سلام
در حوادث ناشی از کار عمدتا دو نوع خسارت برای کارگران قابل تصور است: 1-خسارت جانی و 2- خسارت ناشی از عدم توانایی کار.
1) در بحث خسارت جانی اگر کارگر ادعا داشته باشد که حادثه در اثر عدم رعایت الزامات و مقررات ایمنی از جانب کارفرما اتفاق افتاده می تواند از طریق مراجع قضایی نسبت به مطالبه آن اقدام کند. در صورتی که بیمه مسئولیت مدنی کارفرما (بیمه حوادث) بدون رای دادگاه باشد بدون مراجعه به مراجع قضایی و دادگاه، کارفرما باید گزارش حادثه به بیمه مربوطه ارائه نماید و کارگر برای دریافت خسارت به صورت مستقیم به بیمه مسئولیت مراجعه کند.
2) برای ایام استراحت پزشکی و طول درمان، کارگر مکلف است استراحت و طول درمان تجویز شده از طرف پزشک معالج را به شعبه مربوطه تامین اجتماعی (از طریق کارگزاری ها یا سامانه آنلاین خدمات تامین اجتماعی) ارائه نماید و پس از تایید توسط تامین اجتماعی، این مدت مرخصی استعلاجی محسوب می شود. غرامت مربوط به مرخصی استعلاجی از جانب تامین اجتماعی پرداخت می شود و کارفرما تعهدی به پرداخت مزد و بیمه این مدت ندارد.
لازم به توضیح است که برای ایام مرخصی استعلاجی، کارفرما مکلف است مزایایی که در زمان کار کارگر از آنها حق بیمه کسر نشده (مزایای معاف از بیمه) مانند حق اولاد، عیدی و پاداش، سنوات و مرخصی استحقاقی مدت مرخصی استحقاقی را پرداخت کند.
کارشناس کارتابان (مهدوی) (14 ساعت پیش)