مهلت شکایت از کارفرما – شرایط و مقررات مربوط به آن

مدت زمان شکایت از کارفرما و شرایط مربوطه

مهلت شکایت از کارفرما – شرایط و مقررات مربوط به آن
مهلت شکایت از کارفرما – شرایط و مقررات مربوط به آن

شکایت از کارفرما

قبل از پرداختن به موضوع مهلت شکایت از کارفرما و شرایط و مقررات آن باید بدانیم: شکایت از کارفرما یکی از موضوعاتی است که در روابط بین کارگر و کارفرما پیش می آید و بسیاری از کارگران برایشان سوال پیش آمده که چه زمان از کارفرما شکایت کنیم؟ مسلما شکایت از کارفرما به این سادگی نیست که با نوشتن یک متن شکایت از کارفرما در اداره کار، دریافت فرم شکایت از کارفرما و نمونه متن دادخواست شکایت از کارفرما انجام شود.

شرایط شکایت از کارفرما
شرایط شکایت از کارفرما

شرایط شکایت از کارفرما

شکایت کارگر از کارفرما تحت شرایطی امکان پذیر است و چنانچه این شرایط وجود داشته باشد، کارگر می تواند جهت احقاق حق خویش به مراجع صالح در اداره کار شکایت نماید اما لازم است که دلیل موجه و قانونی جهت شکایت کارگر وجود داشته باشد.

خدمات آنلاین کارتابان
فیش حقوقی
قرارداد کار
نرم افزار حقوق و دستمزد

شکایت از کارفرما می تواند دلایل متعددی داشته باشد . از جمله عدم پرداخت حقوق و مزایای کار، اخراج غیر قانونی، عدم بیمه نمودن کارگر و….

مراحل شکایت از کارفرما
مراحل شکایت از کارفرما

مراحل شکایت از کارفرما

جهت شکایت از کارفرما لازم است که در وهله اول دادخواست شکایت تنظیم و ثبت گردد. در دادخواست شکایت لازم است که کلیه مطالبات کارگر بیان گردد. مطالبات کارگران عبارتند از : حق بیمه، سنوات ،حق السعی، اضافه کاری ها و….

در سابق ثبت دادخواست در ادارات کار به صورت سنتی و کاغذی و دستی انجام میگرفت اما در حال حاضر ثبت دادخواست به صورت الکترونیکی است و متقاضی شکایت لازم است که دادخواست شکایت خویش را در سامانه اداره کار ثبت نماید. البته به جز دادخواست لازم است که مدارک و مستندات نیز بارگذاری گردد که این امر مراحل خاص خود را می طلبد که خارج از بحث می باشد و جهت  خودداری از اطاله کلام از ذکر جزئیات خودداری می گردد.

مقاله آموزش کامل سامانه جامع روابط کار و نحوه ی ثبت شکایت و ارسال مدارک به سامانه شکایت اداره را مطالعه نمایید.

نکته مهم:

چنانچه ابلاغ به کارفرما صورت گیرد، او نیز لازم است در سامانه اداره کار ثبت نام نماید و در غیر این صورت به دفاعیات کارفرما در مراجع صالح رسیدگی کننده ترتیب اثر داده نمی شود.

متقاضی شکایت لازم است که در زمان مقرر در مکان مشخص شده حضور یابد تا به شکایت وی رسیدگی صورت گیرد.

چطور می توانم از کارفرما شکایت کنم؟

نحوه شکایت از کارفرما در سابق به صورت فرم هایی بود که فرم دادخواست نامیده می شد و متقاضی مشخصات خود و کارفرما و مطالباتش را در آن درج می کرد و در مراجع اداره کار به واحد ثبت دادخواست مراجعه می نمود و فرم را ثبت می نمود .

در حال حاضر به جهت جلوگیری از حجم مراجعه کنندگان حضوری و به جهت سهولت کار ثبت دادخواست به صورت الکترونیکی انجام می گیرد و همینطور متقاضی بایستی آدرس کارفرما و اسناد و مدارک خود را به صورت اسکن شده در فرم دادخواست الکترونیکی ثبت نماید .

 لازم است کارگر قبل از شکایت در اداره کار در یکی از دفاتر پیشخوان دولت احراز هویت شده و رمز عبور سامانه اداره کار را دریافت کند.

کارفرما نیز لازم است که به ترتیب فوق احراز هویت شده و برای خود رمز عبور سامانه اداره کار را دریافت نماید.

مهلت شکایت از کارفرما
مهلت شکایت از کارفرما

مدت زمان شکایت از کارفرما چقدر است؟

مدت زمان شکایت از کارفرما بسته به اینکه موضوع شکایت و مطالبات کارگر چه مواردی است، متفاوت است. گاهی قانون گذار جهت برخی از مطالبات کارگران زمان مشخصی را قرار داده است، که چنانچه کارگری خارج از این مدت مطالباتی داشته باشد در مراجع صالح رسیدگی کننده در اداره کار به درخواست وی رسیدگی نمی شود.

مهلت شکایت از کارفرما بابت حقوق

نخستین موضوعی که در این باره باید به آن پرداخت، حقوق و دستمزد کافی با توجه به شرایط کار می‌باشد.

معمولاً کارگران در دشوارترین شرایط در زمینه‌های تولید، صنعت و خدمات کار می‌کنند.

بنابراین شایسته زندگی بهتری هستند. اما متأسفانه این قشر پرتلاش، به ‌اندازه زحماتشان دستمزد مناسب دریافت نمی‌کنند.

شکایت از کارفرما برای حقوق و دستمزد زمان مشخص و مهلت ندارد و کارگر هر زمان بخواهد می تواند شکایت نماید. به عبارتی حقوق کارگر و دیون مشمول مرور زمان نمی شود.

چنانچه کارگر بعد از گذشت زمان زیادی شکایت نماید، اثبات خواسته دشوار خواهد بود و نیز از ارزش پول نیز کاسته می شود. پس بهتر است هر چه سریع تر نسبت به دریافت حقوق و دستمزد خود شکایت نماید.

مهلت شکایت از کارفرما بابت حق بیمه

ازجمله مهم‌ترین حقوق کارگر، بیمه تامین اجتماعی وی است.

کارفرما موظف است با شروع به کار، در پایان هر ماه لیست بیمه را مطابق مقدار حقوق و تعرفه معین به تأمین اجتماعی ارسال و در موازات آن مالیات را نیز به دارایی بپردازد. اگر کارفرما در انجام این موارد تعلل نماید، کارگر می‌تواند برای احقاق حق بیمه خود، از کارفرما شکایت کند. در این مورد نیز زمان خاصی مشخص نشده است و کارگر هر زمان که بخواهد می تواند برای حق بیمه شکایت نماید.

تفاوت شکایت حقوق و دستمزد با شکایت بیمه کارگر

نکته مهم در مورد شکایت حق بیمه کارگر وجود دارد که این نوع شکایت را نسبت به شکایت حقوق و مزایا متفاوت می کند.

در بحث حقوق و دستمزد ذی نفع دو طرف کارگر و کارفرما هستند. در صورتی که در موضوع شکایت حق بیمه کارگر علاوه بر کارگر و کارفرما منافع شخص ثالث تامین اجتماعی نیز در میان است.

بنابراین در شکایت حقوق و دستمزد اقرار کارفرما برای اثبات دعوی کافی است. چنانچه شکایت از بابت حق بیمه واریز نشده کارگر مطرح باشد چون منافع تامین اجتماعی نیز مطرح می شود صرفا اقرار و اخبار کارفرما به کارکرد کارگر کافی نخواهد بود. چرا که ممکن است شکایت های صوری با تبانی طرفین برای ایجاد سابقه غیر واقعی مطرح شوند.

بنابراین برای شکایت برای واریز حق بیمه واریز نشده باید ادله اثباتی مستند و مستدلی وجود داشته باشد.

ممکن است حتی با اقرار کارفرما اداره کار برای حق بیمه کارگر رای صادر نکند.

حق بیمه کارگری تامین اجتماعی چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

مهلت شکایت از کارفرما بابت عیدی و سنوات

پیش از پرداختن به طرح شکایت از کارفرما، می­ بایست با شرایط و ضوابط عیدی و سنوات آشنا شویم. عیدی در واقع مبلغی است که در پایان هر سال کارفرما ملزم به پرداخت آن به کارگران تحت پوشش بیمه ­ای خویش می ­باشد و به کلیه ­ی کسانی که مشمول قانون کار از جمله دائمی، موقت، ساعتی، پاره­ وقت و غیره هستند، تعلق می ­گیرد. مطابق قانون کار عیدی هر کارگر معادل ۲ ماه پایه حقوق است. این نکته را بایستی خاطر نشان نمود که هر مدت که شخص در آن سال به اشتغال مشغول بوده بدین گونه که حتی اگر در آن سال یک ماه مشغول به­ کار بوده، به ازای آن نیز مستحق دریافت عیدی می­ باشد.

عیدی و پاداش نیز جزو حقوق و دستمزد و مزایای کارگر محسوب شده و شکایت در خصوص پرداخت عیدی و پاداش نیز مشمول مرور زمان نیست.

مهلت شکایت برای بیمه بیکاری

مهلت مراجعه به هیات های حل اختلاف وزارت کار برای تایید و برقراری مقرری بیمه بیکاری ۳۰ روز از زمان اخراج و بیکاری است.

مهلت مراجعه به هیات های حل اختلاف وزارت کار برای تایید و برقراری مقرری بیمه بیکاری ۳۰ روز از زمان اخراج و بیکاری است و این مدت تا سه ماه در صورت داشتن عذر موجه قابل تمدید است.

در صورت عدول از ۳۰ روز باید پرونده کارگر برای پذیرفته شدن عذر وی هیات حل اختلاف اداره کار ارجاع گردد و در صورت پذیرش عذر کارگر برای تاخیر در ارائه شکایت از کارفرما و بیکاری غیرارادی مهلت شکایت بیمه بیکاری می تواند ۳ ماه باشد.

پست مرتبط ۰ تا ۱۰۱ بیمه بیکاری و شرایط دریافت آن را مطالعه نمایید.

مهلت شکایت از کارفرما بعد از اخراج

کارگری که قصد دارد، جهت اخراج غیر قانونی از کارفرما شکایت نماید بایستی دادخواست شکایت خویش را ظرف یک ماه از اخراج غیر قانونی در مراجع صالح رسیدگی کننده در اداره کار مطرح نماید . در غیر این صورت به دادخواست وی ترتیب اثر داده نمی شود.

هر چند این مهلت و مدت در قانون کار و آیین دادرسی کار وجود ندارد ولی عرف و منطق در این موضوع موثر هستند. به عبارتی کارگر چنانچه توجیهی برای تاخیر از بابت شکایت اخراج و بازگشت به کار داشته باشد می تواند در جلسه رسیدگی به شکایت اخراج و بازگشت به کار مطرح نماید.

مهلت اعتراض به رای بدوی و تجدید نظر اداره کار

مهلت اعتراض به رای هیات تشخیص و بدوی اداره کار

طبق ماده ۱۵۹  قانون کار رای هیات های تشخیص پس از ۱۵ روز از تاریخ ابلاغ آن لازم الاجرا می گردد و در صورتی که ظرف مدت مذکور یکی از طرفین نسبت به رای مزبور اعتراض داشته باشد اعتراض خود را کتبا به هیات حل اختلاف تقدیم می نماید و رای هیات حل اختلاف پس از صدور قطعی و لازم الاجرا خواهد بود . نظرات اعضای هیات بایستی در پرونده درج شود .

نکته مهم در ارتباط به مهلت اعتراض به رای اداره کار در مرحله بدوی و هیات تشخیص ۱۵ روز از تاریخ ابلاغ به هر یک از طرفین است.

در شمارش مهلت اعتراض به رای روز ابلاغ و روز ثبت اعتراض شمرده نمی شوند. اگر آخرین روز مهلت اعتراض به تعطیل رسمی برخورد کند هر یک طرفین می توانند فردای روز تعطیل اعتراض خود را ثبت نمایند.

مهلت اعتراض به رای هیات حل اختلاف

رای صادره از هیات حل اختلاف یا همان تجدید نظر اداره کار قطعی و لازم الاجرا است. در واقع رای صادره بلافاصله پس از صدور قطعی است و باید اجرا شود.

مهلت اعتراض به رای قطعی شده ی اداره کار

پس از قطعی شدن رای اداره کار چه در مرحله هیات تشخیص و بدوی و چه در مرحله تجدید نظر و حل اختلاف رای قابل اجرا است.

حال چنانچه یکی از طرفین شکایت اداره کار نسبت به رای اداره کار که قطعی شده است اعتراض داشته باشند می توانند در دیوان عدالت اداری نسبت به رای اداره کار شکایت نمیاند.

برای مشاوره و تنظیم دادخواست دیوان عدالت اداری برای آرای اداره کار از کارتابان کمک بگیرید اینجا کلیک کنید

در صورت داشتن اعتراض به رای هیات حل اختلاف تا ۳ ماه از تاریخ ابلاغ رای فرصت دارید تا دادخواست اعتراض به رای قطعی اداره کار با طرفیت اداره کار صادر کننده رای را اعلام نمایید.

سوالات متداول در مورد شکایت از کارفرما

💎 صدور قرارداد کار، فیش حقوقی و تسویه حساب کارکنان برای کارفرمایان آسان شد!

ویژگی‌های نرم‌افزار کارمزد


مطابق با قانون کار: از مطابقت اسناد خود با آخرین مقررات کار مطمئن باشید.
محاسبات خودکار: حقوق و مزایا را به صورت دقیق و بدون خطا محاسبه کنید.
رابط کاربری ساده: حتی اگر با کامپیوتر آشنایی زیادی ندارید، به راحتی می‌توانید از کارمزد استفاده کنید.
ساده و سریع: با چند کلیک ساده، تمام اسناد را دریافت کنید.

‫۱۸۳ دیدگاه ها

    1. قرارداد کار و ساعت کارکرد تمام وقت محسوب می شود مگر اینکه کارفرما بتواند با مدارکی مانند قرارداد کار، دفتر حضور و غیاب و … کارکرد کمتر از ساعت قانونی را اثبات کند. در مقابل اگر کارگر ادعای اضافه کاری و کارکرد مازاد بر ساعت کار قانونی را داشته باشد باید آن را اثبات کند.

  1. میخوام بدونم اگر شکایت کنم جواب میگیرم یا نه در ضمن در مغازه چند موردی خلاف که مربوط به گوشت و ماهی میشد دیدم ایا میتوانم کاری بکنم ممنون میشم جواب بدین

    1. اگر کارفرما حقوق و مزایای قانونی پرداخت نکرده باشد و ادله شما برای اثبات سابقه و موارد ادعایی کافی باشد در اداره کار کارفرما محکوم می شود. تخلفات صنفی به اداره کار ارتباطی ندارد.

  2. سلام بنده ۱۵ روز در مغازه مرغ فروشی کار کردم و با دستگاه برش بیشتر سر کار داشتم صاحب کار قرار شد از روز اول بیمه کنند و قرار داد با من ببندن ولی زدن زیرش و از روز اول قرار شد برج ده میلیون بدون بیمه بدن الان من امدم بیرون به من گفتن روز مزده با شما حساب میکنیم یعنی روز دویست تومان

  3. سلام وقت بخیر بنده تو یه کافه رستوران کار میکردم که اینها شراکتی کار میکردن وقتی یکی از شرکا کنار کشید منم از ۴۰ روز قبلش اعلام کردم و وقتی از اونجا اومدم بیرون ی مقدار از حقوق منو ندادن و نزدیک ب ۶ ماهه برای اون طلبم میپیچونن و حتی چندبارم تهدید شدم ولی قرار داد کتبی نداشتیم ولی تمام کسبه اونجا منو میشناسن و پرینت حسابامو دارم ک ب حسابم حقوق میزدن
    ایا میتونم با شکایت ۳ تومنو بگیرم؟

    1. تنها راهکار قانونی و مرجع رسیدگی شکایت اداره کار است که باید اقدام کنید و نتیجه هم بستگی به این دارد که بتوانید اشتغال خود را اثبات کنید.

  4. سلام بنده در شرکتی مشغول به کار راننده سنگین هستم در قرار داد کاری هفته ی ۴۴ ساعت ثبت شده ولی کارفرما ۱۲ ساعت یا بیشتر در روز از ما کار میکشد و اضافه کاری ماهی ۲۰ ساعت لحاظ میشه ایا میشه کاری کرد ممنون

    1. در قراردادکار مقادیر پایه توافق می شود و اگر اضافه کاری در عمل اتفاق بیافتد باید فوق العاده اضافه کاری مربوطه پرداخت شود. البته اضافه کاری امری توافقی است.

  5. با سلام بنده یه شخصی ۶سال پیش برام کار می‌کرده و هیچ قرار دادی نداشتیم الان بعد ۶سال میخواد از من شکایت کنه بابت بیمه آیا دستش جایی گیر هست یا خیر ممنون میشم یه راهنمایی کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *