رسیدگی به شکایت در اداره کار

قانون رسیدگی به شکایت در اداره کار

مردم برای احقاق حقوق خود به مرجع قضاوتی مخصوص آن مراجعه و طرح دعوی می کنند. در قوانین جمهوری اسلامی ایران مرجع قضاوتی برای احقاق حقوق کارگران از کارفرمایان در خصوص حقوق و مزایای قانون کاراداره کار تعیین شده است.

رسیدگی به شکایت کارگران از کارفرمایان در فصل نهم قانون کار تدوین شده است. در ماده ۱۵۷ قانون کار ارکان نحوه رسیدگی و صلاحیت این امر تعیین شده است.

خدمات آنلاین کارتابان
فیش حقوقی
قرارداد کار
نرم افزار حقوق و دستمزد

متن ماده ۱۵۷ قانون کار

“هر گونه اختلاف فردی بین کارفرما و کارگر یا کارآموز که ناشی از اجرای این قانون و سایر مقررات کار ، قرارداد کارآموزی ، موافقت نامه های کارگاهی یا پیمان های دسته جمعی کار باشد ، در مرحله اول از طریق سازش مستقیم بین کارفرما و کارگر یا کار آموز و یا نمایندگان آنها در شورای اسلامی کار و در صورتی که شورای اسلامی کار در واحدی نباشد ، از طریق انجمن صنفی کارگران و یا نماینده قانونی کارگران و کارفرما حل و فصل خواهد شد و در صورت عدم سازش از طریق هیات های تشخیص و حل اختلاف به ترتیب آتی رسیدگی و حل و فصل خواهد شد.”

مراجع رسیدگی به شکایت در اداره کار

مراجع حل اختلاف اداره کار

همانگونه که انتهای ماده فوق اشاره شده برای رسیدگی به شکایت در اداره کار ابتدا سازش بین طرفین توصیه شده و در صورت عدم حصول سازش رسیدگی به شکایت کارگر علیه کارفرما در دو مرحله به ترتیب زیر رسیدگی می شود:

۱- مرحله اول و یا شکایت بدوی : توسط هیات تشخیص در اداره کار

۲- مرحله دوم و یا تجدید نظر : توسط هیات حل اختلاف در اداره کار

ساختار و اعضای مراجع حل اختلاف

۱- اعضای هیات تشخیص

برابر با ماده ۱۵۸ قانون کار اعضای هیات تشخیص اداره کار از سه نفر تشکیل می شود

یک نفر نماینده وزارت کار

یک نفر نماینده کارگران

یک نفر نماینده مدیران صنایع و کارفرمایان

ترکیب اعضای هیات های تشخیص اداره کار

۲- اعضای هیات حل اختلاف

برابر با ماده ۱۶۰ قانون کار اعضای هیات حل اختلاف اداره کار از ۹ نفر به ترتیب زیر تشکیل می شود

سه نفر نماینده دولت

یک نفر نماینده وزارت کار – یک نفر نماینده فرماندار – یک نفر نماینده دادگستری محل

سه نفر نمایندگان کارگران

سه نفر نمایندگان مدیران صنایع و کارفرمایان

ترکیب اعضای هیات های حل اختلاف اداره کار

مراحل رسیدگی به شکایت در اداره کار

الف: شکایت بدوی و رسیدگی در هیات تشخیص

در مراجع حل اختلاف اداره کار کارگران می توانند در خصوص مقررات قانون کار از کارفرما شکایت نمایند. برای شکایت کارگران از کافرما مراحل زیر طی می شود:

۱- مراجعه به اداره کار محل (و یا استفاده از سامانه اینترنتی) و طرح شکایت در فرم دادخواست مخصوص اداره کار

۲- تکمیل فرم شکایت اداره کار و ارائه به اداره کار همراه با مدارک لازم ثبت شکایت

مدارک لازم برای شکایت در اداره کار : کپی شناسنامه از صفحه اول و دوم و اصل شناسنامه – کپی کارت ملی و اصل آن – کپی صفحه اول دفترچه بیمه (در صورت وجود) – فرم تکمیل شده دادخواست بدوی

۳-پس از ثبت شکایت وقت رسیدگی جلسه اول تعیین شده و به طرفین ابلاغ می شود.

۴-رسیدگی در جلسه اول اگر منجر به رای شد که رای صادر می شود و در صورت عدم امکان صدور رای رسیدگی در هیات تشخیص تجدید جلسه شده و در جلسه دوم رسیدگی ادامه یافته و رای صادر می شود.

۵- رای صادر شده از هیات تشخیص پس ابلاغ به هریک از طرفین تا مدت ۱۵ روز قابل اعتراض است.

ب: تجدید نظر و رسیدگی در هیات حل اختلاف

۱-چنانچه هر یک از طرفین به رای هیات تشخیص اعتراض داشته باشند باید با تکمیل فرم دادخواست تجدید نظر خواهی در مهلت ۱۵ روزه اعتراض خود را در اداره کار ثبت کنند.

۲- پس از اتمام مهلت ۱۵ روزه هر یک طرفین وقت جلسه رسیدگی تعیین شده و دعوتنامه به هر یک از طرفین ابلاغ می شود.

۳- در جلسه رسیدگی اول به پرونده رسیدگی و در صورت امکان رای صادر می شود.

۴-چنانچه جلسه اول رسیدگی منجر به رای نشود تجدید جلسه شده و از طرفین برای حضور در جلسه دوم دعوت به عمل می آید.

۵- در نهایت هیات حل اختلاف رای صادر کرده و رای صادره قطعی و لازم الاجرا خواهد بود.

مراحل رسیدگی به شکایت در اداره کار

اجرای رای اداره کار

پس از صدور و قطعیت رای صادره از اداره کار مرحله اجرای رای خواهد بود. آرای اداره کار دو جنبه دارند ۱- حقوق و مزایای کارگر و مبلغ محکومیت مالی کارفرما ۲- حق بیمه معوقه کارگر

برای اجرای محکومیت مالی در ابتدا کارفرما باید آن را اجرا و رسید دریافت کند. در صورت عدم اجرا با درخواست از اداره کار اجرای رای به واحد اجرای احکام دادگستری ارجاع می شود و با معرفی اموال و دارای کارفرما رای اجرا می شود.

اجرای محکومیت بیمه رای ابتدا به واحد اجرای احکام دادگستری ارجاع شده و اجرای احکام دادگستری اجرای محکومیت حق بیمه معوقه کارفرما را به سازمان تامین اجتماعی محول می کند.

💎 صدور قرارداد کار، فیش حقوقی و تسویه حساب کارکنان برای کارفرمایان آسان شد!

ویژگی‌های نرم‌افزار کارمزد


مطابق با قانون کار: از مطابقت اسناد خود با آخرین مقررات کار مطمئن باشید.
محاسبات خودکار: حقوق و مزایا را به صورت دقیق و بدون خطا محاسبه کنید.
رابط کاربری ساده: حتی اگر با کامپیوتر آشنایی زیادی ندارید، به راحتی می‌توانید از کارمزد استفاده کنید.
ساده و سریع: با چند کلیک ساده، تمام اسناد را دریافت کنید.

‫۳۲۱ دیدگاه ها

  1. سلام
    من داخل سامانه شکایت کردم فقط تقاضای
    بیکاری ،سنوات .حق اولاد حق مسکن بن کارگری با چندماه بیمه عقب افتاده کردم. ؟یادم رفت جمعه کاری تعطیل رسمی که میرفتم سرکار بگم ؟

    1. سلام
      در صورتی که هنوز جلسه اول رسیدگی تشکیل نشده می توانید در جلسه اول جمعه کاری را به خواسته های خود اضافه کنید. پس از جلسه اول امکان اضافه کردن خواسته وجود ندارد و باید دادخواست مستقل برای خواسته جدید ثبت شود.

  2. سلام وقت بخیر.من از اسفند۱۴۰۰در یک شرکت تولیدی مشغول فعالیت هستم از اول بیمه حسابدار مالی برام رد میشده به علت تعدیل نیرو من رو به انبار منتقل کردن یکبار بصورت کتبی استعفا دادم قبول نکردند یکبار هم شفاهی اعلام کردم ک براشون اصلا مهم نبود منم از فرداش نرفتم سره کار الان حقوقمو جلوشو گرفتن با اینکه کار رو هم بهشون تحویل دادم بعدش بهم گفتن ک بهم حقوق و مزایامو نمیدن راهش چی هستش ممنون

    1. سلام
      تا زمانی که در کارگاه مشغول به کار بودید اعم از اینکه استعفا داده باشید یا بدون استعفا ترک کار کرده باشید حقوق و مزایا تعلق می گیرد. کارفرما نمی تواند به هیچ وجه از پرداخت حقوق و مزایا خودداری کند. در صورت وجود اختلاف می توانید در اداره کار طرح شکایت کنید. برای ثبت شکایت علیه کارفرما به سایت سامانه اداره کار مراجعه کنید.
      چنانچه کارفرما از بابت ترک کار و موارد مشابه ادعایی داشته باشد می تواند از طریق دادگستری شکایت کند.

  3. سلام من از کارفرما شکایت کردم و نتوستم تو جلسه اول شرکت کنم چیکار باید بکنم ممنونم زودتر جواب بدین

  4. از تاریخ ۱۵ مهر ماه ۱۴۰۰ در شرکتی بصورت پاره وقت مشغول بکار بوده ام و تا پایان اسفند ۱۴۰۰ کلیه حقوق خود را دریافت نموده ام ،از ابتدای سال ۱۴۰۱ کارفرما هر ماه اسم من را درلیست مالیات حقوق رد می‌کردند و مالیات حقوق را از حقوق من کسر می‌کردند ولی متاسفانه از ۱ فروردین ۱۴۰۱ تاکنون هیچ مبلغی بابت حقوق و دستمزد به من پرداخت نکردند و ادعا دارند چون شرکت قراردادی نداشته حقوقی به من تعلق نمیگیرد. آیا می‌شود با داشتن لیست مالیات حقوق شکایت کرد و حق و حقوق خود را گرفت

    1. سلام
      اگر شرکت پیمانکاری باشد و کاری نگرفته باشد ولی کارکنان مشغول به کار باشند باید حقوق و مزایای آنان پرداخت شود. می توانید از طریق اداره کار طرح شکایت کنید.

  5. محل اداره کار جهت مراجعه حضوری بر چه اساسی مشخص می گردد؟ محل سکونتم شیراز ثبت کردم و میخوام در تهران به شکایتم ادامه بدهم و محل مراجعه حضوریم تهران باشد، آیا می‌توان انتخاب کرد؟

    1. باسلام
      ثبت شکایت به دلیل اینترنتی بودن اشکالی از نظر محل ندارد ولی محل رسیدگی به شکایت براساس محل کارگاه مشخص می‌شود و هر شعبه اداره کار که در نزدیکی محل کار قرار داد صلاحیت رسیدگی دارد.

  6. سلام
    من حدود۲سال جایی کار می کردم حقوقم رو کم میداد رفتم اداره کار شکایت کردم رای رو هم صادر کردن (دادنامه) بعدش مهلت ۱۵ روزه دادن الان مهلت تمام شده اما خبری نیس ؟
    چقدر طول می کشه؟؟؟؟؟؟

    1. سلام
      پس از اتمام مهلت ۱۵ روزه رای اداره کار باید در سامانه درخواست اجرا بزنید و سپس به اداره کار مراجعه کنید.

  7. سلام وقت بخیر
    جلسه رسیدگی به شکایت بنده شنبه بوده که دولت کل ادارات رو تعطیل کرده بودن و جلسه کنسل شده الان باید چه کار کنم؟ منتظر باشم تا دوباره زمان تعیین کنند یا حضوری اقدام کنم؟

  8. سلام خسته نباشید
    بنده تجدید نظر اداره کار رو ثبت کردم برای ویرایش اطلاعاتم دستم خورده یک تجدیدنظر دوباره آیا ثبت خورده دچار مشکل میشه؟

    1. سلام
      برای یک رای امکان ثبت دوبار تجدید نظر وجود ندارد. در صورتی که با سیستم آشنایی کامل نداشته باشید از اداره کار محل راهنمایی بخواهید.

  9. درود بر شما
    در مغازه ای کار می‌کردم ۳ سال بیمه نصف پرداخت کردن نصف پرداخت نکردن و حقوق هم نصف اداره کار بهم میدادن هر سال و حقوق که میدادن همش رو واریز نمیکردن نصف نقد نصف واریز الان من شکایت کردم مدارک کامل پرینت واریزی و بیمه رو ثبت کردم تو سامانه یه جلسه گذاشتن کارفرما نیومد الان به نظرتون کار من به جایی میرسه به نفع من باشه چون حقوق نصف واریز می‌کردند نصف نقد می‌دادند تجدید جلسه گذاشتن نوشته دادخواست بدوی خواهان یعنی چی؟ من کاری میخواد انجام بدم تا جلسه ی بعد لطفا راهنمایی کنید متاهل هستم

    1. سلام
      علاوه بر اسناد ارائه شده پرونده به تحقیق و بازرسی ارجاع می شود و در مرحله تحقیق کارکرد کامل گزارش شود رای به کارکرد کامل داده می شود. از طرفی اصل بر کارکرد کامل است مگر اینکه کارفرما مدارک دال بر اشتغال پاره وقت ارائه کند.

  10. سلام من در سامانه شکایتو ثبت کردم بعد ۱۰ روز پیام برام اومد ک ۲۰ روز دیگ جلسه رسیدگی دارین
    من تنها مدارکی ک ثابت کنه چ مدت و چ مقدار حقوق دریافت کردم پرینت حساب بانکیم هست آیا کافیه؟ برای بیمه ک نشدم تو این مدت اونجا اقدام میشه یا باید جدا برم سازمان تامین اجتماعی و اینکه برای اینکه ثابت کنم بیمه نشده ام باید از سوابق پرینت تهیه کنم ممنون میشم حواب بدین

    1. سلام
      صورتحساب بانکی از مدارک مهم و موثر در اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی است. حق بیمه واریز نشده ابتدا در اداره کار رسیدگی شده و پس از صدور رای اداره کار به تامین اجتماعی ارجاع می شود.

  11. سلام من و کارفرما رفته ایم اداره کار گفت برید مدارکهاتون را بزارید داخل سایت من تا رفتم از بانک پرینت بگیرم کارم طول کشید فرداش رفتم بزارم قبول نکرد رفتم اداره کار گفتند سایت بسته شده همان دیروز باید میزاشتید داخل سایت من باید چیکار کنم

    1. سلام
      در مراحل مختلف شکایت پاسخ این سوال متفاوت است. در صورتی که اداره کار قبل از بارگذاری مدارک رای داده باشد می توانید اعتراض کنید به رای. اگر مهلت اعتراض به رای بدوی اداره کار سپری شده می توانید در دیوان عدالت اداری شکایت کنید.

  12. سلام و خسته نباشید
    بنده ۱۲ سال در یک شرکت نگهبانی کار میکنم به صورت ۱۵روز در شیفت صبح تا ۱۹ و ۱۵ روز دیگر دیگر شیفت شب از ساعت ۱۹ تا۷ صبح به صورت ۱۲ ساعته ۳۶۵ روز بدون تعطیلی کار میکنیم . نصف سابقه کارم به صورت شیفت ۲۴به ۲۴ ساعت کار میکنیم. ۳۶۵ روز بدون تعطیلی.طرح شکایت میشه انجام داد برای پرداخت نکردن اضافه کار.نداشتن سرویس و پرداخت نکردن هزینه سرویس .هزینه غذا برای اضافه کار اجباری .
    ویک مطلب دیگه بند با ۱۲ سال سابقه همین حقوق قانون کار امسال را دریافت میکنم آیا این شرایط طبق قانون کار هست یا کارفرما تخلف انجام داده و کدامش رو میتونیم پیگیری کنیم .با تشکر

  13. سلام وقت بخیر
    من به مدت ۸ سال در یک کارگاه رویه کوبی مبل به عنوان کارگر رویه کوب ماهر و به صورت تمام وقت مشغول فعالیت بودم در این مدت از بیمه و سنوات و مزایا و حق قانونی مرخصی محروم بودم و عیدی سالی یک ماه پرداخت می‌شد در پایان هر سال بالاجبار از ما امضا تسویه حساب میگرفتن که دست خط خودشون بود و این تسویه حساب حقوق بود که بعد ۸ سال از کار بیرونم کردن … من شکایت کردم جلسه اول برگزار شد و مدارک ارسال شد مدارک ایشان فقط چندتا برگه تسویه به دست خط خودشون بود مدارک من واریزی های بانکی استشهاد بود خود کارفرما در جلسه اول پذیرفتن که بنده بیش از ۸ سال اونجا کار میکردم و مشکلی برای اثبات نداشتم چون اغراق کردن . ولی گفتن نیمه وقت بوده در صورتی که این دروغه … خودشون بخاطر اعتیادی که داشتن بیشتر وقتها کارگاه رو یکی دو ساعت دیر باز میکردن یا بعضی وقتها به مدت یک هفته یا چند روز بخاطر مسافرت تعطیل میکردن و بابتش حقوق نمی‌دادن .. ایشون بابت ندادن بیمه و عیدی و سنوات حقوق و مرخصی میگفتن قانون کارگاه ما اینه ما کارخونه نیستیم این چیزا رو بدیم منم بخاطر تاهل و پدر سرطانی نیاز به این کار داشتم و باید نزدیک پدرم کار میکردم چون فلج بود .. خواسته های من حق بیمه و عیدی های پرداخت نشده و ۳ ماه حقوق پرداخت نشده هستش چیز بیشتری نمی‌خوام الان یک ماهه منتظر نتیجه هستم … بیشتر حقوق مارو نامنظم میدادن گاهی سه چهار ماه طول می‌کشید و خورد خورد حقوق میدادن … آیا ایشون راهی دارن که به دروغ اثبات کنن من نیمه وقت بودم ؟ اگر اثبات کنن آیا میتونن از پرداخت حق بیمه و عیدی فرار کنن ؟
    خواهش میکنم راهنمایی کنید

    1. سلام
      اقرار کارفرما به اشتغال یکی از دلایل اصلی و موثر در اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی است. اشتغال کارکنان در اصل تمام وقت تلقی می شود مگر اینکه کارفرمای مدعی اشتغال پاره وقت مدارک و دلایلی مبنی بر پاره وقت بودن اشتغال ارائه کند.
      صرف برگ تسویه حساب بدون وجود اسناد ناظر مالی مانند واریز بانکی و یا چک فاقد اثر قانونی است.

  14. سلام
    بنده۴ ماه در شرکتی بدون بیمه و قرارداد به عنوان نگهبان شب بودم. چطور میتونم در اداره کار ثابت کنم که نگهبان شب بودم که بتونم حق شب و اضافه‌کاری هامو از کارفرما طلب کنم.با تشکر

    1. سلام
      با مواردی مانند واریزهای بانکی سابقه کار قابل اثبات است و علاوه بر آن در زمان رسیدگی پرونده به تحقیق و بازرسی نیز ارجاع می شود.

  15. با سلام و خسته نباشید
    بنده از مورخه ۱۴۰۱/۰۸/۰۹ الی ۱۴۰۱/۱۲/۲۹ با نوع قرارداد مدت موقت، با یک پیمانکار جزء اسکلت بندی ، با عنوان شغلی سرپرست کارگاه قرارداد عقد کردم و در روز ۱۴۰۱/۰۹/۱۵ بدون هیچ دلیل موجهی گفتن که دیگه ادامه ندیم چون نمیخوام ادامه کار رو انجام بدم. بنده هم دادخواست برگشت بکار ثبت کردم. باتوجه به اینکه مدت کل قرارداد ۱۴۱ روز هست و بنده در ۳۸مین روز دادخواست برگشت بکار ثبت کردم، چنانچه پروسه تشکیل جلسه هیئت تشخیص چند ماه طول بکشد، ایام بلاتکلیفی بنده نیز شامل حقوق و مزایا می‌شود؟
    و اینکه هیئت تشخیص در صورت صدور حکم برگشت بکار، حقوق و مزایا را تا تاریخ درخواست برگشت بکار بنده در دفتر پیشخوان محاسبه خواهد کرد یا تا تاریخ صدور رای؟

    1. سلام
      اگر هیات تشخیص یا هیات حل اختلاف اداره کار اخراج را غیرموجه تشخیص دهد تا زمان صدور رای به پرداخت حق السعی و بیمه ایام بلاتکلیفی رای صادر می کند. اگر فرآیند رسیدگی طولانی شود و صدور رای به تاریخ بعد از اتمام قرارداد کار بکشد ایام بلاتکلیفی تا زمان پایان قرارداد کار در نظر گرفته می شود.
      کارفرما مکلف است حق السعی و بیمه مدت زمان بین صدور رای تا زمان اجرای آن را نیز خودش پرداخت کند و در صورت عدم پرداخت باید مجدد برای این مدت نیز طرح شکایت شود.

  16. سلام ببخشید اگر وقت ابلاغیه گذشته باشد آیا میشه دوباره اقدام کرد جلسه اول کارفرما نبود جلسه دوم هم برای کارفرما ابلاغیه رفته اما برای ما صادر نشده کلا چطوری میتونیم حقمون رو از کارفرما دریافت کنیم

    1. سلام
      پیگیری حقوق از طریق اداره کار قابل طرح است که انجام داده اید.
      به محض صدور دعوتنامه در سامانه پیامکی مبنی بر درج دعوتنامه در سامانه ارسال می شود که می توانید وارد حساب کاربری خود در سامانه جامع روابط کار شده و از قسمت تمام ورودی های من دعوتنامه اداره کار را مشاهده کنید.

  17. خسته نباشیدبنده کارگرنجاری هستم حدودیک سال کارکردم زن وبچه دارم ازحق وحقوقم تواین یک سال ۱۴۰۰٫۹تا۱۴۰۱٫۸بیست میلیون بیشترپرداخت نشده یک روزرفتم کارگاه صاحب کارم گف دیگه نیا نه درب کارگاه بازمیکنن نه شماره اشوجواب میده کل باراشم رفته ازحسابم مانده میگه پول ندارم توروخداراهنماییم کنین چیکارکنم؟

  18. سلام
    من تو سامانه ثبت نام کردم برای دادخواست ولی آدرس محل کار و خوانده رو قبول نمیکنه و میگه اصلاح کنید هرچی میزنم بازم قبول نمیکنه چکار باید کنم؟

    1. سلام منم همین مشکلو داشتم زنگ زدم اداره کار گفتن اونجا ک زده ادرس سکونت خوانده شما ادرس محل کارش ک میشه محل کار خودتون ثبت کنید

  19. سلام
    من برج۱۴٠٠/٠۷/۱۳ از کار اخراج شدم مدت دو سال درشهر بناب و قبل از اون هم در تبریز در کار آبکاری مشغول بودم و کل سابقه کار ۴۶ماه بود که از این مدت دو سال برام بیمه واریز کردن در ضمن سالهای ۱۳۹۹و۱۴۰۰ را در اداره کار بناب تسویه شده است. و از برج۱۳۹۶/۱٠/۱۲ تا اتمام سال۱۳۹۸ کلیه سنوات و حق وحقوق ناقص و پرداخت عیدی یک ماه در سال و بدون پایان کار و اضافه‌کاری و شبکاری و حق‌اولاد و مسکن و خواروبار من که قبلا از بیمه بیکاری استفاده کردم و در عین حال پروندم در اداره کار درحال اجرا است اکنون ناقص ریخته شدن بیمه و کلیه مطالبات که از کارفرما دارم میتونم از بیمه‌بیکاری استفاده کنم یا نه ممنون میشم از لطفتون جواب بدید. بدون دلیل از کار اخراج شدم درضمن استاد کار و فنی بودم.

    1. سلام
      در صورتی که کارگر همزمان با طرح شکایت در اداره کار، تقاضای بیمه بیکاری نیز داشته باشد لازم است اول اداره کار رای صادر کند و پس از قطعی شدن رای اداره کار درخواست بیمه بیکاری ثبت می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *