متن نامه ابلاغ دستورالعمل شماره ۳۳ روابط کار
چگونگی تشکیل، حدود وظایف و اختیارات و نحوه عملکرد انجمن های صنفی و کانون های مربوط
مدیران کل محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان ها
سلام علیکم
همانطور که مطلعید آیین نامه جدید چگونگی تشکیل، حدود و وظایف و اختیارات و نحوه عملکرد انجمن های صنفی و کانون های مربوط، مصوب هیات وزیران به شماره ۱۷۶۴۷۷/ ت ۳۷۲۹۲ ک مورخ ۱۳۸۹/۸/۸، با تایید مورخ ۱۳۸۹/۸/۳ مقام محترم ریاست جمهوری جهت اجرا ابلاغ گردیده است. از آنجا که ممکن است ابهاماتی در برخی ماده های آیین نامه برای همکاران وجود داشته باشد و یا برداشتهای متفاوتی از آن حاصل شود، لذا تشریح برخی موارد در آیین نامه به عنوان دستورالعمل اجرایی آیین نامه چگونگی تشکیل، حدود وظایف و اختیارات و نحوه عملکرد انجمن های صنفی و کانون های مربوط به منظور بستر سازی قانونمند توسعه کمی و کیفی تشکل های کارگری و کارفرمایی و ایجاد وحدت در سراسر کشور ابلاغ می گردد.
الف) ماده ۲ آیین نامه که مربوط به تشکیل انجمن های صنفی کارگری و کارفرمایی می باشد:
۱ – در خصوص امکان یا عدم امکان قانونی تشکیل انجمن های صنفی کارفرمایی در بخش ها و قسمت های محدود یک استان مانند مناطق شهری، با توجه به اینکه “قسمتی از یک استان” در ماده ۲ قابل تعمیم و تفکیک به بخش ها و مناطق مختلف تقسیم بندی در استان است. با تعریف و تعیین حدود و ثغور جغرافیایی، تشکیل انجمن های صنفی کارفرمایی در تقسیم بندیهای مختلف در قالب مناطق شهرداری ها، بخش ها، شهرستان ها و نظایر آن معنی ندارد.
۲ – با توجه به مفهوم مخالف تبصره ۳ ماده ۲، عضویت کارگران و کارفرمایان به اعتبار یک فعالیت در انجمن های صنفی متفاوت مجاز نیست. کارگران و کارفرمایان به اعتبار یک فعالیت نمی توانند به عضویت دو یا چند انجمن صنفی در آن حرفه یا صنعت که در دو یا چند حوزه مکانی تشکیل شده اند در آیند.
۳ – در شرایطی که انجمن صنفی در یک حرفه یا صنعت تشکیل شده و اشخاصی به اعتبار فعالیت در آن حرفه یا صنعت به عضویت انجمن صنفی در آمده باشند، سپس بر اساس تبصره ۱ ماده ۱۵ آیین نامه در بخشی تخصصی تر از حرفه یا صنعت مذکور انجمن صنفی تشکیل شود، اشخاص عضو انجمن صنفی قبلی که واجد شرایط عضویت در انجمن صنفی متاخر نیز باشند، جهت عضویت در آن الزامی به خروج از عضویت در انجمن صنفی قبلی ندارند.
۴ – بر اساس تبصره ۳ ماده ۲ آیین نامه انجمن های صنفی و کانون های مربوط ، یک نفر نمی تواند همزمان در دو انجمن صنفی رئیس هیات مدیره یا دبیر باشد. به عنوان مثال در یک انجمن صنفی دبیر یا رییس هیات مدیره و در انجمن دیگری نیز دبیر یا رییس هیات مدیره باشد.
تبصره – با توجه به صدر تبصره ۳ ماده ۲ که در مورد اعضای انجمن های صنفی است، منظور از دبیر فوق الذکر ، فردی است که عضو انجمن صنفی است. فردی که عضو انجمن صنفی نیست اما به عنوان دبیر در استخدام انجمن صنفی می باشد ، می تواند در انجمن صنفی دیگری نیز به عنوان دبیر یا رییس هیات مدیره انتخاب شود.
ب) ماده ۳ آیین نامه که مربوط به تشکیل کانون های انجمن های صنفی حرفه یا صنعت خاص در سطح استان و سراسر کشور می باشد:
۱ – عضویت انجمن های صنفی که بر اساس تبصره ۱ ماده ۳ آیین نامه مذکور اقدام به تشکیل کانون انجمن های صنفی حرفه یا صنعت خاص مربوط در استان نموده اند در کانون های سراسری همان حرفه یا صنعت (موضوع تبصره ۲ ) بلامانع است. انجمن های صنفی به طور مستقل از کانون استانی می توانند در صورت داشتن شرایط ، به عضویت کانون سراسری مربوط نیز درآیند.
۲ – عضویت انجمن های صنفی کارفرمایی فرا استانی حرفه یا صنعت خاص در کانون سراسری انجمن های صنفی همان حرفه یا صنعت خاص بلامانع می باشد.
۳ – منظور از نمایندگان دارای حق رای هیات مدیره در تبصره ۱ همان ماده، اعضای اصلی هیات مدیره می باشد که با توجه به سهمیه انجمن صنفی در مجمع عمومی حضور مییابند.
فهرست مطالب