جدول ساعت کاری قانون کار 1403 برای کارگران مشمول قانون کار

جدول ساعات کاری کارگران مشمول قانون کار 1403

یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های کارگران و کارکنان، اطلاع از ساعات کاری قانونی و نحوه محاسبه اضافه کاری است. در این مقاله به بررسی جدول ساعت کاری 1403 و نکات مربوط به آن می‌پردازیم.

ساعات کار موظفی

طبق ماده 51 قانون کار، حداکثر ساعات کار روزانه 8 ساعت و حداکثر ساعات کار هفتگی 44 ساعت است. این ساعات برای مشاغل سخت و زیان‌آور به ترتیب 6 ساعت در روز و 36 ساعت در هفته تعیین شده است.

ساعات کار هفتگیحداکثر ساعات کار روزانهنوع شغل
44 ساعت8 ساعتمشاغل عادی
36 ساعت6 ساعتمشاغل سخت و زیان آور
حداکثر ساعات کار موظفی

جدول ساعت کاری 1403

همانطور که در قسمت قبلی اشاره شد ساعت کار قانونی هفتگی کارگران 44 ساعت مشخص شده است. از طرفی روز جمعه در ماده 62 قانون کار تعطیل با مزد تعیین شده و در نتیجه کارگران باید 44 ساعت را در 6 روز کاری تکمیل کنند. اگر فرض شود ساعت کاری هر شش روز مساوی بوده بنابراین ساعت کاری روزانه کارگران 7 ساعت و 20 دقیقه خواهد بود.

از مباحث بالا جدول ساعت کاری 1403 به صورت زیر تنظیم شده است. برای تنظیم جدول ساعت کاری روزهای کاری (غیر تعطیل رسمی) در 7 ساعت و 20 دقیقه (7.33 معادل جبری) ضرب شده است.

سالماهروزهاي ماهتعداد جمعهتعداد تعطيل رسمي
 غير جمعه
تعداد روز کاريساعات کار
موظفي
1403فروردين315719139.3
1403ارديبهشت314225183.3
1403خرداد314324175.9
1403تير315323168.6
1403مرداد314027197.9
1403شهريور315521153.9
1403مهر304026191.60
1403آبان304026191.60
1403آذر305124175.9
1403دي304125183.30
1403بهمن304224175.9
1403اسفند304224175.9
 جمع36652262882111.1
جدول ساعت کاری 1403 موظفی کارگران قانون

حالت های مختلف ساعات کار در قانون کار

از مواد 55 و 53 قانون کار شبانه روز به صورت زیر تقسیم بندی می شود:

ساعات صبح : 6 صبح تا 14

ساعات عصر : 14 الی 22

ساعات شب : 22 الی 6 صبح روز بعد

ساعات کار می تواند طبق ساعات کار فوق یا سایر حالت ها تعیین شود. در کارهای نوبت کاری، نوبت کاری بر اساس ساعات کاری اشاره شده تطبیق داده می شود.

اضافه کاری در چه شرایطی تعلق می گیرد؟

هرگونه کار بیش از ساعات کار موظفی، اضافه کاری محسوب می‌شود و مشمول پرداخت حق اضافه کاری خواهد بود. برای محاسبه اضافه کاری باید کارکرد واقعی ماهانه با ساعت کار مندرج در جدول ساعت کار 1403 مقایسه شده و ساعات کار مازاد بر آن اضافه کاری خواهد بود. مزد هر ساعت اضافه کاری معادل یک و چهاردهم برابر مزد هر ساعت کار عادی است.

ماده 59 قانون کار:

در شرایط عادی ارجاع کار اضافی به کارگر با شرایط ذیل مجاز است:

‌الف – موافقت کارگر – ب – پرداخت ۴۰% اضافه بر مزد هر ساعت کار عادی. ‌تبصره – ساعات کار اضافی ارجاعی به کارگران نباید از ۴ ساعت در روز تجاوز نماید. (‌مگر در موارد استثنایی با توافق طرفین).

کسر کار چیست؟

در صورتی که کارکرد ماهانه از ساعت کار موظفی جدول ساعت کاری 1403 کمتر شود مدت تفاوت بین کارکرد و موظفی کسر کار تلقی می شود.

در کسر کار تمام حقوق و مزایا با ضریب 1 کسر می شود. برای کسر کار علاوه بر حقوق و مزایا بیمه نیز تعلق نمی گیرد.

مواردی مانند مرخصی بدون حقوق، غیبت، تاخیر در ورود و تعجیل در خروج نیز باعث کاهش ساعت کاری شده و کسر کار محسوب می شوند. ممکن است در کارگاه ها در صورتی که کسر کار با هماهنگی و اجازه کار کارفرما اتفاق نیافتاده باشد نقض آیین نامه های انضباطی تلقی شده برای آن تنبیه نیز در نظر گرفته شود.

استراحت بین کار

ساعات استراحت طبق ماده 51 قانون کار جزو ساعات کاری محسوب نمی شود و کارفرما الزامی به پرداخت مزد و مزایا به این ساعات ندارد. در صورتی کارفرما این مدت را جزو ساعت کاری بپذیرد و یا عرف و روال کارگاه بر احتساب ساعت استراحت به عنوان ساعت کار باشد در این حالت برای مدت استراحت نیز مزد و مزایا تعلق می گیرد.

تاثیر تعطیلات هفتگی در ساعت کاری 1403

روز جمعه تعطیل هفتگی کارگران با استفاده از مزد بوده و علاوه بر آن سایر تعطیلات رسمی کشور نیز برای کارگران با مزد تعریف شده است. روز 11 اردیبهشت به عنوان روز کارگر تعطیل با مزد برای کارگران است.

در محاسبه جدول ساعت کاری، از کل روزهای ماه روزهای تعطیل اشاره شده  کسر و روزهای کاری موظفی به دست آمده است.

تعطیلات اضطراری و غیر مترقبه

در برخی شرایط مانند آلودگی هوا، سردی هوا، بارندگی، کمبود گاز و موارد مشابه دولت با در نظر گرفتن شرایط ایامی را علاوه بر ایام تعطیلات رسمی کشور به عنوان تعطیل اعلام کند.

آیا این تعطیلات شامل حال کارگران و کارگاه ها و شرکت های خصوصی نیز می شود یا نه؟ در متن مصوبه مشمولین مصوبه مشخص می شود و در صورتی که در مصوبه کارگاه های بخش خصوصی نیز مشمول تعطیلی تصویب شده شوند این کارگاه ها نیز تعطیل و با مزد خواهند بود. در این حالت تعطیلات و ساعت کاری درج شده در جدول ساعت کاری 1403 نیز به تناسب تعطیلی تصویب شده تغییر می کند.

مرخصی استعلاجی

مرخصی استعلاجی جزو کارکرد کارگران محسوب نشده و حقوق و مزایای آن طبق مقررات مرخصی استعلاجی از طرف تامین اجتماعی و برخی اقلام از طرف کارفرما پرداخت می شود.

روز 11 اردیبهشت روز کارگر

در ماده 63 قانون کار روز 11 اردیبهشت به عنوان روز کارگر جزو تعطیلات رسمی کارگران محسوب می شود. در تقویم رسمی کشور این روز تعطیل درج نشده و صرفا برای کارگران مشمول قانون کار تعطیل و با مزد تلقی می شود.

نکات مهم در مورد جدول ساعت کاری 1403

ساعات کار مندرج در قرارداد کار و همچنین کارکرد باید مطابق با قانون کار باشد.

کارفرما موظف است رضایت کارگر را برای اضافه کاری جلب کند.

مرخصی کارگران باید با ثبت برگه مرخصی باشد. مرخصی استحقاقی عین ساعات کارکرد محسوب می شود.

دانلود جدول ساعت کاری 1403

توجه! با توجه به در جریان بودن قانون جدید درباره کاهش ساعت کاری و تعطیلی شنبه، در صورت تایید در شورای نگهبان جدول ساعات کار تغییر کرده و از 44 ساعت به 40 ساعت در هفته کاهش خواهد یافت. جهت اطلاع از آخرین تغییرات ساعت کاری روی لینک جدول کاهش ساعت کار و تعطیلی شنبه کلیک کنید.

نرم افزار حقوق و دستمزد، قرارداد کار و فرم تسویه حساب

‫14 دیدگاه ها

  1. سلام.
    ممنون از مطالب خوبتون.
    یه سوال داشتم.
    ساعت موظفی در حالت عادی با نوبت کار فرق می‌کنه یا نه؟
    مثلاً مهر ۴۰۳ ساعت موظفی به طور معمول ۱۹۱ ساعت است آیا برای کارگران نوبت کار هم همین مقدار موظفی هست یا ساعت کمتری؟
    چون من یه جا دیدم گویا ساعت موظفی نوبت کار رو ۱۷۶ ساعت نوشته بود

  2. قبلا از پاسخ شما تشکر میکنم . فقط اگه زودتر تعداد ساعت موظفی مردادماه 1403 رو اعلام کنید ممنون میشم

    1. سلام
      در جدول بالا همه ماهها مشخص شده است. برای محاسبه ساعت کار موظفی هر ماه می توانید تعداد روزهای کاری (غیر تعطیل رسمی) را در عدد 7.33 ضرب کنید.

  3. سلام وقت بخیر.
    با توجه به گرمای هوا و تعطیلی و کاهش ساعت کاری، موظفی مردادماه 1403 در پروژه ها و کارگاه های خصوصی و صنعتی چقدر میباشد؟؟؟

  4. سلام، بابت روزهای تعطیل رسمی غیر از جمعه باید ساعت کاری در نظر گرفته شود؟ درصورتی که کارگر تعطیل بوده و کار نکرده؟ یعنی به ساعت کار موظفی اضافه بشه؟

    1. سلام
      در اصل تعطیلات رسمی اعم از جمعه یا غیر جمعه با مزد بوده و کارگر بدون اینکه سر کار حاضر شود مزد روز تعطیل را دریافت می کند.
      در صورت کار در این ایام، علاوه بر مزد عادی روز تعطیل مشمول اضافه کاری نیز می شود. توجه شود که برای اضافه کاری حساب شدن یا نشدن این روز باید کارکرد روزهای دیگر نیز در نظر گرفته شود چرا که ممکن است کارکرد روزهای عادی کمتر بوده و کارکرد روز تعطیل کسر کارکرد کامل یا قسمتی از روزهای عادی را جبران کرده باشد. در صورتی که کل کارکرد ماه از موظفی بیشتر باشد اضافه کاری تلقی می شود.

  5. سلام . من کارفرما هستم و شغلی را به چند نفر داخل منزل به همراه سیستم و اینترنت و سایر ابزار کاری را داده ام . و ساعت آن هر زمانی که طرف بخواهد می تواند انجام دهد . و به هر مقدار از ماه هم می تواند کار کند . من با این شرایط ساعتی چند باید حقوق بدهم . متشکرم راهنمایی کندی

  6. چون روز کارگر تو تقویم نگفته واسه کارگران تعطیل است و ۸۰ درصد ایران کارگرند اما تعطیل نیست .مگر اینکه صراحتاً نوشته بشه برای کارگران تعطیل است و با مثلا رنگ زرد یا نارنجی مشخص بشه .مگه اینکه فقط قصد ماسمالی کردن باشه و شیره مالیدن

  7. سلام. مطالب ارزنده‌ای را بیان کردید. فقط دو پرسش.
    الف) شاید زیر 10% شرکت‌ها از این ساعات تبعیت کنند و همگی به‌طور خودکار ساعت کاری را 220 ساعت می‌دانند (قطعاً خلاف قانون است ولی چیزی است که انجام می‌دهند) و مبنای اضافه‌کاری و… را بر همین اساس می‌گذارند. یعنی خلاف در خلاف. تکلیف چیست؟ فرضاً کارگر هم شکایت بکند، کارفرمای بعدی را چه کند؟

    ب) اگر تعطیلی دوم تصویب شود (منظور تعطیلی احتمالی شنبه یا پنجشنبه است)، آن‌گاه تکلیف چیست؟

    سپاس.

    1. سلام
      ممنون از نظر لطف شما
      الف) رواج تخلف توفیقی در ماهیت قانون ایجاد نمی کند. کارگران می توانند در ابتدا از طریق مذاکره با کارفرما و در صورت عدم حصول نتیجه با درخواست بازرسی از اداره کار پیگیر موضوع باشند. در نهایت کارگران می توانند برای اضافه کاری طرح شکایت کنند.
      ب)در صورتی که کاهش ساعت کاری بخش خصوصی را نیز شامل شود ساعت کار موظفی تغییر کرده و به مقادیر جدید تغییر می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *