اگر کارگر پس از دریافت رای بازگشت به کار به کارگاه مراجعه نکند، کارفرما چه تکلیفی دارد؟

1

پرسنلی از شرکت استعفا داده و پس از پس گرفتن استعفا، به بهانه ممانعت کارفرما برای حضور در محل کار شکایت کرده است. پس از صدور رای هیئت تشخیص مبنی بر بازگشت به کار و تعلیق بودن وضعیت کارگر و پرداخت مزد ایام بلاتکلیفی، کارگر همچنان در سرکار حاضر نشده و ادعای خود را که غیرواقعی است، مطرح می‌کند. از طریق اظهارنامه به وی اعلام شده که باید در محل کار حاضر شود.

کمیته انضباطی شرکت نیز با توجه به غیبت بالای ۱۵ روز، رای به اخراج وی داده است که کارگر از این بابت به اداره کار شکایت کرده و نتیجه آن هنوز مشخص نشده است. حالا کارفرما باید چه اقدامی انجام دهد؟

امیرحسین حمزه (2 هفته پیش)
1 پاسخ 46 بازدید
0

طبق تبصره ماده ۲۱ قانون کار، اگر کارگری استعفا دهد و ظرف مدت ۱۵ روز کتبا انصراف خود را اعلام کند، استعفای وی منتفی تلقی می‌شود. اگر کارگر پس از اخراج به مراجع حل اختلاف اداره کار مراجعه نکند و رای بازگشت به کار گرفته باشد، وی موظف است بلافاصله به محل کار مراجعه کرده و مشغول به کار شود. اگر کارگر پس از دریافت رای بازگشت به کار از مراجعه به محل کار خودداری کند و عذر موجهی نداشته باشد، مستعفی شناخته می‌شود.

در صورتی که رای اداره کار علاوه بر بازگشت به کار، حق‌الزحمه ایام بلاتکلیفی را نیز مقرر کرده باشد، کارفرما مکلف به پرداخت این مبلغ به کارگر است. همچنین، کارفرما باید در صورت عدم مراجعه کارگر، اسناد و مدارک لازم را به‌گونه‌ای آماده داشته باشد که در صورت شکایت مجدد کارگر، در مراجع حل اختلاف بتواند اثبات کند که آمادگی پذیرش کارگر وجود داشته و او از بازگشت به کار خودداری کرده است.

کارشناس کارتابان (مهدوی) (2 هفته پیش)
جواب این سوال را میدانید؟ پاسخ دهید