سلام
در بررسی مشاغل سخت و زیان آور شغل کارگر ساده در کارگاه های مختلف، مواجهه کارگر ساده با عوامل زیان آور فیزیکی (مثل صدا، ارتعاش، دما، نور و ...)، عوامل زیان آور شیمیایی (مانند بخارات سمی، گازها، گرد و غبار و ...) و عوامل زیان آور بیولوژیک (مانند میکروب ها، باکتری ها، ویروس ها و ...) بررسی می شود.
بنابراین سه سوال و موضوع مهم در سخت و زیان آور تلقی شدن شغل کارگر ساده وجود دارد. اول اینکه آیا در محیط کار کارگر ساده یک یا چند عامل زیان آور وجود دارد که کارگران با آن مواجهه دارند؟ دوم اینکه در صورت وجود یک یا چند عامل زیان آور، شدت آن عامل در مقایسه با حدود مجاز عوامل زیان آور چگونه است؟ و سوم اینکه کارگر در طول ساعات کاری خود چه مدتی با عوامل زیان آور بیش از حد مجاز مواجهه دارد؟
پس با توجه به توضیحات بالا، اینکه شغل با عنوان کارگر ساده جزو مشاغل سخت و زیان آور تلقی می شود یا خیر، جواب از قبل مشخصی وجود ندارد و هر کارگر باید در زمانی که حائز شرایط شد درخواست بررسی مشاغل خود را در کمیته سخت و زیان آور مطرح کند و این اعضای کمیته هستند که صلاحیت دارند نسبت به تایید یا عدم تایید سختی کار اظهار نظر کنند.
ممکن است در کارگاه های مختلف عنوان شغلی کارگر ساده وجود داشته باشد و کارگر ساده در کارگاه های مختلف با عوامل زیان آور متفاوتی با شدت و میزان مواجهه متفاوت وجود داشته باشد.
ممکن است مدیریت کارگاه به نحوی باشد که با چرخش کارگران در مشاغل مختلف، مدت زمان مواجهه با عوامل زیان آور کمتر از حد مجاز باشد و در کارگاه مشابه دیگری گردش کارگران در مشاغل مشابه وجود نداشته باشد و میزان مواجهه با عوامل زیان آور بیشتر از حد مجاز باشد.
کارگر ساده یک عنوان شغلی است که در کارگاههای مختلف از آن استفاده می شود و در بررسی سخت و زیان آور بودن شغل کارگر ساده عنوان شغلی ملاک نیست بلکه میزان مواجهه کارگر با عوامل زیان آور ملاک تصمیم گیری کمیته سخت و زیان آور است.
کارشناس روابط کار 2 (3 ساعت پیش)