مرخصی استحقاقی قانون کار

مرخصی استحقاقی کارگران قانون کار

برگ مرخصی استحقاقی کارگران

مواد قانونی مرخصی استحقاقی کارگران در قانون کار

شرایط و ضوابط مرخصی استحقاقی کارگران در مواد 64 و 65 و 66 قانون کار به شرح زیر آورده شده است:

ماده 64 قانون کار در خصوص مرخصی استحقاقی کارگران عادی

مرخصی استحقاقی سالانه کارگران با استفاده از مزد و احتساب چهار روز جمعه ، جمعا یک ماه است . سایر روزهای تعطیل جزو ایام مرخصی محسوب نخواهد شد . برای کار کمتر از یک سال مرخصی مزبور به نسبت مدت کار انجام یافته محاسبه می شود.

خدمات آنلاین کارتابان
فیش حقوقی
قرارداد کار
نرم افزار حقوق و دستمزد

ماده 65 قانون کار در خصوص مرخصی کارگران در مشاغل سخت و زیان آور

مرخصی سالیانه کارگرانی که به کارهای سخت و زیان آور اشتغال دارند 5 هفته می باشد . استفاده از این مرخصی ، حتی الامکان در دو نوبت در پایان هر شش ماه کار صورت می گیرد .

مادده 66 قانون کار در خصوص ذخیره مرخصی کارگران

کارگر نمی تواند بیش از 9 روز از مرخصی سالانه خود را ذخیره کند .

جزئیات نحوه استفاده از مرخصی استحقاقی

در متن ماده 64 قانون کار آمده است که کارگر می تواند به ازای هر سال کار می تواند از یک ماه مرخصی با مزد استفاده نماید. در داخل متن این یک ماه را با احتساب 4 جمعه در نظر گرفته است.

منظور از یک ماه با احتساب 4 رو جمعه چیست؟

یعنی اگر کارگری بخواهد یک جا یک ماه به مرخصی برود در داخل 30 روز به صورت معمول 4 روز جمعه قرار دارد که جزو ایام مرخصی استحقاقی خواهد بود.

اگر کارگری به صورت یکجا به مرخصی نرود و در روزهای غیر تعطیل و به صورت متناوب مثلا یک ماه 2 روز یک ماه 4 روز و مانند آن از مرخصی استفاده نماید و جمعه در داخل این مرخصی ها نباشد تکلیف چیست؟

در این حالت مدت مرخصی در روزهای کاری غیر تعطیل 26 روز خواهد بود.

وجود جمعه و یا تعطیل رسمی بین مرخصی

سوال دیگری اینکه مثلا شخصی در 10 هفته از پنج شنبه تا شنبه مرخصی گرفته باشد در این صورت روزهای کاری (فقط شنبه و پنج شنبه به مدت 2 روز) در پایان سال جمع شده و از مدت مرخصی استحقاقی 26 روز کسر می شود.

مرخصی کارگران شاغل در کارهای سخت و زیان آور

منظور این ماده کارهای سخت و زیان آور موضوع ماده 52 قانون کار است.

متن ماده 52 قانون کار

 در کارهای سخت و زیان آور و زیرزمینی ، ساعات کار نباید از شش ساعت در روز و 36 ساعت در هفته تجاوز نماید .

تشخیص اینکه کارهای سخت و زیان آور چگونه خواهد بود طبق آیین نامه مربوطه و به تشخیص کمیته مختص این کار که تشکیلات و نحوه ی کار آن در آیین نامه  مزبور تشریح شده خواهد بود.

توجه: نکته بسیار مهم که سوال بسیاری از کاربران و کارگران این است که در کارگاهی که کارگران با استفاده از مزایای بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور بازنشسته می شوند مفاده ماده 52 قانون کار برای کاهش ساعات کار کارهای سخت و زیان آور و افزایش میزان مرخصی کارهای سخت و زیان آور به 5 هفته رعایت نمی شود.

نکته بسیار ظریفی در اینجام وجود دارد. کارهای سخت و زیان آور یک بار در ماده 52 قانون کار مورد حمایت قرار گرفته که مربوط به کاهش ساعات کار و افزایش مرخصی است و یک بار در ماده 76 قانون تامین اجتماعی که مربوط به بازنشستگی پیش از موعد در کارهای سخت و زیان آور است.

این دو از لحاظ عنوان مشابه هستند ولی آیین نامه و کمیته هر کدام از مواد قانون متفاوت و مستقل هستند هرچند اعضا ممکن است در دو کمیته مشابه باشند.

بنابراین وقتی در کارگاهی یک نفر در کارهای سخت و زیان آور با استناد ماده 76 قانون تامین اجتماعی بازنشسته می شود دلیل بر این نیست که باید ماده 52 قانون کار برای کاهش ساعات کار و افزایش مرخصی نیز در مورد آن اعمال شود و یا بر عکس.

برای برخورداری از حمایت هر کدام باید کمیته مربوطه نظر بدهند.

در خصوص مقایسه کارهای سخت و زیان آور ماده 52 قانون کار و ماده 76 قانون تامین اجتماعی مقاله زیر به طور مفصل تشریح کرده است. برای مطالعه کلیک کنید.

💎 صدور قرارداد کار، فیش حقوقی و تسویه حساب کارکنان برای کارفرمایان آسان شد!

ویژگی‌های نرم‌افزار کارمزد


مطابق با قانون کار: از مطابقت اسناد خود با آخرین مقررات کار مطمئن باشید.
محاسبات خودکار: حقوق و مزایا را به صورت دقیق و بدون خطا محاسبه کنید.
رابط کاربری ساده: حتی اگر با کامپیوتر آشنایی زیادی ندارید، به راحتی می‌توانید از کارمزد استفاده کنید.
ساده و سریع: با چند کلیک ساده، تمام اسناد را دریافت کنید.

‫17 دیدگاه ها

  1. با سلام و احترام
    برخی عناوین شغلی نظیر روان شناس،مددکار و پرستار شاغل در زندان ها در قانون جزو مشاغل سخت و زیان آور آورده شده است،آیا مرخصی سالیانه 35 روز برای کارمندان فوق قابل تسری است یا نه؟
    در صورت شمول: ماده قانونی آن که بتوان به دیوان عدالت اداری جهت اعاده حق شکایت کرد را اعلام می فرمایید.
    با تشکر فراوان

  2. سلام بنده ۲۲ سال سابقه ممتد سخت وزیان آور تکنسین برق فشار قوی دارم ودرخواست سخت وزیان آور به اداره کار دادم وامسال رای صادر شد که جز مشاغل سخت وزیان آور هستم .اکنون متوجه شدم که باید درسال پنج هفته مرخصی میرفتم که کار فرما حتی اجازه یکهفته هم به من نمیداده و الان هم مرخصی ذخیره مرا با چهار هفته درسال بازخرید کرده تکلیف این ۱۱۰ روز مرخصی که شامل سخت وزیان آور من میشده چه میشود؟

  3. کار من سخت و زیان آور است مرخصی ما همان ۳۰روز محاسبه میشه در پایان ۲۰سال ۵۰روز مرخصی طلب دارم کارفرما همان ۵۰ روز را محاسبه میکنه آیا می توانم شکایت کنم تشکر

  4. سلام، برای پرداخت تعداد روز های مرخصی که استفاده نشده ، مبنا دستمزد روزانه عادی هست ، یا مزایا هم لحاظ میشود؟
    متشکر

    1. سلام
      مبنای محاسبه مبلغ بازخرید مانده مرخصی حق السعی هست. حق السعی شامل تمام اقلام مندرج در ماده 34 قانون کار هست.
      مزد یا حقوق ، کمک عایله مندی ، هزینه های مسکن ، خواربار ، ایاب و ذهاب ، مزایای غیر نقدی ، پاداش افزایش تولید ، سود سالانه و نظایر آنها

  5. سلام
    من شش ساعت روز کار می کنم ولی شش روز در هفته دارم کار می کنم از تعداد روز مرخصی من باید کم بشه. چرا
    خواهش می کنم جواب بدین

    1. سلام
      ساعات کار موظفی هفتگی 44 ساعت هست. وقتی شما 6 روز و هر روز 6 ساعت کار می کنید در جمع می شود 36 ساعت. نسبت کارکرد 82 درصد می شود.
      بنابراین تمام حقوق و مزایا و مرخصی نیز به میزان 82 درصد حقوق و مزایا و مرخصی کامل خواهد بود. اگر در کل سال به همین منوال کار کنید مرخصی سالیانه شما 21 روز کامل (154 ساعت) و مرخصی ماهانه 13 ساعت خواهد بود. برای راحتی همان سالانه 26 روز 6 ساعته خودتون هم درست درمیاد.

  6. سلام من کارمند اداری شاغل در شرکت خصوصی هستم که برابر با قوانین وزارت کار با ما رفتار می شود سپاسگزار خواهم بود چنانچه بفرمایید که آیا ایام تعطیل ما بین مرخصی جز مرخصی محاسبه خواهد شد یا خیر
    از زحماتتون ممنونم

    1. سلام
      تعطیلات رسمی بین مرخصی نباید جزو مرخصی حساب شود.
      مثلا فردی که از چهارشنبه تا دو شنبه مرخصی بوده باید 5 روز از مرخصی وی کسر شود نه 6 روز.
      .
      .

  7. با سلام
    یک شرکت برای پرسنل خود قرار داد یک سانه تنظیم کرده است ولی برای مرخصی فقط 2.5 روز برای هر ماه اجازه مرخصی می دهد .به عنوان مثال اگر 3 ماه از سال گذشته باشد فقط 7.5 اجازه مرخصی می دهد (در صورتی که فرد مرخصی نرفته باشد). و فرد نمی تواند 10 روز به مرخصی برود و در آینده از ماه های مانده مرخصی کم کند . آیا این کار قانونی است ؟؟

    1. سلام
      اصولا مرخصی جمع شده گذشته قابل استفاده است چون آینده معلوم نیست. ولی در قراردادهای مدت بیشتر با نگاه خوش بینانه کارفرما می تواند موافقت کند از مرخصی آتی نیز استفاده شود.

  8. با سلام وتشکر از زحماتتون
    با توجه به قانون کار مرخصی سالانه 30 روز در ماه که هر ماه 4 هفته و هر هفته یک جمعه دارد یعنی کارگر میتواند هر 30 روز را یکجا یا به صورت منقطع به مرخصی برود. حال به طور مثال شخصی10 روز از مرخصی خود در روز های عادی {غیر جمعه} استفاده کرده باشد و 16 روز از مرخصی وی به علاوه 4 روز تعطیلی جمعه که در قانون قید شده است آیا هنگام تسویه حساب پایان قرارداد4 روز مرخصی جمعه که استفاده نکرد ه به عنوان 4 تا تعطیل کاری قابل محاسبه و پرداخت است و یا صرفا روزهای عادی لطفا با ذکر دلیل
    با تشکر

    1. سلام
      همانطور که در داخل مقاله هم توضیح داده شده است در یک سال کارگر حق استفاده از 26 روز مرخصی روزهای کاری را دارد. اگر در بین روزهای مرخصی جمعه واقع شود جزو 26 روز به حساب نخواهد آمد.
      با مبنای محاسبه را 26 روز کاری در نظر بگیرند جمعه های داخل مرخصی های به حساب نمی آید. منظور از جمعه ها حمایت از کارگر موقع استفاده از مرخصی است که در صورت واقع شدن در بین مرخصی ها به حساب نیاید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *