مهلت و شیوه اعتراض به رای هیئت تشخیص اداره کار
اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار پس از اتمام مرحله اول رسیدگی شکایت کارگر از کارفرما می تواند انجام پذیرد.
مرجع صالح رسیدگی به دعاوی بین کارگران و کارفرمایان وظیفه هیات تشخیص و هیات حل اختلاف اداره کار می باشد. در این مقاله از سایت کارتابان قصد داریم تا فرایند رسیدگی به دعاوی و اعتراض به رای هیات تشخیص را بررسی کنیم.
فهرست مطالب
فرایند کلی رسیدگی به اختلافات و دعاوی کارگری وکارفرمایی
مطابق ماده ۱۵۷ قانون کار هر گونه اختلاف فردی بین کارفرما و کارگر یا کارآموز که ناشی از اجرای این قانون و سایر مقررات کار ، قرارداد کارآموزی ، موافقت نامه های کارگاهی یا پیمان های دسته جمعی کار باشد ، در مرحله اول از طریق سازش مستقیم بین کارفرما و کارگر یا کار آموز و یا نمایندگان آنها در شورای اسلامی کار و در صورتی که شورای اسلامی کار در واحدی نباشد ، از طریق انجمن صنفی کارگران و یا نماینده قانونی کارگران و کارفرما حل و فصل خواهد شد و در صورت عدم سازش از طریق هیات های تشخیص و حل اختلاف به ترتیب آتی رسیدگی و حل و فصل خواهد شد.
حسب ماده ۲۸ آیین دادرسی کار مصوب بهمن ماه ۱۳۹۱ رسیدگی در مراجع حل اختلاف کار منوط به تسلیم دادخواست است که از سوی کارگر،کارآموز، کارفرما یا قائم مقام یا نمایندگان آنان به اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی محل تقدیم می گردد.
پس از تسلیم دادخواست از سوی ذینفع و طی مراحل قانونی و تشریفات اداری و دعوت از اصحاب دعوی پرونده، ابتدا در دستور کار هیات تشخیص که متشکل از یک نفر نماینده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ، یک نفر نماینده کارگران و یک نفر نماینده مدیران صنایع است قرار می گیرد. هیات پس از استماع اظهارات اصحاب دعوا، بررسی و مداقه در محتویات پرونده و بررسی مدارک و اسناد تسلیمی از ناحیه طرفین مبادرت به صدور رای می نماید. آراء هیات تشخیص مستند به ماده ۱۵۹ قانون کار ظرف مهلت ۱۵ روز از تاریخ ابلاغ به هر یک از اصحاب دعوی قابل اعتراض و رسیدگی مجدد در هیات حل اختلاف می باشد؛
در صورت عدم اعتراض از ناحیه هر یک از اصحاب دعوی در موعد مقرر به دادنامه هیات تشخیص، رای مذکور قطعیت یافته و لازم الاجرا خواهد بود. در صورت اعتراض به آراء هیات تشخیص و تنظیم دادخواست تجدید نظر خواهی پرونده با دعوت مجدد از اصحاب دعوی در دستور کار هیات حل اختلاف که متشکل از ۳ نفر نماینده دولت (نماینده مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، نماینده دادگستری و نماینده فرمانداری)، ۳ نفر نماینده کارگران و ۳ نفر نماینده کارفرمایان می باشد، قرار می گیرد و هیات با دعوت از اصحاب دعوی وفق مقررات نسبت به رسیدگی به موضوع و صدور رای قانونی مبادرت می ورزد.
آراء صادره هیات حل اختلاف قطعی و لازم الاجرا بوده و در صورت عدم اجرا از سوی محکوم علیه با درخواست ذینفع، جهت اجرا به واحد اجرای احکام حقوقی دادگستری ارسال می گردد.
توضیح اینکه آراء هیات حل اختلاف مستند به تبصره ۲ ماده ۱۶ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری ظرف مهلت ۳ ماه از تاریخ ابلاغ برای افراد داخل کشور و ظرف مهلت ۶ ماه از تاریخ ابلاغ برای افراد مقیم خارج از کشور قابل فرجام خواهی در دیوان عدالت اداری می باشد.
اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار
هیات تشخیص اولین مرحله رسیدگی به شکایت کارگر از کارفرما در اداره کار است. هیات تشخیص همان طور که از نامش پیداست به صورت هیات هست که از سه نفر تشکیل شده است که ۱- نماینده کارگران ۲- نماینده کارفرمایان ۳- نماینده دولت که یکی از کارمندان اداره کار است.
در مرحله اول رسیدگی در هیات تشخیص خواهان و شاکی که کارگر است، ادعای خود را مطرح می کند و در راستای ادعای خود باید اسناد و مدارک ارائه نماید. اگر در جلسه هیات تشخیص اعضای هیات دلایل و ادعای کارگر را قبول کنند، در قبال او از کارفرما می خواهند از خود دفاع کند.
به عنوان مثال: اگر کارگر ادعا کند که یک سال به کارفرمایی، کارفرمای مورد شکایت کار کرده است و اسناد و مدارک این دوره اشتغال را ارائه کند، اعضای هیات تشخیص از کارفرما درخواست می کنند تا اسناد پرداخت حقوق و دستمزد و مزایای کارگر در این دوره را ارئه نماید. اگر اسناد و مدارک پرداخت حقوق و دستمزد که باید به صورت بانکی باشد، را ارائه نمود، می تواند تبرئه شود. ولی اگر حق بیمه این دوره اشتغال و اسناد پرداختی درست نباشد، هیات تشخیص رای صادر می نماید و رای هیات تشخیص اداره کار به محکومیت کارفرما و برای پرداخت حقوق و دستمزد و مزایای مدت اشتغال خواهد بود.
بدیهی است که در کلیه مراجع قضاوتی و قضایی امر قضاوت و رسیدگی به اختلافات کارگر و کارفرما و سایر افراد به یک مرجع و در یک مرحله انجام نمی پذیرد. همان طور که در دادگاه ها می توان به رای بدوی و تجدیدنظر در مراحل مختلف اعتراض کرد در اداره کار نیز می توان با ثبت اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار، اعتراض و تجدید نظر خواهی به رای هیات تشخیص را خواستار شد.
برای اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار باید هر یک از طرفین نسبت به مواردی که به آن اعتراض دارند دلایل ارائه نمایند و اعتراض خود را بنویسند که به عنوان نمونه اینجانب نسبت به این بند از رای هیات تشخیص به این دلیل اعتراض دارم. اعتراض در اداره کار ثبت می شود و پرونده به مرجع رسیدگی تجدید نظر که همان هیات حل اختلاف است ارجاع داده می شود.
فرم اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار
در آئین دادرسی کار برای ثبت دادخواست بدوی و شکایت اولیه ونیز اعتراض به رای هیات تشخیص فرم های مخصوص فرم اعتراض به رای هیات تشخیص پیش بینی شده است. فرم اعتراض به رای هیات تشخیص به صورت زیر بود که در زمانیکه رسیدگی ها به صورت پرونده های کاغذی و فیزیکی انجام می شد، از این فرم ها در ادارات کار استفاده می شد. ولی اکنون که شکایت های اداره کار در سامانه جامع کار انجام می پذیرد دیگر هیچ فرم کاغذی و پرونده کاغذی در اداره کار و هیات تشخیص و هیات حل اختلاف وجود ندارد.
چنانچه کارگر یا کارفرما به رای هیات تشخیص اعتراض داشته باشد باید وارد حساب کاربری خود در سامانه جامع روابط کار شده و مراحل
۱- پنجره واحد خدمات
۲- پنجره خدمات
۳- دادخواست تجدید نظر خواهی -ثبت دادخواست
را طی نمود و فرم اعتراض به رای هیات تشخیص را تکمیل نمود.
نحوه اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار
همان طور که در قسمتهای قبلی اشاره شد اعتراض به رای هیات تشخیص با ثبت اعتراض در فرم اعتراض به رای هیات تشخیص بود که اکنون با اینترنتی شدن شکایت در اداره کار این فرمهای کاغذی حذف شده و باید اعتراض از طریق سامانه جامع روابط کار ثبت شود.
راهنمای کامل سامانه جامع روابط کار و نحوه ثبت شکایت و اعتراض به رای اداره کار
مهلت ثبت اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار:
طبق ماده ۱۵۹ قانون کار رای هیات های تشخیص پس از ۱۵ روز از تاریخ ابلاغ قطعی و لازم الاجرا است. منظور از ۱۵ روز پس از ابلاغ این است که چون طرف شکایت دو نفر هستند به هر کدام از طرفین وقتی رای ابلاغ شد، تاریخ آن روز برای وی تاریخ ابلاغ محسوب شده و از آن روز فرد ۱۵ روز مهلت اعتراض به رای هیات تشخیص را دارد.
در نحوه شمردن تعداد روزها باید به این نکات توجه شود، که روز ابلاغ و روز شانزدهم جزو این مهلت محسوب نمی شود. یعنی از روز ابلاغ که تمام شد، از فردای آن روز مدت ۱۵ روز سپری شده و روز فردای آن نیز می توان اعتراض به رای هیات تشخیص را ثبت نمود. اگر آخرین روز مهلت اعتراض به روز تعطیل رسمی بیافتد، اعتراض دهنده می تواند فردای آن روز اعتراض خود را ثبت نماید.
لایحه اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار
لایحه اصطلاحا به نوشته ای گفته می شود که طرفین شکایت یا وکیل هر یک از طرفین به صورت متن نوشته تنظیم می کند و همراه یا جدا از دادخواست با عنوان لایحه اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار به مرجع رسیدگی کننده ارائه می نماید.
چنانچه کارگر یا کارفرما بخواهند لایحه اعتراض به رای هیات تشخیص اداره کار ثبت نمایند می توانند لایحه را همراه با ثبت اعتراض و به ضمیمه آن ارائه نمایند. چنانچه پس از ثبت اعتراض به رای هیات تشخیص موارد و مدارکی برای هر یک از طرفین بدست آمد و مشخص شد که نیاز به ارائه به هیات حل اختلاف دارد هر یک از طرفین می توانند طی لایحه اعتراض به رای هیات تشخیص موارد را نوشته و در پرونده درج نمایند.
نمونه اعتراض به رای هیات تشخیص
همانطور که در قسمت های قبلی اشاره شد، در اعتراض به رای هیات تشخیص متن اعتراض به این صورت نوشته می شود که:
۱- موردی از رای هیات تشخیص که نسبت به آن اعتراض داریم را مشخص کرده و به دنبال آن دلایل اعتراض و یا اسناد و مدارک مورد نیاز را ارائه می نمائیم.
۲- چنانچه در رای هیات تشخیص نسبت به مواردی از خواسته ها به صورت نفیا یا اثباتا رای صادر نشده باشد به طور مثال: کارگر در دادخواست بدوی خود معوقات حق مسکن و بن کارگری را خواستار شده باشد، ولی هیات تشخیص نسبت به این موارد چه در رد و چه در اثبات رایی صادر نکرده باشد کارگر یا کارفرما می توانند در متن اعتراض خود این مورد را درج نمایند.
مثال و نمونه اعتراض به رای هیات تشخیص :
کارگری علیه کارفرمای خود به این صورت شکایت کرده است:
موضوع شکایت : اشتغال به مدت یک سال و رد نشدن بیمه و عدم پرداخت بن کارگری و حق مسکن و حق اولاد و پرداخت ناقص حقوق.
اداره کار پس از بررسی مدارک سابقه اشتغال خواهان را احراز و قبول می کند و در رای خود مابه التفاوت حقوق و حق مسکن و بن کارگری و حق بیمه را درج می نماید.
۱-ولی نسبت به حق اولاد رای صادر نکرده است.
۲- از طرفی کارفرما مدارکی را ارائه نموده که حقوق کارگر کامل پرداخت شده است .
در این حالت:
کارگر به این صورت اعتراض خود را ثبت می نماید که در رای هیات بدوی به حق اولاد رای صادر نشده است و خواستار رسیدگی و تجدید نظر در این خصوص هستم و
کارفرما نیز می تواند اعتراض خود را به این صورت ثبت نماید که در رای هیات تشخیص با وجود آنکه اسناد و مدارک واریز حقوق ارائه شده است، هیات تشخیص در بند یک نسبت به پرداخت مجدد حقوق رای صادر کرده است. خواهشمند است نسبت به نقض رای و صدور رای طبق اسناد و مدارک ارائه شده اقدام فرمائید.
آیا در شمارش ۱۵ روز مهلت اعتراض، پنج شنبه ها، جمعه ها، تعطیلات رسمی دولت، تعطیلات ناشی از آلودگی هوا، تعطیلات عزای عمومی و غیره، شامل ۱۵ روز می شوند یا خیر؟
برای نمونه حکم بنده ۴ آذر ماه جاری صادر شده است. ۱۵ روز بعد چه روزی می شود؟
سلام
روز ابلاغ رای و روز اقدام جزو این ۱۵ روز محسوب نمی شود. اگر روز آخر به تعطیل رسمی و تعطیل ادارات تلاقی داشته باشد اولین روز کاری بعد از آن به عنوان روز اقدام تلقی می شود.
سلام وقت بخیر…یه سوال
من در سال ۱۴۰۲ بمدت ۱۰ماه در یه شرکت کارکرد داشتم و سنوات و عیدی پاداش و مانده مرخصیمو هنوز ندادن و شکایت کردم و اداره کار رای رو بنفع من داده ولی مبنای محاسبه رو با حقوق قانون کار سال ۱۴۰۲ زده مگر طبق قانون وقتی بخان سنوات و بقیه مزایا در سالهای بعد پرداخت شود نباید با مبنای حقوقی همین سال جدید محاسبه شود؟و آیا اگر درخواست تجدیدنظر بزنم به حرفم میرسم یا نه؟و اینکه بطور میانگین چقدر زمان میبره تا رای جدید بیاد
عیدی و پاداش با مبلغ هر سال و سنوات و مانده مرخصی با آخرین مزد و حق السعی ۱۴۰۲ محاسبه می شود.
سلام
اگر کارفرما پس از رای هیات تشخیص اعتراض ثبت نکند و پس از آن مهلت ۳ ماهه اعتراض در دیوان نیز گذشته باشد آیا دیگر کارفرما نمی تواند هیچ اعتراضی بکند؟
سلام
خیر
و داستان تکراری اعتراض کارفرما به رای درست در روز ۱۵ پس از صدور دادنامه به نفع کارگر تنها
سلام بنده حکم نهایی رو اداره کار صادر کرده ولی کارفرما اعتراض کرده ،در صورتی که کار فرما تمام مدارک کاری منو در سایت بارگذاری کرده ممکن است حکم و مبلغ تغییر کند؟
سلام
بستگی به مدارک ارائه شده دارد. در صورتی که اعتراض به جا و مدارک قابل قبول باشد رای قابل تغییر است.
سلام خسته نباشید من از کارفرما شکایت کردم و رای به نفع من صادر شد که کارفرما اعتراض زد و رای قبلی تایید شد و مبلغ مابهالتفاوت حقوق و مزایا رو از طریق دادگاه از حساب کارفرما برداشت کردم ولی الان کارفرما در دادگاه شاکی شده و ادعا کرده حق و حقوقات پرداخت شده و دادگاه از اداره کار درخواست بررسی مجدد کرده و اداره کار چون کارفرمای پیمانکار شهرداری است و شهردار به ریاست اداره کار شهرستان نامه زده در جواب دادگاه گفته بله پرداخت شده و رای قبلی خودشون رو رد کردن و به بنده گفتن چون از یک سازمان دولتی به ما نامه زدن ما باید درخواست شما رو رد کنیم و شما پول رو به کارفرما پس بدین من چه جوری میتونم حق خودم رو بگیرم یعنی به همین راحتی میشه حق یه کارگر رو خورد
سلام
پس از قطعی شدن رای اداره کار، قابل تغییر و اصلاح نیست مگر اینکه سهو محاسبات وجود داشته باشد. کارفرما مکلف بود در زمان رسیدگی این مدارک را ارائه کند.
در مقطعی که رای به مرحله اجرا رسیده، اگر از صدور رای حل اختلاف سه ماه نگذشته باشد کارفرما می تواند با ارائه مدارک در دیوان شکایت کند تا پرونده از طریق دیوان به اداره کار جهت بررسی مجدد عودت داده شود.
سلام و درود
من شکایت کردم از کارفرما ولی روز رسیدگی به خاطر مشکلی که برام پیش اومد نتونستم مراجعه کنم و رای صادر شده و به دلیل نبود من در جلسه رسیدگی، درخواست رو ابطال کردن. الان برا پیگیری مجدد باید درخواست تجدید نظر بدم یا باید از اول مجددا شکایت ثبت کنم. ممنون میشم زود پاسخ بدین چون مهلتم به پایان نرسه
سپاس فراوان
سلام
دادخواست مجدد بدهید بهتر است.
سلام کارفرما در رای هیئت تشخیص محکوم شده و نسبت به رای اعتراض زده و چکی که بابت ضمانت حسن انجام کار بهشون دادم برده برگشت زده آیا میشه بابت اینکار داخل شورای حل اختلاف میشه معترض بشم؟ یا باید بابت خیانت در امانت ازشون شاکی بشم؟
سلام
راهکارهای مختلفی دارد. ابتدا یک اظهارنامه برای عودت چک امانتی به کارفرما ارسال کنید. بعد از آن در دادگاه شکایت کنید.
سلام من دادنامه به نفع خودم صادر شده و دیگه من اعتراضی نزدم و الان حدود ۱۲ روز از ۱۵ روز اعتراض گذشته و هیچ خبری نشده چگونه میتونم بفهمم کارفرما اعتراض زده با نه و پرونده در چه مرحله ای
سلام
باید از اداره کار بپرسید
سلام رای هئیت تشخیص اومده و به من که کارگر هستم رای دادن، الان کارفرما مثل بقیه کارفرماها که دقیقه آخر روز آخر مهلت اعتراض میزنن،حالا فرداش که میشه روز ۱۶ام منم میتونم روی اعتراض کارفرما اعتراض خودم رو بذارم؟ بعدش بره حل اختلاف معمولا چقدر طول میکشه تا رای صادر بکنن. بعد اون رای حل اختلاف میشه رای قطعی و دیگه نمیشه اعتراض بکنی؟
سلام
هر یک از طرفین حق قانونی اعتراض دارند هر چند روز آخر باشد. در شمارش مهلت اعتراض روز ابلاغ رای و روز ثبت اعتراض شمارش نمی شود. یعنی روز ۱۶ام ابلاغ رای می شود اعتراض زد.
اینکه چقدر زمان خواهد برد تا در حل اختلاف مطرح و رای صادر شود بستگی به حجم پرونده اداره کار مربوطه دارد. رای حل اختلاف قطعی و لازم الاجراست. یعنی رای صادره حل اختلاف باید بلافاصله اجرا شود و اگر کسی اعتراض داشته باشد می تواند در دیوان عدالت اداری شکایت کند و این شکایت مانع اجرای رای حل اختلاف نمی شود.
سلام پدر من ۲۰ سال سابقه کار به عنوان پرسکار را دارد ولی بیمه تامین اجتماعی بازنشستش نمیکند و میگویند روی سختی کار شما کارفرما اعتراض زده و تایید شده!!
مگه پرسکار جزء مشاغل مصوب سخت و زیان آور نیست؟؟
و اینکه فرم اعتراض کارفرما تاریخ و پیوست و گلاسه ندارد و بعد از ۵ سال به ما ابلاغ شده است
میشه راهنمایی کنید لطفا؟
سلام
هیچ شغلی از پیش تعیین شده برای سختی کار نیست. برای سختی کار بودن شغلی باید رای قطعی کمیته سختی کار باشد.
پس از ابلاغ رای تجدید نظر ۳ ماه فرصت شکایت و اعتراض در دیوان عدالت اداری وجود دارد.
سلام
من از کارفرما شکایت کردم و رای به نفع من صادر شده .الان که ۱۵ روز از تجدید نظر گذشته کارفرما خوده روز ۱۵ هم اعتراض زده
آیا این اعتراض روی رای صادر شده تاثیر داره و میتونه رای رو برعکس کنه ؟؟
البته اون مدرکی نداره که حق و حقوق و بیمه منو تمام کمال پرداخت کرده و فکر کنم واسه وقت کُشی اینکارو کرده
سلام
اعتراض در مهلت قانونی حق طرفین دعوی است. نتیجه در هیات حل اختلاف بستگی به مستندات و استدالهای کارفرما دارد.
سلام چطوری میتونم به رای درخواست تجدیدنظر بدم گزینه ای که میگین برای من فعال نیست
سلام
در اداره کار، پس از صدور رای هیات حل اختلاف کار تمامی می شود. برای اعتراض به رای حل اختلاف باید از طریق دفاتر خدمات قضایی در دیوان عدالت اداری طرح شکایت کنید.
سلام من جهت مطالباتم به اداره کار شکایت کردم ولی جهت رای صادره هیچگونه تماس و یا پیامکی برای من ارسال نشد و بعد که من به اداره کار مراجع کردم گفتن مهلت اعتراض گذشته و نمیتوانی اعتراض کنی و الان که بعد از ده ماه مجددا پیگیری کردم گفتن دیگه به هیچ مرجعی نمیتوانی شکایت کنی لطفا راهنمایی بفرمایید
سلام
سامانه به صورت خودکار پیامک ارسال می کند و این موضوع از طریق سامانه در اختیارات اداره کار مشخص نمی شود که آیا ارسال پیامک صحیح بوده یا با خطا مواجه بوده و به صورت پیش فرض ارسال پیامک موفق فرض می شود.
اینکه بعد از ده ماه پیگیری کردید نیز زمان طولانی هست و بهتر بود کارهای اداری در یک زمان معقول پیگیری شود و حتی اگر مهلت اعتراض به رای اداره کار هم گذشته بود در مهلت ۳ ماهه می توانستید در دیوان عدالت اداری شکایت کنید.