چگونه بفهمیم سختی کار داریم؟

راه‌های تشخیص سختی کار

سختی کار از کجا مشخص می شود؟
سختی کار از کجا مشخص می شود؟

مفهوم و معانی سختی کار در قوانین و مقررات

سختی کار اصطلاحی است که در بین اغلب کارگران و کارکنان مطرح می‌شود. منظور از سختی کار چیست و چگونه بفهمیم سختی کار داریم جزو سوالات بسیار رایج و پرتکرار این حوزه است. برای پاسخ به این سوالات باید ابتدا با معنی قانونی سختی کار آشنا شده و سپس به مزایای سختی کار پرداخته و در نهایت با مشاغل سخت و زیان آور آشنا می‌شویم.

در قانون کار و یا تامین اجتماعی اصلاح با عنوان دقیق سختی کار مطرح نشده است. در این دو قانون از عبارت مشاغل سخت و زیان آور استفاده شده است. سخت و زیان آور در ماده ۵۲ قانون کار مزایایی مانند کاهش ساعات کار و افزایش مدت مرخصی را دارد و در ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی کارگران شاغل در کارهای سخت و زیان آور از بازنشستگی پیش از موعد بهره مند می‌شوند.

خدمات آنلاین کارتابان
فیش حقوقی
قرارداد کار
نرم افزار حقوق و دستمزد

سختی کار در قوانین و مقررات
سختی کار در قوانین و مقررات

تفاوت‌های اساسی بین مزایای تعریف شده برای کارهای سخت و زیان آور در قانون کار و تامین اجتماعی وجود دارد که در مقاله قبلی با عنوان بازنشستگی کارهای سخت و زیان آور و کاهش ساعات کار به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته است.

برخی کارگاه‌ها در حقوق و مزایای ماهانه مبلغی با عناوینی مانند حق سختی کار پرداخت می شود که پرداخت مبالغی با عناوین مختلف شبیه سختی کار دلیلی بر سخت و زیان آور بودن شغل آنان نیست.

معیارهای تشخیص مشاغل سخت و زیان آور

معیارهای اندازه گیری مشاغل سخت وزیان‌آور
معیارهای اندازه گیری سختی کار در قوانین و مقررات

در قانون، کارهای سخت و زیان آور، کارهایی هستند که در آن ها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار، غیر استاندارد بوده و در اثر اشتغال کارگر تنشی به مراتب بالاتر ازظرفیت های طبیعی (جسمی و روانی) در کارگر ایجاد می‌شود.

پس در متن قانون معیارهای تشخیص سخت و زیان آور بودن مشاغل وجود عوامل فیزیکی مانند صدا، گرد و غبار و عوامل شیمیایی مانند بخارات مضر و عوامل بیولوژیکی مانند تماس با انواع باکتری ها و ویروسها تعیین شده است.

در اغلب محیط‌های کار این عوامل وجود دارند و چنانچه شدت و مدت مواجهه با این عوامل بیشتر از حدود مجاز تعیین شده باشد به عنوان سخت و زیان آور شناخته می‌شوند.

آیا لیست مشاغل سختی کار در قانون وجود دارد؟

در قوانین و مقررات مربوطه لیست مشاغل سختی کار در برخی موارد تعیین شده است. لیست مشاغل سختی کار موجود در قوانین بسیار محدود است و علاوه بر آن هزاران شغل در محیط کار واقعی وجود دارد. تکلیف مشاغلی که در لیست نیستند چیست؟ راه برای سایر مشاغل سختی کار بسته نیست بلکه در قانون برای این کار کمیته سخت و زیان آور تعیین شده است تا این مشاغل را بررسی کند.

کارگرانی که شغل آنان در لیست مشاغل سختی کار نیست پس از تکمیل سوابق بیمه مورد نیاز پس از ثبت نام اینترنتی سختی کار (ثبت نام قبلا به صورت فرم دستی بود که اکنون در اغلب استان‌های به صورت اینترنتی است) این درخواست در کمیته سختی کار استانی مطرح و در صورت تایید به تامین اجتماعی ارسال می‌شود.

لیست مشاغل سختی کار را در راهنمای جامع مشاغل سخت و زیان آور مطالعه کنید. پس برای اینکه چگونه بفهمیم سختی کار داریم یا نه ابتدا باید لیست مشاغل را بررسی کرده و در صورت عدم وجود عنوان شغلی ما در این لیست، باید شغل خود را جهت بررسی در کمیته سختی کار استان محل کار خود مطرح کنیم.

مشاغل سخت وزیان آور لیست مخصوص دارند
مشاغل سخت وزیان آور لیست مخصوص دارند

لازم به ذکر است حتی با وجود بودن شغل در لیست مشاغل سخت و زیان آور بازهم نیاز است این مشاغل در کمیته سختی کار مطرح و تایید شوند.

در نتیجه این سوال که آیا شغل ما سختی کار دارد یا نه از قبل قابل تشخیص و پیش بینی نیست و باید پس از احراز شرایط سابقه در کمیته مربوطه مطرح و بررسی شود.

چگونه در کمیته سختی کار درخواست ثبت کنیم؟

اولین مرحله برای پاسخ به این سوال که چگونه بفهمیم سختی کار داریم یا نه: جمع بندی و بررسی سوابق بیمه و سن است. ابتدا باید شرایط سنی وسوابقه بیمه خود را برآورد کنیم. برای استخراج سوابق بیمه می توانید به سامانه اینترنتی تامین اجتماعی و یا کارگزاری های تامین اجتماعی مراجعه کنید. سپس سوابقی که احتمال دارد جزو مشاغل سخت و زیان آور باشد را با هم جمع می کنیم. در نهایت دو نوع سابقه احتمال دارد که داشته باشیم. اول سوابق بیمه عادی مانند سربازی، بیمه بیکاری، بیمه اختیاری، بیمه کارهای عادی و نوع دوم سوابق بیمه سختی کار احتمالی.

درخواست در کمیته های سخت وزیان آور
درخواست در کمیته های سخت وزیان آور

این دو رقم را جدا جدا نوشته و سپس مدت سوابق بیمه ای که احتمال دارد به عنوان سختی کار تایید شوند را در عدد ۱.۵ (یک و نیم) ضرب می کنیم. عدد به دست آمده را با مدت سوابق بیمه ای عادی جمع می کنیم. عدد نهایی به دست آمده با به عنوان سابقه بیمه فرض می کنیم.

در نهایت دو عدد خواهیم داشت. ۱- سن و ۲-سابقه. این دو عدد را با شرایط زیر تطیبق داده و در صورتی که با یکی از حالت‌های زیر مطابقت داشته باشد درخواست سختی کار را در کمیته ثبت می کنیم.

الف) شرایط بازنشستگی برای مردان :

۱- داشتن ۵۰ سال سن و ۳۰ سال سابقه.

۲-داشتن ۶۰ سال سن و ۲۰ سال سابقه.

۳-داشتن ۳۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی.

ب) شرایط بازنشستگی برای زنان :

۱-داشتن ۴۵ سال سن و ۳۰ سال سابقه.

۲-داشتن ۵۵ سال سن و ۲۰ سال سابقه.

۳-داشتن ۳۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی.

۴- داشتن۲۰ سال سابقه کار و ۴۲ سال سن، با ۲۰ روز حقوق بازنشسته می شوند.

ثبت نام اینترنتی و پیگیری سختی کار

در حالت عادی ثبت نام سختی کار از طریق ادارات کار و با تکمیل فرم شماره ۱ انجام می گرفت. هر متقاضی برای خود فرم شماره ۱ را تکمیل و به اداره کار ارائه می کرد و این درخواست در کمیته مطرح و بررسی می شود. پیگیری ثبت نام نیز از طریق مراجعه حضوری انجام می شد.

در حال حاضر دراغلب نقاط کشور ثبت نام اینترنتی سختی کار راه اندازی شده است. فعل حال سایت ثبت نام اینترنتی سختی کار برای هر استان متفاوت است و باید در موقع ثبت نام باید خیلی دقت شود که سختی کار هر استان را در سایت استان مربوطه انجام دهیم.

خیلی از افراد پس از سپری شدن مدت ها متوجه می شوند که در سایت استان دیگری ثبت نام کرده اند و این زمان از دستشان رفته است.

برای اطمینان از آدرس اینترنتی سایت ثبت نام سختی کار هر استان بهتر است به یکی از ادارات کار همان استان مراجعه شود.

پس از ثبت نام اینترنتی سختی کار یک کد رهگیری به متقاضی داده می شود. متقاضی می تواند بعدا از طریق این کد رهگیری پیگیری ثبت نام سختی کار خود را انجام دهد.

پس از صدور رای کمیته اگر سختی کار تایید نشود کارگر می تواند اعتراض به سختی کار را از طریق همان سایت اینترنتی و یا فرم شماره ۴ به صورت دستی ثبت کند. فرم شماره ۴ سختی کار بستگی به هر استان یا به صورت اینترنتی ثبت می شود و یا فرم دستی تکمیل و کمیته تجدید نظر استانی ارائه می شود. نظر قطعی کمیته بدوی و یا تجدید نظر سختی کار پاسخ قطعی به این سوال است که بفهمیم سختی کار داریم یا نه؟

💎 صدور قرارداد کار، فیش حقوقی و تسویه حساب کارکنان برای کارفرمایان آسان شد!

ویژگی‌های نرم‌افزار کارمزد


مطابق با قانون کار: از مطابقت اسناد خود با آخرین مقررات کار مطمئن باشید.
محاسبات خودکار: حقوق و مزایا را به صورت دقیق و بدون خطا محاسبه کنید.
رابط کاربری ساده: حتی اگر با کامپیوتر آشنایی زیادی ندارید، به راحتی می‌توانید از کارمزد استفاده کنید.
ساده و سریع: با چند کلیک ساده، تمام اسناد را دریافت کنید.

‫۲۰۱ دیدگاه ها

  1. سلام بنده راننده بیل مکانیکی هستم ۲۵ساله توشرکت آب فاضلاب کارمیکنم ولی متاسفانه پیمانکاران بنده راکارکری بیمه واریز کردن تکلیف من چیست

  2. باسلام
    من راننده نفت کش در آذربایجان شرقی بودم و در جاده‌های صعب العبور مشغول نفت رسانی به روستا بودم آیا سختی کار به من تعلق می‌گیرد؟ باتشکر

    1. باسلام
      باید درخواست بررسی مشاغل خود را بدهید و در کمیته بررسی مشاغل سخت و زیان‌آور شغل شما بررسی شود که آیا سختی کار تعلق می‌گیرد یا نه

  3. سلام من قبل از سال ۹۳دوازده الی سیزده سال در سینما اپاراتچی (مسئول نمایش) در اتاقکی کم نور و تاریک و پر سر و صدا کار می‌کردم واینکه بیمه چه سمتی برام رد می‌شد
    و ایا این کار جزو مشاغل سخت حساب می شود یا نه را در جریان نیستم. لطفا راهنمایی بفرمایید. باتشکر

  4. سلام
    بنده ۳۰سال سابقه کار حراست دارم یک جا دارم
    طبق قانون جدید یهویی به بنده اعلام کردم که بازنشست شدم، میخوام بدونم سختی کار به من تعلق میگیره یا خیر؟ برای بیمه ۳۵ روزه

  5. باسلام من با احتساب ۲سال سربازی ووحدود ۱۸ سال بیمه ملوانی وصیادی ایا میتوانم درخواست بازنشستگی بدم .با توجه به اینکه تازه ملوانی وصیادی حزءمشاغل سخت محسوب شده

    1. سلام من یک شرکتی جوشکارم با ۱۱ سال سابقه از بیمه بی کاری استفاده کردم ۲۶ ماه وقتی تمام شد دو ماه بعد امدم همان شرکت ایا این ۲۶ ماه بیمه بیکاری سختی کار حساب میشه

  6. درود بر شما من دارای۱۶سال سابقه کار در شهرداری با پرداخت حق بیمه اموراجرایی یا اجرائیات و چندسال هم کارشناس عمران و چندسال هم کارگر خدمات شهری شده ایا با ۲۰سال متوالی سابقه میتونم درخواست بازنشستگی رو بدم یا نه حتما باید سنم بره تا جایی که نتونم سن امید داشته باشم..ممنونم اگه جواب بدین

    1. درود ۲۵ سال و۸ماه بیمه کارگری از سنگبری وریسندگی دارم،ولی ۲۶ماه بیمه بیکاری گرفتم باسن ۴۸ سال،ایا میتوانم باستی کاربازنشست بشم، باتشکر

  7. سلام و خسته نباشید.سوال من اینه آیا وقتی سوابق بیمه رو نگاه میکنیم گرینه ای هست که ببینیم کارفرما بر اساس سختی کار بیمه رو واریز میکنه یا کارمندی؟

    1. سلام
      در طول مدت اشتغال بیمه عادی واریز می شود و مابه التفاوت حق بیمه سختی کار پس از تایید سختی کار از کارفرما دریافت می شود.

    2. بنده ۲۶ سال سابقه کار دارم. ۱۵سال سنگبری و ۶سال ریسندگی و بقیه هم خدمت و بیمه بیکاری و دخانیات بودم. با سن ۴۸ سال میتوانم بازنشست بشوم؟ تشکر ازجوابتان

      1. در صورتیکه ۱.۵برابر سوابق سخت و زیان آور به اضافه سوابق بیمه عادی، ۳۵سال و بیشتر باشد در سن کمتر از ۴۸ سالگی بیمه شده میتواند درخواست بازنشستگی بدهد.

  8. سلام وقت بخیر من ۳۰ سال سابقه بیمه دارم ولی سنم شش ماه تا ۵۰ سال کم دارم لیست بیمه کارگر فنی رد شده ولی تراشکارم تو شرکت آخری نوزده سال دارم تراشکاری میکنم آیا به من سختی کار تعلق میگیره لطفا راهنمایی کنید متشکر

    1. سلام
      همانطور که در متن این پست کامل توضیح داده شده هیچ شغلی از قبل تعریف شده نیست (غیر از مشاغل خاص گروه ب که تراشکاری جزو آن ها نیست) که جزو مشاغل سخت و زیان آور باشد. همه متقاضیان باید درخواست سختی کار ثبت کنند تا در کمیته ثبت شود.

  9. سلام وخسته نباشید من درشهرداری شهر سودجان محل سکونت خودم باحدود هجده سال سابقه کار درخدمات شهری یعنی جمع آوری زباله ولایروبی جداول سطح شهر و فضای سبزو درزمستان شن پاشی معابر عمومی و شهری آتش نشانی وهرکاری که شهرداری دارد کار کردم والان سابقه ام دیدم زده کارگر ساده و یک پیمانکار زده کارگر ساده موقت آیا با این همه کار سختی کار به من تعلق می‌گیرد یانه با سن ۵۱ سال لطفا جواب بدید اگر سختی کار تعلق می‌گیرد چگونه اقدام کنم تشکر

    1. سلام ابتدا باید درخواستی سختی کار ثبت کنید و ببنید نتیجه چی می شه. اگه منفی شد باید علت را بررسی و راهکار مناسب را اتخاذ کرد.

  10. باسلام منظور از سختی کارچیه یعنی اگه کارسخت باشه زودتربازنشست میشن،واینکه لطفا این سؤال منم جواب بدین شوهرم ۱۵ساله درشیلات ماهی دراستان اصفهان پشت کوه کارمیکنه همیشه کارشون توآب سرده واقعا پادردگرفتن زمستان اونجاخیلی سرده ولی کارفرماشون میگه سختی کاربهتون تعلق نمیگیره اگه بخواهیم برسی کنیم بایدکجابریم

    1. سلام
      پس از تکمیل سابقه (۲۰ سال متوالی یا ۲۳ سال متناوب) می توانید به اداره کار مراجعه کنید و درخواست سختی کار ثبت کنید تا در کمیته مربوطه بررسی شود. کارفرما صلاحیت اظهار نظر در این خصوص را ندارد.

  11. سلام اقای مدیر بنده چند ساله بیمه ام در کشتارگاه مرغ رد میشه اونجا زده گارگر ساده ایا سختی کار حساب میشه

  12. سلام خداقوت اول اینکه من ازشما بسیارتشکرمیکنم بااینصبروحوصله پاسخ همه راتاحدامکان میدهیددوم اینکه من در۲شرکت اسیدکه برای یک شخص میباشدنزدیک ۲۱سالکارکردم وازبیمهبیکاری هم استفاده کردم وکل بیمه من الان ۲۵سالو۸ماه است باحساب سربازی ویک شرکت دیگرالان هم ثبت نام کردم سختی کارم را ولی جواب ندادن سمت شغلی اپراتوروفنی کاربودم و۴۶سال سن دارم ایا سختی کاربه من تعلق میگره من ازراهنمایی خوب شما

  13. سلام و خسته نباشید
    3سال در معدن شن و ماسه ۴سال دوباره در آسفالت ریزی در کارخانه ۴سال دوباره در شن ماسه و۶ سال هم درمرغداری و سن بنده ۴۸ سالمه آیا سختی کار برام حساب میشه؟ ممنونم.

    1. باسلام
      بعد از رسیدن سوابق بیمه پردازی به ۲۰ سال، باید درخواست بررسی مشاغل خود در کمیته سخت و زیان آور اداره کار ثبت کنید تا همه مشاغل شما بررسی شود در صورت تایید جزو مشاغل سخت و زیان آور خواهد بود و هر سال سابقه کار در این مشاغل ۱.۵ برابر سابقه کار عادی خواهد بود.

  14. با سلام از سال ۷۲ تا ۷۷ سختی کار در فیش حقوق و قرارداد من ثبت و پرداخت شده الان به علت ناراحتی قلبی از سال ۷۷ به بعد بصورت نگهبان مشغول شدم که متاسفانه شرکت مذکور فروخته شده ولی فیش و قراداد هارو دارم میتوانم بازنشسته بشم با ۲۹ سال ۵ ماه سابقه دارم باتشکر از شما

    1. سلام، آیا میشود قبل از اینکه کمیته بدوی سختی کار تشکیل شود با مدارک ومستندات و درخواست بازرسی اداره مربوطه برای تغییر نظر کمیته بدوی نسبت به عنوان شغلی نگهبانی مرکز روان درمانی واثبات اینکه شرح وظایف نگهبانی مرکز ماکاملا باسایر نگهبانی های سازمان ها ‌اداره ها ووومتفاوت است وطبق قانون سختی کار درارتباط مستقیم بابیمارروانی شیفت ۲۴ساعته میدهیم، چونکه تابه حال بةنگهبانی سختی کار نمیدهند درصورتی که اثباتش کار مشکلی نیست؟
      لطفا راهنمایی بفرمایید،
      سپاسگزارم

  15. سلام خسته نباشید
    من در کارگاه آبکاری آلومینیوم کار میکنم در قسمت نایلون پیچ با دست بسته بندی بارگیری اینا انجام میدم آیا سختی کار تعلق میگیره؟ ممنونم

    1. باسلام
      برای اینکه مطلع شوید شغل شما جزو مشاغل سخت و زیان‌آور است باید بعد از ۲۰ سال سابقه بیمه پردازی، درخواست بررسی مشاغل خود را در کمیته سخت و زیان‌آور ثبت کنید تا مشاغل شما بررسی شود و در صورت تایید شغل شما جزو مشاغل سخت و زیان‌آور قلمداد خواهد شد.

  16. با سلام بنده به مدت , ۱۰سال درخبازی مشغول کار بودم قسمت دخلداری واسونی میخوام ببینم مشاغل سخت شامل من میشود؟

  17. سلام.بنده مدت ۱۳سال دریک شرکت خصوصی مشغول به کار تعمیرات ماشین آلات سنگین در محیط آلوده به گردوغبار و صوت هستم وسنم۳۷ساله،ولی عنوان شغلی برام چیزی رد میشه که جز موارد تعریف شده در مشاغل سخت نیست و نیاز به بررسی داره و بعنوان مکانیک رد شده و الان هم بخاطر سختی کار و آسیبهای ناشی از همین کار از لحاظ جسمی مجبور به عوض کردن کارم هستم!
    حالا اگر تا آن زمانی که من از لحاظ سابقه کار و سن واجد شرایط درخواست بررسی بشم این شرکت منحل بشه و کلا این شغل ازبین بره من چطور می تونم ثابت کنم که کارم سخت و زیان آور بوده؟
    هیچ راهی وجود نداره که همین الان که شرکت دایر و درحال کاره و همه چی واضح و قابل بررسیه درخواستم رو قبول کنند؟؟؟
    درضمن قراردادهامونم شفاهیه وهیچ وقت قرارداد کتبی ندادن و نمیدن!
    ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. سلام
      از لحاظ قانونی باید حق بیمه با کد کارگاهی که کارگر در آن شاغل است واریز شود. سختی کار به شرایط محیط کار بستگی دارد و واریز بیمه از کارگاه دیگر و یا عدم واریز بیمه باعث ضایع شدن حق کارگر نمی شود. واریز بیمه از کارگاه دیگر در آینده اثبات اشتغال در کارگاه اصلی را سخت می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *