فرمهای بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور و نحوه تکمیل آنها
مشاغل سخت و زیان آور از لحاظ بازنشستگی دارای امتیاز سنوات ارفاقی هستند و بررسی و تایید سختی کار مشاغل بر عهده کمیته بدوی و تجدید نظر استانی است. طبق «دستور العمل اجرایی نحوه فعالیت کمیته های بدوی و تجدید نظر استانی تطبیق و تشخیص مشاغل سخت و زیان آور و نظارت بر آنها» درخواست و اعتراض سختی کار باید از طریق فرم های شماره۱، ۲ و ۳ مشاغل سخت و زیان آور به کمیته های مربوطه ارائه شود. در ادامه فرم های سختی کار معرفی شده و نحوه تکمیل آنها آموزش داده شده و فایل PDF نیز برای دانلود ارائه شده است.
توجه شود که با الکترونیکی شدن خدمات دولت، در اغلب استان های کشور فرم های شماره۱، ۲ و ۳ مشاغل سخت و زیان آور به صورت الکترونیکی و اینترنتی از طریق سامانه مشاغل سخت و زیان آور تکمیل می شود.
فهرست مطالب
فرم شماره ۱ درخواست بررسی و تطبیق مشاغل بیمهشده در کارهای سخت و زیانآور
این فرم مربوط به درخواست اولیه بررسی و تطبیق مشاغل بیمه شده در کارهای سخت و زیانآور است که توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تهیه شده است. این فرم شامل بخشهای مختلفی برای وارد کردن اطلاعات هویتی و شغلی فرد متقاضی (مانند نام، نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، شماره بیمه و نشانی محل سکونت) است.
همچنین، در این فرم بخشهایی برای توصیف نام شرکت، فعالیت کارگاه، شغل مورد ادعا، پست مورد ادعا، شهر محل اشتغال، تاریخ شروع به کار و خاتمه کار و شعبه پرداخت حق بیمه ذکر شده است. نکتهای که در نحوه تکمیل فرم اهمیت دارد، شغل مورد ادعای فرد است که باید با لیستهای بیمه وی مطابقت داشته باشد.
پس از تکمیل این مراحل، فرم شماره ۱ مشاغل سخت و زیان آور (فرم درخواست سختی کار) به کمیته بدوی سختی کار استان ارجاع داده میشود. این فرایند بسته به تعداد پرونده های در نوبت مدت زمانی طول میکشد تا بررسی ها انجام شود. پس از اینکه کمیته بدوی نظر خود را در مورد مشاغل فرد اعلام کرد، فرم شماره ۱ مشاغل سخت و زیان آور به کارگر و کارفرما ابلاغ میشود.
اگر هیچکدام از طرفین به نحوه تصمیم گیری کمیته بدوی اعتراض نداشته باشند، این فرم برای اعمال بازنشستگی به تامین اجتماعی ارسال می شود. اما در صورتیکه هر یک از طرفین به رای اعتراض داشته باشند یعنی کارگر به عدم تایید شغل های خود و کارفرما به تایید شغل ها معترض باشند، معترض می تواند ظرف مدت ۱۵ روز از تاریخ ابلاغ رای، به اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان مراجعه کرده و فرم ۴ (فرم اعتراض) را تکمیل نماید.
در قسمت های “ج و د” فرم شماره ۱، متقاضی باید دلایل و مستندات خود را برای اثبات سختی شغلش ارائه دهد تا در طول بررسی هیچگونه اجحافی در حق فرد صورت نگیرد.
روش تکمیل فرم بالا (فرم شماره ۱ درخواست سختی کار) و توضیح قسمت های مختلف آن در صفحه دوم فرم به صورت زیر ذکر شده است.
دانلود فرم شماره ۱ مشاغل سخت و زیان آور با فرمت PDF
فرم شماره ۲ مشاغل بیمه شده در کارهای سخت و زیان آور (فرم درخواست گروهی سخت و زیان آور)
فرم شماره ۲ برای درخواست بررسی و تطبیق مشاغل بیمهشدگان در شرایط سخت و زیانآور توسط کارفرما تکمیل میشود. در این فرم کارفرما مشاغلی را که احتمال داشتن صفت سخت و زیانآور داشته باشند را به کمیته سختی کار معرفی میکند. پس از ارسال این فرم، کمیته مشاغل درج شده را بررسی میکند. در صورتی که یک یا چند یا تمام مشاغل مندرج در فرم شماره ۲ بهعنوان سخت و زیانآور شناخته شود، تمامی افراد شاغل در آن شغل در همان کارگاه مشمول این شرایط خواهند شد.
بنابراین نیازی به اقدام جداگانه و فردی توسط هر یک از کارگران برای درخواست سختی کار وجود ندارد. یعنی از آن به بعد کارگران آن کارگاه بدون درخواست در فرم شماره ۱ مشاغل سخت و زیان آور مستقیم به تامین اجتماعی مراجعه کرده و از روی عناوین شغلی که در تامین اجتماعی ثبت شده و رای درخواست گروهی، سخت و زیان آور به سوابق اعمال می شود.
در صورتیکه کارفرما (به تایید عنوان شغلی) و یا کارگر (به عدم تایید عنوان شغلی) در فرم شماره ۲ سختی کار اعتراض داشته باشد باید اعتراض خود را در قالب فرم شماره ۴ مشاغل سخت و زیان آور به اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اعلام نمایند.
دانلود فرم شماره ۲ مشاغل سخت و زیان آور با فرمت PDF
فرم شماره ۴ مشاغل سخت و زیان آور
همانطور که گفته شد پس از ابلاغ رای کمیته بدوی طی فرم شماره ۱ یا فرم شماره ۲ مشاغل سخت و زیان آور، در صورتی که هر کدام از طرفین کارگر یا کارفرما، به تایید شغلها اعتراض داشته باشند میتوانند ظرف مدت ۱۵ روز فرم شماره ۴ مشاغل سخت و زیان آور را تکمیل کرده و همراه با دلایل، اعتراض خود را به اداره کل تعاون و رفاه اجتماعی ارسال کنند تا در کمیته تجدید نظر بررسی و اظهار نظر شود.
نظر کمیته تجدید نظر پس از بررسی، قطعی و لازم الاجرا خواهد بود. درنهایت اگر کسی به کمیته اعتراض داشته باشد، میتواند از طریق دیوان عدالت اداری پیگیری کرده و نسبت به احقاق حق خود اقدام کند.