مهلت ارسال لیست بیمه و جریمه
فهرست مطالب
حق بیمه چیست؟
قبل از پرداختن به موضوع مهلت ارسال لیست بیمه باید بدانیم به طور کلی بیمه، قراردادی است که بر اساس آن شرکت بیمه یا بیمه گر تعهد می دهد در برابر مبلغی که فرد یا شرکت دیگری (بیمه گذار) به او پرداخت می کند، خسارت وارد شده به بیمه گذار را در پی رویدادی ناخواسته جبران کند. مبلغی که فرد بیمه شده (بیمه گذار) به شرکت بیمه پرداخت می کند، حق بیمه نامیده می شود.بیمه گذار موظف است که حق بیمه را مطابق با قرارداد بیمه پرداخت کند.
یکی از مهمترین نوع بیمه مربوطه به بیمه بازنشستگی و درمان است. در ایران بزرگترین صندوق بیمه بازنشستگی و درمان تامین اجتماعی است. برای اینکه افراد در سنین بالا که توان اشتغال ندارند بتوانند دارای حقوق و مستمری باشند در طول مدت اشتغال و یا به صورت بیمه کارگری و یا آزاد نزد سازمان تامین اجتماعی بیمه می شوند.
در هر دو صورت فرد به صورت ماهانه بیمه واریز می کند. با تحت پوشش قرار گرفتن فرد در تامین اجتماعی در طول بیمه پردازی از مزایای درمانی و پس از بازنشستگی نیز از مستمری و خدمات درمانی بهره مند می شود.
سازمان تامین اجتماعی برای واریز بیمه چه به صورت انفرادی و چه به صورت گروهی از کارگاه ها به صورت لیست بیمه ضوابط و مقرراتی دارد که در ادامه به آن ها پرداخته می شود.
مقاله مرتبط حق بیمه کارگری تامین اجتماعی چیست و چگونه محاسبه میشود؟ را مطالعه نمایید.
وظایف کارفرمایان در قبال سازمان تأمین اجتماعی
تمامی شرکت ها ۴ وظیفه عمده نسبت به سازمان تأمین اجتماعی دارند که عبارتند از:
۱- تشکیل پرونده بیمه و اخذ شماره و کد کارگاه
بر اساس قانون تأمین اجتماعی صاحبان کارگاه های تازه تأسیس بلافاصله پس از تاریخ تأسیس، باید به نزدیک ترین شعبه تأمین اجتماعی کارگاه خود مراجعه نموده و مدارک مبنی بر کارفرما بودنش را ارائه نمایند. در مرحله بعدی شعبه تأمین اجتماعی، پس از شناسایی کارگاه و تعداد کارگران شاغل در آن، پرونده کارگاه را تشکیل داده و کد کارگاه را به آن مجموعه ارائه خواهد داد.
۲- نام نویسی کارگران و اخذ شماره بیمه برای آن ها
کسانی که برای اولین بار بیمه می شوند باید به واحد مربوط به نام نویسی در شعبه تأمین اجتماعی مربوطه مراجعه کنند تا اطلاعات هویتی و بیمه ای آنان در پایگاه اطلاعات شعبه مورد نظر ثبت نام گردد. از این رو جهت شناسایی، انجام امور بیمه ای و طبقه بندی مستندات آنان یک شماره بیمه منحصر به فرد به آنان اختصاص داده می شود.
توجه کنید هر شخص در طول دوران فعالیت خود فقط یک کد بیمه منحصر به فرد دارد و با تغییر شغل و تغییر کارگاه این کد تغییر نخواهد کرد.
۳- تهیه لیست بیمه کارگران طبق حقوق و دستمزد کارگران
کارفرمایان موظفند ظرف مدت یک ماه اطلاعات مربوط به بیمه کارگران را در قالب فایل الکترونیکی و لیست های مربوطه (در ادامه به آن ها اشاره می کنیم) تهیه نمایند.
۴- ارسال لیست بیمه و پرداخت حق بیمه
طبق ماده ۳۹ قانون تامین اجتماعی کارفرمایان موظفند ظرف مدت یک ماه لیست بیمه تهیه شده را به شعبه بیمه تأمین اجتماعی مربوطه ارسال نمایند و با دریافت فیش الکترونیکی اقدام به پرداخت حق بیمه کارگاه خود نمایند. توجه داشته باشید که کارگاه ها برای پرداخت الکترونیکی حق بیمه باید نام کاربری و کلمه عبور منحصر به فرد خودشان را از شعبه مربوطه دریافت نمایند.
اطلاعات لیست بیمه کارگران
اطلاعاتی که باید در لیست حق بیمه به صورت صحیح وارد شود از این قرار است:
- نام و نام خانوادگی کارفرما
- اطلاعات کارگاه از قبیل نام و نشانی کارگاه
- نام ماهی که بیمه برای آن رد می شود
- روزهای کاری
- میزان حقوق و دستمزد و مزایا
- اطلاعات کارگر به طور کامل
- مبلغ حق بیمه
- سهم کارفرما از حق بیمه
- سهم کارگر از بیمه
- آغاز به کار بیمه شده و ترک کار بیمه شده
- استراحت های پزشکی کارگر
لیست بیمه کارگران پاره وقت و ساعتی
برای کارگرانی که کمتر از ساعات کاری مصوب قانون کار مشغول به کار هستند مانند منشی و یا معلم حق التدریسی، نظر قانون بر این است که همه این افراد باید مشمول بیمه باشند و باید با جمع ساعت کاری و مشخص نمودن تعداد روز کاری آنها به همان میزان در لیست بیمه ثبت شده و برای آنها حق بیمه پرداخت شود.
طبق ماده ۳۹ قانون کار حقوق و مزایای کارگران پاره وقت به نسبت کارکرد آنان باید پرداخت شود و به تبع آن لیست بیمه کارگران پاره وقت نیز باید به نسبت کارکرد با لحاظ بهره مندی از تعطیلات رسمی در مهلت مشخص شده مانند کارگران عادی ارائه گردد.
چگونه حق بیمه واریز نشده کارگران در گذشته را می توان پرداخت کرد
مهلت پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی کارگران
مهلت قانونی برای تحویل لیست بیمه و پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی هر ماه برای کارگران قانون کار طبق ماده ۳۹ قانون تامین اجتماعی، حداکثر تا پایان آخرین روز ماه بعد است. برخی کارگاه ها از به صورت دوره ای و طبق مصوبات دولت از مهلت بیشتری بهره مند می شوند.
براین اساس، درصورت تاخیر یا عدم ارسال لیست و همچنین تاخیر یا عدم پرداخت حق بیمه مربوط به هر ماه در مهلت تعیین شده طبق قانون جرایم، کارفرما در هر مورد ملزم به پرداخت جریمه تاخیر لیست و پرداخت حق بیمه خواهد بود و از طرفی درصورت عدم ارسال لیست صورت مزد و حقوق کارگران، کارفرما ملزم به پرداخت جریمه به میزان ۱۰ درصد مبلغ حق بیمه به اضافه بیمه بیکاری همان ماه خواهد بود.
درصورتی که کارفرما به دلیل تاخیر در پرداخت حق بیمه یا عدم پرداخت آن همچنین تاخیر یا عدم ارسال لیست، مشمول جریمه شود و اصل حق بیمه و بیمه بیکاری را قبل از صدور برگ لازم الاجرا یکجا پرداخت کند، از پرداخت ۴۰ درصد جریمه های مربوطه معاف خواهد شد و از طرفی با صدور و ابلاغ برگ لازم الاجرا، معافیت ۴۰ درصد جریمه های متعلقه لغو و علاوه بر آن یک بیستم بدهی به عنوان نیم عشر اجرایی به بدهکار (کارفرما) تعلق خواهد گرفت.
عدم پرداخت حق بیمه
کارفرما موظف است درصد تعیین شده را از دستمزد کارگر خود کسر کند و با اضافه کردن درصد خود، حق بیمه را به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت کند. چنانچه کارفرما کوتاهی کند و حق بیمه را حداکثر تا پایان ماه بعد پرداخت نکند بعد از چند ماه بیمه قطع خواهد شد.
فرد بیمه شده (کارگر) می تواند در این خصوص شکایت تنظیم کرده و با مدارک مربوطه به در مراجع حل اختلاف اداره کار با موضوع مکلف کردن کارفرما به واریز حق بیمه ایام اشتغال ارائه کند. در این صورت کارفرما با رای اداره کار مکلف خواهد شد اصل حق بیمه ایام کارکرد به انضمام جرایم را به سازمان پرداخت نماید.
جریمه های عدم پرداخت حق بیمه کارگر
در صورتی که کارفرما طبق ماده ۸۴ قانون کار و ۳۶ قانون تامین اجتماعی از واریز به موقع حق بیمه کارگران خودداری نماید از چند جنبه متحمل جریمه خواهد شد.
جریمه عدم پرداخت بیمه کارگر در قانون کار
مطابق ماده ۱۸۳ قانون کار اگر کارفرما از بیمه کردن کارگر خودداری نماید علاوه بر این که وظیفه دارد کلیه حقوق مربوط به کارگر را پرداخت نماید باید یک جریمه نقدی معادل ۲ تا ۱۰ برابر حق بیمه مربوطه را نیز پرداخت نماید.
به عنوان مثال اگر حق بیمه مبلغ ۷۰۰ هزار تومان باشد و کارفرما حق بیمه را پرداخت نکند، جریمه ای که برای ایشان تعیین میشود ۲ تا ۱۰ برابر مبلغ ۷۰۰ هزار تومان است.
مرجع اعمال و دریافت این جریمه دادگستری است. اداره کار پس از صدور رای برای پرداخت حق بیمه کارگر می تواند کارفرمای خاطی را همراه با مستنداد و رای قطعی صادر شده به مراجع قضایی معرفی نماید و خواستار اعمال ماده ۱۸۳ قانون کار باشد.
جریمه و یا به عبارتی خسارت دومی که از قانون کار به کارفرما از بابت عدم و یا تاخیر در واریز بیمه به کارفرما تحمیل می شود این است که اگر کارفرما در مهلت تعیین شده لیست بیمه را ارائه نماید ۷% حق بیمه را از حقوق کارگر کسر کرده و واریز می نماید.
اگر کارفرما با رای اداره کار مجبور به واریز بیمه کارگر شود در این صورت علاوه بر جرائم تامین اجتماعی ۷% حق بیمه سهم کارگر نیز از جانب کارفرما باید واریز گردد. علاوه بر آن ۷% حق بیمه علاوه بر آنکه در بیمه منجر به خسارت به کارفرما می شود جزو مزد کارگر محسوب می شود و در صورت کسر از حقوق کارگر باید به وی عودت داده شود.
جریمه عدم ارسال لیست بیمه
کارفرمایانی که در مهلت معینه لیست بیمه را ارسال نکنند و چندین ماه و یا برای مدت های طولانی تری لیست را ارسال نکرده اند، جریمه عدم ارسال لیست برای آن ها محاسبه می شود که البته این موارد نیاز به بررسی دارد که آیا مجموعه در طی زمانی که لیست ارسال نکرده آیا مشغول فعالیت بوده است یا خیر.
همین طور پیمانکارانی که مشغول فعالیت بوده اند اما لیست را ارسال نکرده اند مشمول جریمه تأخیر ارسال لیست بیمه پرسنل خواهند شد. اگر کارفرما با عدم ارسال لیست بیمه و یا تأخیر در ارسال آن مشمول جریمه شود و تمام حق بیمه به علاوه بیمه بیکاری را قبل از صدور برگه لازم الاجرا واریز کند، جرایم وی شامل ۳۰ درصد تخفیف می شود.
بر طبق قانون در صورت وجود مغایرت و یا نقصی در لیست ارسالی از جانب کارفرما، سازمان تا ۶ ماه بعد می تواند مدارک و اسناد را بررسی نموده و در صورت اثبات مغایرت ها، کارفرما مشمول جریمه می شود.
نکته: اگر کارفرما به صورت دوره ای لیست بیمه پرسنل را ارسال می کند، در صورت وجود تغییرات در بیمه شدگان و یا حقوق و مزایا کارگران باید این تغییرات در لیست هر ماه اعمال و ارسال شود، در صورت عدم ارسال تغییرات، لیست دوره های قبل ملاک قرار می گیرد.
نحوه محاسبه جریمه بیمه نکردن کارگر
کارفرما در صورت عدم ارسال لیست بیمه از دو جهت جریمه میشود:
۱- جریمه ناشی از عدم تسلیم لیست
۲- جریمه ناشی از تأخیر در پرداخت حق بیمه
جریمه عدم تسلیم لیست یا تأخیر در ارسال لیست تا ۱۰ درصد و صرفاً برای یک بار به نسبت جمع کل حق بیمه و بیمه بیکاری محاسبه می شود. اگر کارفرما قبل از صدور اجرائیه، بدهی های عقب افتادۀ خود را پرداخت کند از ۴۰ درصد بخشودگی در جریمه برخودار می شود.
نحوه محاسبه جریمه بیمه نکردن کارگر به این شکل است که در صورت عدم پرداخت حق بیمه،جریمه تأخیر پرداخت حق بیمه برای هر ماه، ۲ درصد به ازای هر ماه نسبت به جمع کل حق بیمه و بیمه بیکاری است.
روش های پرداخت حق بیمه از طرف کارفرما
پرداخت اینترنتی حق بیمه تأمین اجتماعی و پرداخت فیش تأمین اجتماعی نیز مانند تراکنش های دیگر مالی از طریق اینترنت، دستگاه خودپرداز، تلفن های همراه و ثابت و حضور در شعب سازمان تاأمین اجتماعی قابل انجام است.
در ادامه هر یک از این مسیرها را برای کارفرمایان جهت واریز حق بیمه شرح می دهیم.
نحوه پرداخت حق بیمه از طریق اینترنت
از میان بانک ها دو بانک ملت و رفاه در عملیات های بانکی خود، پرداخت حق بیمه به سازمان تأمین اجتماعی را قرار داده اند. کارفرمایان با مراجعه به این دو بانک می توانند مبلغ حق بیمه کارگران خود را پرداخت نمایند.
ممکن است به مرور زمان تعداد بانک های عامل برای پرداخت بیمه تامین اجتماعی تغییر کند.
نحوه پرداخت حق بیمه کارگر از طریق دستگاه خودپرداز
قبل از اتمام مهلت تهیه و ارسال لیست بیمه کارفرمایان می توانند با استفاده از دستگاه خودپرداز بانک های رفاه، ملی، صادرات، کشاورزی، سپه، ملت و تجارت با هر کارت عضو شتابی که در اختیار دارند فیش حق بیمه کارگران خود را پرداخت کنند.
نحوه پرداخت حق بیمه از طریق تلفن بانک رفاه
راه دیگر پرداخت حق بیمه برای کارفرمایان استفاده از تلفن بانک رفاه است که به شرح زیر می باشد:
- کافرماایان ابتدا باید با سامانه شفاهی بانک رفاه ۸۴۰۴۳۰۰۰-۰۲۱ تماس بگیرند.
- برای پرداخت قبض تأمین اجتماعی عدد ۲ را انتخاب نمایند.
- شماره کارت ۱۶ رقمی خود را وارد نموده و پس از آن علامت ستاره * را وارد کنند.
- شناسه برگ پرداخت را وارد نموده و کلید * را بزنند.
- سپس حق بیمه را وارد کرده و کلید * را فشار دهند.
- پس از اطمینان از صحیح بودن موارد وارد شده عدد ۱ را بزنند.
- بعد از وارد کردن رمز دوم کارت خود شماره پیگیری به کارفرما داده می شود.
نحوه پرداخت حق بیمه از طریق تلفن همراه
- وارد کردن کد دستوری #۱۴۲۰*۴*
- انتخاب پرداخت الکترونیکی حق بیمه سازمان تأمین اجتماعی
- ثبت اطلاعات
- وارد کردن اطلاعات در پرداخت بانکی
- دریافت شماره پیگیری
نحوه پرداخت حق بیمه در محل شعب سازمان تأمین اجتماعی
این روش قدیمی ترین و سنتی ترین راه برای پرداخت حق بیمه توسط کارفرمایان است. در این روش کارفرمایان می توانند به شعب سازمان تأمین اجتماعی مراجعه نموده و حق بیمه کارگران و کارمندان خود را به صورت حضوری پرداخت نمایند.
توصیه اکید کارتابان به تمام کارفرمایان این است که مهلت ارسال لیست بیمه تامین اجتماعی کارگران خیلی مورد توجه قرار گیرد و حق بیمه کارگران در مهلت های قانونی واریز گردد.
جرایم عدم ارائه لیست، عدم و یا تاخیر واریز حق بیمه به دلیل هم بروز حساب شدن و هم تجمعی بودن بسیار سنگین می شوند.
چنانچه شرکت لیست بیمه را رد کند اما مبلغ را پرداخت نکند جزو سابقه بیمه منظور میشود
سلام
من بین ماه های کارکرد از سال ۹۲، ۳۰ ماه بیمه من رد نشده باید چیکار کنم کارفرما چقدر جریمه میشه؟
سلام ما جزو بيمه های ۷درصدی هستیم مهلت پرداخت روی فیش ۱/۱۱/۱۴۰۱ بوده من همون روز ساعت ۱۰ صبح ۲/۸۰۰واریز کردم الان برام ۲/۵ جریمه اومده چیکار باید بکنم
باسلام
اگر کار فرما دوماه بیمه واریز نکند بیمه کارگر قطع میشه یا نه؟
سلام
حق بیمه را یک هفته پرداخت کرده ام ولی تو سابقه نشون داده نمیشه کجا پیگیر باشم
آیا در ماه هایی ک ٣٠ام جمعه است امکان ارسال در شنبه که میشه یکم وحود دارد؟ و این تبصره درست است؟
با سلام وخسته نباشید
سوالم اینه گاهی وقتا، البته بیشتر وقتایی که آخرین روز ماه تعطیل باشه حداکثر مهلت پرداخت فیش بیمه، که ۳۰ام یا ۳۱هست میزنه ۱ام. آیا روز یکم پرداخت کنیم جریمه نمیخوره؟؟
چه مدت طول میکشد که ماه های واریز نشده بیمه که کارفرما گفته جریمه رو پرداخت کرده تو پنل بیمه گذار دوباره رویت شود؟
سلام
بستگی به زمان وصول مبلغ از کارفرما دارد. پس از واریز شدن مبلغ حق بیمه، سوابق قطعی تلقی شده و معمولا زمان زیادی طول نمی کشد تا در سایت تامین اجتماعی درج شود. در صورت تاخیر زیاد می توانید از شعبه مربوطه پیگیری نمایید.
سلام وقتتون بخیر خانوم بنده جایی کار میکنه ۱ ساله بیمه نیست والان برای بیمه کارفرما گفته ۲ سال باید کار کنه بعد بیمه بشه اگر حقش رو بخواد چیکار باید کنه؟
سلام
کارگر باید از روز اول کار بیمه شود. در صورتی که بیمه و حقوق و مزایای قانونی پرداخت نشده باشد کارگر می تواند برای مطالبه این موارد در اداره کار طرح شکایت کند.
راهنمای کامل سامانه جامع روابط کار و شکایت اداره کار
سلام بعد از آخرین واریزی حق بیمه تا چند ماه میشود از بیمه برای درمان استفاده کرد
سلام
تا زمان اتمام واریز بیمه.
سلام چه مدت طول میکشه که حق بیمه وارد سامانه بشه؟
سلام
کارفرما تا پایان ماه بعد مهلت واریز حق بیمه را دارد. پس از ثبت لیست بیمه و واریز بیمه در سامانه مشاهده می شود.
سلام خسته نباشید
میخواستم بپرسم آیا بیمه یک ماه من رو پرداخت نکرده البته بین دو ماه مثلا بیمه برج۵ و ۷ رو ریخته ولی برج ۶ رو نریخته و کارفرما میگوید با جریمه میریزه و الان یک ماه و ۲۵ روز میگذره تا چند ماه اگر زمان واریز است؟
سلام
پس از قطعی شدن لیست بیمه و گذشتن زمان مقرر ارائه لیست، کارفرما حق بیمه ایام اشتغال واریز نشده را به این راحتی نمی تواند واریز کند.
یا باید مدارک اشتغال کارگر را به تامین اجتماعی ارائه کند و فرم ادعای سابقه پر شود و یا باید کارگر در اداره کار برای بیمه واریز نشده شکایت کند.
با سلام
آیا لیست پرسنل و حق بیمه را میشود دو روز قبل از اتمام ماه فرستاد مثلا حق ببمه مهر ماه را ۲۸ مهر و ۳۰ روز کامل به بیمه فرستاد؟ متشکرم
سلام
مهلت ارسال لیست بیمه تا آخرین روز ماه بعد است.
اگر کارفرما بیمه را با چند ماه تاخیر بریزد آیا سابقه بیمه خراب میشود
سلام
اگر لیست رد شود ولی مبلغ آن با تاخیر واریز شود تاثیری در سابقه ندارد. وجود تناوب و خلا در سابقه بیمه (غیر از کارهای سخت و زیان آور) تاثیر منفی در سوابق بیمه ای ندارد.
سلام
اگر از اولین روز کارکردن خودش بیمه میشه؟
یا باید یک مدتی کار کنه و بعد بیمه براش رد بشه؟!
چیزی درباره ی این موضوع پیدا نکردم
سلام
بیمه از اولین روز کاری باید واریز شود
بنظرم خیلی گنگ مردم رو راهنمایی میکنید. اگه پیمانکار در طول دوره قرارداد فقط یکبار برای یک ماه برای یک نفر با یک روز کارکرد لیست بده دیگه جریمه ۱۰ درصدی نمیخوره! جریمه تاخیر در پرداخت حق بیمه لیست اینطوریه که کل حق بیمه لیست رو از حق بیمه ای که پرداخت شده کسر میکنند و الباقی ضرب در ۲ درصد میکنند و سپس ضرب در ۱۲ ماه
کارگاه ما از اول آذر جواز کسب گرفته و کد کارگاهی تعریف کرده،
میتونه بیمه ی پرسنل رو از اول آبان پرداخت کنه؟
سلام
رابطه کارگری کارفرمایی منوط به دریافت مجوز نیست و هر کارفرما یک ماه مهلت پرداخت بیمه کارگران را دارد. حق بیمه آبان تا آخر آذرماه قابل پرداخت است.
سلاممن۷سالبیمه.دارمحدود۶ماه
پرداختنکردمپدرممشکلداشت
بیمارستانخلاصهرفتمبیمهگفتنغط..شدهباخواهشوالتماسقبولکردنادرسکاربدمبازرساومدتاییدکرددهروزبعدشرفتمبیمهگفتنزنگمیزنیملطفابگیددرستمیشه
سلام
اگه بخواهیم با تاخیر لیست رو رد کنیم شرایطش چیه؟
و برای شرکت های پیمانکاری که کارفرما حق بیمه ماهانه رو پرداخت میکنه شرایط چه جوری؟
یعنی خود پیمانکار باید حق بیمه اون ماه رو بده؟
سلام
اگر بیمه را تا پایان ماه پرداخت نکردن ولی هنوز کارگر تحت پوشش بیمه باشد. آیا سابقه بیمش خراب میشود؟ و تا کی مهلت دارد بپردازد؟
سلام
همش که بابا برای بیمه نوشتید. یکم هم برای حقوق کارگر بنویسید چی میشه برای دیر پرداخت کردن تو ایران پول خود کارگر رو به زور میدن حالا تا برسه به بیمه والا.
اگر در پایان ماه لیست ماه قبل ارسال نشود تا چند ماه فرصت ارسال لیست بیمه وجود دارد حتی با جریمه؟
سلام
مهلت ارسال لیست بیمه تا آخر ماه بعد است. برخی کارگاهها استثنا هستند و این مهلت دو ماهه است. در صورت عدم ارائه لیست در این مدت و تاخیر در ارائه لیست کارفرما علاوه بر مبلغ حق بیمه اصلی جریمه نیز باید بپردازد.