تکالیف کارفرما پس از وقوع حادثه ناشی از کار

مسئولیت کارفرما در حوادث ناشی از کار

تکالیف کارفرما پس از وقوع حادثه
تکالیف کارفرما پس از وقوع حادثه

مسئولیت کارفرما در حوادث ناشی از کار در قانون کار

رعایت مقررات ایمنی و حفاظتی برای پیشگیری از حوادث تدوین شده اند. مواد۹۱ و ۹۵ قانون کار رعایت آیین نامه حفاظت فنی را الزامی کرده و عدم رعایت آن چه منجر به حادثه شود و یا نشود جرایم ماده ۱۷۶ قانون کار را متوجه کارفرما می نماید.

چنانچه حادثه ناشی از کار اتفاق بیافتد و پس از طی مراحل شکایت کارفرما به دلیل تخلف از هر یک آیین نامه های حفاظت فنی مصوب شورای عالی حفاظت فنی مقصر شناخته شود کارفرما به پرداخت و تحمل جرایم ماده ۱۷۶ قانون کار به عنوان جریمه دولتی محکوم می شود.

خدمات آنلاین کارتابان
فیش حقوقی
قرارداد کار
نرم افزار حقوق و دستمزد

متن ماده ۹۱ قانون کار :

کارفرمایان و مسئولان کلیه واحدهای موضوع ماده (۸۵) این قانون مکلفند بر اساس مصوبات شورای عالی حفاظت فنی برای تامین حفاظت و سلامت و بهداشت کارگران در محیط کار ، وسایل و امکانات لازم را تهیه و در اختیار آنان قرار داده و چگونگی کاربرد وسایل فوق الذکر را به آنان بیاموزند و در خصوص رعایت مقررات حفاظتی و بهداشتی نظارت نمایند . افراد مذکور نیز ملزم به استفاده و نگهداری از وسایل حفاظتی و بهداشتی فردی و اجرای دستورالعمل های مربوط کارگاه می باشند .

 متن ماده ۹۵ قانون کار:

مسئولیت اجرای مقررات و ضوابط فنی و بهداشت کار بر عهده کارفرما یا مسئولین واحدهای موضوع ذکر شده در ماده (۱۸۵) این قانون خواهد بود . هر گاه بر اثر عدم رعایت مقررات مذکور از سوی کارفرما یا مسئولین واحد ، حادثه ای رخ دهد ، شخص کارفرما یا مسئول مذکور از نظر کیفری و حقوقی و نیز مجازات های مندرج در این قانون مسئول است .

تبصره ۱- کارفرما یا مسئولان واحدهای موضوع ماده (۸۵) این قانون موظفند کلیه حوادث ناشی از کار را در دفتر ویژه ای که فرم آن از طریق وزارت کار و امور اجتماعی اعلام می گردد ثبت و مراتب را سریعا به صورت کتبی به اطلاع اداره کار و امور اجتماعی محل برسانند .

تبصره ۲- چنانچه کارفرما یا مدیران واحدهای موضوع ماده (۸۵) این قانون برای حفاظت فنی و بهداشت کار ، وسایل و امکانات لازم را در اختیار کارگر قرار داده باشند و کارگر با وجود آموزش های لازم و تذکرات قبلی بدون توجه به دستورالعمل و مقررات موجود از آنها استفاده ننماید کارفرما مسئولیتی نخواهد داشت . در صورت بروز اختلاف ، رای هیات حل اختلاف نافذ خواهد بود .

وظایف کارفرما پس از وقوع حادثه ناشی از کار

بلافاصله پس از وقوع هرگونه حادثه چه کوچک و چه بزرگ کارفرما بایستی حداقل اقدامات زیر را انجام دهد:

– تماس با سرویس های امدادی و انتظامی :

برای کمک فوری به حادثه دیده و رساندن وی به مراکز درمانی و حداقل شدن ضایعات ناشی از حادثه انجام کمک های اولیه و تماس با اورژانس از تکالیف اخلاقی است.

برای مستند شدن وقوع حادثه ناشی از کار در محل کارگاه (بویژه اگر تحت پوشش بیمه مسئولیت مدنی کارفرما در قبال کارکنان است) و این سند برای در مراحل بعدی مانند رسیدگی پرونده در مراجع قضایی، دریافت خسارت از بیمه مسئولیت، جلوگیری از تحریف موضوع و …

– در صورتی که نیاز به نجات حادثه دیده باشد مانند ماندن و گیرکردن بین ماشین آلات، ماندن زیر آوار، در آوردن از داخل چاه و … تماس با آتش نشانی لازم است.

– پس از اقدامات اولیه برای کمک رسانی به حادثه دیده کارفرما باید فرم حادثه سازمان تامین اجتماعی (دانلود) را تکمیل و به شعبه مربوطه سازمان تامین اجتماعی ارائه نماید.

– قبل از از بین رفتن صحنه حادثه گزارشی از حادثه (به انضمام تصویر فرم اعلام حادثه تامین اجتماعی) را به اداره کار محل ارائه نماید.

– گزارشی از حادثه را به بیمه مسئولیت کارفرما ارائه نماید.

💎 صدور قرارداد کار، فیش حقوقی و تسویه حساب کارکنان برای کارفرمایان آسان شد!

ویژگی‌های نرم‌افزار کارمزد


مطابق با قانون کار: از مطابقت اسناد خود با آخرین مقررات کار مطمئن باشید.
محاسبات خودکار: حقوق و مزایا را به صورت دقیق و بدون خطا محاسبه کنید.
رابط کاربری ساده: حتی اگر با کامپیوتر آشنایی زیادی ندارید، به راحتی می‌توانید از کارمزد استفاده کنید.
ساده و سریع: با چند کلیک ساده، تمام اسناد را دریافت کنید.

‫۹ دیدگاه ها

  1. سلام بیمه حوادث امنیتی است برای کارفرماواگرکارگربه هنرجوی مقصرشودانگارفقطبیمارستان بعدبرودپی کارش شکستگی که دیگرآن کاری نمیتواندادامه شغلش مثل آرموتوربندی ادامه دهدبایستی چکارکندمیگویندمچ دستت حرکت بده خوب شدی آقایان مچ دست قادراست ده کیلووزن بلندکندمگویندازلحاظ پزشک بیمه دیگردرست شده قانون کارگرکجاست دردهستش امادرمان خیر ۸ماه بیکاری کارگرازکجاتامین میشودکارفرمایی که کارگرحادثه دیده ازبیمارستان رهامیکندلبه کارگرازکجاپول شکایت.وهزاران هزینه پزشک قانون بیاورد.کارفرمایی که حتی مزدکارگرحادثه رانداده اصلا کارگرچطورشکایت دراداره کارکه فقط ثبت نام درسایت اداره کار۴۵۰هزترتومان هزینه میگیرندبیاوردوالا عقط حرف خوب واردهستم بیایی دراجراوای برمابنده ۱۸۰ملیون تاحالا خرج کردم خودم ۲۵سال سابقه بیمه دارم بازهم هزینه دارم ونتوان ازآن هستم نصف صورت خواب دستم نتوان هیچکس جوابگونیست

    1. سلام
      آرزوی سلامتی دارم. پزشکی قانونی از روی عوارض ناشی از حادثه با در نظر گرفتن میزان بهبودی و یا محدودیتهای حرکتی و … خسارت و دیه را مشخص می کند و همه جراحت ها، شکستگی ها، عوارض جسمانی موقت و دائمی را مد نظر قرار می دهد.
      کارفرمای مقصر نیز علاوه بر پرداخت خسارت کارگر به جرائم دولتی و در صورت تکرار به حبس نیز محکوم می شود و بیمه تمام مسئولیت کارفرما را پوشش نمی دهد.

  2. باسلام
    برای چنین امر مهمی که یکی از آنها اعلام گزارش حادثه به اداره کار می باشد نه فرمی اعلام شده است و نه در سایت های مثلا شمال غرب امکانی برای ارسال دیجیتال گزارش و یا تصویر آن اعلام نشده است .
    همه جا بصورت قانونی اعلام شده به سازمان تامین اجتماعی فرم حادثه ارسال شود که مثلا در یک مورد ما انجام داده ایم و در جاهای دیگر بیشتر بحث فرم حادثه را در هنگامی که کارگر و یا متولی ایشان بخواهد شکایت را در کلانتری ثبت کند امکان احاله و ادامه از سوی اداره کار و اعزام بازرس کار طرح شده است و اینکه کارفرما مکلف است این کار را در قالب فرمی و بصورت مستقل به اداره کار اعلام نماید درج نشده است .
    لطفا اگر اشتباه فکر می کنم راهنمایی بفرمایید الان مدتی از حادثه گذشته است و تکلیف ما بعنوان کارفرما در خصوص کارگر با اینکه مداوا روی او در حال انجام است مشخص نیست.
    .
    .

    1. با سلام آقا پیام
      به نکته بسیار ظریفی اشاره فرمودید که هر کس حتی حادثه ناشی از کار هم داشته باشد متوچه چنین نکاتی نمی شوند.
      در تبصره ۱ ماده ۹۵ قانون کار کارفرما مکلف شده است تا حوادث ناشی از کار را در دفتر مخصوصی ثبت و به اطلاع اداره کار برسانند.
      در ماده ۸ آیین نامه ایمنی کارگاه های ساختمانی کارفرما مکلف شده که حوادث ناشی از کار منجر به فوت و نقص عضو را کتبا به اداره کار اطلاع دهد.
      هیچ کدام از این موارد ضمانت اجرایی ندارد و حتی در وزارت کار موضوع تبصره یک ماده ۹۵ قانون کار که قرار شده اداره کل فرم دفتر ثبت حوادث را ارائه دهد نیز ندیده ام که انجام شده باشد.
      صحنه ی اولیه حادثه برای مشخص شدن نحوه ی وقوع حادثه از اهمیت بالایی برخوردار است و حسن اطلاع رسانی فوری به اداره کار و مشاهده و ضبط صحنه حادثه توسط بازرس کار از این حیث حائز اهمیت است.
      در حوادث مهم نیز معمولا از جانب دادستانی بازرس کار به سر صحنه دعوت می شود.
      در برخی حوادث هم حتی اگر از جانب حادثه دیده یا بازماندگان آن ها طرح شکایت صورت نگیرد احتمال دارد دادستان برای اعمال جنبه عمومی جرم از بازرس کار بخواهد گزارش حادثه تهیه نماید.
      .
      .

      1. هیچ قانونی از کارگر حمایت نمیکنه حتی حادثه دیده من چشمم آسیب دید کارفرما گفت خودت برو بیمارستان تو را بیمه مسئولیت کردم دیگه بمن مربوط نیست

        1. سلام
          از اتفاق پیش آمده متاسفم و آرزوی سلامتی دارم. متاسفانه کارفرما از لحاظ قانونی بلافاصله بعد از حادثه مسئولیتی برای حمایت ها ندارد ولی وظیفه اخلاقی و انسانی ایجاب می کند که از کارگر خود حمایت کند.
          کارگر حادثه دیده می تواند در دادگاه علیه کارفرما برای مطالبه خسارت جانی و درمانی طرح شکایت کند و کارفرما در صورت مقصر بودن علاوه بر محکومیت به پرداخت خسارت کارگر، به جریمه دولتی سنگینی محکوم می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *