شرایط اعضای کمیته طبقه بندی مشاغل و مدت عضویت

شرایط و مدت عضویت اعضای کمیته طبقه‌بندی مشاغل

در کارگاه های بالای ۵۰ نفر اجرای طرح طبقه بندی مشاغل و انتخاب اعضای کمیته طبقه بندی مشاغل الزامی است. در طرح طبقه بندی مشاغل که در ماده ۴۸ قانون کار الزام شده است مشاغل کارگاه ارزیابی شده و گروه های شغلی مشخص می شوند. طبق طرح تهیه شده شرایط احراز شغل، وظایف شاغل، نحوه ارتقا و تنزل گروه شغلی، مزد گروه های شغلی، ضریب ریالی، مزد پایه کلیه مشاغل کارگاه مشخص می شود. برای اعمال طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاه و اعمال شرایط طرح نسبت به کارگران شاغل کمیته ای با عنوان کمیته طبقه بندی مشاغل باید تشکیل گردد.

اعضای کمیته طبقه بندی مشاغل
اعضای کمیته طبقه بندی مشاغل

ضوابط تشکیل کمیته طبقه بندی در کارگاه ها

نحوه تشکیل و شرایط و مقررات مربوط به کمیته های طبقه بندی مشاغل طی دستور العمل “ضوابط انتخاب و وظایف کمیته های دائمی طبقه بندی مشاغل کارگاه ها ۱۳۸۹” از طرف معاونت روابط کار وزارت کار تنظیم و ابلاغ شده است. در عنوان این دستور العمل از عبارت دائمی استفاده شده است که چنین القا می نماید که هم کمیته و هم اعضای آن در کارگاه دائمی هستند.

خدمات آنلاین کارتابان
فیش حقوقی
قرارداد کار
نرم افزار حقوق و دستمزد

ترکیب کمیته طبقه بندی مشاغل

اعضای کمیته طبقه بندی مشاغل به صورت زیر است:

۲ نفر نماینده کارکنان از بین یا به انتخاب شورای اسلامی کارگاه یا سایر تشکلات قانونی کارگاه

۲ نفر نماینده مدیریت (کارفرما) که باید حداقل یکی از آنان از مسئولین امور اداری یا کارگزینی کارگاه باشد.

یک نفر نماینده سرپرستان کارگاه به انتخاب سرپرستان

مدت عضویت در کمیته طبقه بندی

در دستورالعمل ضوابط انتخاب و وظایف کمیته های دائمی طبقه بندی مشاغل کارگاه ها در قسمت ۲ مدت عضویت در کمیته را تابع محدودیت زمانی ندانسته است. این بند از دستورالعمل از نقاط اختلاف نظر در این ارتباط است. چرا که دائمی بودن خود کمیته با موضوع دائمی بودن اعضای آن تفاوت دارد. چنانچه عضویت اعضای کمیته طبقه بندی مشاغل دائمی تلقی شود این موضوع از چند جهت با اصول و مقررات قانونی مغایرت دارد. اولین مغایرت در ارتباط با نماینده کارگران است که طبق مقررات مربوط به تشکلات کارگری مدت اعتبار شورای اسلامی کار و نماینده کارگر و سایر تشکل ها ۲ سال است که پس از آن باید دوباره انتخاب اعضای شواری اسلامی کار و یا نماینده کارگر انجام پذیرد. از طرفی عضویت دائمی حالت انحصاری به کمیته می دهد و تبعیض بوجود می آورد.

در بند ۵ دستور العمل مزبور خاتمه عضویت در کمیته طبقه بندی مشاغل به یکی از طرق استعفا، قطع رابطه با کارگاه، برکناری توسط انتخاب کنندگان ذکر کرده است. با استنباط از این بند و نیز رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری مدت عضویت نمایندگان کارگران تابع اعتبارنامه آنان خواهد بود. نماینده کارفرما تا زمانی که برکنار نشده می تواند عضو کمیته بماند. نماینده سرپرستان نیز تا زمانی که سرپرستان نسبت به عضویت نماینده خود در کمیته راضی باشند و نفر جدید را انتخاب و معرفی ننمایند می تواند عضو کمیته باقی بماند.

لازم به توضیح است که با قطع رابطه کاری بین هر یک اعضا حتی قبل از به اتمام رسیدن اعتبار عضویت وی در کمیته و کارگاه عضویت آن عضو در کمیته از بین می رود و بایستی نفر جایگزین طبق ضوابط انتخاب شود.

شکایت دیوان عدالت اداری برای ابطال دستورالعمل کمیته طبقه بندی

با توجه به مواردی که در قسمت قبلی توضیح داده شد که موضوع اصلی “مخالفت با دائمی بودن اعضای کمیته طبقه بندی مشاغل” بود شکایتی در دیوان عدالت ادرای مطرح شد و طی این شکایت خواستار ابطال قسمت هایی از این دستورالعمل شدند که حاکی از دائمی بودن اعضای کمیته های طبقه بندی مشاغل در کارگاه ها بود. این مفهوم در قسمت تعاریف دستور العمل و بندهای ۵ و ۷ دستورالعمل مشخص بود که هیات عمومی دیوان عدالت اداری طی دادنامه هیات عمومی این دو قسمت از دستورالعمل را ابطال کرد. شرح کامل دادنامه دیوان عدالت اداری در این خصوص به شرح زیر است.

رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری برای ابطال دو قسمت

رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری در خصوص برای ابطال دو قسمت از دستورالعمل ضوابط انتخاب و وظایف کمیته های دائمی طبقه بندی مشاغل کارگاه ها

شماره پرونده: ۹۸۰۴۰۷۸ – مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری

شاکی: آقای هوشنگ صدفی کهنه شهری

موضوع شکایت و خواسته: ابطال بند ۵ و بند ۷ دستورالعمل ضوابط انتخاب و وظایف کمیته های دائمی طبقه بندی مشاغل کارگاه ها مصوب ۲۸؍۱۱؍۱۳۸۹

گردش کار: شاکی به موجب دادخواستی ابطال جزء های (الف و ج) بند ۱، تبصره ۱ و ۲ بند ۱،جزء های (ب و ج) بند ۲، بند ۵، جزء (ب) بند ۶، جزء ۱ بند ۷ و جزء (الف) بند ۸ از دستورالعمل ضوابط انتخاب و وظایف کمیته های دائمی طبقه بندی مشاغل کارگاه ها مصوب ۲۸؍۱۱؍۱۳۸۹ از دستورالعمل ضوابط انتخاب و وظایف کمیته های دائمی طبقه بندی مشاغل کارگاه ها مصوب ۲۸؍۱۱؍۱۳۸۹ را خواستار شده و در جهت تبیین خواسته اعلام کرده است که:

“ریاست محترم دیوان عدالت اداری-سلام علیکم

۱. در تعاریف واژگان، برای کمیته طبقه بندی مشاغل کارگاه، قید «دائمی» آمده است؛ حال آنکه طبق ماده ۱۵ آیین نامه چگونگی انتخاب و وظایف نمایندگان کارگران، مدت نمایندگی آنها ۳ سال اعتبار دارد. همچنین طبق ماده ۳ قانون تشکیل شورای اسلامی کـار، اعضـای منتخـب شـورا برای مدت ۲ سال انتخاب می شوند، لذا تشکیل کمیته دائمی طبقه بندی مشاغل با ماهیت انتخاب آزادانه نمایندگان کارگران هم خوانی ندارد. در هر صورت، این اقدام خلاف اصل ۳ (بندهای ۶، ۷، ۸، ۹ و ۱۰) قانون اساسی بوده و منجر به تبعیض در انتخاب و انحصار طلبی نمایندگان کارکنان و سرپرستان خواهد شد. علاوه بر این، در ماده ۲ دستورالعمل (مدت عضویت) نیز محدودیت زمانی در نظر گرفته نشده است، که این امر نیز خلاف قوانین و مقررات است.

۲. طبق بند (الف) ماده ۱ دستورالعمل مذکور، دو نفر نماینده کارکنان، از بین یا به انتخاب شورای اسلامی کارگاه یا سایر تشکل های قانونی انتخاب می شوند.

طبق قانون شوراهای اسلامی کار، اعضای هیأت مدیره از بین اکثریت کارگران به جز مدیریت انتخاب می شوند. طبق ماده ۸ آیین نامه انتخاب نمایندگان کارگران، انتخاب نماینده کارگران با رأی نصف به علاوه یک کلیه کارکنان انجام می شود. بر اساس ماده ۲ آیین نامه انجمن صنفی مصوب هیأت وزیران (مورخ ۶؍۱۰؍۱۳۷۱) نیز کمترین نصاب برای تشکیل انجمن صنفی کارگری در سطح کارگاه، ۱۰ نفر و در صنف، حداقل ۵۰ عضو می باشد. بنابراین در کارگاهی با ۵۰۰ یا ۱۰۰۰ نفر، تشکل کارگری انجمن صنفی نمی تواند نماینده حقوقی سایر کارگران در کمیته طبقه بندی مشاغل کارگاه باشد، مگر آنکه انجمن صنفی صرفاً یک نماینده به کمیته طبقه بندی مشاغل یا کمیته انضباطی کارگاه معرفی نماید؛ چون صلاحیت نمایندگی اکثریت کارکنان را ندارد. اتفاقا در تبصره ۲ ماده ۱ به انتخاب نماینده کارگر با رأی اکثریت کارگران اشاره شده است، اما بند (الف) ماده ۱، مغایر با آن می باشد.

۳. تبصره ۱ ماده ۱، با تعریف مندرج در بند «ج» دستورالعمل موصوف منافات دارد. چرا که ممکن است در این صورت، شخصی همزمان نماینده سرپرستان بوده و عضو هیأت مـدیره کارگاه نیز باشد؛ در این صـورت نمی توانـد منافع کارکنان را تأمین نموده و به عنوان نماینده سرپرستان فعالیت کند.

۴. طبق ماده ۲ (بند ب و ج)، از شـرایط عضـویت در کمـیته مذکـور، داشتن ۲ سال سابقه کار در کارگاه و مدرک دیپلم است، که این امر با توجه به تخصصی شدن مشاغل، سطح پایینی است و باید اصلاح گردد، تا افراد کم سواد و فاقد صلاحیت وارد کمیته تخصصی طبقه بندی مشاغل نشوند. 

۵. طبق تبصره ماده ۵، در موارد استثنایی، اداره کار می تواند از اعضای قبلی کمیته (تا زمان برگزاری آزمون) استفاده کند. حال آنکه این موضوع، مغایر با اصل ۴۰ قانون اساسی و بندهای ۹ و ۱۰ اصل ۳ قانون اساسی می باشد. وظیفه اداره کار، نظارت بر اجرای صحیح طرح طبقه بندی است، نه توصیه بر اجرای روش غلط در کارگاه.

۶. بند (ب) ماده ۶ که یکی از وظایف کمیته طبقه بندی را اعلام نظر در موارد ارتقا و تغییر شغل کارکنان دانسته است، با بند (ب) ماده ۱۱ دستورالعمل اجرایی طبقه بندی مشاغل موضوع بخشنامه شماره ۲۰ روابط کار به شماره ۷۱۲۳۲  مورخ ۲۶؍۷؍۱۳۹۰ که وظیفه کمیته را صرفاً احراز شرایط لازم شاغل جهت تصدی شغل جدید عنوان کرده است، متعارض می باشد.

۷. مقید کردن تصمیمات کمیته طبقه بندی مشاغل به حداقل یک رأی از بین کارکنان (طبق ماده ۷) صحیح نمی باشد و باید صرفاً اکثریت آراء ملاک قرار بگیرد. زیرا این موضوع با اصل ۱۹ قانون اساسی (تساوی همگان در در برخورداری از حقوق در برابر قانون) تعارض دارد و اینکه شخصی نماینده کارکنان باشد، نمی تواند مبنای امتیاز باشد.

همچنین موافقت با ارتقا و اعطای گروه شغلی [به عنوان یک تصمیم]، باید طبق بند (الف) ماده ۱۱ بخشنامه شماره ۲۰ روابط کار به شماره ۷۱۲۳۲ مورخ ۲۶؍۷؍۱۳۹۰، باید موافقت مدیریت کارگاه و سپس موافقت کمیته طبقه بندی مشاغل را داشته باشد [و این سازوکار، با سازوکاری که در آن، کمیته می تواند با اکثریت، تصمیمی را با شرط یک رأی کارکنان تصویب کند، متعارض است].

۸. در رابطه با بند (الف) ماده ۸ نیز باید گفت که اداره کار محل نمی تواند درباره ماهیت رفتار مدیریتی کارگاه مداخله کند، مگر اینکه رویه ای خلاف قانون کار انجام شود، که در این صورت نیز صلاحیت رسیدگی با هیأت حل اختلاف است، نه اداره کار.”

  متن مقرره های مورد شکایت به قرار زیر است:

۵- خاتمه عضویت: عضویت در کمیته به یکی از طرق زیر خاتمه می پذیرد:

الف- استعفا؛ ب- قطع رابطه با کارگاه؛ ج- برکناری توسط انتخاب کنندگان.

در هر یک از حالات فوق، انتخاب عضو یا اعضای جدید بایستی با اعلام قبلی و اخذ مجوز از اداره کار و امور اجتماعی محل صورت گیرد. حضور اعضای جدید تا زمان اخذ گواهی بدون داشتن حق رأی در کمیته بلامانع می باشد و مادام که گواهی تأیید صلاحیت آنان صادر نشده باشد، اعضای فعلی کمیته به فعالیت خود در کمیته ادامه خواهند داد. تبصره – در موارد ضروری و استثنایی و عدم امکان فعالیت اعضاء قدیم می توان موقتاً نسبت به صدور مجوز فعالیت برای اعضای جدید تا برگزاری آزمون از سوی اداره کل کار و امور اجتماعی استان اقدام نمود. 

۷- نحوه اعتبار تصمیمات کمیته: [بند ۱ ندارد] 

تصمیمات کمیته در چارچوب وظایف آن به صورت مکتوب و با رأی حداقل ۳ نفر از اعضا که حداقل یک نفر از آنان بایستی از نمایندگان کارکنان باشد، معتبر خواهد بود. تصمیمات کمیته از طریق مدیریت کارگاه جهت اقدامات بعدی به واحدهای ذی ربط اعلام می شود.”

در پاسخ به شکایت مـذکور، مدیـر کل حقوقی وزارت تعاون، کار ور رفـاه اجتماعی به موجب نامـه شماره ۶۱۶۹-۲۴؍۱؍۱۳۹۹ با ارسال تصویر لایحه شماره ۲۰۹۵ مورخ ۱۱؍۱؍۱۳۹۹ روابط کار و جبران خدمت به طور خلاصه پاسخ داده است که:

” دفاعیات بند ۱: – با توجه به ماده ۴۹ قانون کار، وجود کمیته های طبقه بندی مشاغل به طور مستمر ضرورت دارد و باید دائمی باشند.

– در بند ۵ دستورالعمل، خاتمه عضویت اعضای کمیته لحاظ گردیده است، که به معنای غیردائمی بودن عضویت اعضا می باشد. برای مثال، یکی از طرق خاتمه عضویت، برکناری توسط انتخاب کنندگان است. – قید «دائمی بودن»، مختص کمیته طبقه بندی مشاغل می باشد، نه اعضای آن.

دفاعیات بند ۲: – تعداد نصاب لازم برای تشکیل انجمن صنفی در سطح کارگاه، ۱۰ نفر کارگر یا بیشتر می باشد و این موضوع، ارتباطی به انتخاب اعضای کمیته توسط انجمن صنفی ندارد. کارگاهی که ۵۰۰ یا ۱۰۰۰ نفر کارگر داشته باشد نیز می تواند انجمن صنفی تشکیل داده و نماینده کارگران نیز از بین یا به انتخاب آن انجمن صنفی انتخاب شوند.

– در بند (الف) ماده ۱ بیان شده است که در صورتی که کارگاهی دارای شورای اسلامی کارگاه یا سایر تشکلات قانونی باشد، انتخاب نماینده کارگران از بین یا توسط آنان صورت خواهد پذیرفت. در تبصره ۲ آن ماده نیز بیان شده است که در صورت عدم وجود شـورای اسـلامی کـارگاه یا تشـکلات قـانونی مذکور، نمایندگان کارگران در کمیته با رأی اکثریت کارگران انتخاب خواهند شد. این دو بند، تعارضی با یکدیگر ندارند.

دفاعیات بند ۳: طبق ماده ۱، وظایف عملی کارکنان در زمان تهیه و اجرای طرح طبقه بندی ملاک عمل خواهد بود. بنابراین اگر در زمان تهیه طرح طبقه بندی و تشکیل کمیته، کارگری عنوان سرپرست، مسئول و یا رئیس داشته باشد نیز می تواند از سوی سرپرستان به عنوان نماینده سرپرستان انتخاب شود. نماینده سرپرستان ممکن است بعد از انتخاب شدن، با تغییر شغل مواجه شود، که این امر، مانع از اجرای وظایف او نیست. چرا که اصل بر انتخاب نماینده توسط سرپرستان و رضایت از عملکرد وی در کمیته است. در صورت عدم رضایت از وی نیز انتخاب کنندگان می توانند او را برکنار کنند.

 دفاعیات بند ۴: دارا بودن شرط حداقل ۲ سال سابقه و مدرک دیپلم، شرایط حداقلی برای عضویت در کمیته طبقه بندی مشاغل است و شرط حداقل سطح تحصیلات برای عضویت در کمیته، در دستورالعمل کمیته های طبقه بندی مشاغل (مصوب ۱۳۸۹) نسبت به دستورالعمل مصوب ۱۳۷۰ یک مقطع تحصیلی ( از سیکل به دیپلم ) ارتقاء یافته است.

دفاعیات بند ۵: با توجه به اینکه ادارات کل  تعاون، کار و رفاه اجتماعی استانها به عنوان مجری ضوابط و مقررات و ناظر بر اجرای آنان می باشند، بنابراین در رابطه با دستورالعمل مذکور نیز مسئول اجرای صحیح آنها در کارگاههای دارای طرح طبقه بندی مشاغل می باشند.

دفاعیات بند ۶: دستورالعمل مورد شکایت، یک دستورالعمل تبعی از دستورالعمل اجرایی طرح های طبقه بندی مشاغل می باشد و ماده ۶ (بند ب- قسمت ۶) دستورالعمل، برای تکمیل بندهای قبل آورده شده است. بنابراین تناقضی بین این ماده و بند (ب) ماده ۱۱ دستورالعمل اجرایی طرح های طبقه بندی مشاغل مبنی بر اظهار نظر کمیته طبقه بندی مشاغل در خصوص تایید شرایط احـراز شغـل از نظـر تحصـیل و تجـربه برای کارکنانی که ارتقاء می یابند، تناقض مشاهده نمی شود.

دفاعیات بند ۷: با توجه به هدف طرح طبقه بندی –که برقراری عدالت مزدی می باشد- و اینکه اکثریت شاغلین در کارگاه را کارگران تشکیل می دهند، بنابراین برای عدم تضییع حقوق آنان و کاهش میزان شکایات و اعتراضات کارگران، الزام به وجود رأی حداقل یک نفر نماینده کارگر برای اعتبار تصمیم کمیته لازم است.

دفاعیات بند ۸: بند (الف) ماده ۸، صرفا در خصوص عدم رعایت ضوابط مربوط به تهیه و اجرای طرح طبقه بندی از سوی مدیریت کارگاه می باشد. ضمن اینکه اداره کار، مسئول نظارت بر عملکرد کارگاه ها در تهیه و اجرای طرح طبقه بندی مشاغل می باشد.”

  در اجـرای مـاده ۸۴ قـانون تشـکیلات و آیین دادرسـی دیوان عـدالت اداری مصـوب سال ۱۳۹۲ پرونده به هـیأت تخصـصی کار، بیمه و تأمین اجتماعی ارجـاع می شـود و هـیأت مذکـور به موجـب دادنامـه شمـاره ۱۰۰۲۷-۲۳؍۱؍۱۴۰۰ جزء (الف و ج) و تبصره ۱ و ۲ بند ۱، جزء (ب و ج) بند ۲، جزء (ب) بند ۶ و جزء (الف) بند ۸ دستورالعمل را قابل ابطال تشخیص نداد و رأی به رد شکایت صادر کرد. رأی مذکور به علت عدم اعتراض از سوی رئیس دیوان عدالت اداری و یا ده نفر از قضات دیوان عدالت اداری قطعیت یافت.

«رسیدگی به بند ۵ و بند ۷ دستورالعمل ضوابط انتخاب و وظایف کمیته­های دائمی طبقه­بندی مشاغل کارگاه­ها مصوب ۲۸؍۱۱؍۱۳۸۹ در دستور کار هیأت عمومی قرار گرفت.»

هیأت عمومی دیـوان عدالت اداری در تاریخ ۱؍۳؍۱۴۰۰ با حضور رئیس و معاونین دیوان عدالت اداری و رؤسا و مستشاران و دادرسان شعب دیوان تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثـریت آراء به شرح زیر به صـدور رأی مبادرت کرده است.

رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در خصوص مدت اعضای کمیته

الف: براساس ماده ۱۵ آیین ­نامه چگونگی انتخاب، عملکرد، حدود وظـایف و اختیارات نمایندگان کارگران در کارگاهها (مصوب ۹؍۵؍۱۳۹۲ وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی) مقرر شده است که : «مدت اعتبار نماینده کارگران در کارگاه از تاریخ صدور اعتبارنامه به مدت سه سال می­باشد.» بنابراین حکم مقرر در قسمت «تعـاریف» دستورالعمل ضوابط انتخاب و وظایف کمیته‌های دائمی طبقه‌بندی مشاغل کارگاهها که منظور از کمیته را کمیته‌های دائمی طبقه ­بندی مشاغل کارگاه های مشمول قانون کار اعلام کرده و بند ۵ دستورالعمل مذکور که خاتمه عضویت در کمیته‌های یاد شده را منحصر به موارد مندرج در بند فوق اعلام نموده و اتمام مدت دوره نمایندگی را از مصادیق موارد فوق قرار نداده، به دلیل آنکه ظهور در دائمی بودن دوره عضویت اعضای کمیته دارد، خارج از حدود اختیار است و مستند به بند ۱ مـاده ۱۲ و مـاده ۸۸ قـانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ابطال می‌شود.

ب. با عنایت به اینکه براساس بند ۹ اصل سوم قانون اساسی، رفع تبعیضات ناروا یکی از وظایف دولت جمهوری اسلامی ایران است و مطابق اصل بیستم قانون اساسی همه افراد ملّت به طور یکسان در حمایت قانون قرار داشته و از حقوق‏ انسانی‏، سیاسی‏، اقتصادی‏، اجتماعی‏ و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند، بنابراین بند ۷ دستورالعمل ضوابط انتخاب و وظایف کمیته‌های دائمی طبقه‌بندی مشاغل کارگاهها که با ترجیح نمایندگان کارگران بر دیگر نمایندگان، اعتبار آرای کمیته را منوط به موافقت حداقل یک تن از اعضای نمایندگان کارگران نموده است، از مصادیق اعمال تبعیض ناروا بوده و به دلیل مغایرت با حکم مقرر در بند ۹ اصل سوم و اصل بیستم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و مستند به بند ۱ ماده ۱۲ و ماده ۸۸ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ابطال می‌شود.

پرسش های متداول شرایط اعضای کمیته طبقه بندی مشاغل و مدت عضویت

💎 صدور قرارداد کار، فیش حقوقی و تسویه حساب کارکنان برای کارفرمایان آسان شد!

ویژگی‌های نرم‌افزار کارمزد


مطابق با قانون کار: از مطابقت اسناد خود با آخرین مقررات کار مطمئن باشید.
محاسبات خودکار: حقوق و مزایا را به صورت دقیق و بدون خطا محاسبه کنید.
رابط کاربری ساده: حتی اگر با کامپیوتر آشنایی زیادی ندارید، به راحتی می‌توانید از کارمزد استفاده کنید.
ساده و سریع: با چند کلیک ساده، تمام اسناد را دریافت کنید.

‫۲۸ دیدگاه ها

  1. با سلام، آیا در شهرداریهای کوچک ( شهرهای جدید التأسیس که نیروهای ان زیر ۲۵ نفر هستند) می توان ! یا باید طرح طبقه بندی مشاغل را اجرا کرد؟ این در حالی است که تعداد ۱۰ نفر ازکل این نیروها به صورت رسمی قطعی مشغول به کار می باشند؟ و عملا تعداد ۱۵ نفر نیروی کارگر در تمام گروهها در شهرداری مشغول به کار هستند!

  2. سلام و تشکر بابت امکان ارتباط
    شرکت ما حدود ده سال پیش طرح طبقه بندی مشاغل را اجرایی کرد. پس از چند سال سهامداران و مدیران و همکاران عوض شدند و تعداد آن ها کمتر از ۵۰ نفر شد اما حقوق های هر سال بر اساس الزامات وزارت کار اضافه شده و پرداخت شده است. در حال حاضر تعداد همکاران بیشتر از ۵۰ نفر شده و مدیران تصمیم به اجرای مجدد طرح را دارند . سوال این که آیا برای پیگیری و ادامه طرح طبقه بندی نیاز به گذراندن همان مسیراولیه هست و یا نه < چون در تمام این مدت حقوق ها و مزایا و پاداش ها بر اساس همان ضوابط پرداخت شده است . آیا با انتخاب مجدد و به روز اعضای کمیته و اعلام به وزارت کار می توان گفت که طرح طبقه بندی مشاغل در این شرکت در حال اجرا است؟ و یا با مجددن از ابتدا دست به کار شد.
    متشکر از شما

    1. سلام
      وقتی یکبار شرکت مشمول طبقه بندی مشاغل شد با کاهش تعداد کارگران از شمول طبقه بندی خارج نمی شود و می بایست همیشه ادامه یابد.
      طرح طبقه بندی قبلی در صورتی که تغییرات عمده در مشاغل کارگاه ایجاد نشده باشد باید اجرا شود و در صورت وجود تغییرات در مشاغل کارفرما باید همان طرح را اصلاح کند.

  3. سلام خسته نباشید.ببخشید در یک شرکت میشه همزمان مسئول یک واحد و نماینده سرپرستان کمیته بود؟
    حقوق و مزایای جداگانه ای براشون تعریف میشه؟

    1. سلام
      نماینده سرپرستان در کمیته انضباطی حتما باید از سرپرستان باشد و در قانون مزایای فوق العاده برای این کار در نظر گرفته نشده است.

  4. سلام و وقت بخیر
    در شرکت ما سه ماه پیش طرح طبقه بندی رو تهیه میکردن ولی نماینده کارگران که قبلا بطور قانونی انتخاب شده بود عضو کمیته نبودن و خود مدیران شرکت چند نفر رو به عنوان اعضا معرفی کرده بودن ، بعداز تهیه طرح و زمان ارسال به اداره کار استان ،همزمان انتحاب نمایندگان جدید برگزار شد و نمایندگان جدید انتخاب شدن ، شرکت نمایندگان جدید کارگران رو به عنوان اعضا کمیته طبقه بندی همراه طرح جهت تایید به اداره کار ارسال کرده ،در صورتی که نمایندگان جدید اصلا در جلسات تهیه طرح شرکت نداشتن !!!
    مشخصا سئوالم اینه که آیا شرکت میتونه جلسات تهیه طرح رو بدون حضور نمایندگان قانونی کارگران برگزار کنه و بعد زمانی که طرح رو به اداره کار جهت تصویب ارسال میکنه ،اسامی نمایندگانی رو که جدیدا و حتی بعد از زمان تهیه طرح انتخاب شدن به اداره کار به عنوان اعضا عصو کمیته معرفی کنه ؟؟؟!!!
    و
    اگر اقدامشون غیر قانونی و باطل باشه میشه شکایت کرد و شرکت رو اجبار به برگزاری مجدد جلسات تهیه طرح با حضور نمایندگان قانونی کارگران کرد ؟؟؟؟
    تسریع در پاسخ موجب امتنان است

    1. سلام
      تهیه طرح طبقه بندی مشاغل از تکالیف کارفرما است و پس از تایید طرح کمیته طبقه بندی تشکیل و نمایندگان کارگران در آن عضو خواهند بود. بدیهی است که در طول زمان نمایندگان کارگران عضو کمیته تغییر خواهد کرد. در صورتی که نمایندگان کارگران بعدی نسبت به طرح اعتراضی داشته باشند می توانند از اداره کار محل یا اداره کل استان پیگری نمایند.

      1. نحوه انتخابات داخلی شوراها جهت معرفی نماینده کمیته طرح طبقه بندی و کمیته انظباطی چگونه است و آیا نماینده کارفرما باید در انتخابات داخلی شورا حضور داسته باشد؟

  5. با سلام. در شرکت ما طرح طبقه بندی در حال اجراست. مدیر اداری شرکت داوطلب نماینده کارگران شده است، سوالم این است که آیا این کار قانونی است. ؟

    1. سلام
      مدیران شرکت نیز کارگران شرکت محسوب می شوند و می توانند به عنوان نماینده کارگران کاندیدا شوند.

  6. با سلام
    آیا نماینده سرپرستان در کمیته انظباطی و نماینده سرپرستان در طبقه بندی مشاغل می تواند همزمان نامزد عضویت و یا عضو شورای اسلامی کار هم باشد ؟
    خواهشمندم در مورد جواب بند قانونی ذکر بفرمایید
    با سپاس فراوان

    1. سلام
      نامزدی و عضویت در شورای اسلامی کار برای نماینده سرپرستان عضو کمیته ها منع قانونی ندارد. چنانچه به عنوان عضو شورای اسلامی کار انتخاب شوند همزمان نمی توانند با دو سمت در این کمیته ها حضور داشته باشند. در صورتی که به عنوان نماینده شورا به کمیته های مزبور معرفی شوند نماینده سرپرستان باید در این کمیته ها جایگزین شود.

  7. سلام
    در کارگاه ما که تابع قانون کار هست مدیرعامل در حال جمع‌آوری اعضا یعنی سرپرستان برای برکناری نماینده سرپرستان و برگزاری مجدد انتخابات هست
    ایا کار ایشان درست هست؟؟

    1. سلام
      چنانچه برای اعضای کمیته طبقه بندی مدت و اعتبار عضویت در کمیته تعیین شده باشد باید در زمان اتمام مدت اعتبار انتخابات مجدد برگزار شود.

  8. باسلام
    در شرکتی بعنوان نماینده کارگران انتخاب شدم ولی هنوز دوره های طبقه بندی مشاغل وزرات کار و آزمون انجام نشده است برای انصراف از کمیته چه اقدامی باید انجام بدم ضمنا براساس نظر مشاور شرکت من در حال حاضر نماینده کارگران هستم باتوجه به اینکه من آزمونی نداده‌ام آیا این موضع صحت دارد؟
    باتشکر

  9. با سلام و احترام
    آیا نمایندگان مدیریت در اعضا کمیته طبقه بندی مشاغل می توانند جزو کارکنان کارگاه نباشند و از مشاوران و افرادی که قابل قبول مدیریت هستند انتخاب شوند؟؟؟حتی بازنشسته باشند؟؟؟

  10. سلام
    وقت بخیر
    خسته نباشید
    جسارتا خواستم سوال کنم که امضای تمام اعضای کمیته برای صورتجلسات طرح ضرورت دارد یا می تونیم به حداقل امضاء یعنی ۳ امضاء کفایت کنیم؟
    وآیا این سه امضاء می تونه شامل امضای یک نفر نماینده مدیریت،یک نفر نماینده سرپرستان و یک نفر نماینده کارگران باشد؟

  11. با سلام
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید دبیر کمیته طبقه بندی مشاغل چطور انتخاب ومعرفی میشه؟ ایا خود اعضای کمیته میتونن با رای گیری انتخابش کنن یا مدیریت کارگاه اختیار اینکارروداره؟

    1. سلام
      دبیر کمیته از اعضای کمیته طبقه بندی مشاغل محسوب نمی شود و در دستورالعمل ضوابط انتخاب و وظایف کمیته های دائمی طبقه بندی مشاغل کارگاه ها در خصوص نحوه تعیین دبیر کمیته طبقه بندی مشاغل ضوابطی پیش بینی نشده است.

  12. سلام
    شرکتی که ما در آن کارمی‌کنیم شامل ۳کارگاه با دفتر مرکزی است جمعا ۱۵۰نفر پرسنل دارد طرح طبقه‌بندی مشاغل ندارند چطور میتوان الزام کرد طرح داشته باشند اگر ارتقای شغلی هم که باشد دستوری است سازمانی چیزی برای الزام هست پیگیری کنند که چرا کارگاه طرح طبقه بندی ندارد؟

  13. سلام بنده درشرکت مواد غذایی مشغول بکاربودم رسمی و ۲۷ سال سایقه دارم و مدت نزدیک یه ۸ سال ریس شورا هستم دوسال پیش متوجه شدم‌شرکت از سال ۷۵ تا ۹۶ بایت اجرا نکردن طرح طبقه بندی مشاغل اجراعیه اومده براشون مبنی یراینکه چون اجرا نکردید باید ماوتفاوت این حدود ۲۱ سال رو پرداخت کنید واز سال ۴۰۰ اجرا کردن ولی ناقص اسامی یه تعداد نیستن ولی مشغول کارن مبلغی دریافت نمیکنن چون اطلاع ننداشتن یه تعداد هستن مشغول کارن ولی اسمشون رد نشده یه تعداد هم مثل ما هستن و میلغ خیلی کمی دریافت میکنیم دو سال پیش من احراعیه رو پیدا کردم و بطور دایم تذکر دادم یا اسرار بنده افاقه نکرد دادخواست دادم و پیگیر شدم تلاش زیادی کردن تهدید یا خیلی موضوع دیگه تا یه روز
    پیشنهادعالی دادن اسامی حدود ۱۰ نفررسمی بالای ۲۵ سال که بنده مهر و امضا کنم ولی قیول نکردم چندین بار گفتن بنده دویازه رد کردم تا اخراجم کردن الان ۱۷ ماهه اخراجم ۳ ماه پیش احضارنامه اومد دعوت شدم به شرکت بابت کمیته انضباطی گه از قاضی اداره کار و اجرای احکام مشورت گرفتم چون شرکت ما اصلا کمیته انضباطی نداره دو قاضی گفتن شما تحت اختیار کارگزینی این دو اورگان هستید بنده نرفتم چون گفتن از پایه یاطل هستش سوال بنده اینه ایا میتونن با نداشتن کمیته انضباطی که مدیریت با تهدید اتمام قرارداد مجبور به امضای صورت جلسه میکنن بنده میتونم از اعضایی که برای بنده و معاون من که دقیقا همون پیشنهاد رو دادن قبول نکرد و اونم اخراج کردن من میتونم از طریق وکیل اقدام کنم بابت امضا علیه ما و شورای اسلامی کار ممنون میشم راهنمایی کنید درسته برای کارگر تلاش کردیم ولی میخواهیم یدونیم میشه شکایت کرد با اینکه چندبار بابت پرونده طرح طبقه بندی یمن رای دادم با اعتراض رفت هیت سه نفره دوباره بمن رای دادن کارشناسی هم شده بجز من کلیه پرسنل میتونن حقشونو یگیرن الان من برای کلیه پرسنل میتونم اقدام کنم چون کارشناس برای کلیه افراد بالای ۲۰ میلیارد تخمین زده یعلاوه جریمه و اجرا نکردن حکم قانون ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. سلام
      تمام افراد می توانند به صورت انفرادی برای اعمال طبقه بندی مشاغل و دریافت مابه التفاوت شکایت کنند.
      اخراج کارگران قرارداد کار دائم بدون رعایت ماده ۲۷ قانون کار خلاف مقررات است و در صورت اخراج کارگر می تواند با خواسته بازگشت به کار در اداره کار طرح شکایت کند.
      در صورت وجود تخلفات عمده در کارگاه شورا و یا تعدادی از کارگران می توانند موضوع را به اداره کار اطلاع دهند تا اداره کار پیگیری کند.
      برای مسائل انفرادی شکایت انفرادی بهترین حالت است.

  14. بنده بعنوان نیروی hse به همراه ۵ نفرازدوستان دریکی از مناطق تحت مدیریت شرکت نفت در پیمانهای مختلف از ابتدای ۱۴۰۰مشغول بکار شدیم،الان طرح طبقه بندی برامون اجرا نمیشه و می گویند شما جز چارت و سامانه ساپنا نیستید، نفرات هم بالای ۱۲۰نفر هست در هر پیمان، تکلیف چیست بنظرتان چه کارباید کنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *