قوانین و مقررات بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی ايران و جنگ تحميلی و معلولين عادی و شاغلين مشاغل سخت و زيان آور

قوانین و مقررات بازنشستگی

فهرست مطالب

آیین نامه اجرایی موضوع ماده ۷۹ قانون تامین اجتماعی

«مصوب ۱۳۵۶/۸/۲۲ سازمان تأمین اجتماعی»


ماده ۱- سوابق خدمت دولتی مشمولان بندهای ۱ و ۳ ماده (۷۹) در تاریخ تغییر وضع شرکت دولتی به غیر دولتی به موجب مقررات حاکم در آن تاریخ مشخص و به حساب سوابق مستخدم محسوب می‌شود.
ماده ۲- مستخدمین شرکت‌های دولتی که قبل از تاریخ ۱۳۴۵/۳/۳۱ در استخدام شرکت بوده و در تاریخ ۱۳۵۲/۳/۵ فاقد مقررات بازنشستگی و وظیفه بوده‌اند با رعایت مقررات این آیین نامه از لحاظ کسور و حقوق بازنشستگی از کارافتادگی و قوت تابع ماده (۳۳) مقررات استخدامی شرکت‌های دولتی خواهند بود.
ماده ۳- کسور بازنشستگی مستخدمین موضوع ماده (۲) بر اساس حقوق و مزایای مستخدم مشروط بر این که از حداکثر حقوق جدول حقوق موضوع ماده (۱۳) مقررات استخدامی شرکت‌های دولتی تجاوز ننماید محاسبه و به صندوق موضوع ماده (۳۳) مقررات استخدامی مذکور واریز خواهد شد. کارفرما موظف است همه ماهه کسور بازنشستگی سهم خود و مستخدم را طبق ضوابط مربوط به صندوق پرداخت نماید.
ماده ۴- حقوق بازنشستگی و وظیفه از کارافتادگی و فوت مستخدمین موضوع ماده (۲) یا در نظر گرفتن حداکثر حقوق ماده (۱۳) مقررات استخدامی شرکت‌های دولتی و شرایط مربوط به مقررات بازنشستگی و وظیفه تعیین خواهد شد.
ماده ۵ – مستخدمین شرکت‌های دولتی که در تاریخ ۱۳۵۲/۳/۵ بر اساس مقررات استخدامی قبلی مشمول مقررات بازنشستگی و وظیفه خاص بوده‌اند با رعایت مقررات این آیین نامه از لحاظ کسور و حقوق بازنشستگی از کار افتادگی و قوت تابع مقررات بازنشستگی مربوط به خود خواهند بود.
ماده ۶ – کسور بازنشستگی مستخدمین موضوع ماده (۵) این آیین نامه براساس حقوق و مزایای مستخدم مشروط بر این که از حداکثر حقوق جدول حقوق موضوع ماده (۱۳) مقررات استخدام شرکت‌های دولتی تجاوز ننماید محاسبه و به صندوق بازنشستگی قبلی همان شرکت واریز خواهد شد کارفرما موظف است همه ماهه کسور بازنشستگی سهم خود و مستخدم را طبق ضوابط مربوط به صندوق مذکور پرداخت نماید.
ماده ۷- حقوق بازنشستگی و وظیفه از کارافتادگی و قوت مستخدمین موضوع ماده (۵) با در نظر گرفتن حداکثر جدول حقوق ماده (۱۳) مقررات استخدامی شرکت‌های دولتی و شرایط مربوط به مقررات بازنشستگی و وظیفه خاص شرکت تعیین خواهد شد.

ماده ۸ – مستخدمین مشمول ماده (۳۴) مقررات استخدامی شرکت‌های دولتی و مستخدمین شرکتهای دولتی که در موقع خود تابع مقررات قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و از کار افتادگی و قوت بوده‌اند تا تاریخ ۱۳۵۵/۴/۱۶ تابع مقررات مربوط بوده و از تاریخ مذکور به بعد به ترتیب مقرر در ماده (۱۱) قانون تشکیل وزارت بهداری و بهزیستی مشمول قانون تأمین اجتماعی خواهند بود.
ماده ۹- سوابق خدمت مستخدمین موضوع ماده (۸) این آیین نامه در شرکتهای مربوط از لحاظ استفاده از حمایتهای مقرر با رعایت ترتیبات زیر در حکم سابقه پرداخت حق بیمه مستخدم محسوب خواهد شد.
الف – حق بیمه سوابق خدمت مربوط به قبل از ۱۳۵۱/۶/۱ معادل ۲۱ درصد حقوق مزایای مستخدم در شهریور ماه ۱۳۵۱ تعیین و محاسبه خواهد شد. (۷ درصد سهم بیمه شده و ۱۴ درصد سهم کارفرما).
ب – حق بیمه سوابق خدمت مربوط به بعد از تاریخ ۱۳۵۱/۶/۱ تا تاریخ ۱۳۵۵/۴/۱۶ برابر ۲۱ درصد حقوق و مزایای دریافتی مستخدم محاسبه و تعیین خواهد شد (۷ درصد سهم بیمه شده و ۱۴ درصد سهم کارفرما) چنانچه کارفرما در مورد پرداخت حق بیمه موضوع بندهای الف و ب این ماده از نظر سهم خود با بیمه شده توافق ننماید بیمه شده می‌تواند کلیه حق بیمه را شخصاً و حداکثر در ۱۲۰ قسط مساوی ماهانه پرداخت نماید هرگاه مستخدم قبل از پرداخت کلیه اقساط مذکور بازنشسته از کارافتاده یا فوت شود سوابق او به نسبت مبالغ حق بیمه پرداخت شده محسوب خواهد شد.

خدمات آنلاین کارتابان
فیش حقوقی
قرارداد کار
نرم افزار حقوق و دستمزد

قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور مصوب ۱۳۶۷/۹/۱ مجلس شورای اسلامی با آخرین اصلاحات


ماده واحده – کلیه وزارتخانه‌ها، شرکت‌ها، مؤسسات دولتی، شهرداری‌ها، بانک‌ها، مؤسسات و شرکت‌ها و سازمانهایی که شمول قانون بر آن‌ها مستلزم ذکر نام است می‌توانند مستخدمین معلول (اعم از جانبازان انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی معلولین حوادث ناشی از کار، بیماران ناشی از شرایط خاص کار و معلولین) عادی رسمی یا ثابت یا دارای عناوین مشابه خود را به شرط داشتن حداقل بیست سال تمام سابقه خدمت بر اساس درخواست کتبی آنان و تصویب شورای امور اداری و استخدامی کشور با افزودن سنوات خدمت ارفاقی که مدت آن ذیلاً بر حسب نوع و درجه معلولیت و یا بیماری مشخص گردیده است، به مدت خدمات آنان بدون پرداخت کسور و فقط از لحاظ احتساب حقوق بازنشستگی بازنشسته نمایند.
خدمت زاید بر سی سال این افراد قابل محاسبه نبوده و در تعیین حقوق بازنشستگی آنان آخرین حقوق قبل از بازنشستگی مبنای محاسبه قرار می‌گیرد.
۱- در مورد جانبازان انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی در درجات بین ۲۰% تا ۴۰% نقص عضو یا اعضاء یا کاهش توانایی‌ها برای انجام کار حداقل سه و حداکثر شش سال و درجات بین (۴۰%) تا آستانه از کار افتادگی کامل حداقل شش و حداکثر ده سال به تناسب درجات فوق به جمع سنوات خدمت مستخدم افزوده میشود. ملاک ارفاق از نظر درجه معلولیت بالاترین میزان معلولیت از آغاز تا زمان بازنشستگی است.
۲- در مورد معلولیت‌های مربوط به حوادث ناشی از کار و یا بیماری‌های ناشی از شرایط خاص در درجات بین (۲۰%) تا (۴۰%) تا آستانه از کارافتادگی کامل حداقل پنج و حداکثر هشت سال به تناسب درجات فوق به جمع سنوات خدمت مستخدم افزوده میشود.
۳- در مورد معلولین عادی که به دلایل غیر ناشی از کار معلول شده اند درجات بین (۲۰%) تا (۴۰%) نقص عضو یا اعضاء یا کاهش توانایی‌ها برای انجام حداقل دو و حداکثر سه و درجات بین (۴۰%) تا آستانه از کارافتادگی کامل حداقل سه و حداکثر شش سال به تناسب درجات فوق به سوابق خدمت مستخدم اضافه می‌شود.
تبصره ۱ : تشخیص درجه معلولیت جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی به عهده کمیسیون پزشکی بنیاد شهید و تشخیص نوع معلولیت و درجات نقص عضو یا اعضاء و یا کاهش توانایی برای انجام کار در مورد افراد مشمول این قانون به عهده کمیسیون پزشکی معتمد متشکل از حداقل سه نفر از افراد متخصص بر حسب نوع معلولیت و یا بیماری یا معرفی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواهد بود و تعیین مدت سنوات ارفاقی بر اساس موارد فوق الذكر يا شورای امور اداری و استخدامی کشور می‌باشد.
تبصره ۲ : مستخدمینی که به استناد ماده ۷۹ قانون استخدام کشوری و مقررات مشابه آن در قوانین دستگاه‌های مذکور در این لایحه از کارافتاده می‌شوند حداقل سه سال به سنوات خدمت آنان بدون پرداخت کسور از لحاظ بازنشستگی اضافه خواهد شد و در صورتی که با ارفاق مذکور خدمت این قبیل افراد از پانزده سال کمتر شود مدت خدمت آنان پانزده سال منظور خواهد شد.
تبصره ۳ : شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور که وظایف مربوط به شغل آنان باعث بروز ناراحتی های جسمی و روحی می‌گردد می‌توانند با داشتن حداقل بیست سال سابقه خدمت بر اساس درخواست کتبی خود با حداکثر پنج سال ارفاق بازنشسته شوند.
تبصره ۴ : آیین نامه اجرایی ماده فوق ظرف ۳ ماه با پیشنهاد سازمان امور اداری و استخدامی کشور با همکاری بنیاد شهید و سازمان بهزیستی تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
تبصره ۵ : جانبازان و آزادگان کارگر مشمول قانون کار و تأمین اجتماعی با لحاظ تبصره «۲» ماده «۲» قانون اصلاح مقررات بازنشستگی و وظیفه قانون استخدام کشوری مصوب ۱۳۶۸/۱۲/۱۳ مشمول این قانون خواهند بود و مشمول حداقل شرط سنی پنجاه سال با داشتن سی سال سابقه کار نمی‌باشند.
تبصره ۶ : پرداخت هزینه‌های ناشی از اصلاح این قانون اعم از حق بیمه و مستمری قابل پرداخت تا احراز شرایط بازنشستگی و حق بیمه سنوات ارفاقی طبق مقررات در دستگاه های دولتی به عهده دستگاه مربوط و در دستگاهها غیر دولتی از جمله دستگاه‌های مشمول قانون کار به عهده دولت است که با اعلام آن توسط سازمان تأمین اجتماعی اعتبار مربوط طی ردیف جداگانه‌ای همه ساله در بودجه کل کشور پیش بینی و به حساب سازمان یاد شده پرداخت خواهد شد.
آیین نامه اجرایی این قانون توسط سازمان تأمین اجتماعی با همکاری بنیاد شهید و امور ایثارگران تهیه و به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.

قانون اصلاح قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور «مصوب ۱۳۸۳/۲/۲۱ مجلس شورای اسلامی»


ماده واحده – قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور – مصوب ۱۳۶۷/۹/۱ – به شرح زیر اصلاح می‌شود :
۱- عبارت «به جز کارگران مشمول قانون کار» از متن ماده واحده حذف می‌شود.
۲- تبصره‌های زیر به عنوان تبصره‌های (۵) و (۶) به ماده واحده یاد شده اضافه می‌شود :
تبصره ۵ : جانبازان و آزادگان کارگر مشمول قانون کار و تأمین اجتماعی با لحاظ تبصره (۲) ماده (۲) قانون اصلاح مقررات بازنشستگی و وظیفه قانون استخدام کشوری مصوب ۱۳۶۸/۱۲/۱۳ مشمول این قانون خواهند بود و مشمول حداقل شرط سنی پنجاه سال با داشتن سی سال سابقه کار نمی‌باشند.
تبصره ۶ – پرداخت هزینه‌های ناشی از اصلاح این قانون اعم از حق بیمه و مستمری قابل پرداخت تا احراز شرایط بازنشستگی و حق بیمه سنوات ارفاقی طبق مقررات در دستگاه‌های دولتی به عهده دستگاه مربوط و در دستگاه‌های غیر دولتی از جمله دستگاه‌های مشمول قانون کار به عهده دولت است که با اعلام آن توسط سازمان تأمین اجتماعی اعتبار مربوط طی ردیف جداگانه‌ای همه ساله در بودجه کل کشور پیش بینی و به حساب سازمان یاد شده پرداخت خواهد شد.
آیین نامه اجرایی این قانون توسط سازمان تأمین اجتماعی با همکاری بنیاد شهید و امور ایثارگران تهیه و به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.
قانون فوق مشتمل بر ماده واحده در جلسه علنی روز دوشنبه مورخ بیست و یکم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و هشتادوسه مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ ۱۳۸۳/۲/۲۲ به تأیید شورای نگهبان رسیده است.

آیین نامه اجرایی قانون اصلاح قانون نحوه بازنشستگی جانباران انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور «مصوب ۱۳۸۵/۲/۱۰ هیأت وزیران»


ماده ۱- کلیه وزارتخانه‌ها، شرکت‌ها، مؤسسات دولتی، شهرداری‌ها، بانک‌ها، مؤسسات و شرکت‌ها، و سازمان‌هایی که شمول قانون بر آن‌ها مستلزم ذکر نام است می‌توانند در صورت درخواست کتبی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی، معلولین حوادث ناشی از کار، بیماران ناشی از شرایط خاص کار، معلولین عادی، شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور و آزادگان، آن‌ها را به شرط داشتن حداقل ۲۰ سال تمام سابقه خدمت قابل قبول و یا پرداخت حق بیمه از لحاظ بازنشستگی و احراز شرایط مندرج در این آیین نامه و با تصویب شورای امور اداری و استخدامی کشور بازنشسته نمایند.
تبصره ۱ : کلیه جانبازان، آزادگان، معلولین عادی و حوادث ناشی از کار، بیماران ناشی از شرایط خاص کار و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور که مشمول قانون کار و قانون تامین اجتماعی بوده و در بخش غیر دولتی و یا مؤسسات مشمول قانون فهرست نهادها و مؤسسات عمومی غیر دولتی مصوب ۱۳۷۳ – و اصلاحات بعدی آن یا دستگاه‌های دارای مقررات استخدامی خاص شاغل می باشند، مشمول مقررات این آیین نامه خواهند بود.
تبصره ۲ : شورای امور اداری و استخدامی کشور در خصوص کلیه مستخدمین دولت که مشمول این قانون می‌گردند، مکلف است در صورت کامل بودن مدارک ظرف یک ماه از تاریخ وصول مدارک، نظریه خود را مبنی بر موافقت یا مخالفت با بازنشستگی افراد اعلام نماید همچنین تعیین مدت سنوات ارفاقی این قبیل از مشمولین به عهده شورای مذکور می‌باشد.
تبصره ۳ : تعیین مدت سنوات ارفاقی جانبازان و آزادگان شاغل در بخش غیر دولتی به عهده بنیاد شهید و امور ایثارگران و نیز تعیین مدت سنوات سایر مشمولین این آیین نامه که در بخش غیر دولتی شاغل می‌باشند به عهده کار گروهی که ظرف دو ماه پس از ابلاغ این تصویب نامه در سازمان تأمین اجتماعی تشکیل می‌شود خواهد بود.
تبصره ۴ : جانبازان و آزادگان کارگر مشمول قانون کار و قانون تأمین اجتماعی پس از تایید بنیاد شهید و امور ایثارگران و با رعایت قوانین و مقررات می‌توانند درخواست بازنشستگی نمایند.
تبصره ۵ – در هر حالت خدمت مازاد بر سی سال مشمولین این قانون در تعیین حقوق بازنشستگی قابل محاسبه نخواهد بود.
تبصره ۶ – کلیه جانبازان و آزادگان مشمول این آیین نامه در صورتی که مدت خدمت مبنای بازنشستگی آن‌ها با احتساب مجموع سنوات سابقه خدمت (حداقل ۲۰ سال) و سنوات ارفاقی (حداکثر ۱۰ سال) ۳۰ سال تمام باشد از احراز شرط حداقل سن بازنشستگی معاف خواهند بود در غیر این صورت با رعایت مفاد ماده (۴) آیین نامه اجرایی قانون اصلاح مقررات بازنشستگی و وظیفه قانون استخدام کشوری موضوع تصویب نامه شماره ۸۰۵۲۴ ت ۲۶۷ مورخ ۱۳۶۹/۷/۱۸ دارا بودن حداقل شرط سنی برای آنان (مردان حداقل (۵۰) سال و زنان حداقل (۴۵) سال) الزامی است.
تبصره ۷ : حداقل سن بازنشستگی برای کلیه معلولین عادی، بیماران ناشی از شرایط خاص کار، معلولین حوادث ناشی از کار و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور مشمول تبصره (۳) قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور – مصوب ۱۳۶۷ – به ترتیب برای مردان و زنان (۵۰) سال و (۴۵) سال می‌باشد.

ماده ۲ – ملاک محاسبه آخرین حقوق قبل از بازنشستگی جانبازان، آزادگان، معلولین عادی و حوادث ناشی از کار و بیماران ناشی از شرایط خاص کار مشمول این آیین نامه اعم از شاغلین در دستگاه‌های مورد اشاره در بند (۱) یا تبصره (۱) بند (۱) که دارای احکام استخدام رسمی، ثابت یا دارای عناوین مشابه می‌باشند، مبلغ مندرج در آخرین حکم استخدامی که بر اساس ضوابط و مقررات استخدامی حاکم بر دستگاه مربوطه مبنای حقوق بازنشستگی قرار گرفته است و نیز در خصوص آن دسته از افراد موصوف که در بخش غیر دولتی (مشمولین تبصره ۱ بند ۱ ) شاغل می‌باشند، مطابق قانون تأمین اجتماعی و تغییرات بعدی عمل خواهد شد.
ماده ۳- تشخیص و تعیین درجه معلولیت جانبازان و آزادگان اعم از شاغلین در بخش دولتی یا غیر دولتی به عهده کمیسیون پزشکی بنیاد شهید و امور ایثارگران و نیز تشخیص و تعیین نوع معلولیت و درجات نقص عضو و یا اعضا و یا کاهش توانایی‌ها برای انجام کار در مورد معلولین عادی و حوادث ناشی از کار و بیماران ناشی از شرایط خاص کار مشمول این آیین نامه که در بخش دولتی شاغل هستند، به عهده کمیسیون پزشکی معتمد متشکل از سه نفر پزشک با معرفی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر حسب نوع معلولیت و یا بیماری خواهد بود. دبیرخانه اجرایی کمیسیون پزشکی معتمد مربوط به معلولیت‌های شاغلین در بخش دولتی در سازمان بهزیستی کشور تشکیل می‌گردد.
همچنین تشخیص و تعیین نوع معلولیت و درجات نقص عضو و یا اعضا و یا کاهش توانایی ها برای انجام کار، حوادث ناشی از کار و بیماری ناشی از شرایط خاص کار مشمول این آیین نامه که در بخش خصوصی یا غیر دولتی شاغل هستند به عهده کمیسیون‌های پزشکی سازمان تامین اجتماعی خواهد بود.

ماده ۴ – سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور در خصوص دستگاه‌های غیر دولتی مکلف است هر ساله با اعلام سازمان تامین اجتماعی اعتبار مورد نیاز را طی ردیف جداگانه در بودجه کل کشور منظور و به حساب سازمان یاد شده پرداخت نماید.
ماده ۵ – سازمان تامین اجتماعی پس از طی تشریفات قانونی مربوط به احراز شرایط واجدین این آیین نامه و محاسبه و تعیین هزینه‌های متعلقه، موظف است در خصوص دستگاه‌های دولتی نسبت به اعلام میزان هزینه مربوطه اقدام نماید تا دستگاه محل خدمت متقاضی بازنشستگی وجوه تعیین شده را به حساب سازمان واریز نماید.

بخشنامه شماره ۴۶ مورخ ۱۳۸۵/۸/۹ مستمری‌های سازمان تأمین اجتماعی در خصوص نحوه بازنشستگی معلولین حوادث ناشی از کار، معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور


در اجرای قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی، معلولین عادی و شاغلين مشاغل سخت و زیان‌آور (مصوب ۶۷/۹/۱)، قانون اصلاح قانون مذکور (مصوب ۸۳/۲/۲۱) مجلس شورای اسلامی و نیز آیین نامه موضوع بند (۳) ماده واحده قانون اصلاح قانون یاد شده مصوب (۸۵/۲/۱۰) هیأت محترم وزیران در خصوص نحوه بررسی و اجابت درخواست بازنشستگی معلولین حوادث ناشی از کار معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور شاغل در بخش دولتی توجه کلیه واحدهای اجرائی را به رعایت و اجرای دقیق مفاد این بخشنامه جلب می‌نماید :
۱ مشمولین قانون
معلولین حوادث ناشی از کار، معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور مشمول قانون تأمین اجتماعی شاغل در کلیه وزارتخانه‌ها، شرکت‌ها، مؤسسات دولتی، شهرداری‌ها، بانک‌ها، مؤسسات و شرکت‌ها و سازمان‌هایی که شمول قانون بر آن‌ها مستلزم ذکر نام است به شرط احراز شرایط مندرج در این بخشنامه مشمول قانون و آیین نامه مذکور خواهند بود.
توجه : در اجرای مفاد تبصره (۶) قانون اصلاح قانون بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور مصوب ۸۳/۲/۲۱ مجلس شورای اسلامی و تبصره‌های ۲ ماده ۱ آیین نامه موضوع بند (۳) قانون اخیرالذکر کلیه واحدهای اجرایی موظفند در خصوص دستگاه‌هایی که در شناخت آن‌ها ابهام دارند برابر مفاد دستور اداری شماره ۵۰۳۰/۱۹۷۱۸ مورخ ۸۱/۳/۵ و با هماهنگی اداره کل امور فنی مستمری‌ها اقدام نمایند.
ضمنا به منظور تسریع در امور، صورت اسامی سازمان‌ها مؤسسات دستگاه‌ها و … که وضعیت حقوقی آن‌ها تاکنون توسط این سازمان بررسی و مشخص شده است طی فهرست ضمیمه این بخشنامه می‌گردد.
۲ شرایط بازنشستگی معلولین حوادث ناشی از کار معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت وزیان‌آور
الف – شرایط عمومی
الف -۱) دارا بودن حداقل ۲۰ سال سابقه خدمت قابل قبول از لحاظ بازنشستگی یا بیمه پردازی

الف -۲) دارا بودن حداقل شرط سنی (مردان حداقل ۵۰ سال و زنان حداقل ۴۵ سال سن)

الف -۳) ارائه درخواست کتبی متقاضی جهت بهره‌مندی از مزایای بازنشستگی
الف – ۴) موافقت نامه شورای امور اداری و استخدامی کشور با بازنشستگی متقاضیان و نیز تعیین مدت سنوات ارفاقی آنان
ب – شرایط خاص
ب – ۱) معلولین حوادث ناشی از کار و معلولین عادی
ب -۱-۱) معلولین حوادث ناشی از کار و معلولین عادی متقاضی بازنشستگی بر اساس شرایط مندرج در این بخشنامه، چنانچه حائز شرایط عمومی قسمت «الف» باشند می‌بایست از سوی دستگاه مربوطه جهت تشخیص و تعیین نوع معلولیت و درجات نقص عضو یا اعضا و کاهش توانایی‌ها به کمیسیون پزشکی مستقر در سازمان بهزیستی کشور که متشکل از سه نفر پزشک متخصص بر حسب نوع معلولیت با معرفی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است معرفی گردند.
ب ۱-۲-) متقاضیانی که معلولیت آن‌ها بر اثر وقوع حادثه ناشی از کار می‌باشد، می‌بایست جهت بررسی و تأیید حادثه مذکور همزمان با ارائه درخواست بازنشستگی خود نسبت به ارائه کلیه مدارک و مستندات از قبیل گزارش حادثه، بررسی گزارش حادثه، نظریه مدیر مربوطه ف گواهی ایام استراحت و سایر مکاتبات مرتبط با موضوع اقدام نمایند.
ب -۲) شاغلین مشاغل سخت و زیان آور
به منظور تعیین مشاغل سخت و زیان آور و درجات مربوط به آن دسته از پست‌های سازمانی که عمدتاً در شرایط محیطی نامساعد از قبیل وجود گازهای شیمیایی، کار با مواد رادیو اکتیو و پرتوهای مضره، محیط عفونت زا، کار در اعماق، انفجار، کار با معلولین ذهنی و جسمی و غیره انجام می‌شود و وظایف مربوط به شغل موجب بروز ناراحتی های جسمی و روحی شدید میگردد می‌بایست بنابه پیشنهاد هر یک از دستگاه‌های مشمول این قانون و تأیید شورای امور اداری و استخدامی کشور به تصویب هیأت وزیران رسیده و سپس مبنای اقدامات بعدی قرار گیرد.
توجه : آن دسته از مشاغلی که قبلا به عنوان مشاغل سخت و زیان‌آور به تأیید هیأت وزیران رسیده‌اند کماکان به عنوان شغل سخت و زیان‌آور به قوت خود باقی هستند.
۳- فرآیند بررسی و اجابت درخواست بازنشستگی معلولین حوادث ناشی از کار، معلولین عادی و شاغلين مشاغل سخت و زیان‌آور
الف – معلولین حوادث ناشی از کار و معلولین عادی
الف -۱- معلولین حوادث ناشی از کار و معلولین عادی مشمول مقررات تأمین اجتماعی شاغل در دستگاه‌های مذکور که متقاضی بازنشستگی بر اساس شرایط مندرج در این بخشنامه می‌باشند، می‌بایست نسبت به ارائه درخواست بازنشستگی به دستگاه محل خدمت خود اقدام نمایند.
الف -۲- دستگاه‌های مربوطه پس از اخذ درخواست مشمولین فوق و انجام بررسی‌های لازم و حصول اطمینان از احراز شرایط متقاضیان (دارا بودن حداقل سابقه و رعایت شرایط سنی و نیز بررسی وقوع حادثه ناشی از کار صرفاً جهت متقاضیان مربوطه) نسبت به استعلام نوع معلولیت و درجه نقص عضو یا اعضا و کاهش توانایی‌ها از کمیسیون پزشکی مستقر در سازمان بهزیستی کشور اقدام نمایند.
توجه : در صورت لزوم، دستگاه‌های مذکور می‌توانند نسبت به استعلام میزان سابقه پرداخت حق بیمه متقاضی از آخرین شعبه وصول کننده حق بیمه اقدام نمایند، که در راستا واحدهای اجرایی مکلفند استعلام‌های واصله را بررسی و پاسخ لازم را به مراجع پیگیری کننده اعلام نمایند.
الف -۳) دستگاه‌های فوق می‌بایستی بر اساس نظریه کمیسیون پزشکی سازمان بهزیستی کشور، میزان سنوات ارفاقی مشمولین این قانون را از شورای امور اداری و استخدامی کشور استعلام و به این سازمان اعلام نمایند.
الف – ۴) دستگاه‌های مربوطه پس از اخذ گواهی‌های لازم از کمیسیون پزشکی سازمان بهزیستی کشور و سازمان امور اداری و استخدامی کشور در صورت احراز شرایط بازنشستگی افراد موصوف نسبت به ارسال کلیه مدارک مربوطه (به شرح ذیل) به آخرین شعبه وصول کننده حق بیمه اقدام نمایند.

مدارک مورد نیاز عبارتند از :
تصویر تمام صفحات شناسنامه متقاضی (ممهور به مهر برابر اصل توسط دستگاه مربوطه)
– اصل درخواست بازنشستگی متقاضی که ثبت دفتر دبیرخانه دستگاه محل خدمت وی شده است.

اصل نظریه کمیسیون پزشکی سازمان بهزیستی کشور
اصل نظریه شورای امور اداری و استخدامی کشور در خصوص تعیین میزان سنوات ارفاقی و موافقت با بازنشستگی متقاضی
تصویر آخرین حکم کارگزینی (ممهور به مهر برابر اصل توسط دستگاه ذی‌ربط)
اعلام میزان آخرین حقوق مبنای بازنشستگی بر اساس مفاد آخرین حکم کارگزینی
در خصوص معلولین حوادث ناشی از کار، هرگونه مدرک و یا مستنداتی (از قبیل مکاتبات صورت پذیرفته در زمان وقوع حادثه، فرم تعیین میزان معلولیت، ایام استراحت و …) که حادثه مذکور را تأیید نماید.
الف – ۵- واحدهای اجرایی سازمان پس از وصول مدارک فوق و انجام بررسی‌های لازم مکلفند مراتب احراز یا عدم احراز شرایط بازنشستگی افراد موصوف را به دستگاه ذیربط اعلام نموده و عند اللزوم حکم انشائی بازنشستگی متقاضی را مطالبه و پس از استعلام تاریخ ترک کار برابر ضوابط و مقررات نسبت به صدور حکم برقراری مستمری بازنشستگی اقدام نمایند.

ب – شاغلين مشاغل سخت و زیان آور
ب -۱) شاغلين مشاغل سخت و زیان آور مشمول مقررات تأمین اجتماعی شاغل در دستگاه‌های مذکور که متقاضی بازنشستگی بر اساس شرایط مندرج در این بخشنامه می‌باشند، می‌بایست نسبت به ارائه درخواست بازنشستگی به دستگاه محل خدمت خود اقدام نمایند.
توجه : مستخدمین مربوطه در زمان درخواست بازنشستگی می‌بایست در مشاغل سخت و زیان‌آور اشتغال به کار داشته باشند.
ب -۲) دستگاه‌های مربوطه پس از اخذ درخواست متقاضیان چنانچه شغل آن‌ها قبلا به عنوان شغل سخت و زیان‌آور شناخته نگردیده بایستی نسبت به ارائه پیشنهاد به سازمان امور اداری و استخدامی کشور اقدام و در صورت تأیید مراتب در هیأت وزیران نسبت به انجام مراتب ذیل اقدام نماید. شایان ذکر است مشاغلی که قبلا به تایید هیات وزیران به عنوان شغل سخت و زیان آور رسیده از طی مراحل مذکور خارج می‌باشند.
ب -۳) دستگاه مربوطه پس از اطمینان از سخت و زیان‌آور بودن شغل متقاضی و انجام بررسی‌های لازم به منظور احراز شرایط متقاضیان (دارا بودن حداقل سابقه و رعایت شرایط سنی) بایستی نسبت به ارسال درخواست متقاضیان جهت موافقت و تعیین مدت سنوات ارفاقی به شورای امور اداری و استخدامی کشور اقدام نمایند.
توجه : پرداخت فوق العاده سختی شرایط محیط کار موضوع بند «خ» ماده ۳۹ قانون استخدام کشوری ملاک تشخیص مشاغل سخت و زیان‌آور نمی‌باشد.
ب -۴) دستگاه‌های مربوطه پس از اطمینان از اخذ موافقت نامه سازمان امور اداری و استخدامی کشور و اعلام مدت سنوات ارفاقی، در صورت احراز شرایط بازنشستگی آنان می‌توانند نسبت به ارسال مدارک ذیل به آخرین شعبه وصول کننده حق بیمه اقدام نمایند.
مدارک مورد نیاز عبارتند از :
تصویر تمام صفحات شناسنامه متقاضی (ممهور به مهر برابر اصل توسط دستگاه ذی‌ربط)
اصل درخواست بازنشستگی متقاضی که ثبت دفتر دبیرخانه دستگاه محل خدمت وی شده است
اصل نظریه شورای امور اداری و استخدامی کشور در خصوص موافقت با بازنشستگی متقاضی و تعیین میزان سنوات ارفاقی وی
تصویر آخرین حکم کارگزینی (ممهور به مهر برابر اصل توسط دستگاه ذی‌ربط)
ب – ۵) واحدهای اجرایی سازمان مکلفند پس از وصول مدارک فوق و انجام بررسی های لازم مراتب احراز یا عدم احراز شرایط بازنشستگی افراد موصوف را به دستگاه ذی‌ربط اعلام نموده و عند اللزوم حکم انشائی بازنشستگی متقاضی را مطالبه و پس از استعلام تاریخ ترک کار برابر ضوابط و مقررات نسبت به صدور حکم برقراری مستمری بازنشستگی اقدام نمایند.
ج – نحوه برقراری و تعیین میزان مستمری بازنشستگی
ج – ۱) میزان مستمری معلولین حوادث ناشی از کار و معلولین عادی شاغل در دستگاه‌هایی که پرداخت حقوق به مستخدمین آن‌ها بر اساس احکام استخدامی کارگزینی رسمی، ثابت یا دارای عناوین مشابه صورت می‌پذیرد برابر است از :
آخرین حقوق مبنای بازنشستگی مندرج در آخرین حکم کارگزینی ضربدر مجموع سابقه مبنای بازنشستگی حداقل ۲۰ سال بعلاوه مدت سنوات ارفاقی (حداکثر ۸ سال برای معلولین حوادث ناشی از کار و حداکثر ۶ سال برای معلولین عادی) تقسیم بر ۳۰.
توجه : منظور از آخرین حقوق مبنای بازنشستگی عبارت است از جمع مبالغ مندرج در آخرین حکم کارگزینی که مبنای کسر حق بیمه قرار گرفته است.
ج -۲) میزان مستمری شاغلین مشاغل سخت و زیان آور شاغل در دستگاه‌های موصوف عبارت است از: متوسط مزد یا حقوق مبنای کسر حق بیمه بیمه شده ضربدر مجموع سابقه مبنای بازنشستگی (حداقل ۲۰ سال) بعلاوه مدت سنوات ارفاقی حداکثر ۵ سال تقسیم بر ۳۰.
توجه : – متوسط مزد یا حقوق، مطابق با تبصره ماده (۷۷) قانون تأمین اجتماعی محاسبه می‌شود.

خدمت مازاد بر ۳۰ سال افراد موصوف در تعیین حقوق بازنشستگی آن‌ها قابل محاسبه نخواهد بود. از تاریخ لازم الاجرا شدن این بخشنامه کلیه بخشنامه ها و دستورالعمل‌های مغایر با این بخشنامه كان لم يکن تلقی می‌گردد.
د – نحوه محاسبه حق بیمه و مستمری
با عنایت به یکسان بودن نحوه محاسبه حق بیمه و مستمری قابل پرداخت تا زمان احراز شرایط قانونی بازنشستگی و حق بیمه سنوات ارفاقی منظور شده «معلولین حوادث ناشی از کار و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور» با جانبازان و آزادگان در بخش دولتی توجه کلیه واحدهای اجرایی را با جایگزین عبارات صدر الاشاره به مفاد بند ۶ بخشنامه شماره «۴۵» مستمری‌ها( ضمن مروری به شرح ذیل) معطوف می دارد.
نرخ حق بیمه در خصوص مشمولین این بخشنامه ۲۷% می‌باشد.
مستمری قابل پرداخت تا زمان احراز شرایط قانونی بازنشستگی مساوی است با جمع ماه‌های باقی مانده تا زمان احراز شرایط قانونی بازنشستگی بر اساس کسری سن یا سابقه هر کدام که بزرگتر باشد ضربدر مجموع مبلغ مستمری قابل پرداخت در تاریخ برقراری بعلاوه کمک‌های جنبی.

ضریب ۲۰% مبنای محاسبه کمک‌های جنبی تعیین شده است.
پس از صدور حکم مستمری بازنشستگی معلولین حوادث ناشی از کار، معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور، واحد امور فنی مستمری‌های شعبه موظف است طبق فرم مکانیزه هزینه‌های ناشی از بازنشستگی افراد موصوف را سریعا محاسبه و به واحد درآمد حق بیمه شعبه منعکس نماید.
شایان ذکر است حق بیمه تا زمان بازنشستگی قانونی و نیز مستمری پرداختی از تاریخ برقراری تا زمان بازنشستگی قانونی به صورت هوشمند توسط سیستم مکانیزه مستمری ها محاسبه می‌گردد، ضمناً بدهی‌های تولید شده توسط سیستم مکانیزه مستمری‌ها به صورت هوشمند در قسمت بدهی‌های دولت در گزارش وصولی منظور خواهد شد.
تذکر : سیستم مکانیزه مستمری‌ها با استفاده از اطلاعات ثبت شده علاوه بر ایجاد امکانات لازم برای پرداخت مستمری و سایر مزایای جنبی امکان اخذ آمار این قبیل افراد و همچنین مابه التفاوت وصول شده را نیز ارائه خواهد نمود.
وظایف حوزه درآمد حق بیمه‌:
واحد درآمد حق بیمه میبایستی از طریق گزینه «اعلام بدهی کارگاه‌های دولتی موضوع بخشنامه شماره ۴۶ مستمری‌ها‌ در منوی اطلاعات جاری کارگاه‌ها در سیستم پیگیری مطالبات فرم مکانیزه را از سیستم اخذ و پس از تأیید مراتب توسط مسئولین درآمد اجرایی مربوطه و ثبت آن در دفتر دبیرخانه شعبه اقدامات لازم طبق روال جاری معمول دارد.
مهلت پرداخت حق بیمه به میزان ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ آن بوده و پس از آن سیستم به صورت مکانیزه بدهی فوق الذکر را تبدیل به فرم اخطاریه و سایر اقدامات وفق روال جاری انجام می‌پذیرد.

۴ – مثال‌ها : به منظور رفع ابهامات احتمالی و شفاف تر شدن نحوه محاسبات نظر واحدهای اجرایی را به مثال‌های ذیل جلب می‌نماید :
مثال ۱ : معلول عادی شاغل در دستگاه دولتی با داشتن ۵۲ سال سن و سابقه خدمت مبنای بازنشستگی (۲۴ سال و ۲ ماه سابقه خدمت بعلاوه ۲ سال و ۶ ماه سنوات ارفاقی) و آخرین حقوق مبنای بازنشستگی به مبلغ ۲/۷۴۰/۹۰۳ ریال از تاریخ ۸۵/۹/۱ با مبلغ مستمری ۲/۴۳۵/۷۴۹ ریال بازنشست گردیده که در این راستا نحوه محاسبه مطالبات سازمان به شرح ذیل خواهد بود :
چون سن بیمه شده بیش از ۵۰ سال است لذا شرط سابقه ملاک محاسبه قرار می‌گیرد.
۷۰ = [۲ + (۱۲ × ۲۴)] – (۱۲ × ۳۰) = کسری سابقه تا زمان احراز شرایط
۵۱/۸۰۳/۰۶۷ = ۲۷% × ۲/۷۴۰/۹۰۳ × ۷۰ = حق بیمه تا زمان احراز شرایط
چون دستگاه دولتی است ضریب %۲۷ مبنای محاسبه قرار می‌گیرد.

۲۰۴/۶۰۲/۹۳۰ = ( ۲۰% × ۲/۴۳۵/۷۴۹) + ۲/۴۳۵/۷۴۹] × ۷۰ = مستمری قابل پرداخت تا زمان احراز شرایط
۲۵۶/۴۰۵/۹۹۷ = ۵۱/۸۰۳/۰۶۷ + ۲۰۴/۶۰۲/۹۳۰ = جمع کل مطالبات سازمان ناشی از اجرا قانون مذکور
مثال ۲ : بیمه شده زن شاغل در مشاغل سخت و زیان آور با داشتن ۴۶ سال سن و ۳۲ سال و ۵ ماه سابقه خدمت مبنای بازنشستگی (۲۷ سال و ۵ ماه سابقه پرداخت حق بیمه و ۵ سال سنوات ارفاقی) از تاریخ ۸۵/۱۰/۱ با مبلغ مستمری ماهیانه ۲/۹۵۰/۰۰۰ ریال طبق مقررات این قانون بازنشست شده که در این شرایط نحوه محاسبه مطالبات سازمان به شرح ذیل خواهد بود :
۳۱ = [۵ + (۱۲ × ۲۷)] – (۱۲ × ۳۰) = کسری سابقه تا زمان احراز شرایط
۱/۵۰۰ ۲۴/۶۹ = ۲۷% × ۲/۹۵۰/۰۰۰ × ۳۱ = حق بیمه تا زمان احراز شرایط
۱۰۹/۷۴۰/۰۰۰ = [ (۲۰% × ۲/۹۵۰/۰۰۰) + ۲/۹۵۰/۰۰۰] × ۳۱ = مستمری قابل پرداخت تا زمان احراز شرایط
۱۳۴/۴۳۱/۵۰۰ = ۲۴/۶۹۱/۵۰۰ + ۱۰۹/۷۴۰/۰۰۰ = جمع كل مطالبات سازمان ناشی از اجرای قانون مذکور
مثال ۳ : پس از موافقت دستگاه دولتی با بازنشستگی مستخدم رسمی مرد معلول حادثه ناشی از کار مشمول قانون تأمین اجتماعی، حکم بازنشستگی بیمه شده بر مبنای ۵۳ سال سن و سابقه خدمت مبنای بازنشستگی معادل ۲۲ سال و ۷ ماه تمام بدون احتساب سنوات ارفاقی و آخرین حقوق مبنای بازنشستگی به میزان ۳/۱۰۴/۶۳۰ ریال، به مبلغ مستمری ۲/۳۳۶/۷۵۲ ریال از تاریخ ۸۵/۱۰/۱۵ صادر می‌گردد که در این شرایط نحوه محاسبه مطالبات سازمان به شرح ذیل خواهد بود :
۸۹ = [۷ + (۱۲) × ۲۲)] + (۱۲ × ۳۰) = کسری سابقه تا زمان احراز شرایط
۷۴/۶۰۴/۲۵۹ = ۲۷% × ۳/۱۰۴/۶۳۰ × ۸۹ = حق بیمه تا زمان احراز شرایط
۲۴۹/۵۶۵/۰۷۸ = [ ۲۰% × ۲/۳۳۶/۷۵۲) + ۲/۳۳۶/۷۵۲] × ۸۹ = مستمری قابل پرداخت تا زمان احراز شرایط
۳۲۴/۱۶۹/۳۳۷ = ۷۴/۶۰۴/۲۵۹ + ۲۴۹/۵۶۵/۰۷۸ = جمع کل مطالبات سازمان ناشی از اجرای قانون مذکور
۵ – نحوه ذخیره سازی اطلاعات و نگهداری حساب‌ها :
به منظور صدور احکام برقراری مستمری مشمولان این بخشنامه می‌بایست از کد مستمری با پیش
شماره «۱۰» استفاده کرده و اساس برقراری ذیل را انتخاب نمود:

«بازنشستگی معلولین حوادث ناشی از کار و معلولین عادی» با کد ۱۰۶۱۷
«بازنشستگی شاغلین مشاغل سخت و زیان آور» با کد ۱۰۶۱۸
به جهت شناسایی، جداسازی و کنترل اطلاعات مشمولین مقررات فوق فیلد «وضعیت بیمه شده» حسب مورد «معلولین حوادث ناشی از کار» و «معلولین عادی» و یا «مشاغل سخت و زیان‌آور» و همچنین فیلد «وضعیت استخدامی» نیز با توجه به مدارک و مستندات جمع آوری شده با یکی از مقادیر «دولتی» یا «غیر دولتی» تکمیل گردد.
در اجرای مواد ۴ و ۵ آیین نامه اجرایی بند «۳» قانون اصلاح، معاونت اداری و مالی مکلف است حساب هزینه‌ها اعتبارات و وجوه دریافت شده از دستگاه‌های دولتی را به تفکیک نگهداری نماید.
دستورالعمل مربوط به تخصیص کدهای مالی و نحوه اقدام در این رابطه به طور جداگانه از سوی معاونت مذکور متعاقبا تهیه و ارسال خواهد شد.

فصل هفتم از تجمیع و تلخیص بخشنامه‌ها، دستورالعمل‌ها و دستورهای اداری حوزه‌ی بازنشستگی (بخشنامه شماره ۱۰۰۰/۹۷/۱۳۱۹۶ مورخ ۱۳۹۷/۱۱/۳۰)

۷- بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی، آزادگان، معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور مصوب ۱۳۶۷ و اصلاحات بعدی آن

۷-۱- مشمولین
۷-۱-۱- جانبازان، آزادگان، معلولین عادی و حوادث ناشی از کار، بیماران ناشی از شرایط خاص و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور که مشمول قانون تامین اجتماعی بوده و در کلیه وزارتخانه‌ها، شرکت‌ها، مؤسسات دولتی شهرداری‌ها، بانک‌ها مؤسسات و شرکت‌ها و سازمان‌هایی که شمول قانون بر آن‌ها مستلزم ذکر نام است شاغل می‌باشند.
۷-۱-۲- جانبازان، آزادگان، معلولین عادی و حوادث ناشی از کار، بیماران ناشی از شرایط خاص و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور که مشمول قانون تامین اجتماعی بوده و در بخش غیر دولتی یا موسسات مشمول قانون فهرست نهادها و موسسات عمومی غیر دولتی – مصوب ۱۳۷۳ و اصلاحات بعدی آن از جمله کارکنان بنیاد شهید و امور ایثارگران وفق قانون تسری مصوب ۱۳۸۷/۲/۱۵ مجلس شورای اسلامی یا دستگاه‌های دارای استخدامی خاص شاغل می‌باشند.
۷-۱-۳- کارگران جانباز و آزاده شاغل در بخش خصوصی.
۷-۲- شرایط بهره‌مندی جانبازان و آزادگان از قانون
۷-۲-۱- دارا بودن حداقل ۲۰ درصد جانبازی و ۲۰ سال سابقه خدمت قابل قبول از لحاظ بازنشستگی یا بیمه پردازی با افزودن سنوات خدمت ارفاقی
۷-۲-۲- اشتغال فرد متقاضی در زمان تقاضای بازنشستگی
۷-۲-۳- دارا بودن حداقل شرط سنی (۵۰ سال سن برای مردان و ۴۵ سال سن برای زنان).

۷-۲-۴- ارائه درخواست کتبی متقاضی جهت بهره‌مندی از مزایای بازنشستگی (پیوست ۴ ضمیمه)
درخواست کتبی توسط شخص جانباز یا آزاده شاغل در کارگاه‌های غیر دولتی و خصوصی.
اعلام درخواست بازنشستگی جانبازان یا آزادگان متقاضی شاغل در دستگاه‌های دولتی و یا وابسته به دولت از طرف دستگاه‌های ذی ربط به شعب سازمان تامین اجتماعی .
۷-۲-۵- مدارک مورد نیاز مشمولین بند «۱-۱-۷»
الف) موافقت نامه سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با بازنشستگی متقاضیان شاغل در دستگاه‌های دولتی و یا وابسته به دولت و نیز تعیین مدت سنوات ارفاقی آنان.
ب) گواهی مربوط به میزان سنوات ارفاقی جانبازان و آزادگان شاغل در کلیه دستگاه‌های دولتی یا وابسته به دولت توسط دستگاه مربوطه از سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور اخذ و سپس به همراه مدارک زیر باید به سازمان تامین اجتماعی ارائه گردد.
تصویر تمام صفحات شناسنامه متقاضیان ممهور به مهر برابر اصل توسط مراجع ذی صلاح
تصویر آخرین حکم کارگزینی جانبازان یا آزادگان شاغل در دستگاه‌های دولتی یا وابسته به دولت و دستگاه‌های دارای مقررات استخدامی خاص که دارای احکام استخدام رسمی هستند، ممهور به مهر برابر با اصل توسط دستگاه ذی ربط.
ارائه حکم انشائی بازنشستگی پس از اعلام احراز شرایط بازنشستگی از سوی سازمان تامین اجتماعی در خصوص جانبازان و آزادگان شاغل در دستگاه‌های دولتی و یا وابسته به دولت و دستگاه‌های دارای مقررات استخدامی، خاص که دارای احکام استخدام رسمی ثابت یا دارای عناوین مشابه هستند.

۷-۲-۶- مدارک مورد نیاز مشمولین بند «۲-۱-۷» و “۳-۱-۷”
در خصوص جانبازان و آزادگان شاغل در بندهای مذکور با عنایت به مفاد تبصره ۴ ماده ۱ آئین نامه اجرائی قانون اصلاح قانون مذکور مصوب ۱۳۸۵/۲/۱۰ هیئت وزیران و نیز به موجب هماهنگی‌های به‌ عمل آمده با بنیاد شهید و امور ایثارگران کلیه واحدهای اجرایی موظفند در صورت مراجعه بیمه شدگان جانباز یا آزاده متقاضی نسبت به اخذ درخواست بازنشستگی از آن‌ها طبق ضوابط و مقررات عام سازمان تامین اجتماعی در زمینه بازنشستگی اقدام نمایند.
نکته: جانبازان و آزادگان مشمول در صورتی که مدت سابقه مبنای بازنشستگی آن‌ها با احتساب مجموع سابقه خدمت یا بیمه پردازی حداقل ۲۰ سال و سنوات ارفاقی (حداکثر ۱۰ سال)، ۳۰ سال تمام باشد از احراز حداقل شرط سنی بازنشستگی معاف خواهند بود.
۷-۳- فرآیند شناسایی جانبازان و آزادگان
۷-۳-۱- با توجه به توافقات به عمل آمده با بنیاد شهید و امور ایثارگران و به منظور تسریع در فرآیند رسیدگی به درخواست بازنشستگی جانبازان شاغل و جلوگیری از مکاتبات فیمابین واحدهای اجرائی سازمان تامین اجتماعی و بنیاد شهید و امور ایثارگران و نیز تسهیل در امر شناسایی جانبازان و تعیین درصد جانبازی ایشان، پایگاهی تحت عنوان پایگاه هویتی جانبازان که حاوی آخرین اطلاعات هویتی جانبازان تحت پوشش بنیاد شهید و امور ایثارگران می‌باشد در سیستم مکانیزه مستمری‌ها تعبیه گردیده است، بنابراین پس از اخذ تصویر کارت جانبازی متقاضی در صورت وجود مشخصات بیمه شدگان جانباز شاغل در پایگاه مذکور، سیستم مکانیزه مستمری‌ها ضمن تائید جانباز بودن میزان و درصد جانبازی متقاضی را به صورت هوشمند مشخص و اعلام می‌دارد.
۷-۳-۲- در صورت عدم وجود مشخصات بیمه شده متقاضی و یا مغایرت هر یک از اطلاعات وی با پایگاه هویتی جانبازان، لازم است واحد اجرایی ذی ربط پس از اخذ اصل و تصویر کارت جانبازی گواهی درصد جانبازی و شناسنامه متقاضی و برابر اصل نمودن آن‌ها (پیوست ۱۶ ضمیمه) را تکمیل و به بنیاد شهید و امور ایثارگران استان مربوطه ارسال نمایند و پس از وصول پاسخ با استفاده از گزینه «تغییر پایگاه جانبازان» در سیستم صدور احکام بازنشستگی نسبت به ایجاد یا اصلاح اطلاعات در پایگاه مذکور اقدام و سپس سایر اقدامات لازم را به عمل آورد.

۷-۳-۳- واحدهای اجرائی سازمان تامین اجتماعی پس از وصول درخواست جانبازان و آزادگان از طریق مبادی ذی ربط (حسب مورد دستگاهها یا شخص بیمه شده جانباز یا آزاده) و اطمینان از کامل بودن مدارک شناسایی آنان وفق شرح پیشگفت نسبت به بررسی شرایط سن و سابقه متقاضی اقدام و در صورت احراز شرایط پس از استعلام تاریخ ترک کار با رعایت سایر ضوابط و مقررات مربوطه نسبت به صدور حکم برقراری مستمری اقدام نمایند.
۷-۳-۴- در صورت عدم احراز شرایط بازنشستگی وفق قانون مربوطه باید مراتب در اسرع وقت کتبا به متقاضی و دستگاه مربوطه اعلام گردد.
۷-۴- ملاک محاسبه مستمری جانبازان و آزادگان
۷-۴-۱- میزان مستمری بازنشستگی جانبازان و آزادگان مشمول قانون تامین اجتماعی شاغل در بندهای «۱-۱-۷» و «۲-۱-۷» که دارای احکام استخدامی رسمی، ثابت یا دارای عناوین مشابه می‌باشند، برابر است با آخرین حقوق مبنای بازنشستگی مندرج در آخرین حکم کارگزینی ضرب در مجموع سابقه قابل احتساب سابقه اصلی و ارفاقی تقسیم بر سی. منظور از آخرین حقوق مبنای بازنشستگی، مجموع مبالغ مشمول کسر حق بیمه مندرج در آخرین حکم کارگزینی متقاضی می‌باشد.» دادنامه های شماره ۱۵۵۶ مورخ ۸۶/۱۲/۲۶ و ۳۳ مورخ ۹۶/۱/۱۵ هیئت عمومی دیوان عدالت اداری و شماره ۱ مورخ ۹۶/۱/۳۰ هیئت تخصصی اداری و استخدامی دیوان عدالت اداری مبنی بر تائید و تنفیذ ماده ۲ آئین نامه اجرایی قانون اصلاح قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور (مصوب ۱۳۸۳- مصوب ۱۳۸۵/۲/۱۰ هیات وزیران).

۷-۴-۲ میزان مستمری بازنشستگی مشمولین شاغل در بند «۳-۱-۷» متوسط مزد یا حقوق مبنای کسر حق بیمه متقاضی مطابق با مفاد تبصره ماده ۷۷ قانون ضرب در مجموع سابقه قابل احتساب (سابقه اصلی و ارفاقی) تقسیم برسی.

نکته: در هر حالت خدمت مازاد بر ۳۰ سال مشمولین فوق در تعیین حقوق بازنشستگی آن‌ها قابل محاسبه نخواهد بود.

(دادنامه شماره ۹۳ الی ۹۹ مورخ ۱۳۸۸/۲/۱۴ هیئت عمومی دیوان عدالت اداری)
۷-۴-۳- سنوات ارفاقی جانبازان مقرر در بند «۲-۱-۷» این بخشنامه توسط بنیاد شهید و امور ایثارگران وفق تبصره ۳ آیین نامه اجرایی قانون اصلاح قانون اخیرالذکر مصوب ۱۳۸۵/۲/۱۰ هیئت وزیران طبق جدول ذیل تعیین می‌گردد.

درصد جانبازیسنوات ارفاقی
۲۰ درصد۳ سال
۲۵ درصد۴ سال
۳۰ درصد۵ سال
۳۵ درصد۶ سال
۴۰ و ۴۵ درصد۷ سال
۵۰ و ۵۵ درصد۸ سال
۶۰ و ۶۵ درصد۹ سال
۷۰ درصد و بالاتر۱۰ سال

۷-۵- شرایط بهره‌مندی معلولین حوادث ناشی از کار و معلولین عادی از قانون

۷-۵-۱- دارا بودن حداقل ۲۰ درصد معلولیت و ۲۰ سال خدمت قابل قبول از لحاظ بازنشستگی یا بیمه پردازی
۷-۵-۲- اشتغال فرد متقاضی در زمان درخواست بازنشستگی در کارگاه‌های مورد اشاره در بندهای “۱-۱-۷” و “۲-۱-۷”.
۷-۵-۳- معافیت از شرط سنی با توجه به دادنامه شماره ۵ مورخ ۱۳۸۷/۱/۱۸ هیئت عمومی دیوان عدالت اداری.
۷-۵-۴- معلولین عادی حوادث ناشی از کار و بیماران ناشی از شرایط خاص کار که در بخش دولتی شاغل هستند و متقاضی بازنشستگی می‌باشند. چنانچه حائز شرایط پیشگفت باشند باید از سوی دستگاه مربوطه جهت تشخیص و تعیین نوع معلولیت و درجات نقص عضو یا اعضا و کاهش توانایی‌ها به کمیسیون پزشکی مستقر در سازمان بهزیستی کشور که متشکل از سه نفر پزشک متخصص بر حسب نوع معلولیت با معرفی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، است معرفی گردند.
۷-۵-۵- همچنین تشخیص و تعیین نوع معلولیت و درجات نقص عضو و یا اعضاء و یا کاهش توانایی‌ها برای انجام کار حوادث ناشی از کار و بیماران ناشی از شرایط خاص کار که در بخش عمومی غیر دولتی شاغل هستند به عهده کمیسیون‌های پزشکی سازمان تامین اجتماعی خواهد بود.
۷-۵-۶ – متقاضیانی که معلولیت آن‌ها بر اثر وقوع حادثه ناشی از کار باشد، باید جهت بررسی و تایید حادثه مذکور همزمان با ارائه درخواست بازنشستگی خود نسبت به ارائه کلیه مدارک و مستندات از قبیل گزارش حادثه، گزارش بررسی حادثه، نظریه مدیر مربوطه، گواهی ایام استراحت و سایر مکاتبات مرتبط با موضوع اقدام نمایند.
۷-۶- مدارک مورد نیاز
۷-۶-۱ – تصویر تمام صفحات شناسنامه و کارت ملی متقاضی شاغل در بخش دولتی ممهور به مهر برابر اصل توسط مراجع ذی صلاح
۷-۶-۲- اصل درخواست بازنشستگی متقاضی شاغل در بخش دولتی که در دبیرخانه دستگاه محل خدمت وی ثبت شده است.

۷-۶-۳ اصل درخواست بازنشستگی متقاضی شاغل در بخش غیر دولتی.

۷-۶-۴ اصل نظریه کمیسیون پزشکی سازمان بهزیستی کشور شاغل در بخش دولتی.

۷-۶-۵ اصل نظریه کمیسیون پزشکی سازمان تامین اجتماعی شاغل در بخش غیر دولتی.

۷-۶-۶ اصل نظریه سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور در خصوص تعیین میزان سنوات ارفاقی و موافقت با بازنشستگی متقاضی شاغل در بخش دولتی.

۷-۶-۷ تصویر آخرین حکم کارگزینی (ممهور به مهر برابر با اصل توسط دستگاه ذی‌ربط) متقاضی شاغل در بخش دولتی.

۷-۷- نحوه برقراری و تعیین میزان مستمری بازنشستگی
۷-۷-۱- میزان مستمری معلولین حوادث ناشی از کار و معلولین عادی شاغل در دستگاه‌های مورد اشاره در بند (۲-۵-۷) که پرداخت حقوق به مستخدمین آن‌ها بر اساس احکام استخدامی کارگزینی رسمی، ثابت یا دارای عناوین مشابه صورت می‌پذیرد عبارت است از :
آخرین حقوق مینای بازنشستگی مشمول کسر حق بیمه مندرج در آخرین حکم کارگزینی ضرب در مجموع سابقه مبنای بازنشستگی (حداقل ۲۰ سال) بعلاوه مدت سنوات ارفاقی حداکثر ۸ سال برای معلولین حوادث ناشی از کار و حداکثر ۶ سال برای معلولین عادی) تقسیم برسی .

۷-۷-۲ سنوات ارفاقی معلولین طبق جدول ذیل تعیین می‌گردد.

درصد معلولیت عادیسنوات ارفاقیدرصد معلولیت ناشی از
کار
سنوات ارفاقی
۲۰ لغایت ۳۰ درصد۲ سال۲۰ درصد۲ سال
۳۱ لغایت ۴۰ درصد۳ سال۲۱ لغایت ۳۰ درصد۳ سال
۴۱ لغایت ۶۰ درصد۴ سال۳۱ لغایت ۳۹ درصد۴ سال
۶۱ لغایت ۸۰ درصد۵ سال۴۰ لغایت ۵۵ درصد۵ سال
۸۱ لغایت ۱۰۰ درصد۶ سال۵۶ لغایت ۷۰ درصد۶ سال
۷۱ لغایت ۸۵ درصد۷ سال
۸۶ لغایت ۱۰۰ درصد۸ سال

۷-۷-۳- میزان مستمری معلولین حوادث ناشی از کار و معلولین عادی شاغل در بخش غیر دولتی با احتساب سنوات ارفاقی مندرج در بند اخیرالذکر بر اساس تبصره ذیل ماده ۷۷ قانون تامین اجتماعی می‌باشد.
نکته در هر حالت خدمت مازاد بر ۳۰ سال مشمولین فوق در تعیین حقوق بازنشستگی آن‌ها قابل محاسبه نخواهد بود.
(دادنامه شماره ۹۳ الی ۹۹ مورخ ۱۳۸۸/۲/۱۴ هیئت عمومی دیوان عدالت اداری)
۷-۸- شرایط بهره‌مندی شاغلین مشاغل سخت و زیان آور از قانون
۷-۸-۱ – دارا بودن حداقل ۲۰ سال سابقه خدمت قابل قبول از لحاظ بازنشستگی یا بیمه پردازی در کلیه وزارتخانه‌ها و شرکت‌ها و مؤسسات دولتی و شهرداری‌ها بانک‌ها و مؤسسات و شرکت‌ها و سازمان‌هایی که شمول قانون بر آن‌ها مستلزم ذکر نام است. (دادنامه شماره ۷۴۵ مورخ ۹۶/۸/۹ هیات عمومی دیوان عدالت اداری)
۷-۸-۲ – مستخدمین مربوطه در زمان درخواست بازنشستگی باید در مشاغل سخت و زیان‌آور اشتغال به کار داشته باشند.

۷-۸-۳- معافیت از شرط سنی با توجه به دادنامه شماره ۵ مورخ ۱۳۸۷/۱/۱۸ هیئت عمومی دیوان عدالت اداری.
۷-۸-۴- مدت سنوات ارفاقی هر یک از متقاضیان موضوع این ماده با توجه به انجام وظایف و درجات مختلف مشروط
به اینکه از ۵ سال تجاوز ننماید به شرح زیر تعیین می‌گردد.
الف) انجام وظایف در مشاغل درجه یک به ازای هر یک سال خدمت یک ماه.
ب) انجام وظایف در مشاغل درجه دو به ازای هر یک سال خدمت دو ماه.

پ) انجام وظایف در مشاغل درجه سه به ازای هر یکسال خدمت سه ماه
۷-۹- فرآیند بازنشستگی متقاضیان مشاغل سخت و زیان آور
۷-۹-۱- ارسال درخواست بازنشستگی متقاضی توسط دستگاه محل خدمت که قبلا از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور مبنی بر موافقت با بازنشستگی و همچنین مدت سنوات ارفاقی تعیین تکلیف گردیده است.
۷-۹-۲ – با عنایت به مفاد تصویب نامه شماره ۱۲۴۶۱۰ / ت ۴۴۵۴۷ ک مورخ ۱۳۸۹/۶/۶ کمیسیون موضوع اصل ۱۳۸ قانون اساسی کلیه کارگران مشمول قانون کار شاغل در دستگاه‌های اجرایی وزارتخانه ها مؤسسات و شرکت های دولتی شهرداری‌ها بانک‌ها و سازمان‌هایی که شمول قانون بر آن‌ها مستلزم ذکر نام است موضوع قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی ایران …. مشمول این قانون نبوده و مشمول آیین نامه اجرایی مشاغل سخت و زیان‌آور موضوع تصویب نامه شماره ۵۳۶۵ / ت ۳۶۰۰۵ هـ مورخ ۱۳۸۶/۲/۵ هیئت وزیران می‌باشند.
۷-۱۰- چگونگی دریافت هزینه های ناشی از سنوات ارفاقی وفق قانون مذکور
۷-۱۰-۱- در اجرای تبصره ۶ قانون اصلاح قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور مصوب ۱۳۸۳/۲/۲۱ مجلس شورای اسلامی هزینه‌های ناشی از اجرای این قانون جهت بازنشستگی جانبازان، آزادگان و معلولین عادی حوادث ناشی از کار و بیماران ناشی از شرایط خاص کار که در بخش دولتی شاغل می‌باشند به عهده دستگاه مربوطه می‌باشد و جانبازان، آزادگان و معلولین عادی حوادث ناشی از کار و بیماران ناشی از شرایط خاص کار که در بخش غیر دولتی شاغل می‌باشند به عهده دولت خواهد بود.
۷-۱۰-۲- طبق تبصره «۴» آیین نامه اجرایی قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور مصوب ۱۳۶۸/۵/۲۸ هیئت وزیران کسور بازنشستگی شاغلین مشاغل سخت و زیان آور سهم دستگاه و سهم مستخدم بر حسب مدت سنوات ارفاقی با رعایت سایر قوانین و مقررات مربوطه محاسبه و توسط دستگاه باید به سازمان تامین اجتماعی پرداخت شود، همچنین مواد (۴) و (۵) آئین نامه قانون مذکور مصوب ۱۳۸۵/۲/۱۰ هیئت وزیران نحوه محاسبه مربوط به حق بیمه و مستمری قابل پرداخت تا زمان احراز شرایط قانونی بازنشستگی به شرح زیر می‌باشد :
منظور از حق بیمه تا زمان احراز شرایط قانونی، ماه‌‌های باقیمانده از تاریخ بازنشستگی جانباز یا آزاده تا تاریخ احراز شروط سن و سابقه بازنشستگی قانونی وی (دارا بودن ۵۰ سال سن برای مردان و ۴۵ سال سن برای زنان و نیز ۳۰ سال تمام سابقه پرداخت حق بیمه) می‌باشد.
۷-۱۰-۳ – نحوه محاسبه حق بیمه تا زمان احراز شرایط قانونی بازنشستگی:
مدت کسری سابقه یا مدت کسری سن بیمه شده تا زمان احراز شرایط قانونی هر کدام که بزرگتر باشد ضرب در میزان مبلغ آخرین حقوق مبنای بازنشستگی در تاریخ برقراری یا متوسط دستمزد متقاضی حسب مورد ضرب در نرخ حق بیمه.
۷-۱۰-۴- جمع ماه‌های باقیمانده کسری سابقه تا زمان احراز شرط سابقه قانونی بازنشستگی مساوی است با جمع ماه‌های اشتغال بالقوه تازمان بازنشستگی قانونی منهای جمع ماه‌های سابقه خدمت یا بیمه پردازی در مقطع بازنشستگی.

۷-۱۰-۵- جمع ماه‌های باقیمانده (کسری سن) تا زمان احراز شرط سن قانونی بازنشستگی برای مردان یا زنان مساوی است با شرط قانونی سن (۵۰ سال سن برای مردان و ۴۵ سال سن برای زنان و نیز ۳۰ سال تمام سابقه پرداخت حق بیمه) منهای سن بیمه شده در تاریخ برقراری بازنشستگی بر حسب ماه.
– شروط سن و سابقه بر اساس مفاد تبصره ۱ ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی تعیین گردیده است.
– نرخ محاسبه حق بیمه ۳۰٪ می‌باشد.
– در فرمول محاسبه حق بیمه تا زمان احراز شرایط برای جانبازان و آزادگان دستگاه‌های دولتی غیر مشمول قانون کار آخرین حقوق مبنای بازنشستگی در تاریخ برقراری و برای مشمولین قانون کار متوسط دستمزدی که بر اساس تبصره ذیل ماده ۷۷ قانون تعیین می‌شود، ملاک محاسبه است.
۷-۱۰-۶- نحوه محاسبه مستمری تا زمان احراز شرایط قانونی بازنشستگی:
جمع ماه‌های باقیمانده تا زمان احراز شرایط قانونی بازنشستگی بر اساس کسری سن یا سابقه هر کدام که بزرگتر باشد ضرب در مجموع مبلغ مستمری قابل پرداخت در تاریخ برقراری بعلاوه کمک‌های جنبی.
با توجه به متغیر بودن میزان کمک‌های جنبی قابل پرداخت به مستمری بگیران (معیشت، عیدی سنوات و….) ضریب ۲۰٪ مبنای محاسبه کمک‌های جنبی تعیین شده است.
۷-۱۱- نکات قابل توجه
۷-۱۱-۱- پس از صدور حکم مستمری بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی یا آزادگان واحد امور فنی مستمری‌های شعبه موظف است طبق فرم مکانیزه در سیستم هزینه‌های ناشی از بازنشستگی افراد موصوف را سریعا محاسبه و به واحد وصول حق بیمه شعبه منعکس نمایند.

شایان ذکر است حق بیمه و مستمری پرداختی از تاریخ برقراری تا زمان احراز شرایط بازنشستگی قانونی به صورت هوشمند توسط سیستم مکانیزه مستمری‌ها محاسبه می‌گردد.

بدهی‌های تولید شده مربوط به بخش غیر دولتی توسط سیستم مکانیزه مستمری‌ها به صورت هوشمند در قسمت بدهی‌های دولت در گزارش وصولی منظور می‌گردد و همچنین بدهی‌های تولید شده مربوط به بخش دولتی پس از تخصیص شماره بدهی مشخص و توسط سیستم مذکور به سیستم پیگیری مطالبات منتقل می‌شود.

۷-۱۱-۲- واحد وصول حق بیمه باید از طریق گزینه «اعلام بدهی کارگاه‌های دولتی» در منوی اطلاعات جاری کارگاه‌ها در سیستم پیگیری مطالبات فرم مربوطه را از سیستم اخذ و پس از تائید مراتب توسط مسئول وصول حق بیمه و رئیس شعبه و ثبت آن در دبیرخانه شعبه اقدامات لازم طبق روال جاری را معمول دارد.
خاطر نشان می‌سازد مهلت پرداخت هزینه‌های مربوطه وفق فرم مذکور به مدت ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ بوده و پس از آن سیستم به صورت مکانیزه بدهی فوق الذکر را تبدیل به فرم اخطاریه نموده و سایر اقدامات اجرایی وفق مقررات جاری صورت می‌پذیرد.
۷-۱۱-۲ – سیستم مکانیزه مستمری‌ها با استفاده از اطلاعات ثبت شده علاوه بر ایجاد امکانات لازم برای پرداخت مستمری و سایر مزایای جنبی امکان اخذ آمار این قبیل افراد و همچنین ما به التفاوت وصول شده را نیز ارائه خواهد نمود.
۷-۱۲- بازنشستگی کارکنان مشاغل پرستاری، بهیاری، کمک بهیار، تکنسین اتاق عمل و تکنسین آزمایشگاه
طبق تصویب نامه شماره ۷۶۶۵۰ت ۹۲۹ مورخ ۱۳۶۸/۱۰/۲۷ هیات وزیران کلیه پست‌های قابل تخصیص در رشته شغلی پرستاری، بهیاری و کمک بهیار به عنوان مشاغل سخت و زیان‌آور محسوب گردیده و بر اساس تصمیم متخذه در جلسه مورخ ۶۹/۱۲/۲۱ شورای امور اداری استخدامی کشور درجه بندی و سنوات ارفاقی مشاغل مذکور طبق تبصره «۲» بند (۵) آیین نامه اجرایی قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و‌زیان آور مصوب ۱۳۶۸/۵/۲۸ هیئت وزیران مشخص گردیده است، همچنین با عنایت به تصویب نامه شماره ۵۸۱۲۱۰ت ۱۵۹۲۰ هـ مورخ ۱۳۷۶/۴/۲۰ هیئت وزیران مشاغل تکنسین اتاق عمل و تکنسین آزمایشگاه نیز به عنوان مشاغل سخت و‌زیان آور تعیین گردیده، لذا واحدهای اجرایی باید نسبت به درخواست‌های واصله آن دسته از کارکنان مذکور که در دستگاه‌ها، شرکت‌ها، مؤسسات دولتی، شهرداری‌ها، بانک‌ها و سازمان‌هایی که شمول قانون بر آن‌ها مستلزم ذکر نام است شاغل و متصدی مشاغل فوق می‌باشند و بیمه و بازنشستگی آنان مشمول قانون تامین اجتماعی می‌باشد، وفق قانون اصلاح قانون مذکور (مصوب (۱۳۶۷) مصوب ۱۳۸۳/۲/۲۱ مجلس شورای اسلامی و آئین نامه اجرایی مربوطه موضوع تصویب نامه شماره ۲۶۸۶ / ت ۳۳۵۷۰هـ مورخ ۱۳۸۵/۳/۶ هیئت وزیران و با رعایت شرایط مقرر در بند (۸-۷) این بخشنامه رسیدگی نمایند. ضمنا متصدیان پست‌های سازمانی نظیر رئیس و کارشناس ارشد پرستاری که فاقد مجوز قانونی می‌باشند.
۷-۱۳- بازنشستگی کارکنان شاغل در بیمارستان‌ها و سایر مراکز بهداشتی و درمانی وابسته به دستگاه‌های اجرایی
با عنایت به تصویب نامه شماره ۱۰۱۴۱۴/ت ۵۱۲۳۱ هـ مورخ ۱۳۹۵/۸/۱۷ هیئت وزیران مبنی بر اجرای بند (۵) آیین نامه اجرایی قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور موضوع تصویب نامه شماره ۴۵۶۶۴/ت ۶۵۲ مورخ ۱۳۶۸/۵/۳۰ هیات وزیران در خصوص تعیین برخی از مشاغل کارکنان شاغل در بیمارستان‌ها و سایر مراکز بهداشتی و درمانی به عنوان مشاغل سخت و زیان‌آور مراتب جهت اجرا به شرح زیر اعلام می‌گردد:

۷-۱۳-۱- مشمولین
کارکنان شاغل در بیمارستان‌ها و سایر مراکز بهداشتی و درمانی کلیه وزارتخانه‌ها، شرکت‌ها مؤسسات دولتی شهرداری‌ها، بانک‌ها، مؤسسات و شرکت‌هایی که شمول قانون بر آن‌ها مستلزم ذکر نام است و نهادهای عمومی غیر دولتی.
۷-۱۳-۲- شرایط لازم
چنانچه مشمولین فوق دارای حداقل ۲۰ سال تمام سابقه خدمت و پرداخت حق بیمه بوده و متصدی هر یک از مشاغل مذکور در جدول زیر باشند، می‌توانند بدون شرط سنی تقاضای بازنشستگی خود را به بالاترین مقام دستگاه ارائه و در صورت موافقت با بازنشستگی آنان، باید درخواست مربوطه همراه با کلیه احکام پرسنلی از بدو استخدام، تائیدیه اشتغال در پست‌های سازمانی و خلاصه پرونده پرسنلی متقاضی پس از ممهور نمودن به مهر برابر با اصل، به منظور احراز شرایط به آخرین شعبه دریافت کننده حق بیمه ارسال گردد. لازم بذکر است بهره‌مندی از مزایای فوق منوط به اشتغال عملی کارکنان مذکور در پست سازمانی مربوطه خواهد بود.
(دادنامه شماره ۷۴۵ مورخ ۹۶/۸/۹ هیات عمومی دیوان عدالت اداری)
درجه بندی مشاغل سخت و زیان‌آور و میزان سنوات ارفاقی هر یک مطابق جدول زیر می‌باشد:

 مشاغل درجه یک
(یک ماه سنوات خدمت ارفاقی به ازای هر سال)
 متصدیان پست‌های سازمانی کاردان، کارشناس و کارشناس ارشد، اتاق عمل مستقر در واحدهای عملیاتی بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی و درمانی.
 متصدیان پست‌های سازمانی کاردان، کارشناس و کارشناس هوشبری مستقر در واحدهای عملیاتی بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی و درمانی.
متصدیان پست‌های سازمانی ماما مستقر در واحدهای عملیاتی، بیمارستان‌ها و زایشگاه‌ها، مراکز بهداشتی و درمانی شهری و روستایی و تسهیلات زایمانی. 
متصدیان پست‌های سازمانی رئیس و مسئول فنی آزمایشگاه در آزمایشگاه‌های مستقر در واحدهای عملیاتی بیمارستان‌ها و مراکز آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی آزمایشگاه‌های مرجع انستیتو پاستور ایران، آزمایشگاه تشخیص پزشکی و روتین سازمان انتقال خون ایران آزمایشگاه‌های مرجع حوزه وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی و همچنین متصدیان پست‌های سازمانی کاردانی کارشناس کارشناس ارشد کارشناس مسئول و رئیس و مسئول فنی آزمایشگاه‌های مستقر در واحدهای عملیاتی در آزمایشگاه‌های کنترل کیفیت سازمان انتقال خون ایران سازمان غذا و دارو وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی متصدیان پست‌های سازمانی مسئول فوریت‌های پزشکی مستقر در واحدهای عملیاتی اورژانس بیمارستان‌ها و مراکز فوریت‌های پزشکی
(اورژانس ۱۱۵).
مشاغل درجه دو
(دو ماه سنوات خدمت ارفاقی به ازای هر سال) 
 متصدیان پست‌های سازمانی کاردان، کارشناس، کارشناس مسئول، کارشناس ارشد آزمایشگاه و خدمتگزار (لوله شور) در آزمایشگاه‌های مستقر در واحدهای عملیاتی مراکز بهداشتی و درمانی بیمارستان‌ها مراکز روانپزشکی مراکز بهداشتی و درمانی خیریه دولتی آزمایشگاه‌های مرجع انستیتو پاستور ایران آزمایشگاه تشخیص پزشکی و روتین سازمان انتقال خون ایران آزمایشگاه مرجع سلامت حوزه وزارت بهداشت و با آزمایشگاه‌های مرجع دانشگاه‌های علوم پزشکی و مراکز آزمایشگاه‌های تشخیص طبی.

۷-۱۳-۳- حداکثر سنوات ارفاقی قابل احتساب ۵ سال بوده و مجموع سنوات اصلی و ارفاقی نباید از ۳۰ سال تجاوز نماید.
۷-۱۳-۴- پرداخت فوق العاده سختی شرایط محیط کار موضوع بند (خ) ماده ۳۹ قانون استخدام کشوری ملاک تشخیص مشاغل سخت و زیان‌آور نخواهد بود.
۷-۱۳-۵ – اشتغال به کار مجدد کارکنان مشمول بند «۱-۱۳-۷» این بخشنامه پس از بازنشستگی ممنوع بوده و لازم است تعهد نامه (پیوست ۱۷ ضمیمه) توسط متقاضی تکمیل و اخذ گردد.

۷-۱۳-۶- فرآیند انجام کار
واحدهای اجرایی مکلفند پس از دریافت مدارک موضوع بند ۲-۱۳-۷” وفق مقررات، سوابق پرداخت حق بیمه متقاضیان را بررسی و پس از حصول اطمینان از احراز شرایط قانونی پیشگفت وفق مدارک و مستندات ارسالی توسط بیمارستان و سایر مراکز بهداشتی و درمانی، نسبت به محاسبه هزینه‌های ناشی از اجرای قانون به تفکیک سهم متقاضی و مراکز مذکور اقدام و مراتب را جهت وصول به دستگاه مربوطه اعلام نمایند.
۷-۱۳-۷- نحوه محاسبه حق بیمه و مستمری سنوات ارفاقی
طبق تبصره ۴ بند ۵ آیین نامه اجرایی قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور مصوب ۱۳۶۷/۹/۱ و همچنین ماده (۵) آیین نامه قانون اصلاح قانون مذکور مصوب ۱۳۸۵/۲/۱۰ هیئت وزیران، نحوه محاسبه هزینه‌های ناشی از اجرای قانون به شرح زیر است:
الف) هزینه‌های مربوط به حق بیمه تا زمان احراز شرایط قانونی بازنشستگی برابر است با مدت کسری سن یا سابقه تا زمان احراز شرایط قانونی هر کدام که بزرگتر باشد ضرب در متوسط دستمزد بیمه شده وفق تبصره ماده ۷۷ قانون تامین اجتماعی ضرب در ۳۰ درصد نرخ حق بیمه.
ب) هزینه‌های مربوط به مستمری قابل پرداخت تا زمان احراز شرایط قانونی بازنشستگی برابر است با مدت کسری سن یا سابقه تا زمان احراز شرایط قانونی هر کدام که بزرگتر باشد ضرب در مجموع مبلغ مستمری قابل پرداخت در تاریخ برقراری به علاوه مبالغ مربوط به کمک‌های جنبی.
۷-۱۳-۸- محاسبه و نگهداری حساب هزینه های برقراری مستمری
پس از صدور حکم مستمری بازنشستگی، هزینه‌های مربوطه شامل حق بیمه و مستمری پرداختی از تاریخ برقراری تا زمان بازنشستگی قانونی به صورت هوشمند توسط سیستم مکانیزه مستمری‌ها محاسبه و در سیستم پیگیری مطالبات واحد وصول حق بیمه منظور خواهد شد.

۷-۱۴- بازنشستگی کارکنان مراکز خاص درمانی بنیاد شهید و امور ایثارگران
با عنایت به تصویب نامه شماره ۱۰۱۴۱۷ / ت ۵۱۲۳۱ هـ مورخ ۸/۱۷ /۱۳۹۵ هیئت وزیران، مبنی بر اجرای بند (۵) آیین نامه اجرایی قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور موضوع تصویب نامه شماره ۴۵۶۶۴ /ت ۶۵۲ مورخ ۱۳۶۸/۵/۳۰ هیات وزیران در خصوص تعیین برخی مشاغل کارکنان مراکز خاص درمانی بنیاد شهید و امور ایثارگران، مراتب جهت اجرا به شرح زیر اعلام می‌گردد.
۷-۱۴-۱- مشمولین
صرفا کارکنان شاغل در مراکز خاص درمانی بنیاد شهید و امور ایثارگران می‌باشند. خاطر نشان می‌سازد با عنایت به اهمیت موضوع و حسب هماهنگی صورت پذیرفته با بنیاد مذکور فهرست مراکز خاص درمانی مربوطه همراه با کد کارگاهی در سیستم مکانیزه تعبیه گردیده و فقط افراد شاغل در کارگاه‌های تعیین شده امکان بهره‌مندی از مزایای بازنشستگی به استناد مصوبه اخیرالذکر را دارا می‌باشند.
۷-۱۴-۲- شرایط لازم
چنانچه مشمولین فوق دارای حداقل ۲۰ سال سابقه خدمت و پرداخت حق بیمه بوده و متصدی هر یک از مشاغل مذکور در جدول ذیل باشند می‌توانند بدون شرط سنی تقاضای بازنشستگی خود را به بالاترین مقام بنیاد یاد شده ارائه و بنیاد مذکور در صورت موافقت با بازنشستگی آنان باید درخواست مربوطه را همراه با کلیه احکام پرسنلی از بدو استخدام، تأییدیه اشتغال عملی در پست‌های سازمانی و خلاصه پرونده پرسنلی متقاضیان پس از ممهور نمودن به مهر برابر با اصل به منظور بررسی احراز شرایط به آخرین شعبه دریافت کننده حق بیمه ارسال نماید. لازم بذکر است بهره‌مندی از مزایای فوق منوط به اشتغال عملی کارکنان مذکور در پست سازمانی مربوطه خواهد بود.

(دادنامه شماره ۷۴۵ مورخ ۹۶/۸/۹ هیات عمومی دیوان عدالت اداری)
درجه بندی مشاغل سخت و زیان آور و میزان سنوات ارفاقی هر یک مطابق جدول زیر می‌باشد:

درجه سه
(سه ماه سنوات ارفاقی به ازای هر سال)
درجه دو
(دو ماه سنوات ارفاقی به ازای هر سال)
درجه یک
(یک ماه سنوات ارفاقی به ازای هر سال)
متصدیان پست‌های سازمانی پرستار، بهیار، کمک بهیار که به صورت تمام وقت در مراکز خاص درمانی جانبازان اشتغال به کار دارند.متصدیان پست سازمانی مددکار اجتماعی که به صورت تمام وقت در مراکز خاص درمانی جانبازان اشتغال به کار دارند.متصدیان پست سازمانی پزشک که به صورت تمام وقت در مراکز خاص درمانی جانبازان اشتغال به کار دارند.

۷-۱۴-۳- حداکثر سنوات ارفاقی قابل احتساب ۵ سال بوده و مجموع سنوات اصلی و ارفاقی نباید از ۳۰ سال تجاوز نماید.
۷-۱۴-۴ – اشتغال به کار مجدد مشمولین اشاره شده در بند “۱-۱۴-۷” این بخشنامه پس از بازنشستگی ممنوع بوده و لازم است تعهد نامه (پیوست ۱۸) ضمیمه توسط متقاضی تکمیل و اخذ گردد.
۷-۱۴-۵- پرداخت فوق العاده سختی شرایط محیط کار موضوع ماده ۳۹ قانون استخدام کشوری، ملاک تشخیص مشاغل سخت و زیان‌آور نخواهد بود.
۷-۱۴-۶- فرآیند انجام کار
پس از دریافت مدارک موضوع بند “۲-۱۴-۷” واحدهای اجرایی باید مطابق رویه جاری سوابق پرداخت حق بیمه متقاضیان را بررسی و پس از حصول اطمینان از احراز شرایط پیش گفت وفق مدارک و مستندات ارسالی توسط بنیاد شهید و امور ایثارگران نسبت به محاسبه و اعلام هزینه‌های ناشی از اجرای قانون به تفکیک سهم متقاضی و بنیاد مذکور اقدام نمایند.

کارگاه محل اشتغال متقاضی می‌بایست پس از تعیین تکلیف چگونگی پرداخت هزینه‌های مربوطه (اعم از سهم خود و مستخدم) نسبت به اعلام ترک کار بیمه شده جهت صدور حکم بازنشستگی اقدام نمایند.

۷-۱۴-۷- نحوه محاسبه حق بیمه و مستمری سنوات ارفاقی
طبق تبصره “۴” آیین نامه اجرایی قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان آور مصوب ۱۳۶۷/۹/۱ و همچنین ماده (۵) آیین نامه قانون مذکور مصوب ۱۳۸۵/۲/۱۰ هیات وزیران نحوه محاسبه هزینه‌های ناشی از اجرای قانون بدین شرح خواهد بود.
(الف) هزینه‌های مربوط به حق بیمه تا زمان احراز شرایط قانونی بازنشستگی برابر است با مدت کسری سن یا سابقه تا زمان احراز شرایط قانونی هر کدام که بزرگتر باشد ضربدر متوسط دستمزد بیمه شده (وفق تبصره ماده ۷۷ قانون تامین اجتماعی) ضربدر ۳۰% نرخ حق بیمه.
ب) هزینه‌های مربوط به مستمری قابل پرداخت تا زمان احراز شرایط قانونی بازنشستگی برابر است با مدت کسری سن یا سابقه تا زمان احراز شرایط قانونی هر کدام که بزرگتر باشد ضربدر مجموع مبلغ مستمری قابل پرداخت در تاریخ برقراری به علاوه مبالغ مربوط به پرداخت کمک‌های جنبی.
۷-۱۴-۸ – محاسبه و نگهداری حساب هزینه‌های برقراری مستمری
پس از صدور حکم مستمری بازنشستگی، هزینه‌های مربوطه شامل حق بیمه و مستمری پرداختی از تاریخ برقراری تا زمان بازنشستگی قانونی به صورت هوشمند توسط سیستم مکانیزه مستمری‌ها محاسبه و در سیستم پیگیری مطالبات واحد وصول حق بیمه منظور خواهد شد.

رأی شماره ۵ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری درخصوص ابطال تبصره ۷ ماده یک تصویب‏ نامه شماره ۲۲۶۸۶ک/ت۳۳۵۰هـ مورخ ۶/۳/۱۳۸۵ هیأت وزیران

شماره هـ/۸۵/
۶۷۹ ۲۶/
۳/۱۳۸۷
تاریخ: ۱۸/۱/۱۳۸۷ شماره دادنامه: ۵ کلاسه پرونده: ۸۵/۶۷۹
مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری.
شاکی: خانم مریم محمدی.
موضوع شکایت و خواسته: ابطال تبصره ۷ ماده یک تصویب‏ نامه شماره ۲۲۶۸۶ک/ت۳۳۵۰هـ
مورخ ۶/۳/۱۳۸۵ هیأت وزیران.
مقدمه: شاکی به شرح دادخواست تقدیمی اعلام داشته ‏است، براساس قانون اصلاح بند (ب) تبصره یک ماده ۲ قانون اصلاح مقررات بازنشستگی وظیفه مصوب ۲/۱۰/۱۳۷۰ مجلس شورای اسلامی، مستخدمان زن با دارا بودن ۲۰ سال سابقه خدمت و بدون شرایط سنی می‏‌توانند بازنشسته شوند. از طرفی بر اساس تبصره ۷ ماده یک آیین‌‏نامه اجرایی قانون اصلاح
قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور مصوب ۱۰/۲/۱۳۸۵ هیأت وزیران، حداقل شرط سنی برای مستخدمان زن ۴۵ سال تعیین شده لذا تقاضای ابطال تبصره ۷ ماده یک تصویب‏ نامه فوق ‏الذکر را دارم. مشاور و مدیرکل دفتر امور حقوقی دولت در پاسخ به شکایت فوق طی لایحه شماره ۷۰۳۷۹/۳۱۹ مورخ ۳/۵/۱۳۸۶ مبادرت به ارسال تصویر نظریه شماره ۱۵۷۲۴/ص/۸۵ مورخ ۲۳/۱۱/۱۳۸۵ معاونت توسعه مدیریت و امور مجلس وزارت رفاه و تامین اجتماعی نموده است در این نامه آمده است، ۱ـ ماده واحده قانون اصلاح نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور مصوب ۱/۹/۱۳۶۷ کلیه وزارتخانه‌‏ها،‌ شرکت‌ها، موسسات دولتی، شهرداری‌ها، بانک‌ها و موسسات و شرکت‌ها و سازمان‌‏هایی که شمول قانون بر آن‌ها مستلزم ذکر نام است، می‏‌توانند مستخدمین معلول (اعم از جانبازان انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی، معلولین حوادث ناشی از کار، بیماران ناشی از شرایط خاص کار و معلولین عادی) رسمی یا ثابت یا دارای عناوین مشابه خود را (به جز کارگران مشمول قانون کار) به شرط داشتن حداقل ۲۰ سال تمام سابقه خدمت براساس درخواست کتبی آنان و تصویب شورای امور اداری و استخدامی کشور با افزودن سنوات خدمت ارفاقی که مدت آن ذیلاً بر حسب نوع و درجه معلولیت و یا بیماری مشخص گردیده است، به مدت خدمت آنان بدون پرداخت کسور و فقط از لحاظ احتساب حقوق بازنشستگی، بازنشسته نمایند، خدمت زاید بر ۳۰ سال این افراد قابل محاسبه نبوده و در تعیین حقوق بازنشستگی آنان آخرین حقوق قبل از بازنشستگی مبنای محاسبه قرار می‏‌گیرد… طبق تبصره ۵ قانون اصلاح نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی مصوب ۲۲/۲/۱۳۸۳، جانبازان و آزادگان کارگر مشمول قانون کار و تامین‌اجتماعی با لحاظ تبصره ۲ ماده ۲ قانون اصلاح مقررات بازنشستگی و وظیفه قانون استخدام کشوری مصوب ۱۳/۱۲/۱۳۶۸ مشمول این قانون خواهند بود و مشمول حداقل شرط سنی ۵۰ سال با داشتن ۳۰ سال سابقه کار نمی‌‏باشند. برابر ماده ۲ قانون اصلاح مقررات بازنشستگی و وظیفه استخدام کشوری مصوب ۱۳/۱۲/۱۳۶۸، بازنشستگی مستخدمین رسمی، ثابت و دارای عناوین مشابه وزارتخانه‏‌ها، موسسات، شرکت‌های دولتی، شهرداری‌ها و موسسات دولتی که شمول قانون بر آن‌‌ها مستلزم ذکر نام است، با حداقل سی سال سابقه خدمت قابل قبول از لحاظ بازنشستگی طبق مقررات مربوط خواهد بود و طبق تبصره یک ماده مذکور مستخدمین رسمی و یا ثابت مشمول این قانون می‏‌توانند با دارا بودن شرایط زیر و موافقت دستگاه دولتی متبوع خود بازنشسته شوند، الف ـ مستخدمین مرد با ۵۰ سال سن و ۲۵ سال سابقه خدمت. ب ـ مستخدمین زن با ۴۵ سال سن و ۲۵ سال سابقه خدمت و در تبصره ۲ همین ماده آمده است، صرفاًَ بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی، معلولین، شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور و نیز مشمولین ماده ۷۷ و بند (الف) ماده ۷۴ قانون استخدام کشوری از شمول حکم این ماده مستثنی بوده و تابع مقررات مربوط به خود و حداقل سن بازنشستگی خواهد بود. تبصره ۶ ماده یک آیین‌‏نامه اجرایی قانون اصلاح قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی موضوع تصویب‏نامه مورخ ۶/۳/۱۳۸۵ «کلیه جانبازان و آزادگان مشمول این آیین ‏نامه در صورتی که مدت خدمت مبنای بازنشستگی آن‌ها با احتساب مجموع سنوات سابقه خدمت (حداقل ۲۰سال) و سنوات ارفاقی (حداکثر ۱۰ سال) ۳۰ سال تمام باشد از احراز شرط حداقل سن بازنشستگی معاف خواهند بود در غیر این صورت با رعایت مفاد ماده ۴ آیین‏نامه اجرایی قانون اصلاح مقررات بازنشستگی و وظیفه قانون استخدام کشوری موضوع تصویب‌ ‏نامه شماره ۸۰۵۲۳/ت۲۶۷ مورخ ۱۸/۷/۱۳۶۹ دارا بودن شرط سنی برای آنان (مردان حداقل ۵۰ سال و زنان حداقل ۴۵ سال) الزام است». تبصره ۶ آیین‏‌نامه اجرایی با ارجاع موضوع به قانون اصلاح نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور مصوب۱/۹/۱۳۶۷ بیان می‌‏نماید این افراد به شرط داشتن ۳۰ سال سابقه خدمت (حداقل۲۰ سال سابقه خدمت و با افزودن سنوات خدمت ارفاقی) بدون در نظرگرفتن شرط سنی بازنشسته می‏‌گردند. هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ فوق با حضور رؤسا و مستشاران و دادرسان علی‌البدل شعب دیوان تشکیل و پس از بحث و بـررسی و انجام مشاوره با اکثریت آراء بـه شرح آتی مبادرت بـه صدور رأی می‎‌نماید.

رأی هیأت عمومی
حکم مقرر در ماده واحده قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور مصوب ۱۳۶۷ و تبصره ۳ آن و همچنین مقررات اصلاحی قانون فوق‌‏الذکر مصوب ۱۳۸۳ در باب نحوه بازنشستگی مستخدمین معلولین (اعم ازجانبازان انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی، معلولین حوادث ناشی از کار،
بیماران ناشی از شرایط خاص کار و معلولین عادی) و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور که وظایف مربوط به شغل آنان باعث بروز ناراحتی‌‏های جسمی و روحی می‏‌شود مقید و مشروط به شرط سنی خاصی نشده است، بنابراین تبصره ۷ ماده یک آیین‏نامه اجرائی قانون اصلاح قانون فوق‌‏الذکر که مقرر داشته «حداقل سن بازنشستگی برای کلیه معلولین عادی،
بیماران ناشی از شرایط خاص کار، معلولین حوادث ناشی از کار و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور مشمول تبصره ۳ قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور مصوب ۱۳۶۷ به ترتیب برای مردان و زنان ۵۰ سال و ۴۵ سال می‏‌باشد» و با افزایش شرط سنی مذکور دایره شمول قانون را
تضییق و محدود کرده است، خلاف هدف و حکم مقنن و خارج ازحدود اختیارات قوه مجریه در وضع مقررات دولتی تشخیص داده می‏‌شود و تبصره مزبور به تجویز اصل ۱۷۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ماده یک و بند یک ماده ۱۹ و ماده ۴۲ قانون دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۸۵ ابطال می‏‌گردد.


رئیس هیأت عمومی دیوان عدالت اداری ـ علی رازینی

💎 صدور قرارداد کار، فیش حقوقی و تسویه حساب کارکنان برای کارفرمایان آسان شد!

ویژگی‌های نرم‌افزار کارمزد


مطابق با قانون کار: از مطابقت اسناد خود با آخرین مقررات کار مطمئن باشید.
محاسبات خودکار: حقوق و مزایا را به صورت دقیق و بدون خطا محاسبه کنید.
رابط کاربری ساده: حتی اگر با کامپیوتر آشنایی زیادی ندارید، به راحتی می‌توانید از کارمزد استفاده کنید.
ساده و سریع: با چند کلیک ساده، تمام اسناد را دریافت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *