چگونه بفهمیم سختی کار داریم؟

سختی کار از کجا مشخص می شود؟
سختی کار از کجا مشخص می شود؟

سختی کار اصطلاحی است که در بین اغلب کارگران و کارکنان مطرح می‌شود. منظور از سختی کار چیست و چگونه بفهمیم سختی کار داریم جزو سوالات بسیار رایج و پرتکرار این حوزه است. برای پاسخ به این سوالات باید ابتدا با معنی قانونی سختی کار آشنا شده و سپس به مزایای سختی کار پرداخته و در نهایت با مشاغل سخت و زیان آور آشنا می‌شویم.

مفهوم و معانی سختی کار در قوانین و مقررات

در قانون کار و یا تامین اجتماعی اصلاح با عنوان دقیق سختی کار مطرح نشده است. در این دو قانون از عبارت مشاغل سخت و زیان آور استفاده شده است. سخت و زیان آور در ماده 52 قانون کار مزایایی مانند کاهش ساعات کار و افزایش مدت مرخصی را دارد و در ماده 76 قانون تامین اجتماعی کارگران شاغل در کارهای سخت و زیان آور از بازنشستگی پیش از موعد بهره مند می‌شوند.

سختی کار در قوانین و مقررات
سختی کار در قوانین و مقررات

تفاوت‌های اساسی بین مزایای تعریف شده برای کارهای سخت و زیان آور در قانون کار و تامین اجتماعی وجود دارد که در مقاله قبلی با عنوان بازنشستگی کارهای سخت و زیان آور و کاهش ساعات کار به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته است.

برخی کارگاه‌ها در حقوق و مزایای ماهانه مبلغی با عناوینی مانند حق سختی کار پرداخت می شود که پرداخت مبالغی با عناوین مختلف شبیه سختی کار دلیلی بر سخت و زیان آور بودن شغل آنان نیست.

معیارهای تشخیص مشاغل سخت و زیان آور

معیارهای اندازه گیری مشاغل سخت وزیان‌آور
معیارهای اندازه گیری مشاغل سخت وزیان‌آور

در قانون، کارهای سخت و زیان آور، کارهایی هستند که در آن ها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار، غیر استاندارد بوده و در اثر اشتغال کارگر تنشی به مراتب بالاتر ازظرفیت های طبیعی (جسمی و روانی) در کارگر ایجاد می‌شود.

پس در متن قانون معیارهای تشخیص سخت و زیان آور بودن مشاغل وجود عوامل فیزیکی مانند صدا، گرد و غبار و عوامل شیمیایی مانند بخارات مضر و عوامل بیولوژیکی مانند تماس با انواع باکتری ها و ویروسها تعیین شده است.

در اغلب محیط‌های کار این عوامل وجود دارند و چنانچه شدت و مدت مواجهه با این عوامل بیشتر از حدود مجاز تعیین شده باشد به عنوان سخت و زیان آور شناخته می‌شوند.

آیا لیست مشاغل سختی کار در قانون وجود دارد؟

در قوانین و مقررات مربوطه لیست مشاغل سختی کار در برخی موارد تعیین شده است. لیست مشاغل سختی کار موجود در قوانین بسیار محدود است و علاوه بر آن هزاران شغل در محیط کار واقعی وجود دارد. تکلیف مشاغلی که در لیست نیستند چیست؟ راه برای سایر مشاغل سختی کار بسته نیست بلکه در قانون برای این کار کمیته سخت و زیان آور تعیین شده است تا این مشاغل را بررسی کند.

کارگرانی که شغل آنان در لیست مشاغل سختی کار نیست پس از تکمیل سوابق بیمه مورد نیاز پس از ثبت نام اینترنتی سختی کار (ثبت نام قبلا به صورت فرم دستی بود که اکنون در اغلب استان‌های به صورت اینترنتی است) این درخواست در کمیته سختی کار استانی مطرح و در صورت تایید به تامین اجتماعی ارسال می‌شود.

لیست مشاغل سختی کار را در راهنمای جامع مشاغل سخت و زیان آور مطالعه کنید. پس برای اینکه چگونه بفهمیم سختی کار داریم یا نه ابتدا باید لیست مشاغل را بررسی کرده و در صورت عدم وجود عنوان شغلی ما در این لیست، باید شغل خود را جهت بررسی در کمیته سختی کار استان محل کار خود مطرح کنیم.

مشاغل سخت وزیان آور لیست مخصوص دارند
مشاغل سخت وزیان آور لیست مخصوص دارند

لازم به ذکر است حتی با وجود بودن شغل در لیست مشاغل سخت و زیان آور بازهم نیاز است این مشاغل در کمیته سختی کار مطرح و تایید شوند.

در نتیجه این سوال که آیا شغل ما سختی کار دارد یا نه از قبل قابل تشخیص و پیش بینی نیست و باید پس از احراز شرایط سابقه در کمیته مربوطه مطرح و بررسی شود.

چگونه در کمیته سختی کار درخواست ثبت کنیم؟

اولین مرحله برای پاسخ به این سوال که چگونه بفهمیم سختی کار داریم یا نه: جمع بندی و بررسی سوابق بیمه و سن است. ابتدا باید شرایط سنی وسوابقه بیمه خود را برآورد کنیم. برای استخراج سوابق بیمه می توانید به سامانه اینترنتی تامین اجتماعی و یا کارگزاری های تامین اجتماعی مراجعه کنید. سپس سوابقی که احتمال دارد جزو مشاغل سخت و زیان آور باشد را با هم جمع می کنیم. در نهایت دو نوع سابقه احتمال دارد که داشته باشیم. اول سوابق بیمه عادی مانند سربازی، بیمه بیکاری، بیمه اختیاری، بیمه کارهای عادی و نوع دوم سوابق بیمه سختی کار احتمالی.

درخواست در کمیته های سخت وزیان آور
درخواست در کمیته های سخت وزیان آور

این دو رقم را جدا جدا نوشته و سپس مدت سوابق بیمه ای که احتمال دارد به عنوان سختی کار تایید شوند را در عدد 1.5 (یک و نیم) ضرب می کنیم. عدد به دست آمده را با مدت سوابق بیمه ای عادی جمع می کنیم. عدد نهایی به دست آمده با به عنوان سابقه بیمه فرض می کنیم.

در نهایت دو عدد خواهیم داشت. 1- سن و 2-سابقه. این دو عدد را با شرایط زیر تطیبق داده و در صورتی که با یکی از حالت‌های زیر مطابقت داشته باشد درخواست سختی کار را در کمیته ثبت می کنیم.

الف) شرایط بازنشستگی برای مردان :

۱- داشتن ۵۰ سال سن و ۳۰ سال سابقه.

۲-داشتن ۶۰ سال سن و ۲۰ سال سابقه.

۳-داشتن ۳۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی.

ب) شرایط بازنشستگی برای زنان :

۱-داشتن ۴۵ سال سن و ۳۰ سال سابقه.

۲-داشتن ۵۵ سال سن و ۲۰ سال سابقه.

۳-داشتن ۳۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی.

۴- داشتن۲۰ سال سابقه کار و ۴۲ سال سن، با ۲۰ روز حقوق بازنشسته می شوند.

ثبت نام اینترنتی و پیگیری سختی کار

در حالت عادی ثبت نام سختی کار از طریق ادارات کار و با تکمیل فرم شماره 1 انجام می گرفت. هر متقاضی برای خود فرم شماره 1 را تکمیل و به اداره کار ارائه می کرد و این درخواست در کمیته مطرح و بررسی می شود. پیگیری ثبت نام نیز از طریق مراجعه حضوری انجام می شد.

در حال حاضر دراغلب نقاط کشور ثبت نام اینترنتی سختی کار راه اندازی شده است. فعل حال سایت ثبت نام اینترنتی سختی کار برای هر استان متفاوت است و باید در موقع ثبت نام باید خیلی دقت شود که سختی کار هر استان را در سایت استان مربوطه انجام دهیم.

خیلی از افراد پس از سپری شدن مدت ها متوجه می شوند که در سایت استان دیگری ثبت نام کرده اند و این زمان از دستشان رفته است.

برای اطمینان از آدرس اینترنتی سایت ثبت نام سختی کار هر استان بهتر است به یکی از ادارات کار همان استان مراجعه شود.

پس از ثبت نام اینترنتی سختی کار یک کد رهگیری به متقاضی داده می شود. متقاضی می تواند بعدا از طریق این کد رهگیری پیگیری ثبت نام سختی کار خود را انجام دهد.

پس از صدور رای کمیته اگر سختی کار تایید نشود کارگر می تواند اعتراض به سختی کار را از طریق همان سایت اینترنتی و یا فرم شماره 4 به صورت دستی ثبت کند. فرم شماره 4 سختی کار بستگی به هر استان یا به صورت اینترنتی ثبت می شود و یا فرم دستی تکمیل و کمیته تجدید نظر استانی ارائه می شود. نظر قطعی کمیته بدوی و یا تجدید نظر سختی کار پاسخ قطعی به این سوال است که بفهمیم سختی کار داریم یا نه؟

نوشته های مشابه

183 دیدگاه

  1. با سلام بنده حدود 22 سال در شرکتهای تزریق پلاستیک و آهنگری کار کرده‌ام دو سالی هست که این مشاغل جزو مشاغل سخت و زیان آور ثبت شده هم اکنون از ناحیه هر دو چشم 75 درصد نابینا شدم و 4 پزشک متخصص تشخیص به از کار افتادگی دادند اما بیمه قبول نمیکند باید چکار کنم؟

    1. در صورتیکه کمیسیون پزشکی از کارافتادگی بیمه شده را تایید نکند در مرحله اول قابل اعتراض در همان کمیسیون پزشکی است و در صورت عدم تایید در بررسی مجدد توسط کمیسیون پزشکی باید در دیوان عدالت اداری طرح شکایت کرد.

  2. سلام
    پدر بنده ۳ سالی پیگیر سختی کارشون هستن و الان مشکل اینجاست که بیمه درست و حسابی پیگیر این مسئله نیست به این دلیل که آدرس و شماره تلفن یکسری از شرکت‌هایی که پدرم اون زمان شاغل بوده رو ندارند و خودمون هم جستجو کردیم آدرس وتلفنشون رو نتونستیم گیر بیاریم.
    تو این شرایط چیکار بایستی کنیم؟ بیمه به ما گفتن هزینه رو خودتون هم میتونید پرداخت کنید. من سوالم اینه آیا تبصره ای ندارند بابت پرداخت نکردن این شرکت‌ها؟

    1. با سلام
      در صورتیکه درخواست سختی کار کارگر در کمیته سختی کار تایید شود و از لحاظ عناوین شغلی هم در تامین اجتماعی مشکلی وجود نداشته باشد پرداخت 4درصد حق بیمه سختی کار بر عهده کارفرماس. در صورتیکه تامین اجتماعی دسترسی به کارفرما نداشته باشد و یا به هر دلیلی نتواند این حق بیمه را وصول کند طبق ماده36 قانون تامین اجتماعی رافع مسولیت تعهدات تامین اجتماعی در قبال بیمه شده نیست بنابراین تامین اجتماعی باید کارگر را بازنشسته کرده و سپس دنبال دریافت حق بیمه از شخص موردنظر باشد. در صورتیکه تامین اجتماعی به دلیل عدم وصول حق بیمه سختی کار از بازنشستگی کارگر بیمه شده خودداری کند باید در دیوان عدالت اداری طرح شکایت شود.

  3. سلام بنده ۲۶سال بیمه دارم، ۱۵سال سنگبری و ۸سال ریسندگی و بقیش دخانیات و بیمه بیکاری بوده، سن بنده ۴۸ سال میباشد. آیا بازنشست میشوم؟

    1. با سلام
      با توجه به سابقه بیمه و سن با شرایط عادی بازنشستگی مقدور نیست. در صورت درخواست سختی کار ثبت شود و تمام یا قسمتی از سوابق ادعایی به عنوان سختی کار تایید شود باید با ضرب سوابق سختی کار تایید شده در 1.5 و جمع با سایر سوابق عادی سابقه بیمه محاسبه شود. در صورتیکه سابقه بیمه محاسبه شده در سن کمتر از 50 سال، 35 و در بالای 50 سال، 30سال باشد شرایط بازنشستگی حاصل میشود.

  4. با سلام

    من ابوطالب مهدوی ۲۵سال سابقه کار تونل دارم با ۵۳سال سن البته سوابقم بصورت متناوب بود
    کارفرما چهار درصد بیمه سختی کارو واریز نکرده. میشه لطف کنید راهنمایی بفرمایید چگونه سختی کارو اضافه کنم به سوابقم؟ سپاسگزارم

    1. با سلام
      توالی و یا تناوب سوابق سختی کار فقط در یکجا و در سن زیر 50 سال اهمیت دارد. در سن بالای 50 سال تفاوت زیادی بین توالی و تناوب اشتغال در مشاغل سخت و زیان آور وجود ندارد. اگر کارفرما پس از تایید مشاغل سخت و زیان آور از پرداخت 4درصد حق بیمه خودداری کند، 2 راهکار وجود دارد: 1- درخواست بازنشستگی به تامین اجتماعی ارائه شود و تامین اجتماعی در صورتیکه به دلیل عدم پرداخت 4درصد از بازنشستگی بیمه شده خودداری کند بیمه شده میتواند به دیوان عدالت اداری شکایت کند. 2- بیمه شده میتواند مبلغ 4درصد را خودش واریز کند و سپس به اداره کار مراجعه کرده و برای مطالبه همان مبلغ واریزی از کارفرما ثبت شکایت کند.

  5. سلام وقت بخیر بنده کارگر آرایشگاه هستم بنده ۳۵ سال دارم و۱۵ سال سابقه ی کار میخواستم ببینم شغل ما جزو سختی کار وزیان آور هست یا نه بنده بعلت ایستادن زیاد در این سن دوبار عمل کمر انجام داده ام دکتر هم منع کار کرده در ضمن پای چپم حس و تعادل ندارد

  6. سلام،بنده حدود ۱۶سال اپراتور سامانه مردمی آبفا ۱۲۲میاشم ومعمولا حدود ۸ماه ازسال بحران تماس وسروصدای زیاد وجنگ اعصاب بامشترکین داریم وهم اعصابمون درگیره هم شنواییمون خیلی فشارمیاد ،میخام بدونم کار ما جز مشاغل سخت هست وسختی کار بهش تعلق میگیره یانه؟

  7. باسلام شغل من کارخانجات نوردولوله سرد اهن کارمیکنم سختی کار به شغل بنده تعلق میگیرد

  8. سلام، کشتارگاه طیور کلا شده سختی کار، حال بنده که 28 ساله راننده جاده ها هستم با هزار سختی که همه می‌دانند باید هنوز 2 سال دیگر کار کنم با اینکه دیسک کمر گرفته ام.ولی راننده کشتارگاه که فقط از سه کیلومتری شهر مرغ کشتار روز تا شهر می‌برد، با 20 سال سابقه بازنشسته شده است.معنی عدالت رو هم فهمیدیم

    1. سلام
      خدا قوت. در اینکه شغل رانندگی کامیون از مشاغل بسیار سخت است شکی نیست. مساله این است که کارگران شاغل در مرغداری مشمول قانون کار هستند ولی رانندگانی که بیمه را خودشان واریز می کند مشمول قانون کار نیستند و سختی کار کارگران کشتارگاه و سایر کارگاه ها ناشی از قانون کار بودن آنها است.
      امیدواریم قانونی تصویب شود که رانندگان را هم مشمول سخت و زیان کند.

  9. سلام من بیست وهفت سال سابقه کاردر تاسیسات بیمارستانی بصورت پیمانکاری رادارم به من چند سال سختی کار تعلق میگیرد و راه پیگیری ان چیست در شهرستان اصفان خدمت میکنم ممنون

    1. سلام
      باید درخواست سختی کار خود را در اداره کار محل ثبت کنید. اگر اینترنتی باشد هم از اداره محل سایتش رو بپرسید.

  10. سلام خسته نباشید شرمنده آیا کسی که راه دور با ساعت کاری خیلی زیاد مثل شغل نانوایی سختی کار تعلق میگیره محل سکونت استان البرز ولی کارم تو تهران میباشه ساعتی کاری هم از ساعت 4و30دقیقه صبح تا شب ساعت 6و30 دقیقه فقط یک ساعت بعد ناهار استراحت دارم

  11. سلام من ۳۴سن دارم داخل مجموعه ابرسانی درکه کار میکنم که حدود ۸سال است کار بنده در ارتفاعات توچال است ایا سختی کار بهم میخوره

  12. سلام من به مدت ۲۰ سال در قسمت پذیرش و نمونه گیری آزمایشگاه تشخیص طبی مشغول به کار بودم و با ۴۲ سال سن بازنشست شدم آیا با اینکه الان ۸ ماه از بازنشستگی بنده میگذرد میتوانم برای سختی کار اقدام کنم یاخیر؟لطفا راهنمایی بفرمایید??

    1. سلام
      بله
      البته مراحل و زمان آن نسبت به درخواست در زمان اشتغال کمی سخت تر خواهد بود و احتمال زیاد نیاز به شکایت در دیوان عدالت اداری هم خواهد داشت. در صورت نیاز می توانید از منوی سایت درخواست مشاوره ثبت کنید.

  13. سلام کمیته سخت و زیان آور براساس عنوان شغلی ارسالی در لیست بیمه کارفرما نظر میده و اکثر عنوان شغلی که کارفرما ارسال میکنه شامل سخت و زیان آور نیست یعنی تخلف میکنه و عنوان شغلی واقی رد نمیشه یا حدالاقل نزدیک و شبیه هم رد نمیشه و شاید به صورت متنی درست نوشته شود ولی یک عنوان با متن مشابه دارای کد و علامت اختصاری است که این کر هم چون به نفع بیمه و کارفرما هست در اختیار بیمه گر قرار نمی‌دهند و ظلم و ستم به کارگر

  14. باعرض سلام من 30ماه درجبهه بودم این 30 ماه جزه سختی کارهست ولی به من گفتند باید ازقبل سختی کار داشته باشی چرا همچین قانونی هست من چکار کنم

  15. باسلام
    من۱۹سال سابقه دارم و۲سال هم خدمت سربازی، سنم ۳۷ساله آیا میتونم بازنشست بشم، همه سوابق بیمه از کارگاه ردشده، شغلم نان گیر نانوا هستم

  16. سلام خسته نباشید
    من شانزده ساله در ریخته گری کار میکنم من الان از بیمه بیکاری استفاده کنم در آینده در حقوق بازنشستگی تاثیری دارد میتونه در آینده مشکل ساز بشه؟ اگه امکانش هست در مورد بیمه بیکاری راهنمایی کنید باسپاس

    1. با سلام بعد بیمه بیکاری جایی سرکار بروید که سختی داشته باشد بیمه بیکاری شما هم جزءمشاغل سخت میگردد

      1. با سلام
        بیمه بیکاری باعث از بین رفتن توالی اشتغال در مشاغل سخت و زیان آور نمیشود ولی مدت دریافت بیمه بیکاری جزو سوابق عادی محاسبه میشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
تسویه حساب کارکنان
فیش حقوقی بساز
قرارداد کار ببند
مشاوره بگیر