شرایط قانونی اخراج کارگر بدون قرار داد
آیا اخراج کارگر بدون قرارداد امکان پذیر است؟ یکی از معضلاتی که امروزه در جامعه با آن روبرو هستیم عدم عقد قرارداد مابین کارگر وکارفرما در بازار کار است. این امر موجب ایجاد مشکلاتی برای کارگران و کارفرمایان می گردد. در این مقاله از سایت کارتابان می خواهیم به بررسی این موضوع بپردازیم لطفا تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
چرا کارفرما بدون قرارداد فردی را استخدام می کند؟
امروزه با توجه به ورود خیل عظیم فارغ التحصیلان در رشته های مختلف به بازار کار و عدم وجود بازار کار کافی امکان استخدام و عقد قرارداد با تعداد زیادی از اشخاص وجود ندارد. از سوی دیگر بعضی از کارفرمایان، عدم عقد قرارداد را فرصتی میدانند که برای آن ها زمینه ی قطع همکاری تحت هر شرایطی و در هر زمانی را فراهم می کند، بدون آن که از نظر قانونی مسئولیتی شامل حال آن ها شود!
این در حالی است که ثابت کردن رابطه همکاری بین کارگر و کارفرما فقط وابسته به قرارداد نبوده و ادعای کارگر، وجود شاهد و حتی فیش حقوقی این توانایی را دارد اثباتی بر ادعای کارگر باشد.
قرارداد همکاری بین کارگر و کارفرما، بیش از آن که مزیتی برای کارگر محسوب گردد، بیشتر یک اهرم حمایتی برای کارفرما است که این توانایی را داشته باشد در شرایط مختلف از حقوق خود دفاع کند.
با وجود قرارداد کار کتبی اتمام دادن به رابطه کاری بسیار ساده تر از اخراج کارگر بدون قرارداد است.
پیامد های عدم عقد قرارداد با پرسنل
عدم عقد قرارداد بین کارفرما و کارگر میتواند عواقب جبران ناپذیر مالی و حقوقی برای کارفرما داشته باشد . در این مقاله به برخی از این مشکلات حقوقی و قانونی مربوط به عدم عقد قرارداد اشاره می شود .
اولین مشکل قانونی که به دلیل عدم عقد قرارداد بین کارگر و کارفرما ایجاد میشود این است که عدم وجود قراردادی معین که تاریخ شروع و پایان همکاری را به طور دقیق مشخص کند به لحاظ قانونی، همکاری دائم محسوب شده و کارفرما به هیچ عنوان نمی تواند کارگر را اخراج نماید.
ضمن آنکه وقتی قراردادی بین طرفین وجود نداشته باشد که جزییات پرداختی ها را مشخص کند کارگر میتواند بعد از قطع همکاری هر گونه ادعایی را در مورد میزان پرداختی ها مطرح کرده و بر اساس آن طرح شکایت نماید .
از ویژگی های متن قرارداد های کاری قید کردن کلیه جزییات پرداختی ها از جمله حقوق پایه ، نرخ اضافه کار، مزایای قانونی از قبیل حق مسکن، حق بدی آب و هوا، حق اولاد و بسیاری جزییات دیگر است که بر اساس آن فیش حقوقی تنظیم و پرداختی ها به کارگر انجام می شود .
بنابراین وقتی کلیه جزییات مشخص باشد و پرداختی ها کاملا بر آن منطبق باشد احتمال ادعاهای مالی توسط کارگر بعد یا در حین همکاری به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
مثال:
اگر قراردادی بین کارگر و کارفرما منعقد نگردد، یعنی عدم عقد قرارداد مبنای کار قرار گیرد، کارگر می تواند ادعا کند تمام پرداختی های شرکت به من فقط حقوق پایه من بوده و سایر مزایا مثل اضافه کاری، تعطیل کاری، حق اولاد و … پرداخت نشده است.
حقوق و مزایای کارگر اخراجی
اگر فکر می کنید اخراج کارگر بدون قرارداد باعث کم شدن یا عدم پرداخت قسمتی از حقوق و مزایای وی می شود اشتباه است.
در صورتی که حقوق و مزایای ماهیانه کارگر اخراج شده پرداخت شده باشد و موضوع بازگشت به کار هم منتفی باشد، موارد ذیل به کارگر تعلق می گیرد :
الف ) سنوات خدمت : به ازای هرسال کارکرد به میزان یک ماه آخرین پایه حقوق
ب ) عیدی و پاداش سال های فعالیت : به میزان هر سال ۲ ماه آخرین پایه حقوق
ج ) مانده مرخصی ذخیره شده : به ازای یک سال کار معادل ۲۶ روز آخرین حق السعی
تصفیه حساب با کارگر بدون قرارداد کار
بدیهی است با اعلام عدم نیاز از سوی کارفرما یا استعفا از سوی کارگر می بایست مراحل تصفیه حساب مزایای پایان کار انجام پذیرد. که این مزایا شامل سنوات پایان خدمت، مانده مرخصی و عیدی و پاداش می باشد.
اولین اقدام بعد از اتمام همکاری تصفیه حساب اداری است. نیروی انسانی شاغل در کارگاه بنا به نیاز ممکن است ابزار کار بگیرد یا وسائل حفاظتی و ایمنی کار کارگاه را در اختیار داشته باشد ممکن است از امکانات کارگاه نظیر صندوق امانات چیزی را به امانت گرفته باشد یا وسائل و امکانات کارگاه را در اختیار داشته باشد، با فروشگاه کارگاه حساب و کتاب نا تمام داشته باشد و…اول لازم است این موارد را تصفیه نماید.
معمولا کارگاه ها برای این گونه موارد با الگو برداری از ادارات دولتی لیستی را به کارگر می دهند تا با مراجعه به قسمت های اداری و یا کارگاهی و گرفتن امضاء از مسئول قسمت ، حساب و کتاب خود را مشخص و تصفیه کند.
اقدام بعدی این است که به قسمت امور اداری کارگاه مراجعه و میزان حضور و خدمت خود را کامل معین نموده و میزان روزهای حضور در کارگاه، مرخصی های دریافتی، مرخصی استعلاجی، غیبت و… را روشن و بعد به حسابداری مراجعه نماید.
در این قسمت لازم است اول مطالبات حقوق و مزایای خود را کامل محاسبه و بدهکاری و بستانکاری را معین نماید و بعد وارد مزایای پایان کار گردد.
در اخراج کارگر بدون قرارداد با کارگران دارای قرارداد کار کتبی در نحوه ی تصفیه حساب هیچ تفاوتی وجود ندارد.
۳ نکته مهم در خصوص شکایت از کارفرما بعد از اخراج کارگر بدون قرارداد
۱- کارگر اخراجی باید به در مدت ۳۰ روز از تاریخ واحد اداره کار مربوطه مربوطه مراجعه کند و شکایت خود را تنظیم نماید. پس هر چه زودتر اقدام کنید زودتر به نتیجه می رسید (یا رای برگشت به کار می گیرد و یا برقراری بیمه بیکاری)
اما در صورت عدم تمایل به گرفتن بیمه بیکاری و یا بازگشت به کار دعاوی مانند مطالبه حقوق و مزايای پرداخت نشده و همچنين بيمه معوقه، مشمول مرور زمان نمی شوند و محدودیت زمانی برای اقامه دعوی وجود ندارد. و در هر زمان، كارگر و حتی بعد از فوت كارگر وراث قانونی می توانند اقامه دعوی بر علیه کارفرما نمايند.
۲- در زمان تنظیم شکایت توضیحات طولانی ننویسید، کسی نمی خواند، خلاصه و مفید بنویسید مثلا درخواست بازگشت به کار ۲- درخواست سنوات ۳- درخواست پرداخت حق بیمه، حقوق معوقه، عیدی پرداخت نشده و… .اگر طلب معوقه داشته باشید و در دادخواست بنویسید، در جریان دادرسی به نفع شما است. (خیلی مهم)
۳- در صورتی که می خواهید از بیمه بیکاری استفاده کنید زمان شکایت همان یک ماه است پافشاری شما بازگشت به کار باشد و حتما در صدور رای قطعی از مراجع حل اختلاف باید قید شده باشد که اخراج خواهان غیر ارادی و از سوی کارفرما صورت گرفته تا مشمول بیمه بیکاری شوید. همچنین باید حق بیمه شما حداقل یکسال قبل از اخراج به صورت مستمر از کارگاه مربوطه واریز شده باشد.
۰ تا ۱۰۰ شرایط و مقررات اخراج کارگر و خسارت ها و جرائم مطالعه نمایید.
شکایت از کارفرما بابت اخراج
یک تفکر اشتباه دیگر در مورد اخراج کارگر بدون قرارداد این است که کارگر نمی تواند از بابت اخراج شکایت کند.
عدم وجود قرارداد به معنی پایمال شدن حقوق کارگر نیست. با توجه به مواد ۲، ۳، ۴ قانون کار و خصوصاً تبصره ۲ ماده ۷ قانون کار، قرارداد کار نیازی به کتبی بودن ندارد و این توانایی را دارد که به شکل شفاهی باشد. مواردی مثل اقرار کارفرما، شهادت کارگرهای دیگر یا کارمند ها و فیش های بانکی که نشان دهنده پرداخت از طرف کارفرما است این توانایی را دارد که به عنوان سند احراز رابطه کارگری بین کارگر و کارفرما محسوب شود.
کارگر این توانایی را دارد که شکایت از کارفرما را درباره شکایت از کارفرما بدون قرارداد را به مراجع مربوطه تسلیم کند و از ادله و اسناد و شواهد برای اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی خود تلاش کند.
هیات تشخیص اداره کار با بررسی سند های موجود یا اعزام بازرس کار به محل، صحت و سقم ادعای کارگر را بررسی میکند. بعد از احراز رابطه ی کاری میان کارگر و کارفرما و بررسی کردن شکایت کارگر از تخلف کارفرما، هیات تشخیص اقدام به صدور رای می کند.
رای صادر شده تا مدت ۱۵ روز از تاریخ ابلاغ، قابل تجدید نظر در هیات حل اختلاف است و بعد از رسیدگی، قطعی می شود و لازم الاجرا می شود. در صورت احراز تخلف کارفرما، کارگر این توانایی را دارد که اجرای رای هیات تشخیص را از محاکم دادگستری تقاضا کند ولی در صورت اعتراض کارگر به رای صادر شده، تا مدت ۳ ماه بعد از ابلاغ رای هیات تشخیص، وی این توانایی را دارد که دادخواست شکایت از کارفرما را به دیوان عدالت اداری تسلیم کند و در این باره، رای نهایی و غیرقابل بازگشت است.
شکایت از کارفرما برای رد نکردن بیمه بدون قرارداد کار
با توجه به ماده ۱۴۸ قانون کار، کارگر اخراج شده بدون قرارداد کار این توانایی را دارد که برای رد نکردن بیمه به وسیله کارفرما از وی شکایت کند. کارگر شکایت خود را به مراجع حل اختلاف اداره کار تسلیم می کند و مورد رسیدگی قرار می گیرد. در صورتی که کارگر ادعای اشتغال خود را اثبات کند سابقه کار وی محرز شده و اداره کار رای بر محکومیت کارفرما برای واریز بیمه ایام اشتغال صادر می کند.
کارگر پس از قطعی شدن رای اداره کار، درخواست اجرا کرده و سپس رای صادره به سازمان تامین اجتماعی ارجاع می شود. سازمان تامین اجتماعی پس از بررسی درخواست، سوابق مورد نظر را به سوابق کارگر اضافه می کند.
در صورتی که تامین اجتماعی از اجرای رای اداره کار خودداری کند کارگر باید در دیوان عدالت اداری طرح شکایت کند.
من حدود شش سال است که در پارکینگ مرقد امام مشغول کار می کردم وعده بیمه کردن را به من میداد که بعد از گذشت شش سال مرا اخراج نموده است حال دیگر گفته است دیگر سر کار نیا در ضمن من تو مدت شش سال شب کار بودم وفقط شب نه بیمه وفقط یه بار عیدی بهم داد که نصف حقوقم بود شانسی که آوردم حقوق بنده را به حسابم واریز میکرد پیامکی که بهم داد که دیگر سر کار نیا را دارم حالا از شما میخوام را کاری بهمن نشان بدهید تا حقم را بگیرم باتشکر فراون
سلام
اگر در اداره کار طرح شکایت کنید با ارائه ادله می توانید تمام حقوق و مزایا و بیمه معوقه خود را مطالبه کنید.
ممنونم میشم راهنمایی بکنید، صحبت از یکسال همکاری بود، گفتن طبق اداره کار و اضافه کاری ولی موقع پرداخت حقوق این دو سه ماه واریز اضافه کار وجود نداشته. بدون اینکه بگن چه دلیلی داشتن یا ی تایم اعلام بکنن و بعد اخراج بشم تماس گرفتن نیاین سرکار و اخراج گفتم چهدلیلی دارین گفتن اینجوری صلاح دیدن صد درصد بی دلیل.
خواهشن راهنمایی بکنید. تشکر
سلام
اگر قرارداد کار به پایان نرسیده باشد می توانید دادخواست بازگشت به کار بدهید.
اگر در خصوص حقوق و مزایا اختلافی با کارفرما داشته باشید نیز باید از طریق شکایت اداره کار مطابه کنید.
سلام آیا بدون قرارداد کاری کمترازیکسال هم میشه ازکارفرما شکایت کرد واینکه بیمه نکرد منو و راحت گفت برو نمیخاد بیای سرکار
در سوال قبلی شما پاسخ داده شد.
سلام و وقت بخیر
من سه سال میشه که گارگر یه باغ کشاورزی هستم به صورت شبانه روزی بدون قراردادولی بیمه پرداخت شد الان سه سال حتا حساب کتا ب نکردیم تا اینکه کارفرما گفته من بهت به صورت اداره کاری حقوق میدم ممنون میشم راهنمای کنید حقم بگیرم
سلام من حدودا ۳ ماه در نونوایی مشغول به کار هستم و کاملا بی دلیل منو اخراج کردن سفته گرفتن از من ولی قرارداد امضا نشده، الان دم شب عید پیدا کردن کار سخته همکارانم همه متوجه بی دلیل اخراج شدنم هستن ایا من میتونم شکایت بکنم، گفتن بیمه میکنن ولی از پرداخت کردن یا نکردن بیمه هم اطمینان ندارم.
ایا حق و حقوق بابت بی جهت اخراج شدنم میشه گرفت بابت بی کار شدنم.
سلام
اخراج غیر موجه می تواند از طریق اداره کار بازگشت به کار بگیرد. سایر حقوق و مزایا و بیمه نیز می تواند از طریق شکایت اداره کار پیگیری شود.
سلام
از برج ۷ سال ۱۴۰۲ در شرکتی مشغول بودم، سال ۱۴۰۳ قرارداد ۳ ماهه امضا کردم پس از آن قراردادی ۹ ماهه منعقد کردند ولی مدیر عامل امضا ننمود و از این موضوع بی خبر بودم. هر ماه حقوق گرفتم، امروز نامه ای گرفتم مبنی بر عدم نیاز از اول مهر ماه. همین امروز متوجه شدم قرارداد ندارم، چه کاری میتوانم انجام دهم؟
سلام
اگر قرارداد ۹ ماهه را شما امضا کرده باشید که معتبر هست و کارفرما باید تا پایان آن قرارداد شما را به کار بگیرد. اگر امضا نکرده باشید قرارداد ۳ ماهه به صورت ضمنی دو دوره تمدید شده و در صورتی که کار جنبه مستمر داشته باشد تحت شرایطی می تواند دائمی تلقی شود.
در صورت اخراج می توانید در اداره کار دادخواست بازگشت به کار بدهید.
سلام من در شرکت کارمیکردم بخاطر اینکه سفته ندادم اخراجم کردن بیمه برام نریختن حقوقمم نمیدن میگن هرموقع تونستیم میدیم
با سلام
چنانچه مدتی در کارگاه مشغول به کار بوده اید و کارفرما به دلیل عدم ارائه سفته اخراج کرده باشد و هنوز از مدت قرارداد کار مانده باشد میتوانید در اداره کار برای بازگشت به کار دادخواست ارائه کنید. عدم ارائه سفته دلیل بر اخراج نیست.
سلام خسته نباشید من نگهبان جواهری مه گالری بودم که به مدت ۹ماه کارمیکردم ولی کارفرما حق بیمه مو پرداخت نکرده وبه یک دلیل کوچک گقت نمیخاد دیگه بیای سرکار آیا میتونم شکایت کنم حق حقوق مو بگیرم درضمن بدون قرارداد هم بودم
باسلام
عدم وجود قرارداد کار دلیل بر پرداخت نکردن بیمه و اخراج کارگر نیست. کارگر اخراج شده بدون قرارداد کار این توانایی را دارد که برای رد نکردن بیمه به وسیله کارفرما از وی شکایت کند.
در صورت عدم پرداخت بیمه توسط کارفرما، کارگر میتواند از کارفرما شکایت کرده و از روش مراجع اداره کار و تامین اجتماعی پیگیری کند تا حق بیمه توسط کارفرما پرداخت شود.
در متن همین مقاله به طور کامل به سوال شما پرداخته شده است. لطفا مطالعه فرمایید.
سلام
وقتتون بخیر
رای هيات اختلاف من طبق تبصره ماده ۲۰ ق ک
رد شده و اعتراض کردم برا دیوان
دیوان گفته دلیل موثر و موجهی که بتونه رای رو نقض کنه ارائه نکردم
یک هفته بعد از اخراجم شکایت کردم
و هيات تشخيص بخاطر عدم رابطه کارگری و کارفرمایی ردش کرد و گفت مجددا از شرکت شکایت کن
مجددا شکایت کردم مرحله دوم نتونستم تو جلسه حضور پیدا کنم و لایحه تنظیم کردم دوباره بخاطر عدم حضور ردش کرد
بار سوم که شکایت کردم هيات تشخيص هیچ نظری در مورد بازگشت به کارم نداد
ولی هيات حل اختلاف گفته چون در فلان تاریخ دادخواست ثبت شده تبصره ماده ۲۰ بازگشت به کارم غیر موجه هستش
چن تا دلیل موثر میخوام برا بازگشت به کار؟؟
با سلام
در شکایت اداره کار شاکی یا باید ادله اثباتی ماثری ارائه دهد و در غیر این صورت شکایت وی رد میشود. چنانچه ادله اثباتی دال بر اشتغال ارائه شد اداره کار حقوق و مزایا معوق را محاسبه و کارفرما را مکلف به پرداخت آن میکند. در صورتی اداره کار رای بازگشت به کار میدهد که اخراج قبل از اتمام قرارداد کار باشد. چنانچه قرارداد کار مدت موقت باشد و پس از اتمام مدت قرارداد کارفرما از تمدید یا تجدید قرارداد خودداری کند درخواست بازگشت به کار موجه نیست. ولی چنانچه قبل از اتمام قرارداد این اتفاق افتاده باشد و تا زمان رسیدگی به شکایت مدت قرارداد هنوز به اتمام نرسیده باشد رای بازگشت به کار صادر میشود.
باعرض سلام بنده به مدت ۶سال در دانشگاه علوم پزشکی بصورت پیمانکاری کار میکنم واین یک ماه بدون قرارداد م والا بهم گفتن ديگر نیا سر کار قراداد نداری وقتی قراردادنوشتیم تماس میگیریم
راه حل بهم بدین