در صورت عدم پرداخت حق بیمه سخت و زیان آور از طرف کارفرما چه کاری باید انجام داد؟

1

سلام

من حدود ۲۴ سال در مشاغل سخت و زیان‌آور مشغول به کار بوده‌ام. برای بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان‌آور درخواست داده‌ام که در کمیته مربوطه تأیید شده است. رأی کمیته سختی کار به سازمان تأمین اجتماعی ارسال شده و بیمه، صورتحساب ۴ درصد حق بیمه سخت و زیان‌آور را صادر کرده است. با این حال، شرکت کارفرما در پرداخت حق بیمه سختی کار به تأمین اجتماعی تعلل کرده است. عدم پرداخت این مبلغ از سوی کارفرما موجب شده که تأمین اجتماعی از بازنشستگی من خودداری کند.

۱. در صورت عدم پرداخت یا تاخیر در پرداخت حق بیمه سختی کار از سوی کارفرما، تکلیف کارگر چیست و چه اقدامی باید انجام دهد؟ ۲. فرمول و نحوه محاسبه مبلغ ۴ درصد حق بیمه سخت و زیان‌آور چگونه است؟

مهدی محمدی (1 هفته پیش)
1 پاسخ 85 بازدید
1

سلام

برای حل این مساله دو راه حل وجود دارد:

راه حل اول و اصلی: طبق ماده 36 قانون کار تامین اجتماعی مکلف است با ابزارهای اجرایی موضوع ماده 50 قانون تامین اجتماعی حق بیمه سختی کار را از کارفرما دریافت کند. لذا عدم پرداخت حق بیمه طبق ماده 36 رافع مسئولیت تامین اجتماعی در قبال بیمه شده نیست که متاسفانه بر خلاف این عمل می شود.

در این صورت ابتدا باید بیمه شده نامه ای با استناد به ماده 36 با مضمون زیر به تامین اجتماعی ارائه شود:

«ریاست محترم سازمان تامین اجتماعی شعبه ....

با سلام

احترما به استحضار می رساند درخواست سختی کار اینجانب در کمیته سختی کار و همچنین در کمیته بازنشستگی مورد تایید قرار گرفته است و حق بیمه 4% مربوطه برآورد و به کارفرما ابلاغ شده است. متاسفانه کارفرما از پرداخت آن خودداری نموده و به تبع آن تامین اجتماعی بازنشستگی اینجانب را موکول و منوط به پرداخت حق بیمه مربوطه نموده و از بازنشستگی اینجانب خودداری می نماید.

با استناد به ماده 36 قانون تامین اجتماعی عدم واریز حق بیمه از جانب کارفرما رافع مسئولیت و تعهدات سازمان در قبال بیمه شده نیست. 

لذا خواهشمند است دستور فرمایید امور بازنشستگی اینجانب انجام و حکم بازنشستگی بنده صادر گردد.

با تشکر - ... »

در صورتی که با نامه فوق باز هم تامین اجتماعی از بازنشستگی خودداری نماید باید در دیوان عدالت اداری علیه تامین اجتماعی طرح شکایت شود.

راه حل دوم: بیمه شده در صورت توانایی می تواند حق بیمه سختی کار را شخصا پرداخت نماید و با استناد به فیش واریزی در اداره کار علیه کارفرما برای مطالبه وجه واریزی به تامین اجتماعی طرح شکایت کند.

کارشناس کارتابان (مهدوی) (1 هفته پیش)
جواب این سوال را میدانید؟ پاسخ دهید