قانون رسیدگی به شکایت در اداره کار
مردم برای احقاق حقوق خود به مرجع قضاوتی مخصوص آن مراجعه و طرح دعوی می کنند. در قوانین جمهوری اسلامی ایران مرجع قضاوتی برای احقاق حقوق کارگران از کارفرمایان در خصوص حقوق و مزایای قانون کاراداره کار تعیین شده است.
رسیدگی به شکایت کارگران از کارفرمایان در فصل نهم قانون کار تدوین شده است. در ماده 157 قانون کار ارکان نحوه رسیدگی و صلاحیت این امر تعیین شده است.
متن ماده 157 قانون کار
“هر گونه اختلاف فردی بین کارفرما و کارگر یا کارآموز که ناشی از اجرای این قانون و سایر مقررات کار ، قرارداد کارآموزی ، موافقت نامه های کارگاهی یا پیمان های دسته جمعی کار باشد ، در مرحله اول از طریق سازش مستقیم بین کارفرما و کارگر یا کار آموز و یا نمایندگان آنها در شورای اسلامی کار و در صورتی که شورای اسلامی کار در واحدی نباشد ، از طریق انجمن صنفی کارگران و یا نماینده قانونی کارگران و کارفرما حل و فصل خواهد شد و در صورت عدم سازش از طریق هیات های تشخیص و حل اختلاف به ترتیب آتی رسیدگی و حل و فصل خواهد شد.”
فهرست مطالب
مراجع رسیدگی به شکایت در اداره کار
همانگونه که انتهای ماده فوق اشاره شده برای رسیدگی به شکایت در اداره کار ابتدا سازش بین طرفین توصیه شده و در صورت عدم حصول سازش رسیدگی به شکایت کارگر علیه کارفرما در دو مرحله به ترتیب زیر رسیدگی می شود:
1- مرحله اول و یا شکایت بدوی : توسط هیات تشخیص در اداره کار
2- مرحله دوم و یا تجدید نظر : توسط هیات حل اختلاف در اداره کار
ساختار و اعضای مراجع حل اختلاف
1- اعضای هیات تشخیص
برابر با ماده 158 قانون کار اعضای هیات تشخیص اداره کار از سه نفر تشکیل می شود
یک نفر نماینده وزارت کار
یک نفر نماینده کارگران
یک نفر نماینده مدیران صنایع و کارفرمایان
2- اعضای هیات حل اختلاف
برابر با ماده 160 قانون کار اعضای هیات حل اختلاف اداره کار از 9 نفر به ترتیب زیر تشکیل می شود
سه نفر نماینده دولت
یک نفر نماینده وزارت کار – یک نفر نماینده فرماندار – یک نفر نماینده دادگستری محل
سه نفر نمایندگان کارگران
سه نفر نمایندگان مدیران صنایع و کارفرمایان
مراحل رسیدگی به شکایت در اداره کار
الف: شکایت بدوی و رسیدگی در هیات تشخیص
در مراجع حل اختلاف اداره کار کارگران می توانند در خصوص مقررات قانون کار از کارفرما شکایت نمایند. برای شکایت کارگران از کافرما مراحل زیر طی می شود:
1- مراجعه به اداره کار محل (و یا استفاده از سامانه اینترنتی) و طرح شکایت در فرم دادخواست مخصوص اداره کار
2- تکمیل فرم شکایت اداره کار و ارائه به اداره کار همراه با مدارک لازم ثبت شکایت
مدارک لازم برای شکایت در اداره کار : کپی شناسنامه از صفحه اول و دوم و اصل شناسنامه – کپی کارت ملی و اصل آن – کپی صفحه اول دفترچه بیمه (در صورت وجود) – فرم تکمیل شده دادخواست بدوی
3-پس از ثبت شکایت وقت رسیدگی جلسه اول تعیین شده و به طرفین ابلاغ می شود.
4-رسیدگی در جلسه اول اگر منجر به رای شد که رای صادر می شود و در صورت عدم امکان صدور رای رسیدگی در هیات تشخیص تجدید جلسه شده و در جلسه دوم رسیدگی ادامه یافته و رای صادر می شود.
5- رای صادر شده از هیات تشخیص پس ابلاغ به هریک از طرفین تا مدت 15 روز قابل اعتراض است.
ب: تجدید نظر و رسیدگی در هیات حل اختلاف
1-چنانچه هر یک از طرفین به رای هیات تشخیص اعتراض داشته باشند باید با تکمیل فرم دادخواست تجدید نظر خواهی در مهلت 15 روزه اعتراض خود را در اداره کار ثبت کنند.
2- پس از اتمام مهلت 15 روزه هر یک طرفین وقت جلسه رسیدگی تعیین شده و دعوتنامه به هر یک از طرفین ابلاغ می شود.
3- در جلسه رسیدگی اول به پرونده رسیدگی و در صورت امکان رای صادر می شود.
4-چنانچه جلسه اول رسیدگی منجر به رای نشود تجدید جلسه شده و از طرفین برای حضور در جلسه دوم دعوت به عمل می آید.
5- در نهایت هیات حل اختلاف رای صادر کرده و رای صادره قطعی و لازم الاجرا خواهد بود.
اجرای رای اداره کار
پس از صدور و قطعیت رای صادره از اداره کار مرحله اجرای رای خواهد بود. آرای اداره کار دو جنبه دارند 1- حقوق و مزایای کارگر و مبلغ محکومیت مالی کارفرما 2- حق بیمه معوقه کارگر
برای اجرای محکومیت مالی در ابتدا کارفرما باید آن را اجرا و رسید دریافت کند. در صورت عدم اجرا با درخواست از اداره کار اجرای رای به واحد اجرای احکام دادگستری ارجاع می شود و با معرفی اموال و دارای کارفرما رای اجرا می شود.
اجرای محکومیت بیمه رای ابتدا به واحد اجرای احکام دادگستری ارجاع شده و اجرای احکام دادگستری اجرای محکومیت حق بیمه معوقه کارفرما را به سازمان تامین اجتماعی محول می کند.
سلام
در جلسه اول چطور می تونم افزایش خواسته داشته باشم؟
باید در سامانه ثبت کنم یا در برگه جداگانه افزایش خواسته رو ارائه بدم؟
سامانه اداره کار امکان پرینت از برگه خام دادخواست رو داره؟
سلام
یا قبل از جلسه در سامانه لایحه بارگذاری کنید یا در همان مراجعه حضوری جلسه اول بگین که در صورتجلسه خواسته جدید اضافه شود.
سلام وقت بخیر من اداره کار برای کارفرما شکایت کردم برام حکم بازرسی دادن برگه بازرسی و کجا باید ببرم و هزینه بازرس و کجا باید بزنم ؟
سلام
تحقیق و بازرسی بدون هزینه است مگر اینکه به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع شده باشد که آن را هم خود اداره کار ارجاع می دهد و هزینه کارشناسی به شما ابلاغ می شود تا به حساب کانون کارشناسان واریز شود.
بازرسی هم به صورت سیستمی به بازرس ارجاع می شود و شما نیازی نیست کاری بکنید.
درود وقت بخیر
بنده از سال ۹۴ تا ۹۸ جایی کار کردم. الان که میرم تو سایت تامین من سابقه بیمه خودمو ببینم میبینم که فقط ۲سال بیمه رد شده و میزان حقوق پرداختی هم بیش از چیزی ثبت شده که من دریافت میکردم
آیا میتونم از کارفرمای سابقم شکایت کنم با توجه به گذر زمان؟
سلام
بله
سلام وقت بخیر.
جلسه رسیدگی سر مبلغ توافق کردیم و هر دو طرف نوشتیم که که دیگه اعتراضی نداریم ولی وقتی دادنامه اومد 15 روز جای اعتراض گذاشتن.. که با مراجعه به اداره کار برای اجرای حکم گفتن باید یک ماه بگذره، بعد از یک ماه رفتم گذاشتم اجرا ، کارمندهای اداره کار اخلاق درستی ندارن و جواب نمیدن میخوام ببینم چقدر باید منتظر بمونم کارفرما پرداخت کنه؟ اگه پرداخت نکنه چیکار کنم ؟
سلام
15 روز پس از ابلاغ رای به طرفین، رای قطعی می شود و می توانید درخواست اجرا بکنین. مهلت اعتراض در تمام آرا از جمله آرای سازشی نیز وجود دارد چرا که سامانه و سیستمی هست.