مهلت و شیوه اعتراض به رای هیئت تشخیص اداره کار
اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار پس از اتمام مرحله اول رسیدگی شکایت کارگر از کارفرما می تواند انجام پذیرد.
مرجع صالح رسیدگی به دعاوی بین کارگران و کارفرمایان وظیفه هیات تشخیص و هیات حل اختلاف اداره کار می باشد. در این مقاله از سایت کارتابان قصد داریم تا فرایند رسیدگی به دعاوی و اعتراض به رای هیات تشخیص را بررسی کنیم.
فهرست مطالب
فرایند کلی رسیدگی به اختلافات و دعاوی کارگری وکارفرمایی
مطابق ماده ۱۵۷ قانون کار هر گونه اختلاف فردی بین کارفرما و کارگر یا کارآموز که ناشی از اجرای این قانون و سایر مقررات کار ، قرارداد کارآموزی ، موافقت نامه های کارگاهی یا پیمان های دسته جمعی کار باشد ، در مرحله اول از طریق سازش مستقیم بین کارفرما و کارگر یا کار آموز و یا نمایندگان آنها در شورای اسلامی کار و در صورتی که شورای اسلامی کار در واحدی نباشد ، از طریق انجمن صنفی کارگران و یا نماینده قانونی کارگران و کارفرما حل و فصل خواهد شد و در صورت عدم سازش از طریق هیات های تشخیص و حل اختلاف به ترتیب آتی رسیدگی و حل و فصل خواهد شد.
حسب ماده ۲۸ آیین دادرسی کار مصوب بهمن ماه ۱۳۹۱ رسیدگی در مراجع حل اختلاف کار منوط به تسلیم دادخواست است که از سوی کارگر،کارآموز، کارفرما یا قائم مقام یا نمایندگان آنان به اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی محل تقدیم می گردد.
پس از تسلیم دادخواست از سوی ذینفع و طی مراحل قانونی و تشریفات اداری و دعوت از اصحاب دعوی پرونده، ابتدا در دستور کار هیات تشخیص که متشکل از یک نفر نماینده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ، یک نفر نماینده کارگران و یک نفر نماینده مدیران صنایع است قرار می گیرد. هیات پس از استماع اظهارات اصحاب دعوا، بررسی و مداقه در محتویات پرونده و بررسی مدارک و اسناد تسلیمی از ناحیه طرفین مبادرت به صدور رای می نماید. آراء هیات تشخیص مستند به ماده ۱۵۹ قانون کار ظرف مهلت ۱۵ روز از تاریخ ابلاغ به هر یک از اصحاب دعوی قابل اعتراض و رسیدگی مجدد در هیات حل اختلاف می باشد؛
در صورت عدم اعتراض از ناحیه هر یک از اصحاب دعوی در موعد مقرر به دادنامه هیات تشخیص، رای مذکور قطعیت یافته و لازم الاجرا خواهد بود. در صورت اعتراض به آراء هیات تشخیص و تنظیم دادخواست تجدید نظر خواهی پرونده با دعوت مجدد از اصحاب دعوی در دستور کار هیات حل اختلاف که متشکل از ۳ نفر نماینده دولت (نماینده مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، نماینده دادگستری و نماینده فرمانداری)، ۳ نفر نماینده کارگران و ۳ نفر نماینده کارفرمایان می باشد، قرار می گیرد و هیات با دعوت از اصحاب دعوی وفق مقررات نسبت به رسیدگی به موضوع و صدور رای قانونی مبادرت می ورزد.
آراء صادره هیات حل اختلاف قطعی و لازم الاجرا بوده و در صورت عدم اجرا از سوی محکوم علیه با درخواست ذینفع، جهت اجرا به واحد اجرای احکام حقوقی دادگستری ارسال می گردد.
توضیح اینکه آراء هیات حل اختلاف مستند به تبصره ۲ ماده ۱۶ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری ظرف مهلت ۳ ماه از تاریخ ابلاغ برای افراد داخل کشور و ظرف مهلت ۶ ماه از تاریخ ابلاغ برای افراد مقیم خارج از کشور قابل فرجام خواهی در دیوان عدالت اداری می باشد.
اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار
هیات تشخیص اولین مرحله رسیدگی به شکایت کارگر از کارفرما در اداره کار است. هیات تشخیص همان طور که از نامش پیداست به صورت هیات هست که از سه نفر تشکیل شده است که ۱- نماینده کارگران ۲- نماینده کارفرمایان ۳- نماینده دولت که یکی از کارمندان اداره کار است.
در مرحله اول رسیدگی در هیات تشخیص خواهان و شاکی که کارگر است، ادعای خود را مطرح می کند و در راستای ادعای خود باید اسناد و مدارک ارائه نماید. اگر در جلسه هیات تشخیص اعضای هیات دلایل و ادعای کارگر را قبول کنند، در قبال او از کارفرما می خواهند از خود دفاع کند.
به عنوان مثال: اگر کارگر ادعا کند که یک سال به کارفرمایی، کارفرمای مورد شکایت کار کرده است و اسناد و مدارک این دوره اشتغال را ارائه کند، اعضای هیات تشخیص از کارفرما درخواست می کنند تا اسناد پرداخت حقوق و دستمزد و مزایای کارگر در این دوره را ارئه نماید. اگر اسناد و مدارک پرداخت حقوق و دستمزد که باید به صورت بانکی باشد، را ارائه نمود، می تواند تبرئه شود. ولی اگر حق بیمه این دوره اشتغال و اسناد پرداختی درست نباشد، هیات تشخیص رای صادر می نماید و رای هیات تشخیص اداره کار به محکومیت کارفرما و برای پرداخت حقوق و دستمزد و مزایای مدت اشتغال خواهد بود.
بدیهی است که در کلیه مراجع قضاوتی و قضایی امر قضاوت و رسیدگی به اختلافات کارگر و کارفرما و سایر افراد به یک مرجع و در یک مرحله انجام نمی پذیرد. همان طور که در دادگاه ها می توان به رای بدوی و تجدیدنظر در مراحل مختلف اعتراض کرد در اداره کار نیز می توان با ثبت اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار، اعتراض و تجدید نظر خواهی به رای هیات تشخیص را خواستار شد.
برای اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار باید هر یک از طرفین نسبت به مواردی که به آن اعتراض دارند دلایل ارائه نمایند و اعتراض خود را بنویسند که به عنوان نمونه اینجانب نسبت به این بند از رای هیات تشخیص به این دلیل اعتراض دارم. اعتراض در اداره کار ثبت می شود و پرونده به مرجع رسیدگی تجدید نظر که همان هیات حل اختلاف است ارجاع داده می شود.
فرم اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار
در آئین دادرسی کار برای ثبت دادخواست بدوی و شکایت اولیه ونیز اعتراض به رای هیات تشخیص فرم های مخصوص فرم اعتراض به رای هیات تشخیص پیش بینی شده است. فرم اعتراض به رای هیات تشخیص به صورت زیر بود که در زمانیکه رسیدگی ها به صورت پرونده های کاغذی و فیزیکی انجام می شد، از این فرم ها در ادارات کار استفاده می شد. ولی اکنون که شکایت های اداره کار در سامانه جامع کار انجام می پذیرد دیگر هیچ فرم کاغذی و پرونده کاغذی در اداره کار و هیات تشخیص و هیات حل اختلاف وجود ندارد.
چنانچه کارگر یا کارفرما به رای هیات تشخیص اعتراض داشته باشد باید وارد حساب کاربری خود در سامانه جامع روابط کار شده و مراحل
۱- پنجره واحد خدمات
۲- پنجره خدمات
۳- دادخواست تجدید نظر خواهی -ثبت دادخواست
را طی نمود و فرم اعتراض به رای هیات تشخیص را تکمیل نمود.
نحوه اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار
همان طور که در قسمتهای قبلی اشاره شد اعتراض به رای هیات تشخیص با ثبت اعتراض در فرم اعتراض به رای هیات تشخیص بود که اکنون با اینترنتی شدن شکایت در اداره کار این فرمهای کاغذی حذف شده و باید اعتراض از طریق سامانه جامع روابط کار ثبت شود.
راهنمای کامل سامانه جامع روابط کار و نحوه ثبت شکایت و اعتراض به رای اداره کار
مهلت ثبت اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار:
طبق ماده ۱۵۹ قانون کار رای هیات های تشخیص پس از ۱۵ روز از تاریخ ابلاغ قطعی و لازم الاجرا است. منظور از ۱۵ روز پس از ابلاغ این است که چون طرف شکایت دو نفر هستند به هر کدام از طرفین وقتی رای ابلاغ شد، تاریخ آن روز برای وی تاریخ ابلاغ محسوب شده و از آن روز فرد ۱۵ روز مهلت اعتراض به رای هیات تشخیص را دارد.
در نحوه شمردن تعداد روزها باید به این نکات توجه شود، که روز ابلاغ و روز شانزدهم جزو این مهلت محسوب نمی شود. یعنی از روز ابلاغ که تمام شد، از فردای آن روز مدت ۱۵ روز سپری شده و روز فردای آن نیز می توان اعتراض به رای هیات تشخیص را ثبت نمود. اگر آخرین روز مهلت اعتراض به روز تعطیل رسمی بیافتد، اعتراض دهنده می تواند فردای آن روز اعتراض خود را ثبت نماید.
لایحه اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار
لایحه اصطلاحا به نوشته ای گفته می شود که طرفین شکایت یا وکیل هر یک از طرفین به صورت متن نوشته تنظیم می کند و همراه یا جدا از دادخواست با عنوان لایحه اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار به مرجع رسیدگی کننده ارائه می نماید.
چنانچه کارگر یا کارفرما بخواهند لایحه اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار ثبت نمایند می توانند لایحه را همراه با ثبت اعتراض و به ضمیمه آن ارائه نمایند. چنانچه پس از ثبت اعتراض به رای هیات تشخیص موارد و مدارکی برای هر یک از طرفین بدست آمد و مشخص شد که نیاز به ارائه به هیات حل اختلاف دارد هر یک از طرفین می توانند طی لایحه اعتراض به رای هیات تشخیص موارد را نوشته و در پرونده درج نمایند.
نمونه اعتراض به رای هیات تشخیص
همانطور که در قسمت های قبلی اشاره شد، در اعتراض به رای هیات تشخیص متن اعتراض به این صورت نوشته می شود که:
۱- موردی از رای هیات تشخیص که نسبت به آن اعتراض داریم را مشخص کرده و به دنبال آن دلایل اعتراض و یا اسناد و مدارک مورد نیاز را ارائه می نمائیم.
۲- چنانچه در رای هیات تشخیص نسبت به مواردی از خواسته ها به صورت نفیا یا اثباتا رای صادر نشده باشد به طور مثال: کارگر در دادخواست بدوی خود معوقات حق مسکن و بن کارگری را خواستار شده باشد، ولی هیات تشخیص نسبت به این موارد چه در رد و چه در اثبات رایی صادر نکرده باشد کارگر یا کارفرما می توانند در متن اعتراض خود این مورد را درج نمایند.
مثال و نمونه اعتراض به رای هیات تشخیص :
کارگری علیه کارفرمای خود به این صورت شکایت کرده است:
موضوع شکایت : اشتغال به مدت یک سال و رد نشدن بیمه و عدم پرداخت بن کارگری و حق مسکن و حق اولاد و پرداخت ناقص حقوق.
اداره کار پس از بررسی مدارک سابقه اشتغال خواهان را احراز و قبول می کند و در رای خود مابه التفاوت حقوق و حق مسکن و بن کارگری و حق بیمه را درج می نماید.
۱-ولی نسبت به حق اولاد رای صادر نکرده است.
۲- از طرفی کارفرما مدارکی را ارائه نموده که حقوق کارگر کامل پرداخت شده است .
در این حالت:
کارگر به این صورت اعتراض خود را ثبت می نماید که در رای هیات بدوی به حق اولاد رای صادر نشده است و خواستار رسیدگی و تجدید نظر در این خصوص هستم و
کارفرما نیز می تواند اعتراض خود را به این صورت ثبت نماید که در رای هیات تشخیص با وجود آنکه اسناد و مدارک واریز حقوق ارائه شده است، هیات تشخیص در بند یک نسبت به پرداخت مجدد حقوق رای صادر کرده است. خواهشمند است نسبت به نقض رای و صدور رای طبق اسناد و مدارک ارائه شده اقدام فرمائید.
سلام،
پس از شکایت از کارفرما برای ما حکم صادر شد ولی کارفرما اعتراض زده، سه هفته گذشته اما پیامک برامون نیومده روی سامانه هم فقط نوشته که اعتراض کارفرما تایید درخواست شده، ما همچنان باید منظر پیامک بمونیم؟ در این مرحله اقدام دیگه ای نباید انجام بدیم؟
سلام
وقتی که مهلت اعتراض هر دو طرف تمام شد اداره کار اقدام به تعیین وقت جلسه می کند. با توجه به حجم پرونده ها و ترافیک کاری ادارات ممکن است تعیین وقت جلسه کمی طول بکشد.
سلام،
می خواستم راهنمایی بفرمائید اگر سازمانی حقوق پرسنل کارگری خود را در سال ۱۴۰۲ که طبق مصوبه حدود ۲۱ درصد می باشد را فقط یک درصد افزایش دهد، چطوری دادخواهی کنند؟ در ادامه عرض کنم در سال ۱۴۰۱ بر خلاف قانون مصوب، پایه حقوق پرسنل کارگری که حدود ۶۰ نفر هستند را کم کردند( کل پرسنل حدود ۱۰۰۰ نفر) و با تهدید اجازه اعتراض ندادند به این تعداد اندک کارگری و امسال پایه حقوق را فقط۱%( یک درصد) افزایش دادند. خواهش می کنم کمک کنید.
سلام خسته نباشید من پیام حضور در هیات حل اختلاف برام نیومده و پیام اومده برام که حضور پیدا نکردم آیا میتونم اعتراض کنم تا دوباره جلسه تشکیل بشه
سلام وعرض ادب
من ازکارفرما بابت ۴سال کارشکایت کردم که قرارشد دوسال اخرو برام ماوتفاوت حقوق بگیرن و بقیه مزایا و عیدی سنوات و بیمه و بقیه رو چهارسال بگیرن
الان رای ثادر شده ۶ماه ماوتفاوت حقوق و یکسال و شیش ماه عیدی ولی بیمه و سنوات چهارساله اعتراض کنم ماوتفاوت برام هیت حل اختلاف میگیرن یا نه ؟
با سلام و احترام
اگه در جلسه تجدید نظر کارگر رد شده باشه و کارگر
نمیدونسته باید مدارک لازم برای اثبات حق خود را ببرد برا پرونده میتواند باز جلسه تجدید نظر بگیرد در اداره کار ؟
با سلام وآرزوی موفقیت در سال نو ? ۲۰روز از مهلت اعتراض تجدید دادخواستم گذشته ولی هنوز تو سامانه نوشته درحال ثبت…درصورتی که تجدید دادخواست زدم همون لحظه پیامک اومد که با موفقیت ثبت شد
سلام خسته نباشید چن بار نوشتم جوابم نمیاد … یک هفته از مهلت اعتراض ۱۵روزه گذشته ولی هنوز تو سامانه نوشته درحال ثبت در صورتی که بنده وقتی رای صادر شد فردای اون روز دادخواست تجدید نظرخواهی رو فرستادم پیامک هم اومد نوشت که در سامانه ثبت شد.. سوال: (درحال ثبت ) در این مواقع یعنی چی ؟
سلام
تاریخ ابلاغ شما و کارفرما ممکن است یکسان نباشد و رای چند روز بعد از شما به کارفرما ابلاغ شده باشد. در این حالت اداره کار تا زمان اتمام شدن مهلت اعتراض هر دو طرف دعوی منتظر می ماند.
در حال ثبت پس از صدور رای هیات تشخیص یعنی پرونده شما مورد تجدید نظر خواهی قرار گرفته و در صورت صدور قرار یا جلسه رسیدگی به شماره ابلاغ می شود .. شکیبا باشید
سلام مدیر من سوالم رو پیدا نمیکنم که جوابشو ببینم .. بعداز رای تشخیص هیت اداره کار اعتراض زدم . یه هفته از ۱۵روز گذشته تو سامانه هنوز نوشته درحال ثبت .در صورتی که وقتی دوروز بعداز رای تجدید دادخواست نظرخواهی دادم پیامک اومد نوشت در سامانه ثبت شد( . درحال ثبت ….. چی میگه ؟) ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام
تاریخ ابلاغ شما و طرف دعوی شما ممکن است یکسان نباشد و رای طرف مقابل چند روز بعد از شما به وی ابلاغ شده باشد. در این حالت اداره کار تا زمان اتمام شدن مهلت اعتراض هر دو طرف دعوی منتظر می ماند.
با عرض سلام.
کارفرما بعد از ۱۵ روز اعتراض کرده که بنده حق حقوق کارگر را پرداخت کردم با مدارک بصورت اکسل تنظیم کرده است آیا در قانون کار قبول است یا خیر ؟
بعدش در جلسه هیات تشخیص با حضور کارشناس مگه نباید کارگر دفاع کند از حق و حقوق ؟ تا کارگر میخواد صحبت کند کارشناس برگشت گفته شما روی رای اعتراض نکردی فقط کارفرما میتونه حرف بزنه ( و کارگر تمام پرینت بانکی همراه ایشان بوده است اما کارشناس برسی نکرده است . آیا درست است از نظر قانون .
سلام
در هیات حل اختلاف کسی حق دادخواهی دارد که دادخواست تجدید نظر خواهی ثبت کرده است. تجدید نظر خواه در مقام دفاع خواهد بود.
اعتراض به رای هیات تشخیص از حقوق طرفین دعوی است و بررسی ادعا در صلاحیت هیات حل اختلاف است.
سلام وقت بخیر،من بابت حقوق سال ۹۸دو ۹۹ هم کنار حقوق ۱۴۰۱ شکایت کردم درهیات تشخیص به من گفتند قانون تا یکسال بابت حقوق به عقب بر میگردد درسته
سلام
عرف شده ولی درست و قانونی نیست.
عرض سلام و احترام
رای هیئت تشخیص یک هفته است که صادر شده و رای به بازگشت بکار و پرداخت حقوق معوقه به نفع بنده داده است اما کارفرما از پذیرفتن اینجانب امتناع میکند. باید چه اقدامی انجام دهم؟ همچنین از مدت قراردادم ۳۵ روز مونده که تموم بشه . سپاس از شما
سلام و روز بخیر
پس از رای هیئت تشخیص و محکوم شدن کارفرما به پرداخت سنوات، کارفرما به مبلغ رای بابت اختلاف ناچیز اعلامی دادگاه اعتراض نموده است. (که این اعتراض بنا به دلایلی مشخص است که به جهت اتلاف وقت و طولانی نمودن پروسه پرداخت از سوی کارفرما میباشد)
اگر کارفرما در دادگاه تجدید نظر اعتراض خود حضور پیدا نکند آیا دادگاه به زمان دیگری موکول خواهد شد؟
و اگر جواب بله هست چگونه میتوان نسبت به این اتلاف وقت و طولانی نمودن پروسه پرداخت سنوات اعتراض نمود؟
سلام خسته نباشی رای اداره کار ۱۵روز تموم شده کار فرما ۱۵روز قانونی اعتراض نگذاشته بود رای صادرشده ۲۸روز شد که کار فرما رفته اعتراض گذشته این قابل اجرا هست که اعتراض گذاشته
سلام ،آیا امکان تمدید زمان سامانه تجدیدنظرخواهی توسط مسئولان اداره کار وجود دارد؟
سلام خیر
سلام مجدد . وحید هستم ، در خصوص قرارداد با پیمانکار .
بدلیل اینکه کار پیمانکار دچار ایراد و نقض و عدم عملکرد به تعهدات بود ، پیمانکار رو با نامه نگاری اخراج کردند . بنده باید چه اقدامی کنم ؟ آیا حق و حقوقی تا اتمام مدت قرارداد به من تعلق خواهد گرفت ؟ یا بازهم تا آخرین روز فعالیت پیمانکار در کارگاه ؟ منونم از پاسخگویی شما
سلام
حقوق و مزایا به اعتبار قرارداد کار است. مدت قرارداد کار کارگران حداکثر تا زمان اعتبار قرارداد و پیمان پیمانکار با پیمان دهنده است. در صورتی که پیمان به دلایلی قبل از موعد لغو شود قرارداد کارگران نیز به تبع آن در آن زمان لغو می شود.
سلام
برای ثبت تجدید نظر اداره کار از طرف کارگر گزینه ارسال نمیاد چکار کنم؟
سلام
باید ابتدا از پنجره خدمات گزینه تجدید نظرخواهی را انتخاب و تایید کنید سپس عناوین تجدیدنظر خواهی در کارپوشه – تمام ورودی های من نمایش داده می شود.
سلام
برای اعتراض به رای تجدید نظر که سه ماه زمان هست به آیین دادرسی دیوان عدالت اداری ، آیا سه ماه با احتساب روزهای تعطیل هست یا فقط ایام اداری محاسبه می شود.
سلام
در محاسبه زمان و مهلت دادخواست دیوان عدالت اداری و سایر موارد روز ابلاغ و روز اقدام (آخرین روز) جزو این مدت محسوب نمی شوند. در صورتی که آخرین روز مهلت با تعطیل رسمی مصادف باشد فردای روز تعطیل آخرین روز محسوب می شود. تعطیلات رسمی داخل این مدت به شمار می آیند.
همچنین از مدت قراردادم ۴۲ روز باقی مانده که تموم بشه . قراردادم مدت موقت بود و کل قراردادم زیر ۶ ماه بود
سلام و خسته نباشید
در یک پروژه ساختمانی کار میکردم که کارفرما بعد از مدتی مرا اخراج کرد ، شکایت کردم و درنهایت حکم بازگشت به کار گرفتم . به کارگاه مراجعه کردم متوجه شدم که پیمانکاری که باهاش قرارداد بسته بودم ، دیگه تو اون کارگاه فعالیت نمیکنه . و هیچ دسترسی بهش ندارم . باید چه اقدامی کنم ؟ مجددا دادخواست بدم به اداره کار؟ سپاسگذارم از راهنمایی شما
سلام
در صورتی که قرارداد کار با پیمانکار باشد و قرارداد و یا کار پیمانکار به اتمام رسیده باشد بازگشت به کار و حق السعی ایام بلاتکلیفی تا روز حضور پیمانکار در کارگاه معتبر است و بازگشت به کار به طرفیت کارفرمای اصلی موضوعیت پیدا نمی کند.
با سلام و خسته نباشید ، حدودا چند روز بعد از تشکیل جلسه هیئت تشخیص رای صادر میشود؟
سلام
بستگی به شرایط هر اداره متفاوت است. زمان مشخصی نمی توان گفت.
اقای مدیر سوالم رو دزدین ?چرا نیست ؟؟ نکنه کارفرما سوال منم خرید ?
به دلیل حجم بسیار بالای سوالات تاخیر اجباری در پاسخ وجود دارد و از این بابت از شما و سایر کاربران عزیر پوزش می خواهیم.