مشاغل سخت و زیان آور مشاغلی هستند که عوامل زیان آور فیزیکی و شیمیایی و روانی بیشتر از ظرفیت های طبیعی بر انسان وارد می نمایند. چنانچه کارگری در مشاغل سخت و زیان آور مشغول به کار باشد سنوات سوابق شغلی وی یک و نیم برابر محاسبه می شود. بنابراین کارگران شاغل در مشاغل سخت و زیان آور زودتر از مشاغل عادی بازنشسته می شوند.
برای جبران کسر واریز حق بیمه این کارگران طبق ماده ۱۴ آییننامه اجرایی بند (۵) جزء (ب) ماده واحده قانون اصلاح تبصره (۲) ماده (۷۶) قانون تأمین اجتماعی کارفرما مکلف شده است ۴ درصد میزان مستمری برقراری بیمه شده به نسبت سنوات اشتغال به سازمان تامین اجتماعی واریز نماید.
مشکلی که در اینجا وجود دارد این است که مبلغ ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور در هنگام بازنشستگی و پس از تایید مشاغل سخت و زیان آور در کمیته های استانی به کارفرما ابلاغ و از کارفرما مطالبه می شود. به هر دلیلی برخی کارفرمایان از پرداخت این مبلغ خودداری می نمایند و عدم واریز این مبلغ موجب عدم بازنشسته کردن کارگر توسط تامین اجتماعی می شود.
اغلب کارگران برای تسریع در امر بازنشستگی خود شخصاً به پرداخت مبلغ ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور اقدام می نمایند.
با توجه به اینکه مبلغ ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور از تکالیف و دیون کارفرما در قبال سازمان تامین اجتماعی است کارگران پس از پرداخت این مبلغ به فکر استرداد ۴ درصد پرداختی می افتند. در ابتدا کارگران برای این امر به مراجع حل اختلاف ادارات کار مراجعه می نمایند و مراجع حل اختلاف ادارات کار در این خصوص که این امر جزو اختلافات قانون کار است یا خیر اختلاف نظر داشتند. حتی دیوان عدالت اداری طی دادنامه صادره در اوایل ۱۳۹۶ چنین استدلال نموده بود که کارگر نباید نسبت به پرداخت این مبلغ اقدام نماید چرا که برخی کارگران حتی بدون اطلاع کارفرما این کار را انجام می دهند و احتمال دارد کارفرما به صورت اقساطی پرداخت کند و یا نسبت به مبلغ آن اعتراض داشته باشد و پرداخت مبلغ ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور اگر موجب بروز اختلاف بین کارگر و کارفرما باشد این اختلاف ترافعی بوده و کارگر می تواند برای استرداد این مبلغ می تواند در دادگستری طرح دعوی نماید.
پس از بروز تعارض در آرای مختلف در مراجع حل اختلاف ادارات کار و نیز شعب تخصصی دیوان عدالت اداری در نهایت دیوان عدالت اداری در مورخه ۶/۹/۱۳۹۷ طی دادنامه شماره ۱۸۲۲ به این اختلاف نظرها پرداخته و با صدور رای وحدت رویه در مراجع حل اختلاف و شعب دیوان عدالت اداری وحدت رویه ایجاد کرده است.
رای وحدت رویه دیوان عدالت اداری اختلاف بین کارگر و کارفرما در خصوص ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور پرداختی کارگر را از نوع مواد ۲، ۳، ۱۴۸ و ۱۵۷ و سایر مواد از قانون کار دانسته است.
بنابراین رسیدگی به اختلاف ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور پرداختی کارگر در صلاحیت مراجع حل اختلاف اداره کار است.
لذا کارگرانی که ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور را خودشان پرداخت نموده اند می توانند در مراجع حل اختلاف اداره کار برای مطالبه این مبلغ از کارفرمای خود شکایت نمایند. بدیهی است که ارائه اصل فیش های واریز مبلغ ۴ درصد حق بیمه سخت و زیان آور مدرک و دلیل اصلی برای صدور رای در اداره کار خواهد بود.
شماره دادنامه: ۱۸۲۲ ۸۲۱۱; تاريخ دادنامه: ۱۳۹۷/۹/۶ ۸۲۱۱; شماره پرونده: ۹۷/۲۸۷۵
مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری
اعلام کننده تعارض: رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان نجف آباد اصفهان
موضوع: اعلام تعارض در آراء صادر شده از شعب دیوان عدالت اداری
گردش کار: به موجب بند (۴) قسمت (ب) قانون اصلاح تبصره (۲) الحاقی ماده (۷۶) قانون اصلاح مواد (۷۲) و (۷۷) و تبصره ماده (۷۶) قانون تامین اجتماعی مصوب ۱۳۵۴ و الحاق دو تبصره به ماده (۷۶) مصوب ۱۳۷۱، مقرر شده است که: «از تاریخ تصویب این قانون جهت مشمولان این تبصره (شاغلین مشاغل سخت و زیان آور مشمول این قانون ) چهار درصد (۴%) به نرخ حق بیمه مقرر در قانون تأمین اجتماعی افزوده خواهد شد که آن هم در صورت تقاضای مشمولان قانون، به طور یکجا یا به طور اقساطی توسط کارفرمایان پرداخت خواهد شد. »گروهی از کارگران شهرستان نجف آباد که در مشاغل سخت و زیان آور اشتغال داشته اند، با توجه به اینکه کارفرمایان آنها تکلیف مقرر در ماده فوق مبنی بر پرداخت چهار درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور را انجام نداده اند، خود رأساً به پرداخت این چهار درصد اقدام کرده و پس از مدتی با خواسته «الزام کارفرما به استرداد چهار درصد حق بیمه پرداختی» در هیأت حل اختلاف کار شهرستان نجف آباد طرح دعوا کرده اند. هیأت حل اختلاف کار شهرستان نجف آباد پس از احراز رابطه کار میان کارگران و کارفرمایان و احراز پرداخت چهار درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور توسط کارگر، در چهار مورد رأی به ورود شکایت و الزام کارفرما به استرداد چهار درصد حق بیمه پرداخت توسط کارگر و در یک مورد با این استدلال که کارگر در زمان طرح دعوا بازنشسته بوده، رأی به رد شکایت او صادر کرده است. کارفرمایان در خصوص چهار رأی صادره مبنی بر ورود شکایت کارگران و کارگر شاکی در خصوص رأی صادره مبنی بر رد شکایتش، در شعب دیوان اعتراض کرده اند و شعب دیوان عدالت اداری در مقام رسیدگی به اعترضات مطروحه نسبت به آرای هیأت حل اختلاف کار نجف آباد، از جهت پذیرش یا عدم پذیرش صلاحیت هیأت حل اختلاف کار برای رسیدگی به خواسته «الزام کارفرما به استرداد چهار درصد حق بیمه پرداختی توسط کارگر بابت حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور» آرای مختلفی را به شرح زیر صادر کرده اند:
گردش کار پرونده ها و مشروح آراء به قرار زیر است:
الف: شعبه ۱۹ بدوی دیوان عدالت اداری در رسیدگی به پرونده های شماره ۹۵۰۹۹۸۰۹۰۱۹۰۲۳۴۰، ۹۵۰۹۹۸۰۹۰۱۹۰۲۳۴۱، ۹۵۰۹۹۸۰۹۰۱۹۰۲۳۴۶ و۹۵۰۹۹۸۰۹۰۱۹۰۲۳۴۷ با موضوع دادخواست شرکت ریسندگی و بافندگی نجف آباد به طرفیت اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی نجف آباد و به خواسته نقض آراء شماره ۵۲۴-۱۳۹۵/۱۱/۲۶، ۴۸۷-۱۳۹۵/۱۱/۲، ۲۲۰۲-۱۳۹۵/۱۱/۲۳، ۴۹۵-۱۳۹۵/۱۱/۹ هیأت حل اختلاف به موجب دادنامه های شماره ۹۶۰۹۹۷۰۹۰۱۹۰۰۴۳۳-۱۳۹۶/۲/۲۵، ۹۶۰۹۹۷۰۹۰۱۹۰۰۴۳۴-۱۳۹۶/۲/۲۵،۹۶۰۹۹۷۰۹۰۱۹۰۰۴۳۵-۱۳۹۶/۲/۲۵و۹۶۰۹۹۷۰۹۰۱۹۰۰۴۳۶-۱۳۹۶/۲/۲۵ به شرح زیر رأی صادر کرده است:
بر اساس بند ۲ ماده ۱۰ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آراء و تصمیمات قطعی هیأتهایی مانند هیأت حل اختلاف کار منحصراً از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها قابل فرجام خواهی در دیوان عدالت اداری است. روش رسیدگی فرجامی از نوع شکلی است رسیدگی شکلی در مقابل ماهوی می باشد که روش مراجع تالی است. با بررسی ادله و مدارک ابرازی و استدلالات به عمل آمده تخطی از مواد ۱۴۸ و ۱۵۷ قانون کار و بند ب-۶ قانون اصلاح تبصره ۲ الحاقی به ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی رخ داده است. براساس ماده ۱۵۷ قانون کار صلاحیت مراجع حل اختلاف محدود به اختلاف ناشی از مقررات کار است. در ماده ۱۴۸ کارفرما مکلف به بیمه کردن کارگر است و در صورت عدم پرداخت حق بیمه به سازمان تامین اجتماعی تکلیفی (از سوی کارگر) به پرداخت آن به کارگر پیش بینی نشده است بنابراین حکم بر نقض رأی معترض عنه (نسبت به شاکی و در محدوده اعتراض) صادر تا اعضای هیأت با توجه به استدلال دیوان و بررسی جامع ادله و مدارک طرفین و انجام تحقیقات مقتضی مبادرت به رسیدگی مجدد نمایند. رأی صادره به استناد ماده ۶۵ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری ظرف ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر خواهی در شعب تجدیدنظر دیوان عدالت اداری است.
ب: شعبه ۱۸ بدوی دیوان عدالت اداری در رسیدگی به پرونده شماره ۹۵۰۹۹۸۰۹۰۱۸۰۱۲۶۰ با موضوع دادخواست شرکت کیسه بافی اقبال به طرفیت اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان نجف آباد و به خواسته نقض دادنامه قطعی شماره ۲۸۵-۱۳۹۵/۶/۲۷ هیأت حل اختلاف کار به موجب دادنامه شماره ۹۶۰۹۹۷۰۹۰۱۸۰۰۴۴۶-۱۳۹۶/۲/۲۳ به شرح زیر رأی صادر کرده است:
نظر به اینکه رأی قطعی شماره ۲۸۵-۱۳۹۵/۶/۲۷ هیأت حل اختلاف اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان نجف آباد در راستای حدوث اختلاف فیمابین کارگر و کارفرما بر اساس مواد ۲، ۳، ۱۴۸ و ۱۵۷ و سایر مواد از قانون کار مصوب ۱۳۶۹ مجمع تشخیص مصلحت نظام حل و فصل گردیده و از ناحیه خواهان دلیل موثر و موجهی که موجبات نقض یا بی اعتباری رأی معترض به را فراهم آورد ارائه و ابراز نگردیده و از طرفی در رسیدگی از حیث شکلی و ماهوی و رعایت قوانین و مقررات ایراد و اشکالی ثابت نیست لذا با عدم احراز نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها در مبانی استدلال رأی خواسته غیر موجه تشخیص و با اجازه حاصله از ماده ۶۳ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری ضمن تایید رأی معترض به حکم به رد شکایت صادر و اعلام می گردد. رأی صادره به استناد ماده ۶۵ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری ظرف ۲۰ روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در شعب تجدیدنظر دیوان عدالت اداری می باشد.
ج: شعبه ۲۰ بدوی دیوان عدالت اداری در رسیدگی به پرونده شماره ۹۵۰۹۹۸۰۹۰۲۰۰۰۹۱۸ با موضوع دادخواست آقای غلامرضا احمدی کیا به طرفیت اداره کار و امور اجتماعی اصفهان و به خواسته اعتراض به رأی شماره ۳۱۱-۱۳۹۵/۷/۱۱ صادره از هیأت حل اختلاف و درخواست نقض آن به موجب دادنامه شماره ۹۵۰۹۹۷۰۹۰۲۰۰۲۶۵۲-۱۳۹۵/۱۲/۱۴ به شرح زیر رأی صادر کرده است:
در خصوص دادخواست آقای غلامرضا احمدی کیا به طرفیت خوانده و در اعتراض به رأی شماره ۳۱۱-۱۳۹۵/۷/۱۱ با توجه به شرح شکایت شاکی و دفاع خوانده و اسناد و محتویات پرونده متشکله در اداره کار و اظهارات طرفین نظر به اینکه شاکی بازنشسته گردیده است از طرفی همان گونه که در متن دادخواست قید گردیده مبلغ مربوط به ۴% سختی کار که برابر ماده ۴ آیین نامه اجرایی کارهای سخت و زیان آور مصوب ۱۳۸۵/۱۲/۲۶ هیأت وزیران تکلیف کارفرما بوده است که اقدام نکرده و شخص کارگر به هر دلیل آن را پرداخت نموده است بر این اساس ایرادی متوجه رأی در اداره کار نیست حکم به رد شکایت شاکی مستنداً به ماده ۶۳ قانون آیین دادرسی دیوان عدالت اداری صادر و اعلام می گردد. رأی صادره با توجه به اقامتگاه اعلامی ظرف مهلت ۲۰ روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در شعب تجدیدنظر دیوان عدالت اداری به درخواست هر یک از طرفین یا وکیل یا قائم مقام و یا نماینده قانونی آنها خواهد بود متذکر می گرد شاکی نظربه ترافعی بودن موضوع می تواند در دادگستری محل علیه کارفرما طرح دادخواست نموده چنانچه ثابت شود تقصیری متوجه کارفرما باشد بدیهی است احقاق حق خواهد شد.
در اثر تجدید نظر خواهی از رأی مذکور، شعبه ۴ تجدیدنظر دیوان عدالت اداری به موجب دادنامه شماره ۹۶۰۹۹۷۰۹۵۵۴۰۲۲۵۴-۱۳۹۶/۸/۱۴ با استدلال زیر رأی مذکور را نقض می کند.
عمده دلیل در رأی شعبه بدوی بازنشستگی شاکی است که به موجب رأی هیأت عمومی بازنشستگی مانع احتساب سوابق سخت و زیان آور یا هر حقی که از کارگر تضییع شده است نمی گردد ضمن آن که کارفرما مکلف بوده در هنگام اشتغال حق بیمه را مطابق نوع کار و مدت و تمام جوانب لزوم الرعایه پرداخت نماید که عدم انجام مانع الزام به انجام هیچ یک از قبیل کارفرما – اداره کار و تامین اجتماعی نیست. علیهذا مستنداً به ماده ۷۱ قانون تشکیلات و آیین دادرسی ضمن نقض رأی شعبه بدوی حکم به ورود شکایت شاکی دائر بر نقض رأی هیأت حل اختلاف و رسیدگی مجدد صادر و اعلام می گردد. رأی قطعی است.
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ ۱۳۹۷/۹/۶ با حضور رئیس و معاونین دیوان عدالت اداری و رؤسا و مستشاران و دادرسان شعب دیوان تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثریت آراء به شرح زیر به صدور رأی مبادرت کرده است.
رأی هيأت عمومي
اولاً: تعارض در آراء محرز است.
ثانیاً: مطابق ماده ۱۴۸ قانون کار، کارفرمایان کارگاههای مشمول قانون مکلف شده اند بر اساس قانون تامین اجتماعی نسبت به بیمه کردن کارگران واحد خود اقدام کنند. در بند ۴ جزء ب قانون اصلاح تبصره ۲ الحاقی ماده ۷۶ قانون اصلاح مواد ۷۷ و ۷۲ و تبصره ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی مصوب ۱۳۵۴ و الحاق دو تبصره به ماده ۷۶ مصوب ۱۳۷۱ که در سال ۱۳۸۰ تصویب شده قانونگذار مقرر کرده از تاریخ تصویب این قانون جهت مشمولان این تبصره چهار درصد به نرخ حق بیمه مقرر در قانون تامین اجتماعی افزوده خواهد شد که آن هم در صورت تقاضای مشمولان قانون، به طور یکجا یا به طور اقساطی توسط کارفرمایان پرداخت خواهد شد. نظر به اینکه ۴% حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور در اصلاح قانون تامین اجتماعی به قانون افزوده شده است، کارفرمایان مطابق ماده ۱۴۸ قانون کار مکلفند حق بیمه مذکور برای کارگران واجد شرایط شامل حق بیمه موضوع ماده ۲۸ قانون تامین اجتماعی و ۴% به موضوع قانون فوق الذکر برای مشمولان آن را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کنند. از آنجا که در پرونده های موضوع تعارض کارفرما به تکلیف مقرر عمل نکرده و کارگران واجد شرایط، حق بیمه یاد شده را خود به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کرده است و در اجرای ماده ۱۵۷ قانون کار با مراجعه به هیأتهای حل اختلاف کار، استرداد وجوه پرداختی را مطالبه کرده و هیأتهای حل اختلاف کار شکایت کارگران را وارد تشخیص داده اند و اعـتراض کـارفرمـایان در شعبه ۱۸ دیوان عـدالت اداری رسیدگـی شـده و به موجب دادنامه شماره۴۴۶ -۱۳۹۶/۲/۲۳ رأی بر غیر وارد دانستن شکایت صادر شده این رأی صحیح و موافق مقررات تشخیص شد. رای صحیح شعبه ۱۸ به استناد بند ۱ ماده ۱۲ و ماده ۸۹ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ برای شعب دیوان عدالت اداری و سایر مراجع اداری مربوط در موارد مشابه لازم الاتباع است./
با سلام و احترام :
خواهشمند است مشخص فرمایید ۴% بیمه مشاغل سخت و زیانآور با پیمانکاری است که در مناقصه برنده شده یا با کارفرما که مناقصه برگزار نموده است. در ضمن در آنالیز قیمت پیشنهادی ارائه شده به کارفرما کلیه هزینه های حقوق و مزایا و بیمه سهم کارگر و کارفرما مشخص شده است و موردی بابت ۴% بیمه سخت و زیانآور آن هم در مورد شغلی که مشخص نیست مشمول شرایط سخت و زیانآور بشود یا خیر پیش بینی نمی شود . و مورد آخر اینکه شرکتها تغییر میکنند ولی کارفرما و کارگر مربوطه تغییر نمیکنند.
متشکرم .
سلام
معمولا در شرکت های تامین نیروی انسانی پرداخت ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور با کارفرمای اصلی است.
درود،
شرایط ما دقیقا مشابه شما بوده
بیمه ۴ درصد رو از پیمانکاران جداگانه دریافت کرد و کاری با سازمان مربوطه نداشت
سلام اگر شرکت تعاونی چند سال قبل انحلال شده و مدت دوسال هیئت تسویه هم سه سال پیش تمام شده وشرکت دیگر وجود خارجی ندارد . من کارگر برای دریافت ۴ درصد سختی و زیان آورم باید چه کار کنم واز چه کسی شکایت کنم؟
سلام
بنده از سال ۷۷ تا سال ۹۴ تو یک شرکت جوشکار آراگون بودم و ۱۵ سال کار کردم از ۸۲/۹ تا ۸۴/۶
به مدت ۲۱ ماه سرباز بودم سال ۹۴ از شرکت بیرون اومدم
سال ۹۷ شرکت بنا بر دلایلی ادامه فعالیت نداد و دیگه وجود نداره
اگه امکانش هست من رو جهت گرفتن سختی کار راهنمایی کنید
سلام
باید درخواست سخت و زیان آور ثبت شود و در کمیته استانی مطرح شود. معمولا درخواست ها برای کارشناسی به بازرسی سه نفره اداره کار – تامین اجتماعی – بهداشت ارجاع می شود و این کارشناسان در خصوص شرایط کاری زمان اشتغال نظر می دهند و گزارش این گروه خیلی مهم است. در صورتی که در گزارش شرایط کار تشریح شده و میزان عوامل زیان آور قید شود، کمیته نیز با استناد به آن نسبت به سخت و زیان آور بودن شغل نظر می دهد.
عنوان شغلی درج شده در سوابق بیمه وقت، یکی از اسناد مهم برای اثبات شغل در سنوات گذشته محسوب می شود.
با سلام …من ۶سال سابقه با عنوان شغلی کارگر ساده در پروژه های عسلویه دارم .۱۴ سال دیگه با همین عنوان شغلی ( کارگر ساده)سابقه بیمه در شغل سخت وزیان آور دارم.بین این سوابق ۱۰ ماه وقفه بیمه دارم …توالی بیمه بهم میخورد؟با بيست سال سابقه میتونم درخواست بازنشستگی سخت وزیان آور بدم؟
سلام و درود خدمت شما. من ۷ ساله در کارخانه فولاد کار میکنم. برقکار هستم. میخواستم بدونم جزو مشاغل سخت محسوب میشه یا خیر؟ من میخوام استعفا بدم و از شرکت فولاد بیام بیرون. اگه جزو مشاغل سخت محسوب میشه، الان که میخوام استعفا بدم و از شرکت فولاد بیام بیرون، آیا میتونم برای حق بیمه سختی کار اقدام کنم یا باید زمان بازنشتگی اقدام کنم؟ شاید زمان بازنشستگی من( حدود بیست سال بعد) کارفرما بمیره یا از ایران بره و یا شرکت منحل بشه و یا فروخته بشه و … ! روال قانونی چیه؟
با سلام و خسته نباشید خدمت شما
اینجانب از سال ۷۸ الی ۸۴ در یک شرکت صنایع غذایی در خط تولید مشغول بکار بوده و بعد از سال ۱۳۸۴ به قسمت امور مالی انتقال یافتم و از سال ۱۴۰۱ استعفا داده و در یک شرکت دیگر استخدام شدم .لذا کلیه کارکنان هم رده خط تولید در آن زمان با توجه به سخت و زیان آور بودن آن واحد تولید با ۲۰سال خدمت بازنشسته شده اند .با توجه به اینکه اینجانب در حال حاضر ۲۶سال سابقه و ۴۶ سال سن دارم میخواستم بدانم آیا در این مقطع میتوانم نسبت به سال های خدمت در تولید که جزء مشاغل سخت و زیان آور بود اقدام کنم یا بایستی ۳۰سال سابقه خدمت خودم را تمام کرده سپس اقدام کنم خواهشمند است در این مورد راهنمایی بفرمائید.
سلام
در سن کمتر از ۵۰ سال تمام باید سابقه بیمه ۳۵ سال باشد.
برای ۶ سال سابقه کار در خط تولید در صورت تایید سختی کار، ۳ سال اضافه می شود.
با عرض سلام و خسته نباشید.عنوان شغلی من از سال ۸۲تا ۹۳ کارگر ساده رد شده…بین این کارکرد ۹ ماه وقفه افتاده…از سال ۹۳ تا الان برام کارگر فنی رد شده …با این شرایط این وقفه افتاده آیا برام حساب میشه و متوالی حساب میشه…سابقه بیمم۱۴۰۲ بیست سال کامل میشه …میتونم تقاضا برای بازنشستگی شرایط سخت و زیانآور بدم؟ اگه شرایطش را دارم کی باید درخواست بدم ..ممنون از لطف شما
سلام تو شرکت کار میکنم سختی کار خورده اقدام کردم تو سایت هم درخواست بازنشستگی دادم بیمه شعبه ۱۴ میگه شرکت پرونده رو بفرسته ولی کارفرما پرونده رو نمیده ولی من تمام حکم های قرارداد رو کپی دارم که بیمه میگه باید اصل باشه تکلیف من چیه که کارفرما پرونده رو به بیمه نمیده و بیمه هم قبول نمیکنه
سلام .
از ۱۹/۰۷/۱۳۸۲ تا ۲۹/۱۲/۱۳۹۷ در شرکتی به صورت پروژه ای مشغول به کار بودم .بیمه م تو کدهای کارگاهی مختلف بدون وقفه با نام همان شرکت پرداخت شده .عنوان شغلی من رو تو لیست بیمه اشتباه رد کرده بودند که از سال ۱۳۹۶ اصلاح شده . یه نامه هم بهم داددند که اشاره شده از ابتدای استخدام ۱۹/۰۷/۱۳۸۲ تا زمان تسویه حساب ۲۹/۱۲/۱۳۹۷ به عنوان شغلی صحیح اشاره شده .درخواست سخت وزیان آوری کل زمان اشتغال رو دادم اداره کار تایید کرده و به کارفرما ابلاغ نموده . هنوز تامین اجتماعی مراجعه نکردم بابت محاسبه ۴ درصد درصورت عدم تایئد تامین اجتماعی با استناد به نامه ای که عرض کردم میتونم .ادعای عنوان شغلی خودم رو تائید بگیرم .
باسپاس از راهنمای شما
سلام
در زمان بررسی درخواست سخت و زیان آور باید این مدارک را ارائه کنید. اگر پرونده به بازرسی مشترک (اداره کار، بهداشت و تامین اجتماعی) ارجاع شود در این مرحله باید ارائه کنید.
سلام از تیر ماه سال ۸۲ تا ۹۳ برای من بیمه با شغل کارگر ساده رد شده …بین مردادماه سال ۸۷ تا آبان ماه همان سال سه ماه وقفه اوفتاده بعداز اون دو ماه واریزی داشتم وبعد از دوماه از بهمن۸۷ تا اردیبهشت ۸۸چهار ماه واریزی بیمه نداشتم …ولی از خرداد ۸۸ تا الان واریز بیمه کارگر فنی واریز شده … تا خرداد ۱۴۰۱ با احتساب سابقه بیمه سربازی ۲۰ سال سابقه بیمه دارم….آیا توالی بیمه دارم ؟در صورتی که َشغلم شرایط سخت وزیان آور هست چند وقت دیگه باید درخواست بازنشستگی بدم ….آیا وقفه چند ماهه که افتاده توالی به هم میزنه؟ سن هم برام محاسبه میشود.
باسلام خدمت کارشناسان محترم. اینجانب قبل از خدمت سربازی ۳ ماهی سابقه بیمه نانوا داشتم که بعد از فاصله ۱۱ ماه از آن رفتم خدمت سربازی و بلافاصله پس از اتمام خدمت (تقریبا چهار ماه بعد) در عسلویه در یک شرکت به شغل نگهبانی(از سال ۸۲تا سال ۸۷) مشغول بودم که تقریبا ۵سالو نیم عسلویه کار کردم کارشون تمام شد.بعد از وقفه ۹ماهه در خرداد۸۸ در یک شرکت شروع به کار کردم که شرایط سخت وزیان آورر شاملش میشه وتا الان هم مشغول کار هستم. الان ۱۳ سال مشغول به کار هستم .کل سوابق بیمه ای من با سابقه خدمت سربازی ۲۰ سال و دو ماه هست .با ۴۰ سال سن کی بازنشست میشم ؟آیا سوابق قبلی من هم جز شرايط سخت و زیان آور محاسبه میشود؟ شرايط سن هم برام لحاظ میکنن؟
سلام
سوابق کاری کل مدت کارکرد در صورت تایید کمیته سخت و زیان آور قابل اعمال هست و سوابق بیمه این مشاغل یک و نیم برابر اعمال می شود.
سلام
برای احراز شرایط بازنشستگی کار سخت باید ۲۰سال کار متوالی در کارگاه کار سخت و یا ۲۵ سال متناوب در کارگاه کار سخت داشته باشید
وقفه بیمه ای بین کار سخت تا یک سال توالی رو حفظ میکنه
برای درخواست بررسی شرایط سخت و زیان آور باید حد اقل ۷۳۰۰ روز پرداختی بیمه داشته باشید
با شرایطی که مرقوم فرمودید احتمالاً تا پایان سالجاری امکان بازنشستگی برای شما محیا میشود
یا علی
سلام وقت بخیر
تو یه شرکت کار میکنم که شغلم سختی کار خورده کارگر فنی بعد ۱۰ سال عنوان َشغلی ام رو کارگر ساده رد کردن البته کارگر ساده هم بهش سختی کار خورده من تیر ماه سال ۱۴۰۱ ۲۰ سالم پر شده ولی کارفرما هنوز برج ۲ و ۳ و ۴ رو بیمه رد نکرده من اقدام کردم پرونده ام بیمه کل هست تا برای پرداخت ۴ درصد قبض صادر کنن خواستم بدونم وقتی سابقه ام پر شده کارفرما ماهای که نریخته رو میتونم خودم بیمه اش رو رد کنم که به مشکل نخورم.
سلام
بستگی به نظر شعبه تامین اجتماعی داره. اگر فیش رو به شما داد می تونید واریز کنید و بعدا برای دریافت مبالغ آن از کارفرما شکایت کنید.
سلام
من در یکی از بیمارستان های خصوصی در مشاغل سخت و زیان اور مشغول به کار هستم و حدود سابقه ام ۱۸ سال تمام هست و از سال ۱۳۸۳ هم هر مال حدود ۱۵۰ ساعت اضافه کار داشتم و الان قدم به ۲ سال آخر گذاشتم. کل اضافه کاری هایم را قطع کردند و پیشنهاد دادند که اگه می خواهید اضافه کاری هایت تداوم داشته باشد باید یک سوم حق بیمه ۴ درصد را چک حامل دهید خودتون زمان بازنشستگی بپردازید و من مجبور شدم بدهم ایا قابل استرداد هست؟
سلام
باید اسناد و مدارکی دال بر این موضوع را داشته باشید و پس از بازنشستگی و وصول چک از طریق اداره کار طرح شکایت کنید.
سلام خسته نباشید
من بازنشسته شدم سختی وزیان آور داشتیم با کارفرما صحبت کردم گفت حتمآ پرداخت میکنم و خودشان اصلا به بیمه نیامد تلفنی باهم صحبت کردیم قرار شد من خودم پرداخت کنم او بعدأ بدهی من و بدهد الان جواب تلفن اش نمیده من چه کار کنم؟ لطفا من و راهنمایی کنید ممنون میشم.
سلام
می توانید با ارائه فیش و اسناد پرداخت حق بیمه سخت و زیان آور برای مطالبه آن از کارفرما در اداره کار شکایت کنید.
سلام من از اول اشتغال بیمه ام سخت وزیران آور هست. ولی هنوز ۷۳۰۰بیمه ام پر نشده است اگر ۷۳۰۰ طول بیست سال پر نشود چند سال باید کار بکنیم؟
سلام
در صورتی سابقه بیمه شما متوالی باشد با ۷۳۰۰ روز بدون شرط سن می توانید بازنشسته شوید.
در صورتی سابقه بیمه شما متناوب باشد در سن ۵۰ سال تمام با ۷۳۰۰ روز می توانید بازنشسته شوید.
در صورتی که سابقه بیمه متناوب باشد با ۸۵۲۰ روز بدون شرط سن و با مستمری ۳۵ روز بازنشسته شوید.
باسلام من کارگر معدن زغالسنگ هستم حدود ۱۹/۶هست که داخل تونل کارمی کنم ولی بیمه من را حدود یک سال شش ماه کارفرماهای قبل که پیمانکاری بوده رد نکردند ومن از سال ۸۰/۳بیمه ام آغاز شده و آیا قدر دیگر باید تا بازنشستگی کار کنم تا ۷۳۰۰حدود ۴۰۰روز می خواهم ممنون راهنمای بکنید
سلام
برای واریز حق بیمه سنوات گذشته تنها راه شکایت در اداره کار است.
سلام
بنده اسفند۱۴۰۰در سن ۴۹سالگی وباشرایط سخت بازنشسته شده و۴درصد رو خودم واریز کرده ام وجهت استرداد آن از کارفرما شکایت نموده ورای نیز به نفع بنده صادر شده سئوال بنده این است که آیا کارفرما میتواند ادعا کند که شغل کارگاه سخت وزیان آور نمی باشد ورای را برگرداند
بنده ۱۲سال و۲ماه با عنوان شغلی کارگر خدمات تولید
در کارخانه تولید سیموکابل مشغول کار بودم و۸سال و
8ماه در شهرداری واداره راه بعنوان کارگر خدمات مشغول بودم آیا به ابن مدت با این عناوین سخت وزیان آور تعلق میگیرد
سلام
درخواست سختی کار باید در کمیته استانی مطرح و بررسی شود. صرفا کمیته سخت و زیان آور صلاحیت اعلام نظر در این خصوص را دارد.
باسلام
بنده ۳۵ سال در شغل سختی زیان کار کردم. شرکت هیچگونه از بابت چهار درصد شغل سختی به تامین اجتماعی مکلف نبوده پرداخت کند. بخاطر اینکه سوابق خدمتم زیاد بود. سوال اینجاست آیا بنده حق دارم این چهار درصد را ازشرکت طلب نمایم؟
سلام
پرداخت چهار درصد حق بیمه سختی زیان آور بر عهده کارفرما است یا باید منتظر بمانید که تامین اجتماعی از کارفرما وسوق کند و اگر خودتان مبلغ را واریز کنید بعدا میتوانید از کارفرما شکایت کرده و مطالبه کنید.
باسلام
واقعا تامین اجتماعی دیگه شورش رو در آورده برادر من از کار افتادگی کلی شده الان که باید حمایت هاشون رو انجام بدن رفتیم شعبه ۱۱ تامین اجتماعی تهران میگن ک هر سال سابقه بیمه قالیبافی چون ۱۴ درصد ریختیم نصف حساب میشه یعنی اگه ۲۰ سال سابقه بیمه قالیبافی داشته باشید ۱۰ سال محسوب میشه یا باید ماوالتفاوت که حق بیمه ۱۰ سال میشه رو پرداخت کنید یا نصف حساب میشه سوالم اینجاست پس سهمی که دولت پرداخت میکنه رو چرا حساب نمیکنن به چه استنادی اینکار رو انجام میدن اگه این عمل مصداق جرم کلاهبرداری نیست پس چیه؟!?
با عرض سلام
بنده کارگری هستم که کارخونه سنگبری کار کردم که شامل سختی کاری میباشد. الان باز نشتگی هم شرایطش را دارم جریمه ۴ در صدی تامین اجتماعی را خودم پرداخت کردم ولی شرکت قبول نمیکنه. چون من برای کارفرمای قبلی کار کردم. اونا هم مدت ۱۰ سال هست که کار خانه را فروختن. الآن باید چه کسی این جریمه را پرداخت کنه؟ شرکت باید پرداخت کنه یا کارفرمای قبلی که من براش کار کردم؟ لطفا راهنمایی کنید.
سلام
در اداره کار ابتدا علیه کارفرمای قبلی طرح شکایت کنید و در صورتی که شکایت علیه کارفرمای قبلی رد شد، علیه کارفرمای فعلی شکایت کنید.
سلام
پدر من ۴ درصد سخت زیان آور خودش واریز کرد. الان میخواهیم از کار فرما شکایت کنیم. باید کجا مراجم کنیم؟
سلام
برای شکایت مطالبه ۴ درصد حق بیمه سخت و زیان آور ابتدا باید از طریق سامانه جامع روابط کار طرح شکایت کنید و جلسات رسیدگی در اداره کار تشکیل شده و در نهایت اداره کار رای صادر می کند.
برای ثبت شکایت می توانید به یکی از کاریابی ها مراجعه کنید.
درود. من سختی کارهایم تآییدشده برج ده امسال بازنشسته می شوم کارفرما به محض تاییدشدن سختی کارمن با تهدید اخراج کردن ، رضایت نامه وتعهدنامه ثبتی ازمن گرفت که چهاردرصدرو خودم پرداخت می کنم، حالا با توجه به این دوبرگه ثبتی، بعد از بازنشسته شدن می تونم از شرکت شکایت کنم و چهاردرصدرو وصول کنم؟ ضمنا شرکت این تعهدنامه ورضایت نامه ثبتی رو از همه همکاران گرفته است، لطفا راهنماییم کنید تشکر
سلام
تعهد محضری و هر سند دیگر مبنی بر پرداخت ۴% حق بیمه سخت و زیان آور بر خلاف مقررات بوده و باطل است و امضای این اسناد هیچ تاثیری ندارد.
با سلام..۱۳ سال شرکت کار کردم.که سختی کار داشت…حدود ۹ ساله که شرکت بیرونم…هم دورهای من باز نشسته شدن.ولی کارفرما از همشون ۴ درصد رو گرفت…
دویتانی مثل من هیچ برگه قراردادی از شرکت نداریم تا ثابت کنیم کدوم قسمت بودیم.. همکارهای من و خود من الان میخوایم از شرکت نامه بگیریم بابت سختی کار …نامه نمیدن کارفرما میگه حق سختی کارتون رو بدید..تا نامه بدم…. راهش چیه که من پرداخت نکنم
سلام
در صورتی که کارگر ۴% حق بیمه سختی کار را خودش پرداخت کند پس از اتمام کارهای بازنشستگی می تواند علیه کارفرما برای دریافت مبلغ ۴% حق بیمه پرداخت شده شکایت کند.
در هنگام پرداخت این مبلغ باید سندی وجود داشته باشد.
باسلام من می خواهم ۴ درصد خودم پرداخت کنم ولی بیمه قبل نمی کند بیمه می گه باید کارفرما پرداخت کند من باید چکار کن که بیمه پول من قبل کن که من بازنشست بشم
سلام
قانونا ۴ درصد تکلیف کارفرما هست. ولی اغلب تامین اجتماعی برای تسریع در وصول مطالبات با پرداخت ۴ درصد توسط کارگر مخالفت نمی کنه.
درود
آقا علی ،
بیمه معمولا برای اینکه بعد شما شاکی نشوید اول از شما امضا میگیره با سند ، و بعد میگه خودتون پرداخت کنید ، و برای آنها فقط وصول آن مبلغ ملاک هست.
بعد میتونید از کارفرما بگیرید.
من خودم این موارد رو انجام دادم