مدت زمان شکایت از کارفرما و شرایط مربوطه
فهرست مطالب
شکایت از کارفرما
قبل از پرداختن به موضوع مهلت شکایت از کارفرما و شرایط و مقررات آن باید بدانیم: شکایت از کارفرما یکی از موضوعاتی است که در روابط بین کارگر و کارفرما پیش می آید و بسیاری از کارگران برایشان سوال پیش آمده که چه زمان از کارفرما شکایت کنیم؟ مسلما شکایت از کارفرما به این سادگی نیست که با نوشتن یک متن شکایت از کارفرما در اداره کار، دریافت فرم شکایت از کارفرما و نمونه متن دادخواست شکایت از کارفرما انجام شود.
شرایط شکایت از کارفرما
شکایت کارگر از کارفرما تحت شرایطی امکان پذیر است و چنانچه این شرایط وجود داشته باشد، کارگر می تواند جهت احقاق حق خویش به مراجع صالح در اداره کار شکایت نماید اما لازم است که دلیل موجه و قانونی جهت شکایت کارگر وجود داشته باشد.
شکایت از کارفرما می تواند دلایل متعددی داشته باشد . از جمله عدم پرداخت حقوق و مزایای کار، اخراج غیر قانونی، عدم بیمه نمودن کارگر و….
مراحل شکایت از کارفرما
جهت شکایت از کارفرما لازم است که در وهله اول دادخواست شکایت تنظیم و ثبت گردد. در دادخواست شکایت لازم است که کلیه مطالبات کارگر بیان گردد. مطالبات کارگران عبارتند از : حق بیمه، سنوات ،حق السعی، اضافه کاری ها و….
در سابق ثبت دادخواست در ادارات کار به صورت سنتی و کاغذی و دستی انجام میگرفت اما در حال حاضر ثبت دادخواست به صورت الکترونیکی است و متقاضی شکایت لازم است که دادخواست شکایت خویش را در سامانه اداره کار ثبت نماید. البته به جز دادخواست لازم است که مدارک و مستندات نیز بارگذاری گردد که این امر مراحل خاص خود را می طلبد که خارج از بحث می باشد و جهت خودداری از اطاله کلام از ذکر جزئیات خودداری می گردد.
مقاله آموزش کامل سامانه جامع روابط کار و نحوه ی ثبت شکایت و ارسال مدارک به سامانه شکایت اداره را مطالعه نمایید.
نکته مهم:
چنانچه ابلاغ به کارفرما صورت گیرد، او نیز لازم است در سامانه اداره کار ثبت نام نماید و در غیر این صورت به دفاعیات کارفرما در مراجع صالح رسیدگی کننده ترتیب اثر داده نمی شود.
متقاضی شکایت لازم است که در زمان مقرر در مکان مشخص شده حضور یابد تا به شکایت وی رسیدگی صورت گیرد.
چطور می توانم از کارفرما شکایت کنم؟
نحوه شکایت از کارفرما در سابق به صورت فرم هایی بود که فرم دادخواست نامیده می شد و متقاضی مشخصات خود و کارفرما و مطالباتش را در آن درج می کرد و در مراجع اداره کار به واحد ثبت دادخواست مراجعه می نمود و فرم را ثبت می نمود .
در حال حاضر به جهت جلوگیری از حجم مراجعه کنندگان حضوری و به جهت سهولت کار ثبت دادخواست به صورت الکترونیکی انجام می گیرد و همینطور متقاضی بایستی آدرس کارفرما و اسناد و مدارک خود را به صورت اسکن شده در فرم دادخواست الکترونیکی ثبت نماید .
لازم است کارگر قبل از شکایت در اداره کار در یکی از دفاتر پیشخوان دولت احراز هویت شده و رمز عبور سامانه اداره کار را دریافت کند.
کارفرما نیز لازم است که به ترتیب فوق احراز هویت شده و برای خود رمز عبور سامانه اداره کار را دریافت نماید.
مدت زمان شکایت از کارفرما چقدر است؟
مدت زمان شکایت از کارفرما بسته به اینکه موضوع شکایت و مطالبات کارگر چه مواردی است، متفاوت است. گاهی قانون گذار جهت برخی از مطالبات کارگران زمان مشخصی را قرار داده است، که چنانچه کارگری خارج از این مدت مطالباتی داشته باشد در مراجع صالح رسیدگی کننده در اداره کار به درخواست وی رسیدگی نمی شود.
مهلت شکایت از کارفرما بابت حقوق
نخستین موضوعی که در این باره باید به آن پرداخت، حقوق و دستمزد کافی با توجه به شرایط کار میباشد.
معمولاً کارگران در دشوارترین شرایط در زمینههای تولید، صنعت و خدمات کار میکنند.
بنابراین شایسته زندگی بهتری هستند. اما متأسفانه این قشر پرتلاش، به اندازه زحماتشان دستمزد مناسب دریافت نمیکنند.
شکایت از کارفرما برای حقوق و دستمزد زمان مشخص و مهلت ندارد و کارگر هر زمان بخواهد می تواند شکایت نماید. به عبارتی حقوق کارگر و دیون مشمول مرور زمان نمی شود.
چنانچه کارگر بعد از گذشت زمان زیادی شکایت نماید، اثبات خواسته دشوار خواهد بود و نیز از ارزش پول نیز کاسته می شود. پس بهتر است هر چه سریع تر نسبت به دریافت حقوق و دستمزد خود شکایت نماید.
مهلت شکایت از کارفرما بابت حق بیمه
ازجمله مهمترین حقوق کارگر، بیمه تامین اجتماعی وی است.
کارفرما موظف است با شروع به کار، در پایان هر ماه لیست بیمه را مطابق مقدار حقوق و تعرفه معین به تأمین اجتماعی ارسال و در موازات آن مالیات را نیز به دارایی بپردازد. اگر کارفرما در انجام این موارد تعلل نماید، کارگر میتواند برای احقاق حق بیمه خود، از کارفرما شکایت کند. در این مورد نیز زمان خاصی مشخص نشده است و کارگر هر زمان که بخواهد می تواند برای حق بیمه شکایت نماید.
تفاوت شکایت حقوق و دستمزد با شکایت بیمه کارگر
نکته مهم در مورد شکایت حق بیمه کارگر وجود دارد که این نوع شکایت را نسبت به شکایت حقوق و مزایا متفاوت می کند.
در بحث حقوق و دستمزد ذی نفع دو طرف کارگر و کارفرما هستند. در صورتی که در موضوع شکایت حق بیمه کارگر علاوه بر کارگر و کارفرما منافع شخص ثالث تامین اجتماعی نیز در میان است.
بنابراین در شکایت حقوق و دستمزد اقرار کارفرما برای اثبات دعوی کافی است. چنانچه شکایت از بابت حق بیمه واریز نشده کارگر مطرح باشد چون منافع تامین اجتماعی نیز مطرح می شود صرفا اقرار و اخبار کارفرما به کارکرد کارگر کافی نخواهد بود. چرا که ممکن است شکایت های صوری با تبانی طرفین برای ایجاد سابقه غیر واقعی مطرح شوند.
بنابراین برای شکایت برای واریز حق بیمه واریز نشده باید ادله اثباتی مستند و مستدلی وجود داشته باشد.
ممکن است حتی با اقرار کارفرما اداره کار برای حق بیمه کارگر رای صادر نکند.
حق بیمه کارگری تامین اجتماعی چیست و چگونه محاسبه میشود؟
مهلت شکایت از کارفرما بابت عیدی و سنوات
پیش از پرداختن به طرح شکایت از کارفرما، می بایست با شرایط و ضوابط عیدی و سنوات آشنا شویم. عیدی در واقع مبلغی است که در پایان هر سال کارفرما ملزم به پرداخت آن به کارگران تحت پوشش بیمه ای خویش می باشد و به کلیه ی کسانی که مشمول قانون کار از جمله دائمی، موقت، ساعتی، پاره وقت و غیره هستند، تعلق می گیرد. مطابق قانون کار عیدی هر کارگر معادل 2 ماه پایه حقوق است. این نکته را بایستی خاطر نشان نمود که هر مدت که شخص در آن سال به اشتغال مشغول بوده بدین گونه که حتی اگر در آن سال یک ماه مشغول به کار بوده، به ازای آن نیز مستحق دریافت عیدی می باشد.
عیدی و پاداش نیز جزو حقوق و دستمزد و مزایای کارگر محسوب شده و شکایت در خصوص پرداخت عیدی و پاداش نیز مشمول مرور زمان نیست.
مهلت شکایت برای بیمه بیکاری
مهلت مراجعه به هیات های حل اختلاف وزارت کار برای تایید و برقراری مقرری بیمه بیکاری 30 روز از زمان اخراج و بیکاری است.
مهلت مراجعه به هیات های حل اختلاف وزارت کار برای تایید و برقراری مقرری بیمه بیکاری 30 روز از زمان اخراج و بیکاری است و این مدت تا سه ماه در صورت داشتن عذر موجه قابل تمدید است.
در صورت عدول از 30 روز باید پرونده کارگر برای پذیرفته شدن عذر وی هیات حل اختلاف اداره کار ارجاع گردد و در صورت پذیرش عذر کارگر برای تاخیر در ارائه شکایت از کارفرما و بیکاری غیرارادی مهلت شکایت بیمه بیکاری می تواند 3 ماه باشد.
پست مرتبط ۰ تا ۱۰۱ بیمه بیکاری و شرایط دریافت آن را مطالعه نمایید.
مهلت شکایت از کارفرما بعد از اخراج
کارگری که قصد دارد، جهت اخراج غیر قانونی از کارفرما شکایت نماید بایستی دادخواست شکایت خویش را ظرف یک ماه از اخراج غیر قانونی در مراجع صالح رسیدگی کننده در اداره کار مطرح نماید . در غیر این صورت به دادخواست وی ترتیب اثر داده نمی شود.
هر چند این مهلت و مدت در قانون کار و آیین دادرسی کار وجود ندارد ولی عرف و منطق در این موضوع موثر هستند. به عبارتی کارگر چنانچه توجیهی برای تاخیر از بابت شکایت اخراج و بازگشت به کار داشته باشد می تواند در جلسه رسیدگی به شکایت اخراج و بازگشت به کار مطرح نماید.
مهلت اعتراض به رای بدوی و تجدید نظر اداره کار
مهلت اعتراض به رای هیات تشخیص و بدوی اداره کار
طبق ماده ۱۵۹ قانون کار رای هیات های تشخیص پس از ۱۵ روز از تاریخ ابلاغ آن لازم الاجرا می گردد و در صورتی که ظرف مدت مذکور یکی از طرفین نسبت به رای مزبور اعتراض داشته باشد اعتراض خود را کتبا به هیات حل اختلاف تقدیم می نماید و رای هیات حل اختلاف پس از صدور قطعی و لازم الاجرا خواهد بود . نظرات اعضای هیات بایستی در پرونده درج شود .
نکته مهم در ارتباط به مهلت اعتراض به رای اداره کار در مرحله بدوی و هیات تشخیص 15 روز از تاریخ ابلاغ به هر یک از طرفین است.
در شمارش مهلت اعتراض به رای روز ابلاغ و روز ثبت اعتراض شمرده نمی شوند. اگر آخرین روز مهلت اعتراض به تعطیل رسمی برخورد کند هر یک طرفین می توانند فردای روز تعطیل اعتراض خود را ثبت نمایند.
مهلت اعتراض به رای هیات حل اختلاف
رای صادره از هیات حل اختلاف یا همان تجدید نظر اداره کار قطعی و لازم الاجرا است. در واقع رای صادره بلافاصله پس از صدور قطعی است و باید اجرا شود.
مهلت اعتراض به رای قطعی شده ی اداره کار
پس از قطعی شدن رای اداره کار چه در مرحله هیات تشخیص و بدوی و چه در مرحله تجدید نظر و حل اختلاف رای قابل اجرا است.
حال چنانچه یکی از طرفین شکایت اداره کار نسبت به رای اداره کار که قطعی شده است اعتراض داشته باشند می توانند در دیوان عدالت اداری نسبت به رای اداره کار شکایت نمیاند.
برای مشاوره و تنظیم دادخواست دیوان عدالت اداری برای آرای اداره کار از کارتابان کمک بگیرید اینجا کلیک کنید
در صورت داشتن اعتراض به رای هیات حل اختلاف تا 3 ماه از تاریخ ابلاغ رای فرصت دارید تا دادخواست اعتراض به رای قطعی اداره کار با طرفیت اداره کار صادر کننده رای را اعلام نمایید.
سلام وقت بخیر من توی پروتئینه کار میکردم حقوق و بیمه به موقع پرداخت شده ولی عیدی و سنوات در پایان هر سال فقط عیدی پرداخت شده ک اونم یک حقوق بوده
منتها مشکلی ک هست اول هر سال از ما کلی امضا و اثر انگشت گرفتن ک همه ی حق و حقوق عیدی و سنوات و حقوق پرداخت کردن و دریافت شده میخواستم ببینم من برای عیدی ای که یک حقوق دریافت کردم و سنواتی ک دریافت نکردم با توجه به اون امضاهایی ک حق و حقوق پرداخت شده میتونم شکایت کنم یا خیر؟
یه موضوع دیگه هم بابت سفته هست که صد میلیون ازم سفته گرفتن ولی هیچ رسیدی ندادن اینم میتونم توی شکایتم ثبت کنم؟
سلام
اگر اسناد امضا شده همراه با پرداخت مبالغ قانونی نباشه اعتباری ندارند.
سلام من 6سال دردفترخدماتی مشغول به کارم و حقوقم کمتر از حقوق مصوب اداره کار می باشد و دیگر تمایلی به ادامه همکاری ندارم .آیا باشکایت می توانم مابه تفاوت حقوق این 6سال را دریافت کنم؟
سلام
بله
سلام
درستل ۹۳ ناظرفنی شرکت بسته بندی مواد پروتینی بودم که از طرف اداره دامپزشکی به شرکتی بابت نظارت فنی معرفی شده بودم .با گزارش لولین تخلف شرکت که فروش مواد غذایی فاسد بود جبهه گیری درمقابل گزارش من ورودر رو شدن با اعتراضهایی از سمت کادر اداره وحتی اعضا کمسیون دامپزشکی مواجه شدم که از من تقاضایه ارائه ندادن مدارک به اداره ی کل میشدند.وبرای به خطر افتادن اعتبار شرکت و خطر ورشکستگی درمیان رقبای شرکت همه ی قوانین رو زیر پا گذاشتند .با مدارک موجود که برای قرارداد کاری که از سوی اداره وخوده شرکت دارم .اما با کمال وقاحت وپر رویی تاریخ افتتاح شرکت و دو سال قبل از حظورم وشروع کار کارگاه اعلام کردند وناظر فنی شرکت رو شخص دیگری معرفی کردند .این انکار شرکت برای اشتغال بنده در انجا در زمانی میباشد که من به عنوان نماینده فعال وناظر بهداشتی شرکت برای حظور در دوره ای اموزشی که اجباری هم بوده شکل گرفته و وبعد از این دوره مرا به صورت غیر قانونی از شرکت اخراج کردند .برای من هیچ بیمه ای واریز نشده وحقوق سنوات وعیدی واریز نشده
سلام
می توانید در اداره کار طرح شکایت کرده و اسناد و مدارکی مانند قرارداد کار، اسناد واریزی، گزارش ها و … را ارائه کنید.
سلام وقت بخیر
من به مدت 5 سال در یک شرکت مشغول به کار بودم و فروردین 1403 پس از به اتمام رسیدن قرارداد، از شرکت جدا شدم. تا زمانی که من در این شرکت بودم افرادی که از شرکت جدا می شدند 2 ماه سنوات دریافت می کردد. اما زمان تسویه به من یک پایه سنوات تعلق گرفت. ایا بعد از گذشت 7 ماه امکان شکایت از کارفرما هست؟ و آیا نتیجه ایی دارد؟
سلام
پرداخت سنوات (پایانکار نه پایه سنوات) در قانون به ازای هر سال کار معادل یک ماه آخرین حقوق است. پرداخت مازاد بر این در اختیار کارفرما است.
شکایت محدودیت زمانی ندارد و اگر می توانید اثبات کنید که کارفرما می بایست دو ماه پرداخت کند می توانید شکایت کنید.
سلام مدت ۱۱ ماه در بیمارستان مشغول ب کار بودم قرارداد ها گاها یکماهه و یا ۳ ماهه بوده، در برحه ای حق بیمه واریز نشد و ما استحقاق درمان نداشتیم بهمین دلیل بابت واریز نکردن یا با تاخیر ۵۰ روزه واریز شدن حق بیمه بنده شکایت کردم در سامانه حالا بابت شکایتی که کردم با من قرارداد ننوشتن و در اتمام آخرین قرارداد منو اخراج کردن میخام بدونم آلان با وجود اینکه من از هر لحاظ بدون مشکل سر کار بودم و بیکار شدم میتونم از کارفرما بابت این موضوع شاکی باشم یا خیر و اینکه شکایتم بابت نریختن و تاخیر زیاد حق بیمه و اختلاف در اظهار دستمزد ها چه میشود ممنونم
سلام
در پایان قرارداد کار هم کارگر و هم کارفرما می توانند بدون دلیل از ادامه همکاری خودداری کنند و منع قانونی ندارد.
سلام
من 11ماه در یک کارگاه ساختمانی کار میکردم و ساعته کار24 24 بوده و سر پرست کارگاه به من قرار دادی روداده امضا کنم که اصلا طبق قانون کار نبوده ولی گفتن امضا کن من خودم بیشتر برات میزنم تو این 11ماه همه رو کمتر از چیزی که گفته زده چند بار بهش گفتم تا اخر سر منو بیرون انداخت و هم بیمه اخرین ماه رو نزد و ن سنوات و ن عیدی بهم داد ن مرخصی و…
ایا اون قرار داد که من امضا کردم که هیچ درست نبوده میتونه باعث بشه حقمو نگیرم؟
سلام
اگر شرایط قرارداد کار از حداقل های قانون کار کمتر باشد اثر قانونی نخواهد داشت.
سلام
من ۱۷ سال سابقه کار در یکی از شرکتهای بزرگ در یکی از استانها مشغول کار هستم
سال ۴۰۰ برای من ابلاغ زده شد البته با هماهنگی خودم به عنوان ریس مالی یکی از شهرستانهای وابسته به این شرکت
سال ۱۴۰۳ ماه ۲ بدون هماهنگی و بدون اینکه با من در میان گذاشته باشند برای من ابلاغ زدند برا کار به عنوان کارشناس در اداره کل همین شرکت که در مرکز استان مستقر میباشد
من کارمند رسمی و قرارداد دائم هستم.در ضمن در بین ۱۵ شهرستان سال ۴۰۲ دوم شدم وهیچ مشکل وخطایی هم نداشتم فقط پشتوانه سیاسی نداشتم
بعد از معترض شدنم نسبت به این ابلاغ بهم قول داده شد که چندماه دیگه برای شما پست مناسب در نظر میگیریم ولی این کار رو نکردند و وعده سر خرمن دادن بهم
الان ۵ ماه از موضوع ابلاغ و جابجایی من میگذره
آیا بابت این ابلاغ که هیچ هماهنگی با من نشده و پست رئیس از من گرفته شد و پست کارشناسی در اداره کل داده شد که اصلا قبول هم ندارم میتونم بعد گذشت ۵ ماه طرح شکایت کنم و به پست قبلیم برگردم
ممنون میشم توضیح بفرمایید
سلام
دو موضوع مطرح است. یکی پست مدیریت که انتخاب مدیران در اختیار کارفرما است و انتصاب و عزل مدیران از اختیارات کارفرما است.
بعدی تغییر محل خدمت. اگر محل خدمت یک محل مشخصی است که تغییر آن به شعبات باعث سختی و صعوبت کارگر شود بدون موافقت کارگر نباید انجام شود.
درود بر شما
شیش سال تو شرکتی کار کردم که هیچ سندی بابت اضافه کاری و جمعه کاری و غیره در دسترس ندارم فقط واریزی حقوق و بیمه که تو این مدت هفت ماه هم برام واریز نشده
قرارداد هم ندارم
بابت چه چیزهایی میتونم ثابت کنم که اضافه کار داشتم یا نه
سلام
پس از ثبت شکایت مواردی مانند اقرار کارفرما و همچنین تحقیق از محل توسط مامور اداره کار می تواند کمک کننده باشد.