شرایط پرداخت حق اولاد به فرزندان دختر از لحاظ سن، ازدواج و تحصیل
حق عائله مندی یا همان حق اولاد یکی از مزایای مهم برای کارکنان و کارگران و بازنشستگان است که به منظور حمایت از خانوادهها و افزایش رفاه اجتماعی به والدین پرداخت میشود. حق اولاد یکی از اجزای حقوق و دستمزد شاغلان مشمول قانون کار و بازنشستگان محسوب میشود. در ادامه، به بررسی جزئیات حق اولاد فرزند دختر تا چند سالگی تعلق میگیرد میپردازیم:
مدت زمان دریافت حق اولاد برای دختران و پسران تفاوتی ندارد. حق اولاد دختر نیز مانند فرزند پسر تا سن 18 سالگی پرداخت شود.
شرط پرداخت حق اولاد دختران، ازدواج، طلاق و متارکه نیست. برای فرزندان زیر 18 سال هیچ شرط و استثنایی برای پرداخت حق اولاد وجود ندارد و برای فرزندان بالای 18 سال تمام صرف اشتغال به تحصیل شرط پرداخت حق اولاد است. اگر فرزند دختر با هر شرایطی بعد از 18 سال تمام ضمن اشتغال به تحصیل مشغول به کار باشد حق اولاد به او تعلق نمی گیرد.
اگر فرزند دختر قبل از اتمام 18 سالگی ازدواج کند حق اولاد قطع نمی شود و در این حالت نیز تا پایان 18 سالگی حق اولاد باید پرداخت شود. دختران مطلقه که بعد از طلاق با پدر و مادر زندگی میکنند، تنها در صورتی از مزایای این حق بهرهمند میشوند که صرفا مشغول به تحصیل باشند.
فهرست مطالب
مبلغ حق اولاد هر فرزند دختر چگونه محاسبه می شود؟ (شاغلین قانون کار)
فرمول محاسبه حق اولاد و عائله مندی در حقوق و دستمزد قانون کار
کارفرما قبل از اینکه بخواهد برای پرداخت کمک هزینه حق اولاد اقدامات لازم را انجام دهد، باید سابقه بیمه کارگر را استعلام کند. به بیانی ساده تر سابقه کار مورد نیاز یک کارگر برای دریافت حق اولاد، ۷۲۰ روز است. در صورتی که فرد دارای این میزان از سابقه بیمه باشد، کارفرما باید برای پرداخت حق اولاد اقدام کند. بعد از بررسی شرایط اینکه حق اولاد دختر تا چند سالگی تعلق میگیرد باید مبلغ مربوطه محاسبه شود.
طبق ماده 86 قانون تامین اجتماعی فرمولی برای محاسبه این مزایا در نظر گرفته شده است. فرمول محاسبه حق اولاد به شکل زیر است:
حق اولاد یا عائله مندی کارگران برای هر ماه به شرح فرمول زیر محاسبه می گردد:
حداقل مزد کارگران در هر سال × ۳ × تعداد فرزندان
مثال های نحوه محاسبه حق اولاد کارگران قانون کار
۱- کارگر با سابقه کار ۷۲۰ روز و دارای یک فرزند زیر ۱۸ سال:
۳ × حداقل مزد کارگر در هر سال × ۱ = حق اولاد : حل
۲- کارگر با سابقه کار ۷۲۰ روز و دارای دو فرزند زیر ۱۸ سال:
۳ × حداقل مزد کارگر در هر سال × ۲ = حق اولاد : حل
۳- کارگر با سابقه کار ۷۲۰ روز و دارای سه فرزند زیر ۱۸ سال:
۳ * حداقل مزد کارگر در هر سال × ۳ = حق اولاد : حل
مثال: فرض میکنیم کارگری در سال 1403 با سابقه دو سال و دارای دو فرزند است. حق اولاد با این مشخصات چقدر خواهد بود؟
حداقل مزد روزانه کارگر در سال 1403: 2،388،728 ریال
3 * 2،388،728 * 2 = 14,332,368 ریال
حق اولاد کارگر با دو فرزند 14,332,368 ریال خواهد بود.
آیا حق اولاد پدر و مادر فرزند دختر باید پرداخت شود؟
بر اساس ماده 86 قانون تامین اجتماعی، باید به کارگران و کارکنان مشمول قانون کار دارای حداکثر 2 فرزند مبالغی را تحت عنوان حق اولاد پرداخت کرد. محدودیت تعداد فرزند در مقررات بعدی برداشته شده و به تمام فرزندان دختر و پسر حائز شرایط حق اولاد تعلق می گیرد. فرزندان دختر و پسر از حق یکسانی برای این قانون برخوردار هستند و تفاوتی در میزان مبلغ پرداختی به آنها وجود ندارد.
ماده ۸۶- كمك عائله مندی منحصراً تا دو فرزند بیمه شده پرداخت می شود مشروط بر آنكه:
۱- بیمه شده حداقل سابقه پرداخت حق بیمه هفت صد و بیست روز كار را داشته باشد.
۲- سن فرزندان او از هجده سال كمتر باشد و یا منحصراً به تحصیل اشتغال داشته باشند تا پایان تحصیل یا در اثر بیماری یا نقص عضو طبق گواهی كمیسیونهای پزشكی موضوع ماده ۹۱ این قانون قادر بكار نباشند. میزان كمك عائله مندی معادل سه برابر حداقل مزد روزانه كارگر ساده در مناطق مختلف برای هر فرزند در هر ماه است.
تامین اجتماعی
آیا حق اولاد به دختر خوانده تعلق می گیرد؟
با توجه به اطلاق ماده ۸۶ قانون تامین اجتماعی، بیمه شده مشمول قانون کار به دلیل داشتن فرزند خوانده قانونی و با رعایت سایر شرایط مقرر در ماده موصوف از کمک هزینه عائله مندی (حق اولاد) برخوردار خواهد بود.
طبق استعلام به عمل آمده از وزارت کار در خصوص پرداخت حق اولاد به فرزند خوانده به صراحت تعلق حق اولاد به فرزند خوانده مطابق با قانون کار و تامین اجتماعی اعلام شده است.
بنابراین کارفرمایان مکلف هستند چنانچه کارگری فرزند خوانده داشته باشد و فرزند خوانده شرایط مقرر در ماده ۸۶ قانون تامین اجتماعی را داشته باشد حق اولاد فرزند خوانده را همانند حق اولاد عادی پرداخت نمایند. پس حق اولاد فرزند خوانده دختر نیز تا پایان 18 سالگی تعلق می گیرد.
حق اولاد دختر بازنشستگان تامین اجتماعی در چه شرایطی پرداخت می شود؟
مطابق با قانون، متقاضیان قانون تامین اجتماعی در صورتی حق اولاد دختر را دریافت خواهند کرد که سن فرزند دختر، کمتر از 18 سال بوده و در صورتی که بیش از این سن باشند، لازم است تا صرفا در حال تحصیل بوده (تا پایان مدت تحصیل)، یا به تشخیص کمیسیون های پزشکی موضوع ماده 91 قانون تامین اجتماعی، بیماری یا نقص عضو، داشته باشد و تا زمان ازدواج حق اولاد واریز میشود.
هم چنین بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری، حق اولاد دختر تا زمان ازدواج و حداکثر تا سن 25 سالگی، به متقاضی تعلق می گیرد.
شرط سنی 25 سال مربوط به قانون مدیریت خدمات کشوری هست و نباید با حق اولاد دختر قانون کار و حق اولاد فرزند دختر بازنشستگان تامین اجتماعی اشتباه نشود
مبلغ حق اولاد بازنشستگان تامین اجتماعی چقدر است؟
حق اولاد صرفا به دوران اشتغال کارگران مشمول قانون کار تعلق نداشته و یکی از مزایای دوران بازنشستگان تامین اجتماعی نیز است که مبلغ حق اولاد بازنشستگان تامین اجتماعی 8،500،000 ریال است.
حق اولاد دختر کارگران در چه شرایطی قطع می شود؟
حق اولاد دختر تا 18 سالگی تعلق میگیرد و حق اولاد دختر کارگران در شرایط زیر قطع میشود:
1- رسیدن فرزند به سن 18 سال تمام
چنانچه سن فرزندی به 18 سال تمام رسیده باشد و اشتغال به تحصیل نداشته باشد حق اولاد او قطع خواهد شد.
2- در سن بالای 18 سال:
2- الف – اتمام تحصیل
2- ب – شروع اشتغال در حین تحصیل
در سن بالای 18 سال در صورت اتمام تحصیل یا اشتغال در حین تحصیل باشد حق اولاد قطع میشود.
دختر یا پسر بودن فرزند هیچ تفاوتی در شرایط پرداخت حق اولاد ندارد.
حق اولاد در هر روزی که شرایط قطع حق اولاد فراهم شود همان روز حق اولاد نیز قطع خواهد شد.
حق اولاد فرزند دختر بازنشستگان در چه شرایطی قطع می شود؟
در صورتیکه تنها یکی از شرایط پرداختی نقض شود حق اولاد قطع خواهد شد.
اگر سن فرزند به 18 سال برسد و تحصیل وی تمام شود یا در حین تحصیل اشتغال به کار داشته باشد حق اولاد قطع میشود.
تفاوت های حق اولاد دختر کارگران و بازنشستگان
تنها تفاوت حق اولاد دختر کارگران و بازنشستگان در ازدواج فرزند دختر است. در حق اولاد کارگران در سن بالای 18 سال در صورتیکه فرزند ازدواج کند حق اولاد او قطع خواهد شد.
در بازنشستگان در سن بالای 18 سال حق اولاد فرزندی تا زمان ازدواج حق اولاد پرداخت خواهد شد.
حق اولاد فرزند دختر تا چند سالگی در قانون کار و بازنشستگی تعلق میگیرد؟
حق اولاد فرزند دختر کارگران
همانطور که گفته شد حق اولاد دختر در سن زیر 18 سال بدون استثنا تعلق می گیرد. در سن بالای 18 سال در صورت اشتغال حق اولاد قطع میشود و در غیر اینصورت (عدم اشتغال) تا زمان ازدواج صرف نظر از اینکه فرزند اشتغال به تحصیل دارد یا خیر حق اولاد برای او پرداخت خواهد شد.
اگر فرزندان به دلیل داشتن شرایط خاص پزشکی، قدرت انجام کار و فعالیت اقتصادی نداشته باشند، این مبلغ صرف نظر از سن آنها، به کارگر پرداخت میشود.
حق اولاد فرزند دختر بازنشستگان
حق اولاد تنها به دختران زیر ۱۸ سال تعلق میگیرد. در سن بالای 18 سال اگر فرزندان صرفا در حال تحصیل باشند، تا زمان فارغالتحصیلی این مبلغ به آنها اختصاص خواهد داشت. شرایط دیگر برای پرداخت به فرزندان بالای ۱۸ سال، داشتن شرایط خاص پزشکی است. اگر فرزندان به دلیل داشتن شرایط خاص پزشکی، قدرت انجام کار و فعالیت اقتصادی نداشته باشند، این مبلغ صرف نظر از سن آنها، به کارگر پرداخت میشود.
ارائه تعهدات قانونی به فرزند دختر
فرزندان اناث بیمه شدگان، مستمری بگیران بازنشسته، از کار افتاده کلی و متوفی که به دلیل ازدواج و اشتغال در ردیف افراد تحت پوشش قرار نگرفته و یا از ردیف خارج شده باشند در صورت احراز شرایط مجدد (نداشتن شهوهر و عدم اشتغال به کار) از تاریخ تقاضا میتوانند از حمایت های سازمان بهره مند گردند.
توجه: در خصوص بررسی وضعیت اشتغال فرزندان دختر بیمه شدگان و مستمری بگیران لازم است مفاد بخشنامه 11 مستمری ها به استثنا موارد مربوط به بررسی تمکن مالی و تامین نفقه رعایت گردد. لیکن در خصوص فرزندان دختر بیمه شدگان و مستمری بگیران بازنشسته و از کار افتاده کلی، مشاهده اصل شناسنامه فرزند و اطمینان از نداشتن شوهر و اخذ تعهد داخلی از بیمه شده اصلی مبنی بر نداشتن شغل و شوهر فرزند مکفی است.