انواع مرخصی استعلاجی کارگران قانون کار و بیمه، حقوق 3 روز و بیشتر و نحوه استفاده

شرایط و نحوه استفاده از مرخصی استعلاجی کارگران

شرایط و نحوه استفاده از مرخصی استعلاجی کارگران
شرایط و نحوه استفاده از مرخصی استعلاجی کارگران

شرایط مرخصی استعلاجی کارگران یکی از مسائلی که همیشه مبهم مانده و مقررات آن برای کارگران و کارمندان و حتی کارفرمایان شفاف اطلاع رسانی نشده است. در این مقاله با بررسی مستندات قانونی و شرایط و ضوابط و مقررات مربوط به مرخصی استعلاجی قانون تامین اجتماعی و قانون کار، قصد داریم به زبان ساده به سوالات در این زمینه پاسخ دهیم تا شما با آشنایی از مقررات در شرایط لزوم به راحتی از این مرخصی استفاده نمایید.

فهرست مطالب

مرخصی استعلاجی کارگران چیست؟

استعلاج به معنی طلب درمان کردن است. بنابراین مفهوم و معنی مرخصی استعلاجی مدتی است که کارگر برای درمان بیماری خود سر کار حاضر نمی‌شود. در قانون کار و تامین اجتماعی در شرایط خاص برای کارگرانی که از مرخصی استعلاجی استفاده می‌نمایند حمایت‌هایی تعیین شده است که کارگران در دوران بیماری مشکلات معیشتی نداشته باشند و از حمایت‌های بیمه‌ای نیز برای درمان و بستری بهره مند باشند.

خدمات آنلاین کارتابان
فیش حقوقی
قرارداد کار
نرم افزار حقوق و دستمزد

انواع مرخصی استعلاجی کارگران در قانون تامین اجتماعی

کارگران ممکن است در شرایط و حالت‌های مختلف نیاز به استفاده از مرخصی استعلاجی داشته باشند که می‌توان این موارد را به صورت زیر تقسیم بندی کرد و هر حالت حمایت‌های خاص خود را دارد که به اختصار در مقابل هر حالت توضیح داده شده است.

حالت های مختلف مرخصی استعلاجی کارگران و شرایط آن
حالت های مختلف مرخصی استعلاجی کارگران و شرایط آن

1- مرخصی استعلاجی برای درمان بیماری 3 روز و کمتر از 3 روز بدون بستری شدن

برای این حالت حمایت خاصی در قانون تامین اجتماعی و قانون کار پیش بینی نشده است. برای 3 روز مرخصی استعلاجی و استراحت پزشکی که نیاز به تایید در مرجع خاصی ندارد و در مقابل نه کارفرما و نه تامین اجتماعی از بابت حقوق و دستمزد و مزایای این روزها هیچگونه تعهدی ندارند. کارفرما می تواند این روزها را به صورت کسر کار برای کارگر اعمال نماید و در صورتی که کارگر تمایل داشته باشد حقوق و مزایای این روزها را دریافت نماید و بیمه آن نیز واریز شود با موافقت کارفرما می‌تواند از مرخصی استحقاقی استفاده نماید. دفترچه درمانی کارگر در مرخصی کمتر از 3 روز معتبر بوده و می‌تواند برای هزینه‌های درمانی از حمایت‌های تامین اجتماعی استفاده نماید.

2-مرخصی استعلاجی برای درمان بیماری 3 روز و کمتر از 3 روز با بستری شدن

چنانچه مرخصی استعلاجی کارگر 3 روز و کمتر از آن باشد ولی در مراکز درمانی بستری شده باشد بر خلاف حالت قبلی از تمام حمایت‌های تامین اجتماعی برخوردار می‌شود. در این حالت با تایید مرخصی استعلاجی در تامین اجتماعی تعداد روزهای بیماری جزو سابقه بیمه کارگر با عنوان ایام بیماری ثبت می‌شود و غرامت دستمزد این روزها نیز از طرف تامین اجتماعی پرداخت می شود. کارفرما هم مکلف است برای روزهای مرخصی استعلاجی سنوات، عیدی و پاداش، مرخصی استحقاقی، حق اولاد و سایر مزایایی که در لیست بیمه از آن ها حق بیمه کسر نمی شود را به کارگر پرداخت نماید.

سوال مهمی که برای پرداخت سه روز مرخصی استعلاجی توسط کارفرما وجود دارد این است که:

پرداخت سه روز مرخصی استعلاجی توسط کارفرما تا چند بار در سال تکلیف شده؟

همانطور که در بالا گفته شد مرخصی استعلاجی مرخصی درمانی است و چون بیماری و یا حوادث قابل پیش بینی نیستند و به تعداد غیر قابل پیش بینی ممکن است اتفاق بیافتد. کارفرما مکلف است با مرخصی استعلاجی سه روز و کمتر از آن در حالت عادی هر چند بار که اتفاق بیافتد موافقت کند. چون بیماری ها و اقدام به درمان و یا استراحت پزشکی اغلب از قبل قابل پیش بینی نیستند به طور معمول توسط پزشک تجویز می شود و کارگر آن را باید ترجیحا در اولین روز کاری به اطلاع کارفرما برساند و در صورت عدم امکان این اطلاع رسانی، عدم حضور کارگر به دلیل مرخصی استعلاجی توسط کارفرما نباید غیبت غیر موجه به حساب بیاید.

اگر مرخصی استعلاجی کارگر به دلیل بیماری ناشی از کار و یا حادثه ناشی از کار باشد و یا منجر به بستری شود کارگر باید این مرخصی را به تایید تامین اجتماعی برساند و سازمان تامین اجتماعی غرامت سه روز مرخصی استعلاجی را با مبنای مبلغ حق بیمه پرداختی به کارگر پرداخت می کند.

در این شرایط پرداخت برخی از مزایا برای سه روز مرخصی استعلاجی توسط کارفرما و هر چند بار که در سال اتفاق بیافتد در تکلیف کارفرما است. مواردی از حقوق و مزایای کارگر که کارفرم از آن حق بیمه کسر کرده و به تامین اجتماعی پرداخت کرده در تعهد تامین اجتماعی است. مزایایی که مشمول بیمه نیستند و کارفرم از بابت آن حق بیمه کسر نکرده مانند حق اولاد، سنوات، عیدی و پاداش و مرخصی استحقاقی در مدت سه روز مرخصی استعلاجی توسط کارفرما باید پرداخت شود.

3- مرخصی استعلاجی ناشی از حادثه یا بیماری ناشی از کار کارگران

چنانچه کارگر دچار حادثه ناشی از کار شود و یا به بیماری ناشی از کار مبتلا شود و قادر به کار نباشد و تحت درمان قرار گیرد از اولین روزی که قادر به کار نیست از کلیه حمایت های تامین اجتماعی برای مرخصی استعلاجی برخوردار خواهد بود. همانند حالت قبلی تامین اجتماعی سابقه بیمه کارگر در ایام بیماری را لحاظ کرده و غرامت دستمزد ایام بیماری را به وی پرداخت می نماید. کارفرما نیز با لحاظ این روزها به عنوان سابقه کار مزایایی که مشمول کسر بیمه نیستند را باید به کارگر پرداخت نماید.

4- مرخصی استعلاجی 4 روز و بیشتر از 4 روز

چنانچه کارگر 4 روز و یا بیشتر از آن به دلیل بیماری و حادثه چه ناشی از کار و چه غیر ناشی از کار تحت درمان باشد اعم از اینکه بستری باشد و یا در منزل به تجویز پزشک معالج در حال استراحت و گذراندن دوره نقاهت باشد از کلیه حمایت های قانون تامین اجتماعی و قانون کار بهره مند خواهد بود. حمایت های قانونی مرخصی استعلاجی حالت های 2 و 3 و 4 یکسان هستند.

لازم به توضیح است که در حالت های دوم و سوم تایید مرخصی استعلاجی تامین اجتماعی الزامی است.

مرخصی استعلاجی کارگران چگونه و کجا باید تایید شود؟

مرجع تعیین و تایید مدت زمان مرخصی استعلاجی با توجه به مدت استراحت متفاوت است :

۱. برای استراحت هایی که در هر نوبت کمتر از هفت روز است و درمجموع در طول سال از ۱۵ روز بیشتر نمیشود، گواهی پزشک معالج کافی است و نیاز به تایید پزشک معتمد و یا کمیسیون پزشکی ندارد.

۲. استراحتهای بیشتر از ۱۵ روز تا ۶۰ روز در سال و استراحت بیش از ۷ روز در هر نوبت باید به تایید پزشک معتمد سازمان برسد.

۳. استراحتهای بیش از ۶۰ روز در سال باید به تایید کمیسیون پزشکی برسد.

– براساس ماده ۶۲ قانون تامین اجتماعی، غرامت دستمزد از اولین روزی که بیمه شده بر اثر حادثه یا بیماری حرفه ای و به موجب تشخیص سازمان تامین اجتماعی قادر به کار نباشد پرداخت خواهد شد. در مواردی که عدم اشتغال به کار و معالجه به سبب بیماری باشد در صورتی که بیمار در بیمارستان بستری نشود، غرامت دستمزد از روز چهارم پرداخت خواهد شد.

غرامت دستمزد ایام بیماری از روز چهارم پرداخت میشود مگر در موارد زیر:

۱. در صورتی که بیمه شده در دوران استراحت در بیمارستان بستری شده باشد.

– در این مورد مدت بستری شدن در بیمارستان مدنظر نیست چنانچه بیمه شده به مدت چند ساعت نیز در بیمارستان بستری شده باشد و یا در واحد درمانی تحت عمل جراحی سرپایی قرار گرفته و ترخیص شده باشد، کسر سه روز اول لزومی نخواهد داشت.

۲. استراحت هایی که به دلیل بیماری حرفه ای و حادثه ناشی از کار و یا عواقب بعدی آن تجویز میشود.

۳. استراحت ناشی از بیماریهای حرفه ای (بیماری مرتبط با کار) باشد.

۴. در صورتی که بیماری شخص در ادامه بیماری قبلی باشد و در موارد مشابه قبلی ۳ روز اول بیماری کسر شده باشد.

۵. مرخصی استعلاجی جانبازان انقلاب اسلامی.

– غرامت دستمزد پرداختی به جانبازان بیمه شده معادل صد درصد متوسط حقوق و مزایای وی خواهد بود، مشروط بر اینکه از حداقل دستمزد زمان بیماری کمتر نباشد.

۶. غرامت دستمزد بیمه شدگانی که به علت همکاری با نیروهای مسلح مجروح میشوند معادل ۱۰۰ درصد آخرین مزد است.

۷. در صورتی که بستری شدن بیمه شده ضروری تشخیص داده شود، ولی به علت نبودن تخت خالی معالجه سرپایی انجام پذیرد.

۸. مراجعات اورژانسی به مرکز درمانی مشمول کسر ۳ روز اول نیست.

– در مواردی که معالجه صرفا به سبب بیماری عادی باشد یا معالجه به صورت سرپایی انجام شودغرامت دستمزد از روز چهارم پرداخت می شود.

شرایط پرداخت غرامت دستمزد ایام بیماری کارگران

داشتن این شرایط برای دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری ضروری است:

۱. تجویز مرخصی استعلاجی، در گواهی های استراحت باید به روشنی نوع بیماری مشخص شود.
۲. داشتن ارتباط بیمه ای با سازمان و ارائه گواهی کارفرما مبنی بر اشتغال بیمه شده در زمان بیماری یا در حال مرخصی استحقاقی/به موجب دادنامه شماره ۵۳۶-۵۳۵ مورخ ۸۵/۷/۳۰ هیئت عمومی دیوان عدالت اداری، ادامه پرداخت غرامت دستمزد منوط به دایر بودن کارگاه نیست، بنابراین در مواردی که مرخصی استعلاجی بیمه شده تا پس از تعطیلی کارگاه تداوم می یابد، پرداخت غرامت دستمزد با رعایت سایر شرایط مقرر ادامه خواهد یافت.

در این موارد کمک هزینه بیماری پرداخت نمی شود:

  • بیمه شده ازکارافتاده کلی باشد.
  • در ایام بیماری حقوق یا مزد خود را از کارفرما دریافت کرده باشد.
  • برای استراحتهایی که به دلیل انجام جراحیهای زیبایی تجویز می شود.

تعداد دفعات استفاده از مرخصی استعلاجی

برای مدت پرداخت غرامت دستمزد ایام بیماری ، محدودیت زمانی و تعداد دفعات وجود ندارد و تا زمانی که بیمه شده بر حسب تشخیص سازمان تامین اجتماعی قادر به کار نباشد و به موجب قوانین این سازمان، از کارافتاده هم شناخته نشده باشد، پرداخت غرامت دستمزد ادامه می یابد و مدت آن جزء سابقه , و مبلغ آن نیز جزء پرداخت حق بیمه محسوب می شود (در این مدت ,خودِ فرد و خانواده‌اش کماکان تحت پوشش تامین اجتماعی هستند).

نحوه محاسبه مبلغ و حقوق غرامت دستمزد ایام بیماری

غرامت دستمزد ایام بیماری برای بیمه شدگان متاهل و متکفل سه چهارم میانگین دستمزد بیمه شده است.

غرامت دستمزد ایام بیماری برای بیمه شدگان مجرد و غیرمتکفل که از درمان سازمان استفاده نکرده و به صورت سرپایی معالجه شده اند، دو سوم میانگین دستمزد بیمه شده است و در صورت استفاده از خدمات درمانی و یا بستری یک دوم است.

  1. بیمار بیمه شده دارای همسر، فرزند، پدر یا مادر تحت تکفل باشد. در این حالت غرامت دستمزد (حقوق و مزایای در مرخصی استعلاجی) معادل 3/4 (سه‌چهارم) آخرین مزد یا حقوق کارگر پرداخت خواهد شد.
  2. بیمه شده فاقد همسر یا فرزند یا پدر و مادر تحت تکفل باشد. در این حالت غرامت دستمزد ایام مرخصی استعلاجی (حقوق مرخصی استعلاجی) معادل 2/3 (دوسوم) آخرین حقوق و یا مزد روزانه کارگر پرداخت می‌شود.
  3. در صورتی که حالت دوم باشد و بیمه شده با هزینه تامین اجتماعی بستری شود و یا در بیمارستان‌های تامین اجتماعی مداوا شود حقوق مرخصی استعلاجی وی بر مبنای 2/1 (یک‌دوم) آخرین مزد و حقوق کارگر پرداخت خواهد شد.

پرداخت حقوق مرخصی استعلاجی کارگر به عهده کیست ؟

پرداخت غرامت دستمزد (حقوق مرخصی استعلاجی) به عهده کارفرما نیست و فقط به عهده سازمان تامین اجتماعی است مگر در سازمانهایی که کارفرما خودش داوطلبانه نسبت به پرداخت مبلغی (برای کمک به کارکنان) پرداخت نماید.

در قسمت انواع مرخصی استعلاجی کارگران در قانون تامین اجتماعی عنوان شده که به کدام حالت های مرخصی استعلاجی مبلغی به عنوان غرامت دستمزد ایام مرخصی استعلاجی از جانب تامین اجتماعی پرداخت می شود. مبنای محاسبه این مبلغ حق بیمه پرداختی از جانب کارفرما به تامین اجتماعی است.

کارفرما چه مزایایی را باید در مدت مرخصی استعلاجی به کارگر پرداخت نماید؟

در لیست بیمه برخی اقلام مزدی مشمول کسر بیمه هستند مانند حقوق، بن، مسکن و برخی اقلام مانند حق اولاد، سنوات،عیدی و پاداش و مانده مرخصی مشمول کسر حق بیمه نیستند. در مدتی که کارگر در مرخصی استعلاجی است در هنگام پرداخت غرامت دستمزد از جانب تامین اجتماعی اقلامی که از آنها حق بیمه کسر می شده تاثیر دارد بنابراین کارفرما تعهدی به پرداخت آنها ندارد. ولی از طرفی چون در قانون کار مرخصی استعلاجی چنانچه به تایید تامین اجتماعی برسد جزو سابقه کار محسوب می شود بنابراین یکی از شرایط مرخصی استعلاجی کارگران برای کارفرما پرداخت مزایایی هست که در لیست بیمه مشمول کسر حق بیمه نیستند. مبلغ پرداختی از جانب کارفرما عین حالتی خواهد بود که کارگر سر کار حاضر بوده است.

شرایط پرداخت حقوق مرخصی استعلاجی از جانب تامین اجتماعی چگونه است؟

مبلغی که تامین اجتماعی در ایام مرخصی استعلاجی به کارگران پرداخت می نماید در قسمت نحوه محاسبه مبلغ و حقوق غرامت دستمزد ایام بیماری توضیح داده شد. غرامت دستمزد در ایام مرخصی استعلاجی, به بیمه شده ای که :
1. بر اثر حادثه در کار , یا بیماری شغلی قادر به کار نباشد
2. بر اثر بیماری عادی در بیمارستان بستری شود.
3. بیماری وی در ادامه بیماری قبلی باشد .
4. بیمه شده ابتدا به صورت سرپایی درمان شود و سپس بستری شود .
5. جانبازان انقلاب اسلامی ( در مواردی که بر اثر بیماری عادی قادر به کار نیستند و در بیمارستان نیز بستری نمی شوند).
غرامت دستمزد ایام بیماری از روز اول محاسبه و پرداخت می شود.
در سایر موارد ,غرامت مذکور از روز چهارم به بعد قابل پرداخت خواهد بود .

قانون مرخصی استعلاجی کارگران در قانون کار و تامین اجتماعی

تمام مواردی که در خصوص شرایط و نحوه استفاده از مرخصی استعلاجی کارگران در قسمت های قبلی توضیح داده شد بر مبنای قوانین و مقررات مربوطه در قانون کار و قانون تامین اجتماعی بود که این مقررات و مواد قانونی به شرح زیر هستند.

مرخصی استعلاجی در قانون تامین اجتماعی

ماده ۵۹ قانون تأمین اجتماعی 

بیمه شدگانی که تحت معالجه و یا درمان های توانبخشی‌ قرار می‌گیرند و بنا به تشخیص سازمان تامین خدمات درمانی موقتاً قادر به کار نیستند به شرط عدم اشتغال به کار و عدم‌ دریافت مزد یا حقوق استحقاق دریافت غرامت دستمزد را با رعایت‌شرایط زیر خواهند داشت:

– بیمه شده بر اثر حوادث ناشی از کار و غیر ناشی از کار یا بیماری های حرفه‌ای تحت درمان قرار گرفته باشد.

– در صورتی که بیمه شده به سبب بیماری و طبق گواهی پزشک احتیاج به استراحت مطلق یا بستری شدن داشته باشد و در تاریخ‌ اعلام بیماری مشغول به کار بوده و یا در مرخصی استحقاقی‌ باشد.

قانون تامین اجتماعی

ماده ۶۲ قانون تأمین اجتماعی

‌ماده 62- مدت پرداخت غرامت دستمزد ایام بیماری و میزان آن به شرح زیر می‌باشد:
1- غرامت دستمزد از اولین روزی که بیمه شده بر اثر حادثه یا بیماری حرفه‌ای و به موجب تشخیص سازمان تأمین خدمات درمانی قادر به کار‌نباشد پرداخت خواهد شد. ‌در مواردی که عدم اشتغال به کار و معالجه به سبب بیماری باشد در صورتی که بیمار در بیمارستان بستری نشود غرامت دستمزد از روز چهارم پرداخت‌خواهد شد.
2- پرداخت غرامت دستمزد تا زمانی که بیمه شده به تشخیص سازمان تأمین خدمات درمانی قادر به کار نبوده و به موجب مقررات این قانون از کار‌افتاده شناخته نشده باشد ادامه خواهد یافت.
3- غرامت دستمزد بیمه شده‌ای که دارای همسر یا فرزند یا پدر و مادر تحت تکفل باشد به میزان سه چهارم آخرین مزد یا حقوق روزانه او پرداخت‌می‌گردد.
4- غرامت دستمزد بیمه شده‌ای که همسر یا فرزند یا پدر و مادر تحت تکفل نداشته باشد معادل دو سوم آخرین مزد یا حقوق روزانه او می‌باشد‌ مگر اینکه بیمه شده به هزینه سازمان تأمین خدمات درمانی بستری شود که در این صورت غرامت دستمزد معادل یک دوم آخرین مزد یا حقوق روزانه‌ وی خواهد بود.
5- هرگاه سازمان تأمین خدمات درمانی بیمه شده‌ای را برای معالجه به شهرستان دیگری اعزام دارد و درمان او را به طور سرپایی انجام دهد علاوه‌بر غرامت دستمزد متعلق معادل صد درصد غرامت دستمزد روزانه هم بابت هزینه هر روز اقامت او پرداخت خواهد شد.
‌در صورتی که به تشخیص پزشک معالج مادامی که بیمار احتیاج به همراه داشته باشد علاوه بر مخارج مسافرت معادل پنجاه درصد حقوق یا دستمزد‌بیمه شده نیز به همراه بیمار از طرف سازمان پرداخت خواهد شد.

قانون تامین اجتماعی

مرخصی استعلاجی در قانون کار

در قانون کار انواع مرخصی ها برای کارگران مشخص شده است که یکی از آن مرخصی ها مرخصی استعلاجی است. تفاوت اساسی مرخصی استعلاجی با سایر مرخصی های قانون کار در این است که مرخصی استعلاجی نیاز به موافقت کارفرما ندارد ولی سایر مرخصی ها می بایست حتما با موافقت کارفرما باشند. تنها ماده ای از قانون کار که به مرخصی استعلاجی پرداخته است ماده 74 است.

ماده ۷۴  قانون کار 

مدت مرخصی استعلاجی، با تایید سازمان تامین اجتماعی ، جزو سوابق کار و بازنشستگی کارگران محسوب خواهد شد.

قانون تامین اجتماعی

چون در این ماده مدت مرخصی استعلاجی جزو سوابط کار و بازنشستگی محسوب می شود بنابراین کارفرما مکلف به پرداخت مزایایی هست که در لیست بیمه از آن ها حق بیمه کسر نکرده و به صندوق تامین اجتماعی واریز نکرده است. حتی مدت مرخصی استعلاجی در محاسبه پایه سنوات کارگران نیز موثر خواهد بود.

شرایط دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری و مرخصی استعلاجی

پزشک معالج برای بیمه شده گواهی استراحت پزشکی و مرخصی استعلاجی تجویز نماید و بیمه شده گواهی استراحت پزشکی را به تایید پزشک معتمد سازمان تامین اجتماعی برساند.

در هنگام بیمار شدن و تجویز استراحت پزشکی بیمه شده تحت پوشش بیمه باشد و برای وی مزد مطرح باشد. یعنی بازخرید، اخراج شده و… نباشد.

بیمه شده در کمسیون های ماده 91 قانون تامین اجتماعی از کار افتاده کلی نباشد.

در ایام استراحت پزشکی مزد از جانب کارفرما پرداخت نشده باشد.

در زمان و تاریخ تجویز استراحت پزشکی یا مشغول به کار بوده و یا در مرخصی استحقاقی بوده باشد.

 مدارک لازم برای درخواست دستمزد ایام استراحت پزشکی و مرخصی استعلاجی

اصل گواهی صادره از پزشک معالج برای استراحت پزشکی

برگ تایید گواهی استراحت پزشکی توسط پزشک سازمان تامین اجتماعی (معمولا در همان برگه پزشک معالج پاراف می شود.)

تکمیل فرم معرفی به کار از جانب کارفرما و یا استعلام وضعیت

اطلاعات گواهی استراحت پزشکی برای مرخصی استعلاجی

عنوان و نام بیماری

مدت بیماری و درج سرپایی و یا بستری شدن بیمار (مدت استراحت پزشکی تجویز شده)

مرتبط بودن بیماری با تخصص پزشک معالج

مهر و امضای پزشک معالج

برخی از کارگران و کارفرماها در مورد اینکه گواهی استعلاجی بیماری مانند سرماخوردگی و یا بیماریهای ساده و سبک باید چه شکلی داشته باشد. از لحاظ قانونی فرمت و شکل خاصی برای گواهی استعلاجی مشخص و تعیین نشده است.

نمونه برگ گواهی استعلاجی معمولا توسط پزشکان معالج به این صورت نوشته می شود که پزشک گواهی استعلاجی را یک سربرگ خود می نویسد. نوشتن نام و نام خانوادگی بیمار، تاریخ شروع و مدت استراحت پزشکی در گواهی استعلاجی الزامی است. ممکن است پزشک بسته به شرایط بیماری کارگر اطلاعاتی مانند نوع بیماری، ارجاع به درمان تکمیلی و … را در برگه تجویز استراحت پزشکی درج کند.

نمونه گواهی استعلاجی بیماری هایی مانند سرماخوردگی، آنفلوانزا و … می تواند به شکل زیر باشد:

بدین وسیله گواهی می شود آقای/خانم ….. به دلیل ابتلا به بیماری ……… از تاریخ …. لغایت ….به مدت سه روز نیاز به استراحت در منزل دارد.

مهر/امضای پزشک

نمونه گواهی استعلاجی و استراحت پزشکی

نمونه گواهی استعلاجی و استراحت پزشکی

نمونه گواهی استعلاجی و استراحت پزشکی

شرایط پرداخت غرامت مرخصی استعلاجی از اولین روز شروع استراحت پزشکی

١- غرامت دستمزد از اولین روزی که بیمه شده بر اثر حادثه قادر به کار نباشد، پرداخت می‌شود.

٢- در صورتی که بیماری در ادامه بیماری قبلی باشد.

٣- استراحت پزشکی جانبازان انقلاب اسلامی.

٤- در مواردی که کارفرما بر اساس ضوابط دیگری حقوق و مزایای ٣ روز اول مرخصی استعلاجی را پرداخت نموده باشد.

٥- استراحت هایی که به دلیل بیماری ناشی از کار باشد.

مرخصی استعلاجی کارگران پاره وقت

مرخصی استعلاجی بیمه شدگانی که بصورت پاره وقت فعالیت می نمایند، به نسبت متوسط روزهای کارکرد طبق لیست‌های ارسالی کارفرما در ماه پرداخت می‌گردد.

حداکثر مدت مرخصی استعلاجی

با توجه به نامشخص بودن نوع بیماری و مدت درمان سقفی برای مرخصی استعلاجی وجود ندارد و تا زمانی که پزشک و یا مراجع ذیصلاح تامین اجتماعی مرخصی استعلاجی را تایید نمایند می تواند ادامه داشته باشد.

شرایط مرخصی استعلاجی حادثه غیر ناشی از کار و بیماری ناشی از کار و حادثه ناشی از کار

با استناد به بند ١ ماده 62 قانون تامین اجتماعی بیمه شدگانی که بر اثر حادثه چه ناشی از کار و چه غیر ناشی از کار، بیماری شغلی  و یا بیماری عادی  قادر بکار نباشند ، با تجویز استراحت پزشکی  از جانب پزشک معالج و تایید پزشک  سازمان تامین اجتماعی غرامت دستمزد ایام بیماری و مرخصی استعلاجی پرداخت خواهد گردید.

زمان واریز غرامت مرخصی استعلاجی

برای واریز غرامت مدت مرخصی استعلاجی از جانب تامین اجتماعی باید مراحل زیر تکمیل شود:

  • تایید استراحت تجویزی از سوی مراجع پزشکی سازمان
  • تکمیل فرم معرفی بکار توسط کارفرما
  • همچنین ارسال لیست حق بیمه در ماه وقوع بیماری احراز سایر شرایط قانونی
  • افتتاح حساب و یا معرفی حساب بانکی

پس از طی مراحل فوق در اسرع وقت اقدام لازم در خصوص پرداخت غرامت دستمزد ایام بیماری بعمل می‌آید.

مرخصی استعلاجی کارگران ساختمانی

طبق قانون بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی بیمه شدگان مشمول این قانون صرفاً در صورتی که به سبب صدمات وارده بر اثر حوادث ناشی از کار با تجویز پزشک معالج نیاز به استراحت پزشکی داشته باشند میتوانند با تأیید استراحت پزشکی از سوی مراجع ذیربط از غرامت دستمزد ایام بیماری بهره مند شوند.

مرخصی استعلاجی را چه مرجعی باید تایید کند؟

  1. چنانچه مدت استراحت بیمه شده در هر نوبت از ٧ روز بیشتر نباشد یا در طول سال ١۵ روز یا کمتر باشد تایید آن توسط پزشک معالج کافی خواهد بود
  2.  در صورتی که مدت استراحت بیش از ١۵ روز در سال و کمتر از ۶٠روز باشد، باید به تایید پزشک معتمد سازمان برسد.
  3. در صورتی که مدت استراحت بیمه شده از ۶٠روز و بیشتر درسال باشد، باید به تایید شورای پزشکی تامین اجتماعی برسد.
  4. برای دریافت این نوع غرامت بیمه شده باید اصل دفترچه درمانی و گواهی پزشکی معتبر را به شعبه سازمان تامین اجتماعی ارائه کند.

سوالات متدوال از شرایط و نحوه استفاده از مرخصی استعلاجی

💎 صدور قرارداد کار، فیش حقوقی و تسویه حساب کارکنان برای کارفرمایان آسان شد!

ویژگی‌های نرم‌افزار کارمزد


مطابق با قانون کار: از مطابقت اسناد خود با آخرین مقررات کار مطمئن باشید.
محاسبات خودکار: حقوق و مزایا را به صورت دقیق و بدون خطا محاسبه کنید.
رابط کاربری ساده: حتی اگر با کامپیوتر آشنایی زیادی ندارید، به راحتی می‌توانید از کارمزد استفاده کنید.
ساده و سریع: با چند کلیک ساده، تمام اسناد را دریافت کنید.

‫103 دیدگاه ها

  1. سلام.من در یزد برای شرکت پیمانکار مشغول کارم .این شرکت شیراز است و بیمه ما را از شعبه شیراز رد میکنه .حالا که میخوام از استعلاجی استفاده کنم آیا باید به شعبه شیراز مراجعه کنم؟

  2. با سلام و خسته نباشید
    بنده کارگر ساختمانی هستم درجه ۳بنده کرونا گرفتم وبیست پنج روز در بیمارستان بستری بودم و الانم دکتر برایم یک ماه استعلاجی نوشته. آیا تامین اجتماعی مبلغی بابت این دو ماهی که کار نکردم پرداخت میکنه؟

    1. سلام
      بستگی به نوع بیمه دارد. اگر بیمه کارگران ساختمانی اختیاری باشد مرخصی استعلاجی تعلق نمی‌گیرد.

    1. سلام
      پذیرش یا عدم پذیرش استراحت پزشکی به عنوان مرخصی استعلاجی بستگی به نظر تامین اجتماعی دارد. باید استراحت پزشکی را به تامین اجتماعی ارائه نمایید تا اظهار نظر کنند. اخیرا امور مربوط به نازایی تحت پوشش بیمه قرارداد گرفته است.

  3. سلام وقتتون بخیر
    – من تصادف کردم و مهره ی کمرم شکسته و پزشکی قانونی برای من ۳ ماه استراحت مطلق نوشته .(حتی اجازه ی چپ و راست شدن تو بستر رو هم ندارم)
    – قبل از تصادفم داشتم برای یه شرکت تهرانی تو شهرستان کار می کردم (در واقع پروژشون تو شهرستانه و منم نیروی مقیم شهرستانم ولی بیمم تو تهران رد میشه)
    – تصادفمم توی محل کار نبود , صرفا تو مسیر خونه ماشین از پشت بهم زد .
    – الان ۲ ماهم هست که از تصادفم می گذره , برگه ی پزشک قانونی رو هم برای مسئول بیمه ی شرکت ارسال کردم و ایشون تحویل بیمه دادن .
    حالا سوال من اینه :
    ایا این ۳ ماه مرخصی استعلاجی پزشکی قانونی , مورد قبول بیمه هست یا باید حضوری برم تهران یا صرفا ارسال مدارک پزشکی برای تهران کفایت می کنه ؟ اصلا این امکان هست که شورای پزشکی تو شهرستان نظر بدن و نظر برای تهران ارسال بشه ؟
    (با کارگزاری بیمه تو شهرستان صحبت کردم میگن باید بری تهران ولی جسارتا , حضوری رفتن تهران به نظرم منطقی نیست , معمولا آدما خودشونو بیمه می کنن برای چنین مواقعی , رفتن به تهران با کمر شکسته منطقی نمیاد به خصوص خیلیا تو کشورمون برای شرکتهایی از استان های دیگه کار می کنن , مسلما بیمه باید راهکاری برای این مواقع داشته باشه . )
    .
    پیشاپیش ممنونم از زحماتتون .

    1. سلام
      شما از دو بیمه باید خدمات بگیرید.
      1- تامین اجتماعی که حقوق زمان مرخصی استعلاجی را پرداخت می کند و در صورتی که استراحت بیشتر باشد به کمیسیون پزشکی معرفی می نماید. در صورتی که در زمان کمیسیون بیمه شده قادر به حرکت نباشد یکی از بستگان درجه یک مدارک را به کمیسیون می برد و علت عدم حضور را عدم توانایی جسمی اعلام می کند. کمیسیون یا جلسه دیگری تعیین می کند و اگر مدارک کفایت کند تصمیم می گیرد.
      2-بیمه حوادث یا بیمه مسئولیت مدنی یا بیمه شخص ثالت خودرو – حادثه تحت پوشش هر یک از این بیمه ها باشد ابتدا مدارک و گزارش حادثه ارائه می شود و برای تکمیل مراحل پرداخت خسارت جانی پزشک معتمد بیمه نیز حادثه دیده را معاینه می کند که باید حضوری باشد. این مراجعه لزوما در زمان استراحت پزشکی نیست بلکه پس از بهبودی انجام می شود.

  4. سلام
    بنده پنج سال در حوزه علمیه کار میکردم الان سه ماه استراحت پزشکی دارم وسنوات خود را نگرفتم وهنوز دستم جراحی شده قادر به کار نیستم وحوزه به نظرمیاد کارگرجدید گرفتن من تواستراحت هستم آیا باید برم ازحوزه برگه اخراجی به اداره کار بگیرم یا بعداستراحت پزشکی از حوزه برگه اخراجی بگیرم ؟؟؟؟

    1. سلام
      اگر در مرخصی استعلاجی باشید باید پس از اتمام مرخصی استعلاجی به کارگاه مراجعه کنید و اگر از به کارگیری شما امتناع کردند اخراج محسوب می شود. اقدامات اداره کار اعم از شکایت و یا بیمه بیکاری پس از اتمام مرخصی استعلاجی (نه استراحت پزشکی) صورت می گیرد.

  5. سلام وقت بخیر
    تست کرونای من مثبت شده و 21 روز با صلاحدید پزشک در منزل قرنطینه و دوره درمانم رو گذروندم . امروز حدودا 10 روز از دوره قرنطینه ام گذشته و به شعبه بیمه قسمت امور بیمه شدگان مراجعه کردم و مدارک با خودم بردم (از جمله : گواهی پزشک بابت 21 روز مرخصی به دلیل کرونا و جواب تست مثبت کرونا و یه نامه از شرکت که تو این مدت در شرکت حضور نداشتم ) که بهم گفتن که بیمه شرکت باید رد بشه که من از 16 مرداد تا 5 شهریور نبودم یعنی آبان ماه باید مراجعه کنم و اون زمان مدارک ارائه کنم . اما در چند جا مطالعه کردم که قبل از رد شدن بیمه مدارک ارائه بشه به بیمه رو طبق پزشک سازمان تامین اجتماعی تایید کند و بگوید آن بیمه شده چند روز بیمه رد شود.
    حسابی موندم چیکار کنم؟

    1. سلام
      مهلت ارائه مدارک مرخصی استعلاجی به تامین اجتماعی تا مهلت ارسال لیست بیمه همان ماه است. ارائه مدارک زودتر از آن منع قانونی ندارد.

  6. تست کرونا من مثبت و طبق گواهی پزشک ۱۵ روز استراحت کردم. کارفرما بیمه کامل ماه را باید رد کنه و همون حقوق کامل پرداخت کنه؟

    1. سلام
      آرزوی سلامتی دارم
      به اندازه تعداد روزهایی از استراحت پزشکی در تامین اجتماعی تایید شده است مرخصی استعلاجی محسوب می شود و کارفرما نباید حق بیمه و مزد این مدت را پرداخت نماید.

  7. با سلام و خسته نباشید . اگر کسی در دوران مرخصی استعلاجی بخاطر مشکلات زندگی مجبور به کار کردن شود و حقوق دریافت کند مشمول دریافت غرامت دستمزد از تامین اجتماعی میباشد یا خیر ؟

  8. باسلام. من در محیط کار که یک کارگاه کوچک تولیدی است تاندوم های دستم آسیب دیده و با این حال به درخواست کارفرما با درد دستم مشغول بکار شدم و پزشک معالج اخیرا من را از کار سنگین منع نموده و از طرف دیگر کارفرما حاضر به ادامه همکاری با بنده بخاطر شرایط دستم نیست و من را اخراج نموده . آیا حق اخراج من را دارد؟ لطفا راهنمایی بفرمایید.

    1. سلام
      برایتان آرزوی سلامتی دارم. اگر قرارداد کار هنوز به اتمام نرسیده باشد و شغلی سبک و در حد توانایی شما در کارگاه موجود باشد کارفرما نمی تواند یکجانبه قرارداد کار را فسخ کرده و کارگر را اخراج کند.
      در صورت عدم امکان به کارگیری کارگر در شغلی متناسب با شرایط جسمانی کارگر و اخراج کارگر، باید کارگر ادعای بازگشت به کار را در اداره کار مطرح نماید و مراجع حل اختلاف کارگر نسبت به موجه یا غیرموجه بودن اخراج تصمیم بگیرند.

  9. سلام ۲۶ تیرماه تست کرونای من مثبت شد از آن تاریخ تا۹مرداد در قرنطینه بودم دوباره ۹ مرداد تست دوم مثبت شد همچنین تست سوم که ۱۷ مرداد بود مثبت شد که امروز بالاخره تست منفی شد
    دکتر از ۲۶ تیر تا ۳۰ مرداد گواهی استراحت و قرنطینه داده ولی کارفرمای من لیست تیرماه رو تا ۳۱ تیر رد کرده به نظر شما به من غرامت درمان تعلق میگیره؟

    1. سلام
      در صورت تایید مرخصی استعلاجی از جانب تامین اجتماعی باید مدت مرخصی استعلاجی از کارکرد همان ماه کسر شود. در صورت واریز بیمه کامل غرامت مرخصی استعلاجی پرداخت نمی شود.

  10. سلام یک سوال بیمه ای داشتم
    اگر 18ماه بیمه بیکاری بگیری و در ماه پنجم بعلت بیماری مجبور به جراحی سنگین بشی و دکتر دو ماه استراحت پزشکی تجویز کنه و به تایید کمسیون پزشکی هم برسه تکلیف این دو ماه چی میشه آیا 1.غرامت دستمزد برای این دو ماه پرداخت میشه؟
    2.آیا این دو ماه جز بیمه بیکاری محاسبه میشه یا به 18 ماه بیمه بیکاری اضافه میشه؟

  11. سلام یک سوال بیمه ای داشتم
    اگر 18ماه بیمه بیکاری بگیری و در ماه پنجم بعلت بیماری مجبور به جراحی سنگین بشی و دکتر دو ماه استراحت پزشکی تجویز کنه و به تایید کمسیون پزشکی هم برسه تکلیف این دو ماه چی میشه آیا 1.غرامت دستمزد برای این دو ماه پرداخت میشه؟
    2.آیا این دو ماه جز بیمه بیکاری محاسبه میشه یا به 18 ماه بیمه بیکاری اضافه میشه؟

  12. سلام مجدد چون قبلا از بیمه بیکاری استفاده کرده بودم شامل حالم نشد با این اوصاف هیچ کاری نمیتونم بکنم؟ برای از کار افتادگی هم نمیتونم اقدام کنم؟

    نظر شما در انتظار تایید است.

    1. سلام
      اگر در 10 سال آخر منجر به از کارافتادگی حداقل یک سال سابقه بیمه که 90 روز آن در سال آخر واریز شده باشد می‌توانید درخواست از کارافتادگی کنید.

  13. سلام من در تاریخ4بهمن99 دچار پارگی دیسک کمر شدم و تا17بهمن99 استراحت گرفتم و بعد از آن تا پایان سال به زحمت ادامه کار دادم و قراردادم به اتمام رسید واز 15فروردین1400 به پزشک متخصص مراجعه کردم و جراحی شدم و دکتر تا 26خرداد بهم استراحت داد و این استراحت به تایید کمسیون پزشکی هم رسیده اما تامین اجتماعی از پرداخت آن امتناع میکنه و میگه چون از یکم تا 14فروردین بیمه پردازی نداشتید تعلق نمیگیره الان من باید چکار کنم؟ کار فرما هم همکاری نمیکند تا آن 14روز تعطیلی شرکت برام بیمه رد کند.

    1. سلام
      ضمن آرزوی سلامتی
      برابر با ماده 54 قانون تامین اجتماعی غرامت ایام مرخصی استعلاجی به بیمه شدگان در زمان تحت پوشش بودن قانون تامین اجتماعی پرداخت می شود. پس از قطع رابطه کاری که کارگر از شمول قانون کار و نیز تامین اجتماعی خارج می شود نمی تواند از مزایای مرخصی استعلاجی استفاده نماید.
      راه حل بهتر این بود که پس از اتمام قرارداد کار نسبت به دریافت بیمه بیکاری اقدام می کردید و در این صورت زمان پس از قطع رابطه کاری تحت پوشش بیمه بیکاری و به تبع آن قانون تامین اجتماعی قرار می گیرفت.

  14. سلام وقت بخیر آیا زمانی که حدود یک سال استعلاجی داریم میتوانیم مطالباتی از کارفرما داشته باشیم و چگونه محاسبه میشود در سال 99 و 1400؟

    1. با سلام
      عیدی و پاداش و حق اولاد بر مبنای سال 99 محاسبه می شود ولی مانده مرخصی،سنوات پایان خدمت بر مبنای 1400 محاسبه می شود.

  15. سلام
    بیمه به بنده اعلام کرده است که مبلغ استعلاجی را به حسابم واریز کرده در صورتی که هیچ پولی به حسابم واریز نشده است.چکار باید بکنم؟ممنون

    1. با سلام
      باید صورت حسابی را به تامین اجتماعی ارائه نمایید تحت عنوان اینکه واریزی انجام نشده است.

  16. من بعد از سر کار در تمرین فوتبال دچار پارگی رباط صلیبی شدم آیا بیمه به من. حقوق میدهد من فعلا چهار ماه استراحت پزشکی دارم و مجرد هستم چه مقدار میدهند؟

    1. با سلام
      می توانید با ارائه مدارک به تامین اجتماعی از مرخصی استعلاجی استفاده نمایید.

  17. سلام در مواردی که قراردادها کوتاه مدت سه ماهه هست و نیاز به مرخصی های طولانی هست، ایا کارفرما می تونه از تمدید قرارداد خودداری کنه؟

    1. با سلام
      بستگی به نوع مرخصی دارد،مرخصی استعلاجی بدون موافقت کارفرما است.
      برای بقیه مرخصی ها نیازمند موافقت کارفرما است مانند مرخصی بدون حقوق ، مرخصی تحصیل و ….

  18. آیا در اولین ماه شروع به کار و دریافت شماره بیمه شده به کارگر مرخصی استعلاجی تعلق می گیرد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *