وی بوده و منجر به افزایش کارکرد می شود. در سر هر ماه در صورتی که کارکرد جایگزین از موظفی ماه بیشتر شود مدت کارکرد مازاد بر ساعت کار قانونی اضافه کاری محسوب می شود.
3- ترک کار از دو نظر قابل بررسی است. اول اینکه کسر کار محسوب می شود و دوم اینکه تخلف انضباطی است. در صورتی که کارگاه دارای آیین نامه انضباطی و کمیته انضباطی نباشد کسر مبلغی بیش از مدت غیبت مجاز نیست.
4- در خصوص مزایای حضور در سر کار چه در ایام تعطیلات رسمی و چه ایام کاری حداقل مزایای مقررات قانون کار اعم از اضافه کاری، جمعه کاری، نوبت کاری و شب کاری بسته به شرایط و ساعات کاری باید پرداخت شود. کارفرما می تواند برای تشویق کارکنان مزایایی بیش از مزایای قانون کار پرداخت کند ولی نمی تواند مزایای کمتر از قانون کار را پرداخت کند.
5- در صورتی که قرارداد کار به اتمام نرسیده باشد در صورت اخراج به دلیل غیبت و بدون رای کمیته انضباطی، کارگر می تواند در اداره کار دادخواست بازگشت به کار ثبت کند.
کارشناس کارتابان (مهدوی) (3 هفته پیش)