حقوق و شرایط کاری در شرکت‌های آجرپزی چگونه است؟

0

باسلام و عرض ادب خدمت شما، ابتدا از اینکه با تلاش خود، افراد را در زمینه قوانین کار راهنمایی کرده و آگاهی‌های ارزشمندی به آن‌ها می‌دهید، از شما کمال تشکر را دارم. خداوند شما را حفظ کند که اطلاعات صحیح و مفید به دیگران ارائه می‌دهید.
سوالات من به شرح زیر است و خواهشمندم راهنمایی فرمایید:
1- بنده در یک شرکت آجرپزی مشغول به کار هستم و به همراه ۲ نفر دیگر به صورت شیفتی کار می‌کنیم. خواستم بدانم طبق قانون کار، در هر شیفت کاری چه مقدار باید آجر پخته شود؟ آیا عدد مشخصی در قانون کار برای این موضوع وجود دارد؟
2- در قراردادی که بین ما و کارفرما بسته شده، عنوان "کارگر کوره سوز" ذکر شده. آیا از نظر حقوقی ما که در این سمت فعالیت می‌کنیم، به عنوان "استادکار" یا "کوره سوز" محسوب می‌شویم؟
3- از سال ۱۳۸۸ که وارد این شرکت شدیم، تعداد تولیدات روزانه ۴۰ هزار عدد بوده، اما از سال ۱۳۹۴ تعداد تولیدات به ۶۰ هزار عدد افزایش یافته است. آیا این افزایش تولید باید به ما تعلق بگیرد؟ اگر بله، چطور می‌توانیم از کارفرما پیگیر این موضوع شویم؟ آیا قانونی برای این درخواست وجود دارد؟
4- شیفت کاری ما به صورت ۲۴ ساعت کار و ۴۸ ساعت استراحت است. آیا این نوع شیفت در قانون کار مجاز است و آیا می‌توانیم نامه‌ای از اداره کار برای این موضوع دریافت کنیم؟

صفرعلی غلامی بیدخان (3 روز پیش)
1 پاسخ 11 بازدید
0

سلام

نحوه پرداخت مزد کارگران کوره های آجرپزی به دو صورت رایج است:

الف) به صورت گاه مزدی و متناسب با ساعت کارکرد و مانند کارگران کارگاه های عادی که در آن حقوق و مزایای قانون کار پرداخت می شود.

ب) به صورت تناژی یا هزاره (تعدادی).

در حالت اول کارگران طبق مقررات قانون کار و شرایط و ساعت کاری حقوق و مزایای مربوطه مانند اضافه کاری، شب کاری، جمعه کاری و ... را دریافت می کنند.

در حالت دوم که بویژه در آجرپزی های سنتی بیشتر رایج است هر ساله اتحادیه فخاران (توافق بین نمایندگان کارفرمایان و کارگران) نرخی تعیین کرده و به تایید وزارت کار می رساند و این نرخ در مناطق مختلف متفاوت است. معمولا نرخ های تعیین شده مبالغی به مراتب بالاتر از حداقل حقوق و مزایای قانون کار است.

آنچه تا کنون اتفاق افتاده به این صورت بوده که تمام مزایای قانون کار به غیر از سنوات (مزایای پایان کار) که به کارگران آجرپزی ها تعلق می گیرد در داخل همان نرخ تناژی یا هزاره گنجانده می شود و کارگر در بطن مبلغ دریافتی کلیه حقوق و مزایای خود را دریافت می کند.

اینکه در هر شیفت چقدر باید آجر پخته شود قانون و مقررات مشخصی ندارد و بستگی به ظرفیت کوره و تنظیم کار توسط کارفرما با توجه به شرایط فروش دارد.

عنوان شغلی ثبت شده در قرارداد کار و لیست بیمه باید با شغل واقعی کارگر تطبیق داشته باشد تا کارگرانی که در آینده درخواست سختی کار می دهند از بابت اثبات عنوان شغلی به مشکل برخورد نکنند.

تاثیر افزایش تولید در دریافتی کوره سوز همانطور که توضیح داده شد بستگی به توافق طرفین دارد که حق السعی به صورت هزاره و تناژی پرداخت شود یا به صورت گاه مزدی (مانند هفتگی که در شغل کوره سوز بیشتر رایج است). اگر توافق تعدادی باشد که متناسب با افزایش تولید باید مزد افزایش تولید نیز باید پرداخت شود. اگر توافق مزد به صورت زمانی مانند هفتگی باشد افزایش یا کاهش تولید تاثیری در مزد کوره سوز نخواهد داشت.

شیفت کاری 24-48 منع قانونی ندارد.

کارشناس کارتابان (مهدوی) (10 ساعت پیش)
جواب این سوال را میدانید؟ پاسخ دهید