بازنشستگی کارهای سخت و زیان آور و کاهش ساعات کار

کارهای سخت و زیان آور قانون کار و قانون تامین اجتماعی

کارهای سخت و زیان آور به کارهایی هستند که دارای دو ویژگی سخت بودن و زیان آورد بودن هستند. جسم و روح انسانی طوری آفریده شده که در یک محدوده خاصی از شرایط توانایی کار بهینه را دارد. انسان در محیط کار با عوامل فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی، مکانیکی و ارگونومیکی مواجهه دارد و اگر مقدار این عوامل بیشتر یا کمتر از حدود تحمل بدن باشند به بدن انسان تنشی بیشتر از ظرفیت های طبیعی چه در بعد جسمانی و چه در بعد روانی وارد می نماید. نتیجه تحمیل شرایط کار بالاتر از ظرفیت طبیعی بدن باعث بروز انواع بیماری های شغلی و عوارض ناشی آن خواهد شد.

کارهای سخت و زیان آور قانون کار و قانون تامین اجتماعی به صورت مجزا و با نتایج مختلف مورد توجه قرار گرفته است.

خدمات آنلاین کارتابان
فیش حقوقی
قرارداد کار
نرم افزار حقوق و دستمزد

کارهای سخت و زیان آور در قانون کار

کارهای سخت و زیان آور موضوع ماده ۵۲ قانون کار که با محوریت کاهش ساعات کار است که مقرر کرده در کارهای سخت و زیان آور ساعات کار نباید از ۳۶ ساعت درهفته تجاوز نماید درحالی که در کارهای عادی ساعات کار ۴۴ ساعت در هفته است.

در ماده ۶۱ قانون کار ارجاع کار اضافی در کارهای سخت و زیان آور ممنوع شده است.

در ماده ۶۵ قانون کار مرخصی کارگران شاغل در کارهای سخت و زیان آور ۵ هفته تعیین شده که حتی الامکان در دو نوبت و پایان هر شش ماه صورت پذیرد. درحالی که ماده ۶۴ قانون کار مرخصی کارهای عادی را ۲۶ روز کاری تعیین کرده است.

کارهای سخت و زیان آور در قانون تامین اجتماعی

کارهای سخت و زیان آور موضوع ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی حمایت هایی از کارگران شاغل در کارهای سخت و زیان آور اعمال نموده که شاغلان در کارهای سخت و زیان آور پیش از موعد بازنشسته شوند.

در بند الف از تبصره ۲ ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی ضمن تعریف کارهای سخت و زیان آور کارفرما را به کاهش و حذف عوامل زیان آور نموده است و در ادامه و بند ب از همان قانون عنوان نموده چنانچه افرادی که ۲۰ سال سابقه کار متوالی و یا ۲۵ سال سابقه کار متناوب در کارهای سخت و زیان آور را داشته و حق بیمه سابقه مزبور وارد شده باشد می توانند تقاضای بازنشستگی نمایند. سوابق کار در کارهای سخت و زیان آور ۱ و نیم برابر محاسبه خواهد شد. این حمایت منجر به بازنشستگی پیش از موعد کارگران در کارهای سخت و زیان آور می شود.

قوانین کارهای سخت و زیان آور
قوانین کارهای سخت و زیان آور

مقایسه کارهای سخت و زیان آور قانون کار و قانون تامین اجتماعی (موضوع ماده ۵۲ قانون کار و موضوع ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی)

شباهت و اشتراک ها

هدف فوانین فوق و سایر حمایت ها صیانت از نیروی انسانی و ارتقا سطح سلامت افراد جامعه است. ریشه و منشا تصویب این قوانین نیز وجود عوامل سخت و زیان آور و شرایط کاری غیر استاندارد بوده است. عنوان و عبارت سخت و زیان آور به عنوان صفت چنین مشاغلی در قوانین مشترک است.

تفاوت ها

با وجود اشتراک های فراوانی که در این دو قانون وجود دارد نتیجه هر دو قانون و روند اجرایی آن ها کاملا منحصر به فرد بوده و باهم متفاوت هستند.

مواد ۵۲ و ۶۱ و ۶۵ قانون کار به کاهش ساعات و افزایش مرخصی توجه داشته و هدف آن حمایت از سلامت کارگر در طول مدت اشتغال است.

ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی به بازنشستگی پیش از موعد توجه داشته و هدف آن حمایت از سلامت افراد پس از بازنشستگی است.

شرایط شمول صفت سخت و زیان آور و مراجع تشخیص کارهای سخت و زیان آور موضوع ماده ۵۲ قانون کار و موضوع ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی متفاوت است.

در قانون کار فقط کارهای با ماهیت سخت و زیان آور را مشمول این قانون نموده در حالی که در قانون تامین اجتماعی کارهای باماهیت سخت و زیان آور نوع ب شناخته شده و کارهایی که می توان عوامل زیان آور آن را تدابیر فنی و مهندسی حذف نمود را نوع الف عنوان نموده و مشمول این قانون کرده است.

مراجع صالح تشخیص صفت سخت و زیان آور

در قوانین و مقررات مربوط به کارهای سخت و زیان آور شرایطی تعریف شده است. وجود و یا عدم وجود شرایط مقرر باعث شمول صفت سخت و زیان آور به کارها است.

در تبصره ۱ آیین نامه اجرایی کارهای سخت و زیان آور موضوع ماده ۵۲ قانون کار مصوب ۲۹/۹/۱۳۷۱ تشخیص سخت و زیان آور بودن کارها بر عهده کمیته ای گذاشته شده است که ترکیب آن در ماده ۱۸ همان آیین نامه مشخص شده است.

در ماده ۲ آیین نامه کارهای سخت و زیان آور موضوع ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی تشخیص شمول سخت و زیان آور بودن کار را به کمیته های بدوی و تجدید نظر موضوع مواد ۸ و ۹ همین آیین نامه محول نموده است.

نحوه بهره مندی از حمایت های کارهای سخت و زیان آور قانون کار و قانون تامین اجتماعی

حمایت های ماده ۵۲ قانون کار

حمایت های مطروحه در ماده ۵۲ قانون کار و سایر مواد تبعی آن زیاد مورد توجه قرار نمی گیرد. علت اول این امر در ابتدا محدود بودن دایره شمول کارهای تعریف شده در آیین نامه این قانون است. علت بعدی مساله ای حاشیه ای بوده و به نظر می رسد تاثیر بیشتری نسبت به علت اولی دارد. ماده ۶۱ قانون کار ارجاع کار اضافی در کارهای سخت و زیان ممنوع شده است. در اغلب کارگاه ها اضافه کاری و فوق العاده اضافه کاری بخش مهمی از حق السعی کارگران را تشکیل می دهد و کارگران با به جان خریدن عواقب تهدید سلامتی برای افزایش دریافتی خود تمایل به اضافه کاری دارند. چنانچه مواد ۵۲ و ۶۱ قانون کار اعمال شود اضافه کاری کارگران حذف شده و دریافتی آنان کاهش می یابد. بنابراین کارگران تمایلی به اعمال این مواد قانونی ندارند.

در هر حال تشخیص شمول ماده ۵۲ قانون کار بر عهده کمیته موضوع ماده ۱۸ آیین نامه مربوطه است.

حمایت های ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی

بازنشستگی پیش از موعد در کارهای سخت و زیان آور بسیار رایج و مورد توجه کارگران و کارفرمایان و سایر مشمولان قانون تامین اجتماعی است. برای بازنشستگی در کارهای سخت و زیان آور بیمه شده باید شرایط زیر را دارا باشد.

شرایط بازنشستگی در کارهای سخت و زیان آور

داشتن ۲۰ سال سابقه متوالی و یا ۲۳ سال و ۴ ماه سابقه کار متناوب در کارهای سخت و زیان آور بدون شرط سنی.

محاسبه سابقه بیمه و تطبیق دادن با شرایط زیر

سابقه کار کل = (سابقه کار در کارهای سخت و زیان آور ضرب در ۱ و نیم ) + (سابقه کار عادی)

الف) شرایط بازنشستگی برای مردان :

۱- داشتن ۵۰ سال سن و ۳۰ سال سابقه.

۲-داشتن ۶۰ سال سن و ۲۰ سال سابقه.

۳-داشتن ۳۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی.

ب) شرایط بازنشستگی برای زنان :

۱-داشتن ۴۵ سال سن و ۳۰ سال سابقه.

۲-داشتن ۵۵ سال سن و ۲۰ سال سابقه.

۳-داشتن ۳۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی.

۴- داشتن۲۰ سال سابقه کار و ۴۲ سال سن، با ۲۰ روز حقوق بازنشسته می شوند.

افراد چنانچه یکی از شرایط فوق را داشته باشند می توانند با تکمیل فرم الف تقاضای بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور خود را به اداره کال محل تسلیم نمایند.

درخواست افراد در کمیته بدوی بررسی و نتیجه به صورت تایید یا رد به کارگر و کارفرما اعلام می شود. کارگر یا کارفرما می تواند به رای کمیته بدوی کارهای سخت و زیان آور اعتراض داشته باشند. برای اعتراض باید فرم شماره ۴ تکمیل و به دبیرخانه کمیته بدوی ارائه شود تا موضوع جهت بررسی به کمیته تجدید نظر ارجاع شود. اعتراض به رای کمیته تجدید نظر سخت و زیان آور نیز از طریق شکایت به دیوان قابل پیگیری است.

در اغلب نقاط کشور ثبت تقاضای بازنشستگی سخت و زیان آور به صورت اینترنتی است که برخی استان ها از یک سامانه کلی استفاده می نمایند و برخی استان ها سامانه مختص خود را دارند که آدرس اینترتی آن را می توانید از اداره کار محل سوال نمایید.

مراحل بازنشستگی کارهای سخت و زیان آور

مراحل درخواست کارهای سخت و زیان آور
مراحل درخواست کارهای سخت و زیان آور
مراحل اعتراض به کارهای سخت و زیان آور
مراحل اعتراض به کارهای سخت و زیان آور

💎 صدور قرارداد کار، فیش حقوقی و تسویه حساب کارکنان برای کارفرمایان آسان شد!

ویژگی‌های نرم‌افزار کارمزد


مطابق با قانون کار: از مطابقت اسناد خود با آخرین مقررات کار مطمئن باشید.
محاسبات خودکار: حقوق و مزایا را به صورت دقیق و بدون خطا محاسبه کنید.
رابط کاربری ساده: حتی اگر با کامپیوتر آشنایی زیادی ندارید، به راحتی می‌توانید از کارمزد استفاده کنید.
ساده و سریع: با چند کلیک ساده، تمام اسناد را دریافت کنید.

‫۵۰ دیدگاه ها

  1. سلام نیروی پیمانکار شهرداری هستم مدت ۲۳ سال سابقه دارم ولی مرخصی نمی‌دن و هرساله بیش از نیمی از مرخصی هامون از بین می‌ره و پولش هم به ما نمی‌دن میشه زمان بازنشستگی شکایت کنیم ممنون

  2. بنده کارگر پیمانکار شهرداری *** در قسمت جمع آوری و حمل زباله هستم مدت ۸ ساله تو شهرداری جمعا ۲۳ سال سابقه بیمه دارم. بیمه هامون عادی رد میشه. جدیدا هم پیمانکار گفته چون بیمه هاتون عادی رد میشه باید هشت ساعت کار کنید بخاطر امنیت شغلی نمی‌تونیم اعتراض کنیم تو رو خدا میشه راهنمایی کنید چطور اقدام قانونی برای سختی بیمه و،،،،،،،، انجام بدیم ممنون

    1. سلام
      اینکه بیمه به صورت عادی واریز می شود صحیح است. چون در زمان اشتغال بیمه سخت و زیان آور قابل پرداخت نیست. ساعات کاری تمام کارگران روزانه ۷ ساعت و ۲۰ دقیقه و یا هفتگی ۴۴ ساعت و در چهار هفته متوالی ۱۷۶ ساعت است. ساعات کار مازاد بر آن اضافه کاری محسوب می شود.
      در زمانی که سابقه کار در حد بازنشستگی تکمیل شد می توانید درخواست سخت و زیان آور بدهید.

      1. سلام
        بنده امسال بر اساس قانون سخت و زیان آور بازنشسته شدام
        میخواستم بدانم من که مدت ۲۰سال هفته ای ۴۴ ساعت کار کرده ام ، در صورتی که میبایست ۳۶ساعت کارکنم میتوانم برای ساعات اضافه کار کردم از کارفرما شکایت کنم
        2-این ۲۰ سال من سالانه ۲۶ روز مرخصی داشته ام در صورتی که میبایست ۳۵روز باشه و ۵ روز کمتر به من مرخصی داده اند
        ممنونم پاسخ دهید
        در صورتیکه بخوام شکایت کنم به اداره کار بهتره برم یا دیوان عدالت اداری ، چون با رای دیوان بازنشسته شده و در سنوات پرداختی ۵ روز مرخصی سالانه و کسری کار ۳۶ ساعت در هفته برایم لحاظ نشده

        1. سلام
          بازنشستگی سخت و زیان آور مربوط به ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی است و کاهش ساعت کاری به ۳۶ ساعت مربوط به ماده ۵۲ قانون کار. این دو به هم ارتباط ندارند و بازنشستگی سخت و زیان آور به مفهوم این نیست که باید ۳۶ ساعت در هفته باید کار می کردید. در مقاله زیر کامل با استنادهای قانونی توضیح داده شده است لطفا مطالعه کنید.
          بازنشستگی کارهای سخت و زیان آور و کاهش ساعات کار

        2. سلام وقت بخیر ، هموطن عزیز باتوجه یه توضیحات مدیر محترم کارتابان ، بازنشستگی و مراحل پیگیری و رای شما در کارهای سخت و زیان آور برای سازمان تامین اجتماعی میباشد، شما مجدد یک دادخواست در اداره کار جهت، مطالبه‌ اضافه کاری و مرخصی که مازاد کارکرد شما بوده را مطرح نمایید. با استناد به مواد۵۲ و۶۱قانون کار

          1. کارگرانی که با سختی کار بازنشسته می شوند نمی توانند با استناد به ماده ۵۲ قانون کار ادعای کارکرد مازاد بر ۳۶ ساعت و همچنین مرخصی ۳۵ روز را داشته باشند.

  3. سلام
    چرا از اول سختی کار رو مشخص نمیکنند تا هم اضافه کار نکنیم بجای ۴۴ ساعت در هفته ۳۶ ساعت هست و هم اینکه بیمه سخت و زیان آور رو کار فرما بریزد تا آخر سر به دردسر نیافتیم

    1. سلام
      در مقررات فعلی بررسی سخت و زیان آور بودن مشاغل در زمان بازنشستگی بررسی می شود. البته توجه شود که موضوع بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور با کاهش ساعات کار جدا هستند.

    1. واریز یکجای سوابق موردنیاز برای بازنشستگی صرفا در سن ۶۰ سالگی برای مردان و سن ۵۵ سالگی برای زنان و در صورتیکه سابقه موجود کمتر از ۱۰ سال باشد انجام میشود. مدتی که به صورت یکجا قابل واریز است تا تکمیل شدن ۱۰سال است.

  4. سلام وقت بخیر
    من بیست سال در کارخانه قند کارکرده ام و شغلم آتش نشان بود و با سختی کار بازنشسته شدم و در اداره کار شکایت کرده‌ام. بابت مزایای سختی کار ماده۵۲ و ۶۶قانون کار(در روز هشت ساعت کار کرده ام)و تقاضای پرداخت اضافه کاری و یک هفته مرخصی سختی کار کرده‌ام
    آیا نتیجه میگیرم؟
    لطفاً راهنمایی فرمایید
    تشکر از زحمات شما

    1. کارگرانی که در مشاغل سخت و زیان آور بازنشسته شده اند الزاما به معنی این نیست که مشمول ماده۵۲ و ۶۶ قانون کار هم میشود چون آیین نامه اجرایی این دو ماده قانونی با آیین نامه اجرایی بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور موضوع ماده ۷۶ قانون کار قانون تامین اجتماعی متفاوت است. بنابراین طرح شکایت برای اضافه کاری و مرخصی های مواد ۵۲ و ۶۶ قانون کار موضوعیت ندارد.

  5. سلام .خدمت شما .بنده متولد ۵۸. از تیر ۸۳ تا اردیبهشت ۱۴۰۲ بیمه سختی کار از سنگبری دارم بدون قطع با احتساب خدمت سربازی که ۲۱ ماه بوده ۷۵۱۵ روز بیمه دارم .آیا میتونم درخواست بازنشستگی بدم .میگن خدمت جزو بیمه نیست من هزینه و حق بیمه رو برای خدمت پرداخت کردم.راهنماییم میفرمایید .ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *