چگونه بفهمیم سختی کار داریم؟

راه‌های تشخیص سختی کار

سختی کار از کجا مشخص می شود؟
سختی کار از کجا مشخص می شود؟

مفهوم و معانی سختی کار در قوانین و مقررات

سختی کار اصطلاحی است که در بین اغلب کارگران و کارکنان مطرح می‌شود. منظور از سختی کار چیست و چگونه بفهمیم سختی کار داریم جزو سوالات بسیار رایج و پرتکرار این حوزه است. برای پاسخ به این سوالات باید ابتدا با معنی قانونی سختی کار آشنا شده و سپس به مزایای سختی کار پرداخته و در نهایت با مشاغل سخت و زیان آور آشنا می‌شویم.

در قانون کار و یا تامین اجتماعی اصلاح با عنوان دقیق سختی کار مطرح نشده است. در این دو قانون از عبارت مشاغل سخت و زیان آور استفاده شده است. سخت و زیان آور در ماده 52 قانون کار مزایایی مانند کاهش ساعات کار و افزایش مدت مرخصی را دارد و در ماده 76 قانون تامین اجتماعی کارگران شاغل در کارهای سخت و زیان آور از بازنشستگی پیش از موعد بهره مند می‌شوند.

خدمات آنلاین کارتابان
فیش حقوقی
قرارداد کار
نرم افزار حقوق و دستمزد

سختی کار در قوانین و مقررات
سختی کار در قوانین و مقررات

تفاوت‌های اساسی بین مزایای تعریف شده برای کارهای سخت و زیان آور در قانون کار و تامین اجتماعی وجود دارد که در مقاله قبلی با عنوان بازنشستگی کارهای سخت و زیان آور و کاهش ساعات کار به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته است.

برخی کارگاه‌ها در حقوق و مزایای ماهانه مبلغی با عناوینی مانند حق سختی کار پرداخت می شود که پرداخت مبالغی با عناوین مختلف شبیه سختی کار دلیلی بر سخت و زیان آور بودن شغل آنان نیست.

معیارهای تشخیص مشاغل سخت و زیان آور

معیارهای اندازه گیری مشاغل سخت وزیان‌آور
معیارهای اندازه گیری سختی کار در قوانین و مقررات

در قانون، کارهای سخت و زیان آور، کارهایی هستند که در آن ها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار، غیر استاندارد بوده و در اثر اشتغال کارگر تنشی به مراتب بالاتر ازظرفیت های طبیعی (جسمی و روانی) در کارگر ایجاد می‌شود.

پس در متن قانون معیارهای تشخیص سخت و زیان آور بودن مشاغل وجود عوامل فیزیکی مانند صدا، گرد و غبار و عوامل شیمیایی مانند بخارات مضر و عوامل بیولوژیکی مانند تماس با انواع باکتری ها و ویروسها تعیین شده است.

در اغلب محیط‌های کار این عوامل وجود دارند و چنانچه شدت و مدت مواجهه با این عوامل بیشتر از حدود مجاز تعیین شده باشد به عنوان سخت و زیان آور شناخته می‌شوند.

آیا لیست مشاغل سختی کار در قانون وجود دارد؟

در قوانین و مقررات مربوطه لیست مشاغل سختی کار در برخی موارد تعیین شده است. لیست مشاغل سختی کار موجود در قوانین بسیار محدود است و علاوه بر آن هزاران شغل در محیط کار واقعی وجود دارد. تکلیف مشاغلی که در لیست نیستند چیست؟ راه برای سایر مشاغل سختی کار بسته نیست بلکه در قانون برای این کار کمیته سخت و زیان آور تعیین شده است تا این مشاغل را بررسی کند.

کارگرانی که شغل آنان در لیست مشاغل سختی کار نیست پس از تکمیل سوابق بیمه مورد نیاز پس از ثبت نام اینترنتی سختی کار (ثبت نام قبلا به صورت فرم دستی بود که اکنون در اغلب استان‌های به صورت اینترنتی است) این درخواست در کمیته سختی کار استانی مطرح و در صورت تایید به تامین اجتماعی ارسال می‌شود.

لیست مشاغل سختی کار را در راهنمای جامع مشاغل سخت و زیان آور مطالعه کنید. پس برای اینکه چگونه بفهمیم سختی کار داریم یا نه ابتدا باید لیست مشاغل را بررسی کرده و در صورت عدم وجود عنوان شغلی ما در این لیست، باید شغل خود را جهت بررسی در کمیته سختی کار استان محل کار خود مطرح کنیم.

مشاغل سخت وزیان آور لیست مخصوص دارند
مشاغل سخت وزیان آور لیست مخصوص دارند

لازم به ذکر است حتی با وجود بودن شغل در لیست مشاغل سخت و زیان آور بازهم نیاز است این مشاغل در کمیته سختی کار مطرح و تایید شوند.

در نتیجه این سوال که آیا شغل ما سختی کار دارد یا نه از قبل قابل تشخیص و پیش بینی نیست و باید پس از احراز شرایط سابقه در کمیته مربوطه مطرح و بررسی شود.

چگونه در کمیته سختی کار درخواست ثبت کنیم؟

اولین مرحله برای پاسخ به این سوال که چگونه بفهمیم سختی کار داریم یا نه: جمع بندی و بررسی سوابق بیمه و سن است. ابتدا باید شرایط سنی وسوابقه بیمه خود را برآورد کنیم. برای استخراج سوابق بیمه می توانید به سامانه اینترنتی تامین اجتماعی و یا کارگزاری های تامین اجتماعی مراجعه کنید. سپس سوابقی که احتمال دارد جزو مشاغل سخت و زیان آور باشد را با هم جمع می کنیم. در نهایت دو نوع سابقه احتمال دارد که داشته باشیم. اول سوابق بیمه عادی مانند سربازی، بیمه بیکاری، بیمه اختیاری، بیمه کارهای عادی و نوع دوم سوابق بیمه سختی کار احتمالی.

درخواست در کمیته های سخت وزیان آور
درخواست در کمیته های سخت وزیان آور

این دو رقم را جدا جدا نوشته و سپس مدت سوابق بیمه ای که احتمال دارد به عنوان سختی کار تایید شوند را در عدد 1.5 (یک و نیم) ضرب می کنیم. عدد به دست آمده را با مدت سوابق بیمه ای عادی جمع می کنیم. عدد نهایی به دست آمده با به عنوان سابقه بیمه فرض می کنیم.

در نهایت دو عدد خواهیم داشت. 1- سن و 2-سابقه. این دو عدد را با شرایط زیر تطیبق داده و در صورتی که با یکی از حالت‌های زیر مطابقت داشته باشد درخواست سختی کار را در کمیته ثبت می کنیم.

الف) شرایط بازنشستگی برای مردان :

۱- داشتن ۵۰ سال سن و ۳۰ سال سابقه.

۲-داشتن ۶۰ سال سن و ۲۰ سال سابقه.

۳-داشتن ۳۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی.

ب) شرایط بازنشستگی برای زنان :

۱-داشتن ۴۵ سال سن و ۳۰ سال سابقه.

۲-داشتن ۵۵ سال سن و ۲۰ سال سابقه.

۳-داشتن ۳۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی.

۴- داشتن۲۰ سال سابقه کار و ۴۲ سال سن، با ۲۰ روز حقوق بازنشسته می شوند.

ثبت نام اینترنتی و پیگیری سختی کار

در حالت عادی ثبت نام سختی کار از طریق ادارات کار و با تکمیل فرم شماره 1 انجام می گرفت. هر متقاضی برای خود فرم شماره 1 را تکمیل و به اداره کار ارائه می کرد و این درخواست در کمیته مطرح و بررسی می شود. پیگیری ثبت نام نیز از طریق مراجعه حضوری انجام می شد.

در حال حاضر دراغلب نقاط کشور ثبت نام اینترنتی سختی کار راه اندازی شده است. فعل حال سایت ثبت نام اینترنتی سختی کار برای هر استان متفاوت است و باید در موقع ثبت نام باید خیلی دقت شود که سختی کار هر استان را در سایت استان مربوطه انجام دهیم.

خیلی از افراد پس از سپری شدن مدت ها متوجه می شوند که در سایت استان دیگری ثبت نام کرده اند و این زمان از دستشان رفته است.

برای اطمینان از آدرس اینترنتی سایت ثبت نام سختی کار هر استان بهتر است به یکی از ادارات کار همان استان مراجعه شود.

پس از ثبت نام اینترنتی سختی کار یک کد رهگیری به متقاضی داده می شود. متقاضی می تواند بعدا از طریق این کد رهگیری پیگیری ثبت نام سختی کار خود را انجام دهد.

پس از صدور رای کمیته اگر سختی کار تایید نشود کارگر می تواند اعتراض به سختی کار را از طریق همان سایت اینترنتی و یا فرم شماره 4 به صورت دستی ثبت کند. فرم شماره 4 سختی کار بستگی به هر استان یا به صورت اینترنتی ثبت می شود و یا فرم دستی تکمیل و کمیته تجدید نظر استانی ارائه می شود. نظر قطعی کمیته بدوی و یا تجدید نظر سختی کار پاسخ قطعی به این سوال است که بفهمیم سختی کار داریم یا نه؟

💎 صدور قرارداد کار، فیش حقوقی و تسویه حساب کارکنان برای کارفرمایان آسان شد!

ویژگی‌های نرم‌افزار کارمزد


مطابق با قانون کار: از مطابقت اسناد خود با آخرین مقررات کار مطمئن باشید.
محاسبات خودکار: حقوق و مزایا را به صورت دقیق و بدون خطا محاسبه کنید.
رابط کاربری ساده: حتی اگر با کامپیوتر آشنایی زیادی ندارید، به راحتی می‌توانید از کارمزد استفاده کنید.
ساده و سریع: با چند کلیک ساده، تمام اسناد را دریافت کنید.

‫193 دیدگاه ها

  1. من در تعمیرگاه ماشین آلات کشاورزی بعنوان وردست کار می کنم آیا مشاغل سخت و زیان آور حساب میشود یا نه؟

    1. باسلام
      باید درخواست بررسی شغل خود را در کمیته بررسی مشاغل سخت و زیان آور مطرح کنید تا بررسی شود که آیا شامل سختی کار می شود یا خیر

  2. سلام وقت بخیر
    پدر شوهر من ۲۵ ساله توی شرکت تسویه خانه آب و فاضلاب انسانی و غیر انسانی داره کار می‌کنه
    بخاطر کارش همه دندان هاش و صداش و …
    خراب شده بهش سختی کار تعلق میگیره
    بخاطر بوی خیلی بد و نامطبوع و میکروب زیاد سختی کار می‌تونه بگیره ؟
    ممنون میشم راهنماییم بکنید

    1. سلام
      باید در کمیته سختی کار درخواست ثبت کنند تا بررسی شود. برای راهنمایی به اداره کار محل خود مراجعه کنید تا سایت استان مربوطه را معرفی کنند.

      1. سلام من وچند نفرازهمکارانم حدود دوازده سال پیش در کارگاهی کار میکردیم که کار سخت و زیان اور بود اما اون شرکت به دلایلی جمع کرد و دیگر موجود نیست و اداره کار برای تأیید سختی آن زمان بهانه کرده که بعلت نبود اون شرکت سختی اون کار تایید نمیشه

        1. سلام
          کارشناسان اداره کار و بهداشت باید از شرایط کار و همچنین از وجود عوامل زیان آور و شدت و میزان مواجهه آن اطلاع داشته باشند تا بتوانند اظهار نظر کنند.
          در چنین مواردی یا باید کارگران اسناد و مدارکی ارائه کنند و در برخی موارد از شرایط کارگاه های مشابه استنباط می شود.
          در هر حال اگر کمیته سخت و زیان آور به دلیل تعطیلی کارگاه از بررسی خودداری کند یا رای مخالف صادر کند می توانید در دیوان عدالت اداری شکایت کنید.

  3. با عرض سلام و خداقوت
    من خانمی44ساله هستم و بیش از 22سال در ازمایشگاه تشخیص طبی که خصوصی هست مشغول بکارم ولی سابقه بیمه من 19سال و نیم است و 6ماه دیگر 20سال تمام میشود در این مدت یکبار بمدت 6ماه مرخصی زایمان و2ماه مرخصی بیماری استفاده کردم ایا شغل من جزو مشاغل سخت به حساب می اید ؟
    لطفا راهنمایی بفرمایید که چکار کنم؟ تشکر

    1. سلام
      مرخصی زایمان و استعلاجی باعث از بین رفتن توالی سختی کار نمی شود بلکه این سوابق به عنوان سوابق عادی محسوب می شوند. اینکه شغل شما به عنوان سخت و زیان آور تایید شود بستگی به نظر کمیته دارد که شرایط را در متن این مقاله کامی توضیح دادیم.

  4. با سلام و ارادت: رای کمیته بدوی کارگر ساده را برایم تایید کرده است . و شغل واقعی من در شناسنامه کار تکنسین برق ثبت شده که شامل سختی کار می باشد، کپی ان در پرونده قرار دارد. که امروز به بیمه (شعبه) ارسال می شود. آیا شعبه می تواند رای صادره را نپذیرد. راهنمایی بفرمایید که با همین رای بدوی کارگر ساده کار بخوبی تمام شود. خواهشمند است در صورت امکان امروز پاسخ دهید. طاعات شما قبول حق. التماس دعا

    1. سلام
      در صورتی که عنوان شغلی ثبت شده در لیست های بیمه کارگر ساده باشد مشکلی نیست در غیر اینصورت بیمه به دلیل مغایرت شغلی رای کمیته را اجرا نمی کند

      1. با سلام من حدود ده سال است که در یک شرکت آرایشی بهداشتی بعنوان تکنسین تاسیسات مشغول بکار هستم که عنوان شغلی من هست ولی همزمان در مدت مسئول تصفیه خانه هم هستم و حداقل در روز بیش از پنج ساعت در تصفیه خانه هم فعالیت دارم آیا تصفیه فاضلاب صنعتی جزو مشاغل سخت هست و اگر هست چگونه باید پیگیری کنم با تشکر

        1. سلام
          در متن مقاله نیز کامل توضیح داده شده است. هر کارگری ادعای سخت و زیان آور بودن شغل خود را داشته باشد باید درخواست سختی کار به اداره کار بدهد تا در کمیته مربوطه بررسی شود.

  5. سلام من یازده سال دریک شرکت مواد غذایی کار کردم .در سال ۱۳۹۰ با هزار زحمت ودردسر سختی کارشرکت توسط اداره کار تایید شد وبیشتر همکاران من با سختی کار بازنشست شدند وعنوان شغلی همه کارگران به عنوان کارگر خط تولید برای بیمه رد شده الان مشکل این است که کار فرما زیر بار سختی نمی‌رود به نظر شما من چگونه باید سختی کار خودرا در آن شرکت ثابت کنم لازم به توضیح است که بنده از سال ۷۹ تا اردیبهشت سال ۹۰ درآن شرکت کار کردم وکارفرما از قدرت نفوذ بالایی بر خوردار است که در بعضی مواردکارشناسان بیمه واداره کار از رفتن به کارخانه امتناع می‌کنند تورو خدا منو راهنمایی کنید که چه جوری حق سختی کار خود مو از شرکت استرداد کنم

    1. سلام
      درخواست سختی کار نیازی به اجازه و موافقت کارفرما ندارد و هر کارگر می تواند با مراجعه به اداره کار یه آنلاین درخواست سختی کار خود را ثبت کند.
      اگر مشاغل مشابهی قبلا تایید شده باشند آرای همکاران بازنشسته می تواند کمک کننده باشد.
      در صورتی که در مرحله بدوی و تجدید نظر کمیته سختی کار را تایید نکند می توانید در دیوان عدالت اداری نیز طرح شکایت کنید.

  6. باسلا من حدود33ماه درشرکت قطعات خوردوکارکردم تولیست بازرسی چندوقت یک بارپرسکارردشده چندبارهم ساده. 34ماه توشرکت فایبرگلاس کارکردم ولی ساده ردکرده کلاشیمیایی الان همکارای سابقم باسختی کارازاون شرکت بازنشسته شدن. 6سال هم تزریق پلاستیک کارکردم ولی ساده ردشده چیکارکنیم بتونم سختی کاربگیرم

    1. سلام
      در صورتی که در زمان درخواست سختی کار از بابت عناوین شغلی به مشکل بخورید می توانید در اداره کار برای احراز عناوین شغلی شکایت کنید.

  7. سلام همسر من ۷ سال شرکت کار کرد و الان ۱۲سال است کارگر شهرداری هستش. دوسال هم بیمه سربازی را خریداری کرده است. خواستم ببینم برای کارکرد در شهرداری چقدر سختی کار شامل حالش میشود؟ و هرچند سال چقدر سختی کار دارد

    1. با سلام
      سختی کار مشاغل از قبل تعریف شده نیست و باید در کمیته سختی کار بررسی شود. در زمان بازنشستگی، کارگر باید درخواست بررسی شغل خود را به کمیته سخت و زیان آور ارائه کند.
      تایید سختی کار بستگی به آلاینده های محیط کار و شدت آن ها و مدت مواجهه دارد.
      در متن این نوشته کامل توضیح داده شده است لطفا مطالعه کنید.

  8. سلام
    من بیست سال متوالی کارمند فوریت پزشکی هستم
    ۴۴ سال سن دارم
    پول سربازی را به تامین اجتماعی پرداخت نکردم اگر آنرا پرداخت کنم ۲۲ سال سابقه میشود
    کی میتوانم بازنشست شوم

    1. سلام
      مدت سربازی پس از واریز حق بیمه آن، جزو سوابق عادی بازنشستگی محسوب می شود.

  9. باسلام بند کارگر شهرداری هستم رفتگر قردادی ۲۴ سال بیمه دارم ۵۵ سالمه ایا سختی کار به من تعلق میگیره یا نه ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. سلام و خداقوت
      سختی کار مشاغل از قبل تعریف شده نیست و باید در کمیته سختی کار بررسی شود. تایید سختی کار بستگی به آلاینده های محیط کار و شدت آن ها و مدت واجهه دارد.
      در متن این نوشته کامل توضیح داده شده است لطفا مطالعه کنید.

  10. سلام بنده یک سال سخت و زیان اور کار کردم بعد یک سال عادی کار کردم دوباره آمدم توی معدن سخت زیان اور کار می کنم سابقه یک سال قبل من به این سابقه وصل می شود یانه برای ۲۰ سال سختی کار این سابقه عادی چه می شود

  11. سلام من ۲۱ سال سابقه سختی کار دارم که درهمان قسمت کلا این ۲۱ سال بودم ولی سال ۹۵ عادی رد شده وسال کبیسه بوده الان بیمه تامین اجتماعی میگه چون یکسال و یک روز هست توالی شما بهم خورده و بخاطر این یک روز کبیسه متناوب شده همچین چیزی ممکن هست دوسال هم سربازی رو خریدم که میشه ۲۳ سال ممنون میشم جواب بدید

  12. با سلام
    بنده بمدت دو سال در طبقه منفی دو در یک دیتاسنتر یا همون مرکز داده کار کرده ام، با توجه به وجود امواج الکترومغناطیسی و کار در زیر زمین(طبقه منفی دو)، سختی کار شامل بنده میشود؟

    1. سلام
      توضیحات کامل در خصوص نحوه تشخیص سخت و زیان آور بودن و یا نبودن مشاغل داخل متن مقاله توضیح داده شده است.

      1. سلام مجدد
        همانطور که توضیح داده شده به غیر از چند شغل معدود، هیچ شغلی از قبل به عنوان سخت و زیان آور تعریف نشده است. هر زمان موع بازنشستگی کارگر (با فرض سختی کار بودن شغل) باید درخواست بررسی شغل خود را به کمیته سخت و زیان آور ارائه کند. در صورتی که شدت و مدت مواجهه کارگر با عوامل زیان آور از حدود مجاز بیشتر باشد کمیته سختی کار را تایید می کند.

    1. با سلام
      توضیحات کامل داخل همین مقاله اراعه شده است. لطفا مطالعه فرمایید.

  13. سلام.من ۴۳ سال دارم از سال ۸۲تا الان درمعدن سنگ مشغول کارهستم به مدت ۱۰ماه بیمه من ناقص رد شده ایا من شرایط باز نشستگی سختی کار دارم ایا بیمه تامین اجتماعی ایرادی به بیمه من نداره چون پیوسته نبود باتسکر

    1. با سلام
      در قسمت ط از بند 2 ماده 12 آیین نامه اجرایی بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور مصوبه سال 1380 و همچنین اصلاحیه بعدی آن غیبت غیر موجه حداکثر به مدت 10 روز در سال توالی اشتغال در مشاغل سخت و زیان آور را از بین نمیبرد و غیبت غیر موجه بیش از آن موجب از بین رفتن توالی میشود. در مصوبه 1393 هیئت دولت این قسمت از آیین نامه اجرایی مشاغل سخت و زیان آور اصلاح و بند ط حذف شد. بنابراین شرط از بین رفتن توالی در صورت غیبت غیر موجه بیش از 10 روز حذف شد.
      طبق بند 4 مصوبه 1393 عدم اشتغال به کار سخت و زیان آور در طول دوره اشتغال به مشاغل مذبور طرح هر عنوان برای مدت بیش از یکسال در طول 20 سال موجب برهم خوردن توالی میشود. توجه شود که غیبت غیر موجه با عدم واریز بیمه از طرف کارفرما متفاوت است. درصورتیکه کارگر مشغول به کار بوده ولی حق بیمه آن واریز نشده کسری بیمه این مدت غیبت محسوب نشده و کارگر میتواند در اداره کار برای تکلیف کارفرما به واریز بیمه این مدت طرح شکایت کند.

    2. سلام من مدت ۳ ماه است درسایت سخت وزیان آور ثبت نام کردم اما خبری نشد چقدر زمان میبرد

      1. با سلام
        فرایند رسیدگی به درخواست های بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور به دلیل وجود یه کمیته در هر استان و حجم بالای پرونده های ورودی زمان بر است. لذا سرعت پاسخ دهی کمیته، فاصله بین تشکیل جلسات کمیته رسیدگی و موارد مشابه در زمان پاسخ دهی تاثیر دارد. از اداره کار محل یا کمیته مربوطه باید استعلام و پیگیری شود.

  14. با سلام،اینجانب به مدت ۱۷ سال در نیروگاه برق به عنوان نگهبان مشغول به کار بودم و بصورت کار شیفتی انجام وظیفه نمودم،در سال ۱۳۹۶ به خاطر استرس و بی خوابی و … به بیماری خاص
    و آریتمی قلبی مبتلا شدم و پس از چند سال با توجه به نظر پزشک متخصص و ایمنی نیروگاه از سال ۱۴۰۰ بصورت روزگار انجام وظیفه کردم، تا الان ۱۹/۵ سال سابقه بیمه دارم و ۴۵ سال سن دارم،آیا با توجه به اینکه عنوان شغلی من تا سال ۱۴۰۰ نگهبان رد شده،آیا سختی کار به من تعلق می‌گیرد یا خیر؟ در ضمن بعضی عناوین شغلی نیروگاه شامل سختی کار می‌شود و تا به حال چندین نفر سختی کار گرفتند،ممنون میشم راهنمایی کنید.

    1. در نیروگاه ها و یا پست های برق عمدتا عامل زیان آور امواج الکترومغناطیس برق است. در صورتیکه در نتایج سنجش، محل کار نگهبان یا هر کارگر دیگر بیش از حد مجاز باشد سختی کار برای آن شغل تایید میشود. توضیحات کامل در خصوص نحوه برخورداری کارگران از مزایای سخت و زیان آور در داخل متن همین مقاله توضیح داده شده است مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *