روش استرداد ۴ درصد بیمه مشاغل سخت و زیان آور پرداختی توسط کارگر

۴% حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور پرداختی توسط کارگر قابل شکایت در اداره کار است.

مشاغل سخت و زیان آور مشاغلی هستند که عوامل زیان آور فیزیکی و شیمیایی و روانی بیشتر از ظرفیت های طبیعی بر انسان وارد می نمایند. چنانچه کارگری در مشاغل سخت و زیان آور مشغول به کار باشد سنوات سوابق شغلی وی  یک و نیم برابر محاسبه می شود. بنابراین کارگران شاغل در مشاغل سخت و زیان آور زودتر از مشاغل عادی بازنشسته می شوند.

برای جبران کسر واریز حق بیمه این کارگران طبق ماده ۱۴ آیین‌نامه اجرایی بند (۵) جزء (ب) ماده واحده قانون اصلاح تبصره (۲) ماده (۷۶) قانون تأمین اجتماعی کارفرما مکلف شده است ۴ درصد میزان مستمری برقراری بیمه شده به نسبت سنوات اشتغال به سازمان تامین اجتماعی واریز نماید.

خدمات آنلاین کارتابان
فیش حقوقی
قرارداد کار
نرم افزار حقوق و دستمزد

مشکلی که در اینجا وجود دارد این است که مبلغ ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور در هنگام بازنشستگی و پس از تایید مشاغل سخت و زیان آور در کمیته های استانی به کارفرما ابلاغ و از کارفرما مطالبه می شود. به هر دلیلی برخی کارفرمایان از پرداخت این مبلغ خودداری می نمایند و عدم واریز این مبلغ موجب عدم بازنشسته کردن کارگر توسط تامین اجتماعی می شود.

اغلب کارگران برای تسریع در امر بازنشستگی خود شخصاً به پرداخت مبلغ ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور اقدام می نمایند.

با توجه به اینکه مبلغ ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور از تکالیف و دیون کارفرما در قبال سازمان تامین اجتماعی است کارگران پس از پرداخت این مبلغ به فکر استرداد ۴ درصد پرداختی می افتند. در ابتدا کارگران برای این امر به مراجع حل اختلاف ادارات کار مراجعه می نمایند و مراجع حل اختلاف ادارات کار در این خصوص که این امر جزو اختلافات قانون کار است یا خیر اختلاف نظر داشتند. حتی دیوان عدالت اداری طی دادنامه صادره در اوایل ۱۳۹۶ چنین استدلال نموده بود که کارگر نباید نسبت به پرداخت این مبلغ اقدام نماید چرا که برخی کارگران حتی بدون اطلاع کارفرما این کار را انجام می دهند و احتمال دارد کارفرما به صورت اقساطی پرداخت کند و یا نسبت به مبلغ آن اعتراض داشته باشد و پرداخت مبلغ ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور اگر موجب بروز اختلاف بین کارگر و کارفرما باشد این اختلاف ترافعی بوده و کارگر می تواند برای استرداد این مبلغ می تواند در دادگستری طرح دعوی نماید.

رای شماره ۱۸۲۲ مورخه ۱۳۹۷/۹/۶ وحدت رویه دیوان عدالت اداری در خصوص ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زاین آور

پس از بروز تعارض در آرای مختلف در مراجع حل اختلاف ادارات کار و نیز شعب تخصصی دیوان عدالت اداری در نهایت دیوان عدالت اداری در مورخه ۶/۹/۱۳۹۷ طی  دادنامه شماره ۱۸۲۲ به این اختلاف نظرها پرداخته و با صدور رای وحدت رویه در مراجع حل اختلاف و شعب دیوان عدالت اداری وحدت رویه ایجاد کرده است.

رای وحدت رویه دیوان عدالت اداری اختلاف بین کارگر و کارفرما در خصوص ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور پرداختی کارگر را از نوع مواد ۲، ۳، ۱۴۸ و ۱۵۷ و سایر مواد از قانون کار دانسته است.

بنابراین رسیدگی به اختلاف ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور پرداختی کارگر در صلاحیت مراجع حل اختلاف اداره کار است.

لذا کارگرانی که ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور را خودشان پرداخت نموده اند می توانند در مراجع حل اختلاف اداره کار برای مطالبه این مبلغ از کارفرمای خود شکایت نمایند. بدیهی است که ارائه اصل فیش های واریز مبلغ ۴ درصد حق بیمه سخت و زیان آور مدرک و دلیل اصلی برای صدور رای در اداره کار خواهد بود.

متن رای شماره ۱۸۲۲ با موضوع ۴ درصد بیمه مشاغل سخت و زیان آور پرداختی توسط کارگر

رأی هيأت عمومي

شماره دادنامه: 1822 – تاريخ دادنامه: 1397/۹/۶ – شماره پرونده: 97/۲۸۷۵

مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری

اعلام کننده تعارض: رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان نجف آباد اصفهان

موضوع: اعلام تعارض در آراء صادر شده از شعب دیوان عدالت اداری

     گردش کار: به موجب بند (۴) قسمت (ب) قانون اصلاح تبصره (۲) الحاقی ماده (۷۶) قانون اصلاح مواد (۷۲) و (۷۷) و تبصره ماده (۷۶) قانون تامین اجتماعی مصوب ۱۳۵۴ و الحاق دو تبصره به ماده (۷۶) مصوب ۱۳۷۱، مقرر شده است که: «از تاریخ تصویب این قانون جهت مشمولان این تبصره (شاغلین مشاغل سخت و زیان آور مشمول این قانون ) چهار درصد (۴%) به نرخ حق بیمه مقرر در قانون تأمین اجتماعی افزوده خواهد شد که آن هم در صورت تقاضای مشمولان قانون، به طور یکجا یا به طور اقساطی توسط کارفرمایان پرداخت خواهد شد. »گروهی از کارگران شهرستان نجف آباد که در مشاغل سخت و زیان آور اشتغال داشته اند، با توجه به اینکه کارفرمایان آنها تکلیف مقرر در ماده فوق مبنی بر پرداخت چهار درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور را انجام نداده اند، خود رأساً به پرداخت این چهار درصد اقدام کرده و پس از مدتی با خواسته «الزام کارفرما به استرداد چهار درصد حق بیمه پرداختی» در هیأت حل اختلاف کار شهرستان نجف آباد طرح دعوا کرده اند. هیأت حل اختلاف کار شهرستان نجف آباد پس از احراز رابطه کار میان کارگران و کارفرمایان و احراز پرداخت چهار درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور توسط کارگر، در چهار مورد رأی به ورود شکایت و الزام کارفرما به استرداد چهار درصد حق بیمه پرداخت توسط کارگر و در یک مورد با این استدلال که کارگر در زمان طرح دعوا بازنشسته بوده، رأی به رد شکایت او صادر کرده است. کارفرمایان در خصوص چهار رأی صادره مبنی بر ورود شکایت کارگران و کارگر شاکی در خصوص رأی صادره مبنی بر رد شکایتش، در شعب دیوان اعتراض کرده اند و شعب دیوان عدالت اداری در مقام رسیدگی به اعترضات مطروحه نسبت به آرای هیأت حل اختلاف کار نجف آباد، از جهت پذیرش یا عدم پذیرش صلاحیت هیأت حل اختلاف کار برای رسیدگی به خواسته «الزام کارفرما به استرداد چهار درصد حق بیمه پرداختی توسط کارگر بابت حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور» آرای مختلفی را به شرح زیر صادر کرده اند:

  گردش کار پرونده ها و مشروح آراء به قرار زیر است:

  الف: شعبه ۱۹ بدوی دیوان عدالت اداری در رسیدگی به پرونده های شماره ۹۵۰۹۹۸۰۹۰۱۹۰۲۳۴۰، ۹۵۰۹۹۸۰۹۰۱۹۰۲۳۴۱، ۹۵۰۹۹۸۰۹۰۱۹۰۲۳۴۶ و۹۵۰۹۹۸۰۹۰۱۹۰۲۳۴۷ با موضوع دادخواست شرکت ریسندگی و بافندگی نجف آباد به طرفیت اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی نجف آباد و به خواسته نقض آراء شماره ۵۲۴-۱۳۹۵/۱۱/۲۶، ۴۸۷-۱۳۹۵/۱۱/۲، ۲۲۰۲-۱۳۹۵/۱۱/۲۳، ۴۹۵-۱۳۹۵/۱۱/۹ هیأت حل اختلاف به موجب دادنامه های  شماره ۹۶۰۹۹۷۰۹۰۱۹۰۰۴۳۳-۱۳۹۶/۲/۲۵، ۹۶۰۹۹۷۰۹۰۱۹۰۰۴۳۴-۱۳۹۶/۲/۲۵،۹۶۰۹۹۷۰۹۰۱۹۰۰۴۳۵-۱۳۹۶/۲/۲۵و۹۶۰۹۹۷۰۹۰۱۹۰۰۴۳۶-۱۳۹۶/۲/۲۵ به شرح زیر رأی صادر کرده است:

   بر اساس بند ۲ ماده ۱۰ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آراء و تصمیمات قطعی هیأتهایی مانند هیأت حل اختلاف کار منحصراً از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها قابل فرجام خواهی در دیوان عدالت اداری است. روش رسیدگی فرجامی از نوع شکلی است رسیدگی شکلی در مقابل ماهوی می باشد که روش مراجع تالی است. با بررسی ادله و مدارک ابرازی و استدلالات به عمل آمده تخطی از مواد ۱۴۸ و ۱۵۷ قانون کار و بند ب-۶ قانون اصلاح تبصره ۲ الحاقی به ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی رخ داده است. براساس ماده ۱۵۷ قانون کار صلاحیت مراجع حل اختلاف محدود به اختلاف ناشی از مقررات کار است. در ماده ۱۴۸ کارفرما مکلف به بیمه کردن کارگر است و در صورت عدم پرداخت حق بیمه به سازمان تامین اجتماعی تکلیفی (از سوی کارگر) به پرداخت آن به کارگر پیش بینی نشده است بنابراین حکم بر نقض رأی معترض عنه (نسبت به شاکی و در محدوده اعتراض) صادر تا اعضای هیأت با توجه به استدلال دیوان و بررسی جامع ادله و مدارک طرفین و انجام تحقیقات مقتضی مبادرت به رسیدگی مجدد نمایند. رأی صادره به استناد ماده ۶۵ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری ظرف ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر خواهی در شعب تجدیدنظر دیوان عدالت اداری است.

 ب: شعبه ۱۸ بدوی دیوان عدالت اداری در رسیدگی به پرونده شماره ۹۵۰۹۹۸۰۹۰۱۸۰۱۲۶۰ با موضوع دادخواست شرکت کیسه بافی اقبال به طرفیت اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان نجف آباد و به خواسته نقض دادنامه قطعی شماره ۲۸۵-۱۳۹۵/۶/۲۷ هیأت حل اختلاف کار به موجب دادنامه شماره ۹۶۰۹۹۷۰۹۰۱۸۰۰۴۴۶-۱۳۹۶/۲/۲۳ به شرح زیر رأی صادر کرده است:

  نظر به اینکه رأی قطعی شماره ۲۸۵-۱۳۹۵/۶/۲۷ هیأت حل اختلاف اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان نجف آباد در راستای حدوث اختلاف فیمابین کارگر و کارفرما بر اساس مواد ۲، ۳، ۱۴۸ و ۱۵۷ و سایر مواد از قانون کار مصوب ۱۳۶۹ مجمع تشخیص مصلحت نظام حل و فصل گردیده و از ناحیه خواهان دلیل موثر و موجهی که موجبات نقض یا بی اعتباری رأی معترض به را فراهم آورد ارائه و ابراز نگردیده و از طرفی در رسیدگی از حیث شکلی و ماهوی و رعایت قوانین و مقررات ایراد و اشکالی ثابت نیست لذا با عدم احراز نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها در مبانی استدلال رأی خواسته غیر موجه تشخیص و با اجازه حاصله از ماده ۶۳ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری ضمن تایید رأی معترض به حکم به رد شکایت صادر و اعلام می گردد. رأی صادره به استناد ماده ۶۵ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری ظرف ۲۰ روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در شعب تجدیدنظر دیوان عدالت اداری می باشد.

 ج: شعبه ۲۰ بدوی دیوان عدالت اداری در رسیدگی به پرونده شماره ۹۵۰۹۹۸۰۹۰۲۰۰۰۹۱۸ با موضوع دادخواست آقای غلامرضا احمدی کیا به طرفیت اداره کار و امور اجتماعی اصفهان و به خواسته اعتراض به رأی شماره ۳۱۱-۱۳۹۵/۷/۱۱ صادره از هیأت حل اختلاف و درخواست نقض آن به موجب دادنامه شماره ۹۵۰۹۹۷۰۹۰۲۰۰۲۶۵۲-۱۳۹۵/۱۲/۱۴ به شرح زیر رأی صادر کرده است:

  در خصوص دادخواست آقای غلامرضا احمدی کیا به طرفیت خوانده و در اعتراض به رأی شماره ۳۱۱-۱۳۹۵/۷/۱۱ با توجه به شرح شکایت شاکی و دفاع خوانده و اسناد و محتویات پرونده متشکله در اداره کار و اظهارات طرفین نظر به اینکه شاکی بازنشسته گردیده است از طرفی همان گونه که در متن دادخواست قید گردیده مبلغ مربوط به ۴% سختی کار که برابر ماده ۴ آیین نامه اجرایی کارهای سخت و زیان آور مصوب ۱۳۸۵/۱۲/۲۶ هیأت وزیران تکلیف کارفرما بوده است که اقدام نکرده و شخص کارگر به هر دلیل آن را پرداخت نموده است بر این اساس ایرادی متوجه رأی در اداره کار نیست حکم به رد شکایت شاکی مستنداً به ماده ۶۳ قانون آیین دادرسی دیوان عدالت اداری صادر و اعلام می گردد. رأی صادره با توجه به اقامتگاه اعلامی ظرف مهلت ۲۰ روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در شعب تجدیدنظر دیوان عدالت اداری به درخواست هر یک از طرفین یا وکیل یا قائم مقام و یا نماینده قانونی آنها خواهد بود متذکر می گرد شاکی نظربه ترافعی بودن موضوع می تواند در دادگستری محل علیه کارفرما طرح دادخواست نموده چنانچه ثابت شود تقصیری متوجه کارفرما باشد بدیهی است احقاق حق خواهد شد.

  در اثر تجدید نظر خواهی از رأی مذکور، شعبه ۴ تجدیدنظر دیوان عدالت اداری به موجب دادنامه شماره ۹۶۰۹۹۷۰۹۵۵۴۰۲۲۵۴-۱۳۹۶/۸/۱۴ با استدلال زیر رأی مذکور را نقض می کند.

  عمده دلیل در رأی شعبه بدوی بازنشستگی شاکی است که به موجب رأی هیأت عمومی بازنشستگی مانع احتساب سوابق سخت و زیان آور یا هر حقی که از کارگر تضییع شده است نمی گردد ضمن آن که کارفرما مکلف بوده در هنگام اشتغال حق بیمه را مطابق نوع کار و مدت و تمام جوانب لزوم الرعایه پرداخت نماید که عدم انجام مانع الزام به انجام هیچ یک از قبیل کارفرما – اداره کار و تامین اجتماعی نیست. علیهذا مستنداً به ماده ۷۱ قانون تشکیلات و آیین دادرسی ضمن نقض رأی شعبه بدوی حکم به ورود شکایت شاکی دائر بر نقض رأی هیأت حل اختلاف و رسیدگی مجدد صادر و اعلام می گردد. رأی قطعی است.

     هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ ۱۳۹۷/۹/۶ با حضور رئیس و معاونین دیوان عدالت اداری و رؤسا و مستشاران و دادرسان شعب دیوان تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثریت آراء به شرح زیر به صدور رأی مبادرت کرده است.

رأی هيأت عمومي

اولاً: تعارض در آراء محرز است.

ثانیاً: مطابق ماده ۱۴۸ قانون کار، کارفرمایان کارگاههای مشمول قانون مکلف شده اند بر اساس قانون تامین اجتماعی نسبت به بیمه کردن کارگران واحد خود اقدام کنند. در بند ۴ جزء ب قانون اصلاح تبصره ۲ الحاقی ماده ۷۶ قانون اصلاح مواد ۷۷ و ۷۲ و تبصره ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی مصوب ۱۳۵۴ و الحاق دو تبصره به ماده ۷۶ مصوب ۱۳۷۱ که در سال ۱۳۸۰ تصویب شده قانونگذار مقرر کرده از تاریخ تصویب این قانون جهت مشمولان این تبصره چهار درصد به نرخ حق بیمه مقرر در قانون تامین اجتماعی افزوده خواهد شد که آن هم در صورت تقاضای مشمولان قانون، به طور یکجا یا به طور اقساطی توسط کارفرمایان پرداخت خواهد شد. نظر به اینکه ۴% حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور در اصلاح قانون تامین اجتماعی به قانون افزوده شده است، کارفرمایان مطابق ماده ۱۴۸ قانون کار مکلفند حق بیمه مذکور برای کارگران واجد شرایط شامل حق بیمه موضوع ماده ۲۸ قانون تامین اجتماعی و ۴% به موضوع قانون فوق الذکر برای مشمولان آن را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کنند. از آنجا که در پرونده های موضوع تعارض کارفرما به تکلیف مقرر عمل نکرده و کارگران واجد شرایط، حق بیمه یاد شده را خود به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کرده است و در اجرای ماده ۱۵۷ قانون کار با مراجعه به هیأتهای حل اختلاف کار، استرداد وجوه پرداختی را مطالبه کرده و هیأتهای حل اختلاف کار شکایت کارگران را وارد تشخیص داده اند و اعـتراض کـارفرمـایان در شعبه ۱۸ دیوان عـدالت اداری رسیدگـی شـده و به موجب دادنامه شماره۴۴۶ -۱۳۹۶/۲/۲۳ رأی بر غیر وارد دانستن شکایت صادر شده این رأی صحیح و موافق مقررات تشخیص شد. رای صحیح شعبه ۱۸ به استناد بند ۱ ماده ۱۲ و ماده ۸۹ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ برای شعب دیوان عدالت اداری و سایر مراجع اداری مربوط در موارد مشابه لازم الاتباع است./

💎 صدور قرارداد کار، فیش حقوقی و تسویه حساب کارکنان برای کارفرمایان آسان شد!

ویژگی‌های نرم‌افزار کارمزد


مطابق با قانون کار: از مطابقت اسناد خود با آخرین مقررات کار مطمئن باشید.
محاسبات خودکار: حقوق و مزایا را به صورت دقیق و بدون خطا محاسبه کنید.
رابط کاربری ساده: حتی اگر با کامپیوتر آشنایی زیادی ندارید، به راحتی می‌توانید از کارمزد استفاده کنید.
ساده و سریع: با چند کلیک ساده، تمام اسناد را دریافت کنید.

‫۳۳۶ دیدگاه ها

  1. با سلام بنده در مورخ برج پنج سال گذشته سی سال سابقه در بیمه تامین اجتماعی تکمیل شد و قبل از ان اقذامات لازم جهت تایید و سختی را از اداره کار مربوطه نمودم که پاسخ تاییدیه سختی کار حال امده و بیمه جهت پرداخت چهار درصد و اعمال سالهای سختی کار را از بیمه نموده که با سی پتج سال سابقه باز نشستگی بنده اعمال شود که بیمه اعلام کرد دیگر نمیشود اقدام کرد چون بازنشست شدی حال چه باید کرد ممنون اگر راهنمایی فرمایید

    1. سلام
      تایید سخت و زیان آور پس از بازنشستگی مانع بهره مندی کارگر از مزایای مشاغل سخت و زیان آور نیست.
      چنانچه تامین اجتماعی از اعمال سخت و زیان آور پس از بازنشستگی امتناع کند می توانید از قسمت مشاوره درخواست نمایید تا راهنمایی های لازم توسط کارشناسان مشاور کارتابان ارائه گردد.

  2. سلام
    مدت ۱۲ سال بعنوان راننده ماشین آلات سنگین (جرثقیل) کار کردم و بدلیل سنگینی کار شغلم رو عوض کردم الان هم نگهبان هستم و سنم هم ۴۹ ساله است آیا برای مدت ۱۲ سال کارم میتونم درخواست سختی کار بدم؟
    ممنون میشم راهنماییم کنید.

  3. سلام پدر من رفته کارای بازنشستگی رو انجام بده بهش گفتن ۳۱روز و ۵ماه بهش تعلق گرفته ولی اول باید شرکت مبلغ سختی کار رو واریز کنه ۷سال سختی کار داره….. میشه خودمون پرداخت کنیم مبلغش چقدر میشه

    1. با سلام
      فقط افرادی که سن آنان ۶۰ سال و سابقه آنان کمتر از ۱۰ سال باشد می توانند این مبلغ را واریز نمایند.

  4. سلام خسته نباشی من یه جوان ۳۳ساله هستم که ده سال سابقه دارم میخواستم بدونم که چجور میتونم زودتر بازنشسته بشم الان توی یه شرکت کار میکنم و کامرون هم خیلی سخت است اگه راهی هست راهنمایی کنید ممنون از شما

  5. سلام
    بنده سال ۹۷ بابت ۴% سخت و زیان آور مبلغ ۱۴ میلیون تومان پرداخت نمودم ( توسط کارفرما ).درآن سال روند بازنشستگی دچار تعلیق گردید و بنده یکسال دیگر بیمه پرداخت کردم خارج از موضوع مشاغل سخت و زیان آور . امثال که ترک کار گرفتم و حکم بازنشستگی من آمد مجددا بیمه برگی را صادر نموده جهت کارفرما که مجددا بایست ۱۴ میلیون تومان پرداخت نماید.دلیلش را پرسیدم واحد مستمری میگوید بابت مابه التفاوت می باشد.
    بنظر شما منطقی هست این رفتار؟
    با تشکر

  6. سلام خدا قوت
    اینجانب و همکارانم با بیست و یک سال سختی کار به بیمه مراجعه کردیم چون همکاران قبلی ما قبل از سال ۱۴۰۰ بازنشسته سختی کار شدند اما شرکت کلا این رویه را منتفی کرده و به عهده خودمان گذاشته ایا میتوان اول ۴ درصد را واریز بکنیم بعد شکایت داشته باشیم از شرکت ؟
    در ضمن مشکلی برای ما بوجود نمی آید ؟

  7. سلام
    در شرکت ما ۴درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور از پاداش تشویقی مناطق محروم که در سالهای قبل به ما تعلق گرفته است توسط کارفرما پرداخت میشود آیا میتوان بابت این موضوع از کارفرما شکایت کرد.
    با تشکر از شما

    1. متن ماده ۱۴ آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور مصوب ۲۶/۱۲/۱۳۸۵
      کارفرما مکلف است پس از احراز شرایط بازنشستگی بیمه شده شاغل در کارگاه وی، طبق این آیین‌نامه معادل چهار درصد (۴%) میزان مستمری برقراری بیمه شده نسبت به سنوات اشتغال او در مشاغل سخت و زیان‌آور را که توسط سازمان تأمین اجتماعی محاسبه و مطالبه می‌گردد به طور یکجا به سازمان یاد شده پرداخت نماید.
      پس پرداخت ۴% حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور بر عهده کارفرما است و چنانچه کارفرما از حقوق و مزایای کارگران کسر نماید کارگر می تواند در اداره کار نسبت به این موضوع شکایت کند.
      شکایت دو حالت می تواند داشته باشد:
      1- کسر از حقوق و مزایای کارگر : در این حالت کارگر با موضوع عدم پرداخت کامل حقوق و مزایا باید شکایت کند.
      پرداخت ۴% توسط کارگر : در این حالت با ارائه فیش های پرداختی به تامین اجتماعی با موضوع مطالبه این مبالغ می تواند شکایت کند.

  8. سلام وقت بخیر با عرض پوزش فراوان راه کار این سختی کار کجاست بزورکار فرمارو راضی کردم چهار درصد سختی کار بریزه بیمه قبول نمیکنه بیمه میگه این قانون برداشته شده هرموقع بیست سال بیمه پرشد اوموقع میتونی اقدام کنی مگه میشه اخه الان قبول نمیکنید بعدا زیر بارم نمیرید راه حل من چیه باید چیکار کنم ب
    باتشکر فراوان

  9. سلام
    باتوجه به قانون افرادی که ۲۰سال متوالی یا ۲۵ سال متناوب سابقه در مشاغل سخت وزیان آور دارند می توانند بازنشسته شوند . سوال یک فرد در مشاغل سخت با ۲۸ سال می تواند اقدام نماید و سقف محاسبه ۴ درصد چگونه است ۲۸*۱.۵ = 42 سقف بازنشستگی ۳۵ روز است
    تشکر

    1. سلام
      بله می تواند با ۲۸ سال سابقه بیمه در مشاغل سخت و زیان آور درخواست بررسی مشاغل سخت و زیان آور و در صورت تایید بازنشستگی نماید.
      برای محاسبه ۴% حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور هم برای قبل از ۸۰ و بعد از ۸۰ فرمول های متفاوتی و بسته به سابقه بیمه شده وجود دارد.

  10. سلام
    شغل من سند بلاست کاره شرکت میخاد این ۴٪سختی کار بریزه اما بیمه قبول نمیکنه میگه بعد اینکه سابقه به ۲۰سال رسید بره اقدام به بازنشسته گی کنه ایا این حرف صحت داره یا شرکت داره منو دور میزنه ایا این امکان داره

  11. سلام وخسته نباشیدبه شما…
    من درشرکت مخابرات ایران مشغول بکارهستم وبیست سال سابقه یکجادرمخابرات رادارم چون حراستی هستم مشاغل زیان اوروسختی کارشامل من میشودیک سوال داشتم جناب منظورازچهاردرصدیعنی میبایست چهاردرصداین بیست سالی روکه سابقه دارم پرداخت شود؟چون بعضیامیگویندکافیست شماپنج سال پول چهاردرصدپرداخت شودمیتوانیدبازنشست شود.درکل جناب منظورچهاردرصدیعنی چهاردرصدبیست سال میبایست پرداخت شود؟
    ممنون ازراهنمایی شماودرودبرشما

    1. سلام یک سوال داشتم از مدیر محترم
      من ۶ سال سختی کار می توانم از شرکتی که بودم بگیرم واون شرکت توسط اداره کار سختی کارش محرز شده
      سوال اینه که الان با ۴۶ سال وبا ۲۵ سال سابقه با ۶ سال سختی کار می تونم باز نشسه شوم یا باید سنم به پنجاه برسه بعدا اقدام کنم

      1. سلام
        سوابق سختی کار یک و نیم برای حساب می شود. با این فرض ۳ سال به سوابق بیمه اضافه می شود در سن زیر ۵۰ سال مجموع سابقه بیمه باید ۳۵ سال شود.

  12. سلام،وقت بخیر
    بنده ۲۰سال کار کردم و با سختی کار بازنشسته شدم، ۴ درصد (۴%) حق بیمه سخت و زیان آور به مبلغ نه میلیون رو خودم پرداخت کردم و مبلغ دوازده میلیون و پونصد رو از سنواتم کارفرما کم کرد،
    من مدرکی از ۱۲/۵۰۰ملیون ندارم، آیا راهی هست که بتونم اون مبلغ رو بگیرم از شرکت یا خیر؟؟؟

  13. با سلام
    شرکت ما پیمانکار راه آهن هستش که طبق شرایط محیطی جزو مشاغل با سختی کار محسوب میشد اما مدیر عامل ما حاضر به پرداخت ان ۴ درصد نشد ولی در فیش حقوقی ما ماهیانه مبلغ ۲۰۰ هزارتومان بابت سختی کار پرداخت میکند به چه طریق میتوان فهمید که آیا بیمه کار ما را جزو مشاغل با سختی کار در نظر گرفته؟؟؟ و اگر گرفته چرا شرکت به جای پرداخت ان ۴ درصد مبلغ جزء ی هر ماه به حساب ما واریز میکند؟؟؟

    1. سلام
      مبلغ حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور به میزان ۴ درصد پس از تایید شغل در کمیته استانی و تایید رای کمیته در تامین اجتماعی از کارفرما دریافت می شود نه در مدت اشتغال.

  14. سلام
    اگرشاکی بشیم ازتامین اجتماعی که به تعهداتش عمل بکند و ۴درصد سختی کار را به حساب کارفرما بزند و سر فرصت بگیرد و اگرطول کشید جریمه اش بکند و بازنشستگی کارگر را انجام دهد آیا می شود؟

    1. سلام
      مرجع رسیدگی به شکایت از تامین اجتماعی دیوان عدالت اداری است. بله می توانید از این بابت به طرفیت تامین اجتماعی در دیوان عدالت اداری شکایت نمایید.

  15. سلام
    بنده ۲۶ سال و خورده ای سابقه بیمه دارم و ۳ سال و ۴ ماه هم سختی کار گرفتم الان محاسبه اون ۴% مشاغل سخت و زیان اور چجوریه و چند میشه؟

    1. سلام
      محاسبه ۴% بیمه مشاغل سخت و زیان آور بستگی به سالی که سخت و زیان آور در آن واقع شده و نیز مستمری بازنشستگی بستگی دارد. باید پس از تایید سخت و زیان آور بودن شغل شما و ارجاع به واحد مستمری تامین اجتماعی این مبلغ دقیق محاسبه و ابلاغ می شود.

  16. مدتی که خانم ها از استعلاجی زایمان استفاده کرده اند جزو سوابق سخت زیان آور محاسبه می شود یا فقط سابقه معمولی محاسبه میشود؟

    1. سلام
      سخت و زیان آور بودن سابقه کار به تاثیر عوامل زیان آور محیط کار و کار بر کارگر استوار است. وقتی فردی در کارگاه حضور ندارد و در مرخصی استعلاجی به سر می برد این سابقه جزو سابقه عادی محسوب می شود ولی توالی سابقه سخت و زیان آور را از بین نمی برد.

  17. کارگرانی که از شرکتهای تامین نیرو در یک موسسه مشغول بکار هستند یعنی نیروی شرکت محسوب می شوند و حق بیمه آنها با کد کارگاه شرکت واریز می شود اما محل خدمتشان در طرف قرارداد شرکت می باشد ۴ درصد سخت و زیان آور به عهده شرکت تامین نیرو می باشد یا کارفرمای طرف شرکت؟

    1. در ماده ۱۶ آیین نامه اجرایی مشاغل سخت و زیان آور موضوع ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی کارفرما مکلف است پس از احراز شرایط بازنشستگی در کارگاه وی ۴% حق بیمه این مشاغل را واریز نماید. در خصوص کارگاه هایی که تامین نیروی انسانی توسط شرکت های خدماتی تامین می شود موارد زیر مطرح است:
      1- این قراردادها کوتاه مدت هستند و در زمان اشتغال کارگر در طول مدت پیمان بحث سخت و زیان آور بودن کارگران مشخص نمی شود بلکه در سال های آتی این اتفاق می افتد.
      2- مسبب سخت و زیان آور بودن شغل پیمان دهنده است و پیمانکار نمی تواند ماهیت مشاغل را تغییر داده و یا دخل و تصرفی در عوامل زیان آور محیط نمی تواند داشته باشد.
      3- در متن ماده مذکور به عبارت کارگاه وی اشاره شده است.
      4- این هزینه در پیمان ها قابل پیش بینی نیست و انجام نمی شود.
      5- اغلب پیمانکاران پس از سال ها در دسترس نیستند.
      با در نظر گرفتن تمام موارد فوق و ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی هر چند تامین اجتماعی اولین گزینه پیمانکار مستقیم کارگر را طرف قرار می دهد ولی به نظر می رسد که پیمان دهنده به عنوان مالک کارگاه و مسبب این موضوع مستحق پرداخت ۴% باشد.
      این رویه در چندین اداره و دستگاه اجرایی و نهادهای عمومی انجام یافته است.

  18. سلام
    من در یک شرکت راهسازی که پیمانکار اداره راه و شهرسازی است راننده پایه یک هستم. آیا ۴ درصد سختی کار را شرکت پیمانکار باید بدهد یا کارفرما که اداره راه و شهرسازی می باشد و بیمه کارگران را می پردازد؟

  19. با سلام و عرض خسته نباشید
    میخواستم از حضورتان بپرسم طریقه اطلاع رسانی اداره کار پس از تائید سختی کار و صدور نامه به بیمه به چه شکلی است . خلاصه اینکه اینجانب چطور مطلع میشوم که ۴ درصد بیمه ام را پرداخت کنم آیا خودم باید پیگیری کنم از بیمه یا خود اداره کار با پیامک یا تلفنی اطلاع میدهند
    متشکرم از راهنمائی شما

    1. سلام
      روال کار در هر استان متفاوت است. در برخی استان ها اینترنتی هست و در برخی دستی و سنتی.
      برای اطلاع باید ابتدا از اداره کار مطمئن شوید که درخواست شما تایید شده و رای کمیته به تامین اجتماعی ارجاع شده است.
      پس از ارجاع رای کمیته به تامین اجتماعی در نهایت شعبه ای که پرونده شما در آن جاری است می تواند آخرین مسائل پرونده شما را اطلاع رسانی کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *