تفاهمنامه جهت راهاندازی نظام یکپارچه روابط کار در مناطق آزاد
بسمه تعالی
با استعانت از خداوند متعال و با هدف ایجاد نظام عدالت محور، مردم گرا و ارزش آفرین مبتنی بر سرمایه انسانی و به منظور تعمیق انسجام ملی و وحدت رویه در امور حاکمیتی روابط کار که چشماندازی موثر را در عرصه صیانت از نیروی انسانی مولد و منابع مادی کشور در مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی تضمین خواهد نمود و با نهایت به نقش و جایگاه خاص مناطق مذکور در فرایند های توسعه و خودکفایی و بالندگی میهن اسلامی و با در نظر داشت دادنامه شماره ۳۶۶ مورخ ۱۳۹۷/۰۳/۰۸، هیئت عمومی دیوان عدالت اداری، «تفاهم نامه ایجاد نظام یکپارچه روابط کار در مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی» فی مابین دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی به نمایندگی آقای دکتر حجتالله عبدالملکی مشاور رئیس جمهور و دبیرشورایعالی به نشانی خیابان ولی عصر (عج)، بلوار اسفندیار پلاک ۵۱ تلفن ۷۵۲۰۷۰۰۰ که از این پس به اختصار “دبیرخانه” نامیده میشود، از یک سو و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به نمایندگی آقای دکتر علیحسین رعیتی فرد معاون روایط کار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به نشانی: خیابان آزادی، نبش خیابان بهبودی، ساختمان مرکزی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی که هاز این پس به اختصار “وزارتخانه” نامیده میشود از سوی دیگر به شرح ذیل منعقد میگردد:
۱-به منظور ارتقای وحدت رویه در چارچوب هیئت های رسیدگی موضوع ماده ۲۹ مقررات اشتغال نیروی انسانی، بیمه و تامین اجتماعی در مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقصادی، آیین نامه ها، بخشنامه ها، دستورالعمل ها و نظریه های مشورتی صادره از سوی معاونت روابط کار جبران خدمت وبیمه بیکاری، سازمان های کارگری و کارفرمایی، بازرسی کارو تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار به واحد های کار و خدمات اشتغال مناطق آزاد تجاری-صنعتی ویژه اقتصادی جهت بهره برداری در چارچوب قوانین و مقررات مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از طریق دبیرخانه شورایعالی اعلام میشود.
۲-به منظور تقویت بعد تخصصی و کارشناسی تصمیمات صادره از سوی هیئت های رسیدگی موضوع ماده ۲۹ مقررات اشتغال نیروی انسانی، بیمه و تامین اجتماعی در مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی به لحاظ قانونی، واحد های کار و خدمات اشتغال مستمر در مناطق مذکور در صورت نیاز منطقه و بنابر تشخیص وزارتخانه و در قالب همایش، سمینار و کارگاه آموزشی از ظرفیت کارشناسان مبرز روابط کار در حوزه های تنظیم روابط کار و جبران خدمت و بیمه بیکاری سازمان های کارگری و کارفرمایی، بازرسی کارو تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار، مستقر در ستاد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و ادارات کل تعاون، کارو رفاه اجتماعی در حوزه ی مقررات قانون کار و مقررات اشتغال نیروی انسانی بیمه و تامین اجتماعی در مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی استفاده خواهند نمود.
۳-به منظور دسترسی به آمار صحیح تعداد کارگاه ها، کارگران متوسط حقوق و مزایای دریافتی کارگران در مناطق آزاد تجاری-صنعتی و یژه اقتصادی و قراردادهای کار کارگران شاغل در مناطق مذکور، همچنین به جهت یکپارچه سازی آمار و انعکاس عملکرد مناطق مذکور در بخش های تنظیم روابط کارو جبران خدمت وبیمه بیکاری، سازمان های کارگری و کارفرمایی، بازرسی کارو تحقیلقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار، همکاری لازم از سوی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی به منظور بهره گیری واحد های کار و خدمات اشتغال مستقر در مناطق مذکور از «سامانه جامع روابط کار» و زیر سامانه های مرتبط اعم از «زیرسامانه های بیمه بیکاری»، «زیرسامانه های آموزشی ایمنی کار» و سایر زیر سامانه های تخصصی وزارت متبوع در حوزه روابط کار صورت خواهد گرفت. در این رابطه، وزارتخانه با همکاری دبیرخانه شورایعالی با توجه به قوانین مقرات مناطق آزاد تجاری-صنعتی از طریق دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی تهمیدات لازم را برای ارتباط سیستمی این سامانه ها با سامانه های روابط کار فراهم مینمایند.
در خصوص مناطقی که دارای سامانه در حوزه ی کار و کارگری و کارفرمایی هستند، وزارت خانه، تمهیدات لازم را برای ارتباط سیستمی این سامانه ها با سامانه جامع روابط کارو زیر سامانه های آن فراهم مینماید.
۴-با توجه به برنامه تحولی وزارت خانه با عنوان « راهبری و نظارت بر اقدامات منجر به طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاه های مشمول قانون کار» معطوف به تحقق عدالت مزدی در کشور، واحد های کارو خدمات اشتغال مستمر در مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی از طریق مشاوران ذیصلاح مورد تایید وزارت کار اقدامات لازم را در چارچوب قوانین و مقررات مناطق آزاد و ویژه اقتصادی جهت استقرار طرح های مزبور در بنگاه های اقتصادی مشمول به عمل خواهند آورد.
۵-بهمنظور هماهنگی بیشتر جهت بررسی پرونده های متقاضیان بیمه بیکاری در مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه اقتصادی، کمیته بیمه بیکاری متشکل از نماینده واحد کار و خدمات اشتغال منطقه و نماینده تامین اجتماعی بر اساس تفاهم نامه مشترک شماره ۱ ۱۱۸۷۳۹ مورخ ۱۳۸۴/۱۲/۰۱ تشکیل خواهد شد.
تبصره: در صورت اختلاف نظر فیما بین نمایندگان کمیته بیمه بیکاری، نظر مدیر واحد کار، و خدمات اشتغال منطقه مربوطه ملاک خواهد بود.
۶-به استناد ماده ۸ قانون بیمه بیکاری نظارت بر امور مقرری بگیران بیمه بیکاری در زمینه های مختلف به ویژه شناسایی اشتغال مجدد (مکتوم) موضوع تبصره ۲ ماده مذکور با جدیت بیشتری توسط واحد های کار و خدمات اشتغال در هر منطقه مود پیگیری قرار گیرد.
۷-با توجه به ظرفیت های بالای اشتغال موجود در مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی، موضوع بازگشت به کار قبل از ورود افراد به چرخه بیمه بیکاری یا معرفی مقرری بگیران به اشتغال مجدد به صورت ویژه مد نظر واحد های کار و خدمات اشتغال مناطق مذکور قرار گیرد.
۸-با عنایت به دستورالعمل تشکیل و وظایف کمیته های هماهنگی، موضوع تفاهم نامه های مشترک شماره ۱۱۸۷۳۹ مورخ ۱۳۸۴/۱۲/۰۱ فیمابین وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی، پرونده های بیمه بیکاری که از طریق واحد کار و خدمات اشتغال مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی بنابه دلایلی به کمیته های مذکور، مورد بررسی قرار گیرد.
۹-با توجه به مفاد ذیل بند (ب) ماده ۶ قانون بیمه بیکاری، بررسی عذر موجه متقاضیانی که پس از گذشت ۳۰ روز در مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی در خواست بیمه بیکاری مینمایند، از طریق هیئت های حل اختلاف کار شهرستان همجوار مناطق مذکور صورت پذیرد.
تبصره: مدیر کار و خدمات و اشتغال منطقه، میتواند به عنوان مطلع در جلسه حضور داشته باشد.
۱۰-با عنایت به ماده ۵۱ مقررات مربوط به اشتغال، نیروی انسانی، بیمه و تامین اجتماعی در مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی، گزارش اجرای مقاوله نامه ها و توصیه نامه های الحاقی از سوی جمهوری اسلامی ایران، به ویژه در عرصه حقوق بنیادین کار از سوی واحد های کار و خدمات اشتغال به طور سالانه به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارسال شود.
۱۱-انجام کلیه امور مریوط به تشکیل، تجدید و ثبت و نظارت بر عملکرد مجامع سازمان های کارگری و کارفرمایی و بازنشستگان با هماهنگی اداره کل سازمان های کارگری و کارفرمایی معاونت روابط کار بر عهده واحد کار و خدمات اشتغال مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی میباشد. انجام امور مذکور به موجب دستورالعمل مربوطه توسط هر دو طرف تفاهم نامه تهیه و برای تصویب به شورای عالی مناطق آزاد تجاری-صنعتی پیشنهاد میشود.
۱۲-با عنایت به ماده ۶ قانون مقررات اشتغال نیروی انسانی، بیمه و تامین اجتماعی در مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی، بازرسان کار موضوع ماده ۹۶ قانون کار از کارگاه های مشمول آن تصویب نامه بازرسی به عمل میآورند. کارفرمایان و سازمان هر منطقه موظفند نسبت به رفع نواقص حفاظت و ایمنی محیط کار کارگران و انجام توصیه های قانونی بازرسان کار در فرصت های مقرر افدام نمایند.
۱۳-بازدید از کارگاه ها جهت نظارت بر نحوه اجرای مفاد قوانین و مقررات لازم الرعایه توسط بازرسان کار انجام و در صورت عدم همکاری کارفرمایان، مطابق قانون اقدام خواهد شد.
۱۴-در خواست های بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور متقاضیان، به ادارات کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارسال و در کمیته های بدوی و تجدید نظر استانی، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
۱۵-کارفرمایان درمناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی در زمان عقد قرارداد با پیمانکاران، تاییدیه صلاحیت ایمنی امور پیمانکاران را که از سوی وزارتخانه، صادر میگردد را اخذ خواهند کرد.
۱۶-واحد های تولیدی و صنعتی و بنگاه های اقتصادی در مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی خدمات مشاوره حفاظت فنی و ایمنی کار را از شرکت های واجد صلاحیت و مورد تایید وزارتخانه دریافت میکنند.
۱۶-واحد های تولیدی و صنعتی و بنگاه های اقتصادی در مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی خدمات مشاوره حفاظت فنی و ایمنی کار را از شرکت های واجد صلاحیت و مورد تایید وزارتخانه دریافت میکنند.
۱۸-بررسی وسایل حفاظت فردی پیش از عرضه و همچنین اندازه گیری عوامل زیان آور محیط کار برای بنگاه های تولیدی و اقتصادی مستقر در مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی، توسط مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار انجام میشود.
۱۹- در اجرای تبصره ۲ ماده ۵ مقررات اشتغال نیروی انسانی، بیمه و تامین اجتماعی در مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی مدیران واحد های کار و خدمات اشتغال در مناطق مذکور مکلفند هر سه ماه یکبار گزارشی از عملکرد خود را به معاونت وازرت کار وزارتخانه ارسال نمایند.
۲۰-در صورت بروز هرگونه اختلاف بین واحد های کار و خدمات اشتغال مناطق و ادارات کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، نظر مشورتی ادارات کل ستادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در هر بخش (اداره کل روابط کار و جبران خدمت و بیمه بیکاری، سازمان های کارگری و کارفرمایی، اداره کل بازرسی کار، مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار) که در چارچوب قوانین و مقررات صادر میشود اخذ و اقدام لازم صورت خواهد گرفت.
۲۱-در صورتی که اجرای هریک از مفاد تفاهم نامه بار مالی برای سازمان های مناطق آزاد و ویژه اقتصلدی در پی داشه باشد لازم است اجرای تعهد با رعایت اساس نامه سازمان ها صورت میگیرد.
۲۲-این تفاهم نامه در ۲۲ بند و یک مقدمه در ۲ نسخه که هر کدام از نسخ در حکم واحد هستند تهیه و در تاریخ ۱۴۰۳/۴/۱۲، به امضای طرفین رسید و از تاریخ امضا به مدت ۲ سال شمسی ناقذ و دارای اعتبار است که با توافق طرفین قابل تمدید میباشد.
یک دیدگاه